Av: Micke Y & Pac Datum: December & Januari

Plats: Stockholm & Göteborg


Aurum Cantus Country Rhyme 5 -
Att granska en skönhet

Visst är det härligt med vintern och snön som kom ganska tidigt i år? Ungarna älskar det och så blir det ju lite ljusare i denna annars så mörka senhöst. Vad man kanske inte tänker på är att snön ibland ställer till det lite för vissa yrkeskategorier. Fråga bussförarna i Stockholm innerstad så skall du få höra en del väl valda kraftuttryck levererade med mycket känsla. En annan sådan närliggande yrkeskategori är transportbranschen. Killen som skulle leverera de över 30kg tunga lådorna till Arum Cantus Country Rhyme 5(CR5) gillade inte riktigt plogningen hemma i mitt lilla radhusområde. Med gemensamma ansträngningar fixade vi både lådorna och att backa upp den stora bilen till lite mer fast mark. Nämnde jag kraftutryck???

Det är omöjligt att inte tala en del om utseendet för CR5 för det är verkligen fantastiskt. I mina ögon ger de intrycket av återhållen och spektakulär lyx med vackert trä, spegelblanka ytor och läderklädda ytor i en väl avvägd harmoni. Sådär elegant tjusiga som en Jaguar är inuti de få tillfällen man har haft möjlighet att åka i en. Höjden är lite lägre än normalt för en golvare och den lilla skillnaden gör att ögat uppfattar de som betydligt mindre och därför har jag svårt att se att din partner inte skulle tycka att dessa skulle passa i ert vardagsrum.

Måtten är ganska beskedliga för en golvare där de står 92 cm höga i strumplästen och c:a 24 breda och djupa men väger 27kg. De är verkligen tyngre än vad man kan vänta sig av storleken. Lådan är inte bara snygg den är massiv också. Det är en tvåvägare med ett Thiel & Partner mellan/bas element, en banddiskant och en reflexport som mynnar ut på framsidan.

CR5 är lite speciell för den finns enbart tillgänglig via den Svenska importören Golden Age music och ingen annan stans. Arum Cantus tillverkar lådor (och vilka lådor sen...), fyller med fårull som dämpning, skruvar i filter och banddiskanter. Sedan skeppas de till Sverige där GA monterar basarna. Så högtalaren är en specialprodukt från Aurum cantus och Golden Age. Till exempel så är fårullsdämpningen något som Golden Age har specat sedan de tyckte ljudet blev bättre med den. Anslutningsterminalerna som är dubblerade på var högtalare (biwiring) är minst sagt grova och andas lyx lång väg. De tar skalad kabel, spadar och bananer men se upp med spadarna för de behöver vara av den typen med extra brett gap för att passa. För kalenderbitaren finns mer info om CR 5 hos Golden Age, klicka här

 

En nätt golvhögtalare

Hemma hos Micke

Att ställa upp CR5 kräver att man har större intresse än bara "slam, bam och där står de". En skillnad på 1cm i invinkling kan vara helt avgörande för att hitta rätt balans mellan diskant och mellanregister. Så här bör man lägga en del tid , tro mig det är det helt klart värt.
 

 

För att få rätt balans bör man lyssna off axis annars finns det risk att diskanten blir för framträdande. Man skall med andra ord inte rikta den direkt mot lyssningspositionen utan låta de korsa framför eller bakom lyssningspositionen. Jag har hört några olika konstruktioner med det här keramiska bas/mellanregistret och de har varit mycket detaljerade, transparanta och snabba men också lite tunna. Glöm det vad det gäller CR5! CR5 överraskar med att behålla energin i mellanregistret så att den har den naturliga fyllighet som akustisk musik har live. En gitarr har både låda med tydliga och skarpt tecknade strängar precis som det skall vara.

Diskanten är mycket luftig och detaljerad och helt utan vasshet eller annat som låter illa. En banddiskant har en lite annorlunda presentation än många domediskanter, lite snabbare och luftigare men också lite mindre kroppslig. Det tar sig uttryck i en liten aning mindre metall i cymbaler men också mycket detaljer i hela utklingningsförloppet av den samma. Jag tog fram några Sheffield Lab inspelningar där diverse slagverk är mycket läckert inspelade och CR5 gjorde mig inte besviken. Allas olika karaktär framstår tydligt med luft runt omkring men aldrig hårt eller vasst.  Det är mycket lätt att bena ut alla detaljer med snabba transienter skarpt utskurna.

Aluminium i båda elementen...

Sida 1 Sida 2
 
 © Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved