Av: Per Adelsson Datum: December 2004

Plats: Göteborg

 

Advantage Freja - Första intrycket...

A
tt få provlyssna en ny produkt är alltid lika roligt. Ännu roligare blir det när den är så ny att den inte riktigt nått butikerna än. Så, när jag fick chansen att låna hem en av de första produktions Frejorna från Mårten Design besökscenter, tackade jag inte nej...
Jag hade Freja hemma  i ett par dygn så detta blir snarare ett första intryck än en djuplodande utvärdering. Men vem vet, jag kanske kan få chansen att lyssna mer och få en bättre bedömningsgrund vid ett senare tillfälle.

Advantage Freja välkomnar..!
Freja är en liten spelare som kommer i något som känns som en gigantiskt stor låda med tanke på spelarens lstorlek. Men storleken till trots är den inte någon lättviktare. Att packa upp och lyfta in Freja i racket krävde mer krafter än vad jag förväntade mig. Locket, fronten och bakstycket är i aluminium och frontplattan har samma design som vi nu börjar bli bekanta med från andra Advantage/Bladelius produkter så som Gondul, Thor och Grendel.  Freja är dock bara halva höjden av en Gondul. Med från Mårten Design fick jag samma fjärr som Gondul har och jag måste nog säga att jag föredrar den gamla SAT fjärren före Advantages nya vidunder. Den nya fjärren har så många knappar att man för vanlig tvåkanalslyssning helt virrar bort sig i knappraderna...

Väl på plats skall det kopplas in. Freja bjuder på en hel del möjligheter både på den digitala och analoga sidan. Jag valde att köra den via de balanserad ingångarna. Att koppla in spelaren var busenkelt förutom att XLR-kablarna skall monteras "upp och ner", det vill säga med låset nedåt. Väl igång kom nästa överraskning. Volymen på mitt försteg fick sänkas ordentligt om man jämför med hur jag brukar köra med min Xindak SCD2. Jag har inte data på hur hög utnivån från Freja är, men det rör sig minst om ca 6 till 9 dB högre utnivå än SCD2'ans mer normala nivåer.

Balanserat, obalanserat, ...


Inkopplat och klart så gör man ju alltid misstaget att börja lyssna på apparaten även om den är iskall. Det har hänt mer än en gång att jag börjat min lyssning för tidigt, det vill säga innan apparaten är upp i sin arbetstemperatur, vilket föranlett att jag fått revidera min uppfattning när apparaten väl är varm. Med mina gamla Amplifixer, en annan konstruktion som Advantages konstruktör stod bakom, kunde man "skära glas" om de var kalla och det tog lång tid för dem att uppnå sin arbetstemperatur.
Med Amplifix-erfarenheten i bakhuvudet så kan man inte ens med mycket välvilja hävda att jag hade höga förväntningar på den kalla Frejan när första skivan började snurra. Vad förvånad jag blev när ljudet som kom ut var mjukt och följsamt från första takten, inte alls så kantigt, vasst och hårt som jag förväntat mig.
Men, visst blev det som vanligt bättre med tiden. På de tre dygnen som den stod och gick hos mig så blev den ytterligare lite mer välupplöst och dynamiken ökade när den blev varm och den spelade som bäst just när det var dags att koppla ner... Eller ja, varm och varm. Det bakre högra hörnet blir så där lagom handvarmt, men någon riktig värme kan man ju inte kalla det för.

Sida 1 Sida 2
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved