Text & bild:

Datum:

Plats:

Michael J "rannagarden", Pac,
Calle_jr, Micke Audionet

Oktober 2007

Göteborg, Vedum, Malmö


 

PS Audio Noise Harvester - Lysande tweak?

 


PS Audio Noise Harvester finns i svart eller vitt utförande och har en blå lysdiod.

- Keka netskrep?
- Visst! Blinkar dödsskönt i NoiseHarvester.

Tre stycken PS Audio Noise Harvester (895kr/st, 3.995kr/5-pack) har skickats mellan några av oss skribenter på HiFiForum. Var och en av oss har fått bilda sig en uppfattning om vad enheterna gjorde i våra respektive system, utan att inbördes samspråka. Här följer våra omdömen.

Idén med PS Audio Noise Harvester är att ta bort störningar på elnätet vid källan. Enligt tillverkaren är Noise Harvester den enda produkten på marknaden som faktiskt eliminerar störningar i elnätet. Filter och strömrenare antingen skyfflar störningar till en annan plats (via nolla eller jord) eller isolerar utrustningen. Men de eliminerar inte nätstörningarna. Noise Harvester omvandlar nätstörningar till en annan energiform - ljus!

När enheten pluggas in skördas störningarna och efter mellanlagring omvandlas det till ljus. De filter som finns på marknaden tillför resistans vid störningsfrekvenser som ligger mellan nätuttaget och HiFi-elektroniken, vilket skapar en barriär mellan störningen och HiFin. De blockerar en del av störningen från HiFin, men de sänker inte störningen på nätet. I stället är de till viss del strömbegränsande, vilket har givit vissa produkter rykte om sig att ha en komprimerande inverkan på ljudet.
 
Anledningen till att tre enheter testades var att enligt tillverkaren samverkar flera enheter så att effektiviteten ökar om det finns mycket störningar. Varje enhet sägs klara av att föra bort 8-10W störningar per dag, vilket i sig är ganska lite eftersom störningar vanligtvis kommer i kluster.

Enheterna skall placeras i ett godtyckligt uttag i hemmet. De behöver alltså inte alls sitta i serie med HiFi-systemet, utan upptar ett separat uttag. De är väldigt lättmonterade, de sitter rakt i vägguttaget.

 

Det finns inga givna placeringsregler, utan här får man prova sig fram. Normalt utgår man från att placera dem i samma grupp som man har sitt system på. Men det kan även vara positivt att placera dem i grupper där nedskitande elektronik är inkopplad, såsom datorer, telefoner, dimmers, hushållsmaskiner och TV-apparater.

Idén med att omvandla nätskräpet till ljus är sinnrik och trevlig. Det finns ett problem med blinkande blå lampor om man gillar att lyssna sent på kvällen med släckta lampor, man får vara beredd på att det blir disco. Om det är mycket nätstörningar så lyser och blinkar ett par Noise Harvester lätt upp ett mörklagt vardagsrum så att det liknar något av ett dansgolv. Kanske lätt åtgärdat men innan dess är det ganska störande.


Calle_jr kopplade två enheter i samma uttag som systemet och en enhet vid TV:n.

 

Av nätkontakten att döma ser det ut som om Noise Harvester är framtagna för 110V/60Hz, kontakten är gjord för Amerikanska uttag. För att få den att passa i våra Europeiska uttag medföljer det en adapter. Vi har ryktesvägen hört att det skall finnas två versioner, en för 50Hz och en för 60 Hz. Tyvärr har våra frågor till tillverkaren i ämnet förblivit obesvarade. Vi kan alltså inte sprida något ljus i frågan om skillnader mellan den Amerikanska och Europeiska versionen eller ens om det finns två versioner.
 

 

Personliga omdömen

Audionet
Member

Malmö
 

En spännande innovation, gör om skräp på elnätet till ljus. Jag har inte gjort någon bakgrundsundersökning på denna produkt, men det jag har hört om den har bara varit positiva saker. Klart att man blir nyfiken, och när man får möjligheten att koppla in det i sin egen anläggning blir det extra intressant.

Vad jag har förstått av de jag har pratat med och som använder dessa blåblinkande små svarta boxar är att man skall stacka dem. Ju fler desto bättre med andra ord, men 3st räcker i regel för att uppnå fullgott resultat enligt mina källor.

Förutsättningarna för testen är att jag har kopplat in dem i min HiFi-anläggning som sitter på en separat propp i elskåpet. Jag har ingen annan apparatur på den gruppen, endast min anläggning och en

Audionets system:

CD-spelare: Audionet ART G2 och EPS, separat nätdel.
Skivspelare:
VPI Aries 3 Signature med superplatter och SDS motorstyrning, samt en Kuzma KC-3.
RIAA:
Audionet PAM V2.
Försteg: A
udionet PRE 1 G2 och EPS, separat nätdel.
Slutsteg:
Audionet AMP II MAX.
Högtalare:
Acapella Violon MK III.
Bänk:
Finite Elemente Pagode Signature.
Fötter:
Cerabase, Ceraball, Feet of Silence, Disc of Silence, Delrinkonor.
Kablar:
JPS Nätkabel, Acoustic Zen nät-, signal- och högtalarkablar.

 

taklampa. Min CD-spelare och mitt försteg har separata nätdelar med kontroll av spänningen. RIAA steg och slutsteg är kopplade direkt till elnätet. Boxarna har suttit inkopplade en längre tid, ca en vecka innan jag har tagit bort dem. Inget A/B-testande och ingen blindtest.

OK, i med pluggarna i väggen. Det händer inget visuellt, enligt hörsägen skulle de börja att poppa så fort de fick kontakt med el. Ett mörklagt rum skulle omvandlas till diskotek, men av det blev det inget, hmmmmm. Jag tänder min lampa i rummet som är kopplad på en dimmer, då får jag ett svagt och mycket sporadiskt blinkande. Jag bestämmer mig för att fortsätta testen utan att lampan är tänd då jag har förlagt det mesta av lyssningstiden till dagtid.

Börjar med ett lugnt cd-spår. Det som först slår mig är att det blir lite mörkare klang, nästa steg är att det finns lite mer av de nedre regionerna och att de är något framträdande. Fortsätter att lyssna och känner det som att luften blir tjock, inte mindre luft runt instrument, bara tjockt och tungt. Efter en stund tycker jag att konturerna av instrument och röster är något suddiga i kanterna. Saknar lite av den exakta presentationen av ljudbilden som jag är normalt sett bortskämd med.

Växlar över till ett annat media, vinyl. Börjar även här med ett lugnt spår, fortsätter med ett spår med mer energi och fler instrument. Känslan från lyssningen på CD kvarstår men blir än tydligare. När jag skruvar upp volymen tjocknar allt till och det blir grötigare. Tappar även lite av djupet i ljudbilden.

Jag fortsätter att spela och växlar mellan CD och vinyl i knappt en veckas tid. Känslan av att något inte känns rätt i anläggningen kvarstår och blir tydligare varje gång jag växlar till vinyl. Det är dags för en urkoppling. När jag planterar Gluteus Maximus i soffan känner jag mig hemma igen. Skillnaderna blir nu tydliga och jag får tillbaks min homogenitet i basområdet samt moduleringen. Allt blir mer skarpskuret och upplevs som luftigare vilket gör att det är betydligt lättare att följa de olika instrumenten och röster som är närvarande. Kontrollen ökar i alla register och jag känner återigen djupet i ljudbilden och får tillbaks min upplösning.

Jag förstår inte riktigt varför det uppför sig på detta vis hemma hos mig. Ingen har tidigare nämnt att de har haft de erfarenheterna från Noise Harvester som jag har fått i min anläggning, men å andra sidan har alla som testat dem haft värsta discot hemma, men hos mig uteblev allt blinkande.
 

   

calle_jr
Reportage-Harry
2006

Malmö
 

Det blinkar en hel del här!

Inte överallt och inte hela tiden, men merparten av tiden jag hade Noise Harvester inkopplade så blinkade det åtminstone i någon av dem ganska friskt. Jag lyssnar mest på kvällar och helger, men kan tänka mig att nätet har ännu mer skräp dagtid på vardagar när alla industrier kör för fullt. Men, min bostad har i princip hela programmet av källor till nätstörningar som Noise Harvester sägs jobba bort - PC, telefoner, dimmers, hushållsmaskiner och TV-apparater. Så det finns en del för både en, två och tre enheter att jobba med.
 

Calle_jrs system:

Drivverk: Kuzma Stabi
Tonarm:
Kuzma Stogi Reference
Pickup:
Lyra Skala
Tonarmskabel:
Nordost Valhalla rca
Högtalare:
Silverline Grandeur MkII
Förstärkare:
EAR864B & Cayin 860
Signalkablar:
Nordost Valhalla rca
Högtalarkablar: Audioquest Volcano SB
Nätkablar: Nordost Brahma, Signalcable MP
Nätlist: Audio Agile Line 1

 

Skördetröskorna har samma effekt som ett glas vin på fredagskvällen. Snabb och dynamisk musik upplevs lite lugnare. Stökig musik blir mer lyssningsbar när förstärkeriet matas med jämnare nätförsörjning. Höga, skarpa toner rundas av pga en tonal nedflyttning. Min sjuka humor fick mig att plocka fram den gamla Harvest Neil Young som testskiva. Här var det ingen större skillnad trots tre skördetröskor inpluggade på olika ställen där det blinkade ganska friskt. Det blev en lite mörkare presentation, men denna skiva är för lugn i sig för att man i mitt system skall höra andra förändringar.

Generellt tycker jag att Noise Harvester bör göra skillnad i alla system där nätkablar gör skillnad. Har man problem med nätstörningar utifrån eller från sin egen hushållselektronik så bör den göra nytta. För min del är det en Flipp.
 


 
 

Sida 1 | Sida 2

 

 

© HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved