Av: Bernt Datum: Maj

Plats: Göteborg


Bernt tweakar...
(Eller hur mycket kan man förbättre en billig CDspelare)

Tweakning av Cambridge D500SE CD-spelare. (Del 1 av 3)

Detta är första artikeln i en serie av tre. Denna artikeln kommer att behandla hur man kan tweaka en enklare CD-spelare och nå mer välljud utan att för den skull behöva ta till exotiska komponenter eller material. De andra två artiklarna kommer att vara mer drastiska och i den tredje och sista artikeln kommer vår projekt-spelare att vara svår att känna igen  både ljudmässigt och rent estetiskt. Det kommer att sticka upp rör ur den...

Så här kan man läsa på HiFi Klubbens hemsida:
”Cambridge D500SE - Cambridges finaste CD-spelare, med ett ljud som engagerar och förvånar. Hur kan en så här billig CD-spelare låta så oförskämt bra?”  Priset ligger på 2498 kr.
Så oförskämt ljud måste ju höras så när tillfälle bjöds införskaffades en sådan spelare. Efter att ha hört vad den presterar kan man sammanfatta det hela så här:
Cambridge D500SE är en helt ordinär CD-spelare i den lägre prisklassen. Ljudet är någorlunda okej, en hyfsat bra grundklang men väldigt rå i diskanten. Vi jämförde Cambridgen i originalskick med en Dynamic Precision DAC 8.0 kopplad till en Wadia drive. Det visade sig att det fanns mycket i övrigt att önska från Cambridgen, det var sådan skillnad att man hade svårt att tro på det! Det är naturligtvis inte en rättvis jämförelse eftersom dessa produkter inte spelar i samma liga, vare sig pris- eller rent "Schema/layout"-mässigt.

Sitter man med ett högupplösande entusiast-system köper man normalt något helt annat än detta. Med bandhögtalare och ett par OTL-slutsteg som fullständigt skoningslöst presenterar exakt vad de får matat i sig stod jag inte ut särskilt länge innan jag måste ta till lödkolven.


När man lyfter på locket ser man verkligen att Cambridge har fått göra en och annan rationalisering för att kunna hålla sitt rimliga pris. Milt sagt så är inte komponentkvalitén den bästa.

Det är en transformator som försörjer både digital och analogdel, spänningsregleringen sköts enbart genom filtrering och vanliga 7805 och 7905. Operationsförstärkarna är vanliga 5534'or och det sitter flera elektrolyter direkt i signalvägen...
 

Cambridgen som oskuld...


Det som gör D500SE intressant över huvudtaget är att den har en mycket bra 24 bitars D/A-omvandlare som heter Crystal CS4391. CS4391 har dessutom balanserade utgångar. Själva drivverket i spelaren kommer från Sony. Ett riktigt intressant tweakobjekt till rätt pris således.

Varför man inte gett CS4391 bättre förhållanden är för mig en gåta, tex. det som ser ut som en ganska stor ringkärnetransformator är inget annat än en burk som sitter limmad ovanpå en vanlig (liten) transformator med EI-kärna

Dac-kortet i original


Dacen är ett separat kretskort, riktigt snyggt och prydligt. Det är ganska enkelt att följa upp hur det är kopplat, även med den sviktande syn som en man över 40 har…
Det är också en stor fördel att det är gott om plats i lådan för när jag blir klar med detta kommer det att bli rätt trångt!

Här finns MYCKET att tweaka
 

Det första som gjordes var att fundera på vilken typ av OP-förstärkare som skulle användas. Burr Brown har en FET-baserad OP som heter OPA604. Den ger ett fint ljud med ett bra basfundament och eftersom vissa av mina HiFi-vänner påstår att jag är "basknarkoman" så föll valet på den.

Dac-kortet i original underifrån

ELFA besöktes och det införskaffades fem stycken BB OPA604, de befintliga op-amparna löddes loss och OPA604 löddes in.

Nästa steg var att titta på avkopplingen av kretsarna i maskinen. Avkopplingen förbättrades genom att löda in kondensatorer, en 4,7 uF elektrolyt och en 0,1 uF foliekonding på varje op-amp från den positiva strömförsörjningen och till den negativa. (Detta har varit föremål för diskussioner på forumet, jag konstaterar bara att detta är ett av sätten att göra det på.)
 

Modifierat kort underifrån,
kretsen till höger är DA-omvandlaren

 

Sida 1 Sida 2 Sida 3
 
 © Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved