Av: Mikael Ydehag Datum: Juli 2004

Plats: Stockholm


Ljudet
Förstärkaren ger 100W och låter rent utan att någon del av ljud-spektrat sticker ut eller märks lite extra. Ingen falskt höjd diskant som bara blir tröttande och något man irriterar sig på i längden, utan allt presenteras klart och tydligt. Ljudbilden är bred och ganska djup men något mindre i höjd i mitt system. De 100W som finns ger mer spänning än ström så kanske Ni förstår vad den klarar av.



Basen är djup och ganska detaljerad med mycket information om vad som händer här. Natalie Merchant´s svåra Ophelia klarades av galant utan några som helst problem. Chris Jones, No respit var heller inga problem, den presenterades precis så bra som den är. Hos mig var basen en aning torr och kontrollerad snarare än generös och har du högtalare som drar åt samma håll så kan det kanske bli lite väl återhållsamt.

Högtalare som är svåra att driva orkar den inte riktigt att få fart på med bibehållen energi i transienter och djupet, något den har gemensamt med de flera integrerade i den här prisklassen. Detta borde inte bli något större problem eftersom vanliga högtalare i matchande kvalitetsklass kommer att vara en ganska lätt last och fungera utmärkt. Men  den kanske inte är den ultimata partnern till HFLS1. Jag hade ett par Triangle Celius 202 hemma och de trivdes Cairnen mycket bra med. Deras lite mindre krävande last och högre känslighet (92 dB) gjorde att det gick att spela på ordentligt utan att det blev några problem med transienterna, jag gav upp långt före både högtalare och förstärkare.

Det riktigt svåra...
Efter alla HIFI skivor med sin kontrollerade, finklingande musik var det dags för något riktigt svårt. På med lite Ramstein och Symphony X!
Ramstein's Mein Hertz Brennt har ett härligt driv med virvelkaggens utklingning avtecknad mot hela den ljudvägg som musiken är. Mycket bra men samtidigt märks det att upplösningen i de mest komplexa passagerna inte riktigt når ända fram till toppen. Samma gäller Symphony X och The Accolade med sitt varierande arrangemang där allt är bra organiserat i ljudbilden i alla delar utom de allra mest sammansatta. Nu talar vi små skillnader med höga krav men så uppfattar jag det. Återigen funkade mer lättdrivna högtalare bättre där skillnaderna blev mindre framträdande.

Till slut
I mina ögon är Cairn en designmässig topp-produkt som är enkel att sköta för hela familjen och som ger ett neutralt och högkvalitativt ljud med rätt partners runt om kring.

Du kan hitta mer om Cairn på deras hemsida och Sverige-importören, Teoism Audio, hittar du här

Sida 1 Sida 2
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved