Av: Rannagarden, Lovan, Tobbe_L, ztenlund  & Pac

Datum: April 2008

Plats: Lite varstans

 

Steg för steg beskrivning

av Rannagarden & Pac

Här är vår steg för steg beskrivning. Den är inte på något sätt komplett men ger en bra översikt över de olika stegen och en lämplig arbetsgång.

 

Förstärkarkortet

av Rannagarden & Pac

Så här ser de bägge korten ut när de kommer från kretskortsleverantören. Som synes är det ganska många hål, men det är faktiskt inte särskilt många komponenter som skall dit. Många av hålen är gjorda för alternativa val av komponenter och för bekvämlighet. Korten (även kallat PCB) är enkelsidigt, dvs. att ledningsbanor och lödöar återfinns endast på en sida. Det tjänar vårt syfte väl och gör kortet enkelt att ha att göra med.   

 

 

Vi börjar med förstärkarkortet och löder dit hållaren för själva Operationsförstärkaren (Op-amp) först. Det är denna komponent som kommer utgöra spindeln i nätet och ger en bra överblick över vidare komponenters placering i förhållande till schema. Där efter monteras motstånd och ferritpärlorna. Pärlorna är en alternativ komponent och kan ersättas av NollOhmsmotstånd eller till och med byglar av lämplig kabel. Man kan även experimentera med motstånd för olika laster. Pärlorna är tänkta att undertrycka brus och självsvängning.

Nästa steg blir att montera de lite större komponenterna. Här ser man elektrolyternas position och samtliga filmkondensatorers platser. Var noga med elektrolyternas poler om plus (+) och minus (-). Felvända elektrolyter kan ställa till det ordentligt. Oftast är endast den negativa polen uppmärkt på lyten. Motsatta, omärkta, benet är då självfallet den positiva polen. Filmkondingarna är däremot inte polmärkta eller polberoende och kan utan vidare hänsyn monteras efter bästa förmåga.

 

I och med det är förstärkarkortet så gott som färdigt, sånär som på att ljudet måste komma in och ur förstärkaren samt justeras i volym.

Nästa steg är potentiometern. Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun så att man inte kopplar fel. Man måste hålla ordning på L och R och In och Ut. Signalen går in till in till kortet via volympotentiometern "in" och vidare till förstärkarkortet via volympotentiometern "ut". Insignalens Jord går via volympotens respektive jordben till förstärkarkortets Jord. Detta är svårt att beskriva i text så titta på bilderna här nedan så klarnar det säkert.

Hörlursuttaget monteras fristående kortet för friare placering och utformning av förstärkaren. Dock förhåller sig L/R och Jord sig mestadels på samma sätt oavsett vad man väljer. Har man koll på hörlurskontaktens poler blir montering en enkel sak.
 
Operationsförstärkaren kan dock inte fungera utan strömförsörjning. Bilden visar också hur kablar från strömförsörjningen monteras an på kortet. Var noga med + och –, samt Jord. Nätförsörjningens ingång märkt AC1-AC4.

 

Kraftaggregatet

av Rannagarden & Pac

Förstärkarkortet är nu komplett för användning, men det hänger på strömförsörjningen att få välljudet att spridas. När förstärkarkortet ändå designades passades det på att sammanställas en lämplig och flexibel nätdel till hörlursförstärkaren. Den blir naturligtvis valfri om man planerar att köra förstärkaren på batteridrift, men nätdelen är stabil, flexibel och har nästan obegränsade användningsområden i lågeffektapplikationer. Det är en justerbart universalaggregat vi designat för LURig som kan användas som kraftförsörjning för små linjesteg, CD-klockor med mera

Strömdelens motstånd och dioder. De monteras med fördel i liknande ordning som hörlursförstärkarkortet. Små komponenter först – större sist.
 
Studera diodernas riktning/märkning och var noga med att montera dem korrekt. Studera gärna datablad om tveksamheter uppstår.
Filmkondensatorer och trimpotar monteras. Trimpotarna justeras i efterhand när spänningen kan mätas upp med en lämplig Multimeter.

 

De större elektrolyterna efterföljs av LM-kretsar/-stabbar. Justerbara strömstabilisatorer erbjuder i kretsen en flexibel justering från ett par volt och upp till över 20V. Strömuttaget i fallet med hörlursförstärkaren blir inte många mA, så kylflänsar borde inte behövas. Stabbarna bör inte bli mer än ljumna om du använder aggregatet för LURig. Använder du det för andra applikationer så är det vettigt att klippa på små kylflänsar för att vara på den säkra sidan.
 
Som vanligt bör man notera att elektrolyterna måste monteras med rätt polvändning och LM-kretsarna monteras på rätta positioner. LM317 är Positiv och LM337 är Negativ.
 

   

Dags att koppla ihop!

av Rannagarden & Pac

 

Transformatorn som levererar 2 spänningar kopplas till nätdelen och spänningen justeras efter mätning med multimeter. Operationsförstärkaren OPA2134 jobbar bra runt +-15V, så det kan vara en bra nivå att sikta på. Plus och minus bör justeras till så noga matchning som möjligt. Nu är det dags att koppla ihop nätdelen och hörlurskortet. Spänningen från nätdelen kan behövas efterjusteras när det är ihop kopplat.  
 

Allt sammankopplat och slutmonterat. En funktionsduglig hörlursförstärkare redo att njutas. Bara att välja lämplig låda och montera förstärkaren där i. Den LURig som är på bilden här nedan är byggd för att enbart fungera som en buffert till en MP3-spelare. En ingångsväljare och en potentiometer så har LURig blivit ett litet försteg. Som sagt, LURig går att använda på många sätt.

Komponenter kan bytas för lite olika resultat ljudmässigt eller funktionsmässigt. Det är upp till var och en att experimentera – men det låter och fungerar bra redan med grundreceptet. Lycka till!

 

Avslutning

av Rannagarden & Pac

Om du har följt vår beskrivning här ovan så sitter du nog med lurarna på huvudet och bredflabbar just nu. Det är roligt och lärorikt att skapa sina egna audioprylar. Nu måste du tänka igenom vilken låda du skall ha till din hörlursförstärkare. Alla lådor fungerar och det finns en del att välja på så det är bara att börja leta. Om du vill prova andra operationsförstärkare så skall inte det vara några problem eftersom operationsförstärkaren är socklad. Men ett varningens ord kan vara på sin plats. Det är inte alla operationsförstärkare som tål +-15V så var nogrann med att läsa datablad innan du pluggar in din nya OP annars är det risk att det säger "Puff". Man kan använda LURig till mycket annat också. Nätdelen är väldigt användbar och hörlurskortet går att använda som ett litet försteg. Det är bara fantasin som begränsar.

 

 

 

Galleri

Här är några färdiga LURig som gjorts av medlemmar på HiFiForum

 

 

P.S. Nästan alla bilder i denna artikeln är klickbara!

 

Sida 1 Sida 2 Komponentlista
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved