HFLS-1

Högtalaren med 2000 konstruktörer

Del 2


Introduktion

'Forum Toppen', är ett projekt som bedrivs på forumsite'n www.hififorum.nu. HifiForum.nu har i skrivande stund 3000 medlemmar. Projektet startade hösten 2002 på DIY-delen (do it yourself). Intresset var redan från början stort och förstatråden växte sig stor på kort tid.

'Forum Toppen' är tänkt som en icke kommersiell produkt. Det är endast tillåtet för privatpersoner att bygga för eget bruk. Läs mer om 'Forum Toppen' copyright här.

'Forum Toppen' är högtalarnas motsvarighet till programmerarnas "open source" som är populärt på nätet. Med 'Forum Toppen' göms ingenting, allt är öppet för alla som vill läsa och ta del; frekvensfiler finns, impedansmätningar lika så osv.


Översikt

I denna, andra, artikel skall vi redogöra för hur man bygger ihop 'Forum Toppen'. Arbetssättet bör också kunna gå att anpassa till andra "självbygg". Denna byggbeskrivning är tänkt som tillräcklig, snarare än fullständig. I artikel 2 kommer dessutom alla komponenter som behövs att listas.


Elementen, konstruktionen och lådan

'Forum Toppen' bygger på följande element

  • Vifa PL18WO09-08, 6.5 tums bas/mellanregister
  • Peerless/Vifa DX25TG05-04, 1 tums dome diskant

Dessa element blev valda på grundval av sitt pris, att PL18 passade i en låda runt 15 liters volym, bra frekvenssvar som ansågs kunna integrera med varandra och att elementen har en byggkvalite som är tacksam (toleranser etc).

PL18 är en 6.5 tummare. Tanken var att 'Forum Toppen' skall kunna vara en ensamstående stativare som inte direkt behövde basstöd. Med facit i handen spelar PL18 riktigt bra, djup och fin bas. PL18 i denna applikationen klarar dessutom att spela rätt högt.

PL18 är satt i en basreflexlåda på ca 16 liter. Elementen, porten och filtret (samt eventuella stagningar) 'äter upp' några deciliters volym.

DX25 är med sin höga känslighet och fina frekvenssvar ett riktigt fynd för pengarna. Med några hundra timmars spelande har den visat sig klara både höga ljudtryck, kunna återge detaljer, spela fiol och även elektronisk musik. DX25 integreras med PL18 och totalljudet är homogent!

Lådan är liten och behändig, jämfört med vad jag (epkpeng) normalt bär omkring på. 'Forum Toppen' har stått i ett antal olika rum och alltid utgjort en fin del av rummet utan att ta över det.
Lådans volym vinns genom djupet. Djupet är inte så i ögonfallande så länge man inte ser högtalarna från sidan. 'Forum Toppen' är en sådan låda (/högtalare) som man blir förvånad över att "den lilla låter så mycket".
Valet har fallit på 19 mm MDF. Det finns att tillgå hos nära nog alla trähandlare. De allra flesta kan, mot en extra kostnad, såga till de bitarna som du behöver (se listan nedan).
Vad gäller lådan finns här utrymme att ändra och laborera lite, under vissa förutsättningar. Viktigt är att frontbaffelns dimensioner hålls lika. Kvar är att göra lådan djupare och vinna lite mer volym. Vår ritning och valda volym ger mycket bra bas. Jag kan emellertid inte svära mig fri från att större eller mindre volym passar just dina öron och ditt rum bättre. (OBS! Med mindre låda blir det svårt att fysiskt få plats med basreflexröret, om man vill hålla samma avstämning som vi har gjort)


Att göra först

För att spara lite tid kan det vara lämpligt att sätta elementen på inspelning. Detta är dessutom smidigast när elementen ligger fritt i luften. När i synnerhet Vifa PL18 ligger fritt kortsluter dom sig nämligen akustiskt och det blir inte så mycket oväsen. Diskanterna däremot kommer att låta betydligt mer.
Att göra denna inspelning direkt gör att man får högtalaren att prestera optimalt direkt när elementen skruvats in i lådan och allt annat är klart.

Det är alltid bra att tänka efter före. Se till att planera upp bygget ordentligt genom att bocka av från komponentlistan, se till att ha någon stans att bygga och att spela in element osv.


Komponentlista

För att färdigställa 'Forum Toppen' behövs en mängd komponenter. Vissa är direkt utbytbara, medan andra skall vara exakt enligt specifikation.

Antal Produkt Användningsområde Inköpsställe & Art no
22 st Islagsmutter M4
Mutter för elementen
Biltema 86195
1 förp Bitumen
Dämpning att fästa på väggarna inuti högtalaren (INTE front baffeln!!!!!)

HCJ 636621
Finns även hos Mekonomen

22 Rostfri skruv M4x25
Skruv för elementen
Biltema
20 Gipsskruv 35mm långa
Skruv för lådan
Byggvaruhus
1 Kontaklim
Limning av bitumen plattorna
Biltema
1 Trälim
Limning av lådan
Biltema (helst våtutrymmes lim)
1 52mm avloppsrör
längd 180mm
Kapas till basport
Rörshoppen

4 st
4 st
4 st

282x350mm (sidor)
220x350mm (front, baksida)
182x282mm (topp, botten)
19 mm MDF till låda Trävaruhus
2 st 4.7uF Filter, diskant  
2 st 2.2uF Filter, diskant  
2 st 10uF Filter, bas  
2 st 3.9 ohm Filter, diskant  
2 st 4.7 ohm Filter, diskant  
2 st 0.47mH Filter, diskant  
2 st 2.2mH Filter, bas

 

1.5 meter Lödtenn Lödning av filter, element och terminaler  
2 filterplattor 145*200 mm
t.ex. 4 mm masonit
Fastsättning av filter  
1 ytbehandling valfri Faner, färg etc  
10 st buntband Fastsättning av filterkomponenter  
5 meter kabel Internkablage  
1 paket Smältlim Fastsättning av filterkomponenter  
2 par

BoxCon
(Finns andra terminaler...)

Terminaler
(Eventuellt kan man köpa dubbelt, för att möjliggöra biwire.
 
2 st Vifa PL18WO09-08 Bas/mellanregister  
2 st Peerless/Vifa DX25TG05-04 Diskant  

Till detta så behövs verktyg

Vissa av verktygen kan ersättas men detta är vad vi använt och bra varktyg gör arbetet mycket lättare.

Verktygstyp
Lödstation/kolv
Borrmaskin
Skruvdragare
Cirkelsåg
Överhandsfräs
Frässtål (försäkning)
Frässtål (rundning av hörn)
Häftpistol
Smältlims pistol
Avbitare
Kniv
Clio Standard mätsystem

Bygga lådan

'Forum Toppen' låda är en lättbyggd historia. Ritning finns här.

Missa inte denna läckra bild på frontbaffeln (tack till MAC på forumet). Observera
dom rundade hörnen, och urfräsningn på insidan för Vifa PL18.

Baffeln framifrån.

Baffel bakifrån.

Bygga filter

För att bygga filtret krävs lite tålamod och gärna en bra lödstation. Se till att lödkolven har rätt temperatur för det tilltänkta lödtennet. Det är mycket bra att ha en liten fuktad "svamp" att torka av lödspetsen mot. Var noga med att göra riktiga lödningar.

Färdigt filter.

Här ses ett färdigt filter. Spolarna är fastsatta med buntband och även smältlim. För säkerhets skull bör alla kablar spännas fast med buntband.

Arbetssättet är att först lägga ut alla spolarna och kablarna, märka upp hål för buntband. Därefter borras hålen. Nästa steg är att placera ut alla komponenterna, smältlimma fast filterkomponenterna (ej kablarna) samt dra åt buntbanden. När detta är klart börjar man löda ihop komponenterna och till sist kablarna. Nu bör filtret vara klart, och en sista putsning kan vara att knipsa av överskjutande "kopplingsben". Verifiera att alla lödningar är bra och att det sitter fast ordentligt.

Vifa DX 25 filter.

Vifa PL 18 filter.

Nedan är en bild med komponenterna utmärkta, som korrelerar till ovanstående filteförslag.

Filterförklaring.

Med ovan filter och inspelade element mäter Forum Toppen enligt:

Totala frekvenssvar

Omfånget 200 till 20kHz klaras innom +-2.5 dB. Svackan mellan 1kHz och 5kHz ger ett subjektivt lättlyssnat ljud som är lite laid back (alltså motsatsen till "in your face"). Känsligheten för Forum Toppen är inte uppmätt.

Montera filter

Montage av filter.

Med en färdig låda, så skall det färdiglödda och limmade filtret med kablarna in. Beroende på vilken sorts terminaler man använder, så gör man olika. I detta par används Supras BoxCon. Med dessa borrar man 2 st genomgående hål genom vilka man för plus- respektive minuskabeln. Observera att man måste trä på muttrarna innan. Det kan vara bekvämt att skala kablarna i förväg, samt för-löda dessa.
OBS! På den ritning som finns ovan, så är det tänkt terminaler som bland annat finns hos Biltema.

Terminaler, Supra BoxCon.

När kablarna är förda genom hålen, så löds dom fast i röd respektive svart terminal. Innefrån kan man nu dra dit muttrarna.

Löd slutligen dit kablarna till elementens terminaler, var noga med att inte värma för länge (det tycker inte talspolen om). Här är det viktigt att man har tagit till lite extra kablage från filterplattan, annars når inte kablarna ut och det blir svårjobbat, minst sagt!
Med elementen och kablarna klara är det kvar att skruva fast elementen.

Innan du kopplar in högtalarna till din förstärkare bör du göra en mätning av något slag. Det är väldigt lätt hänt att det blir något fel någon gång. Prova minst att mäta motståndet mellan plus och minus, det skall INTE vara noll!

Slutord

Med högtalarna färdiga återstår det ändå en tids slit - inspelning. Vifa's DX25 diskant visade sig öka sin känslighet on axis med ca 2 dB. Detta hörs tydligt. Vänta därför med att bygga om, ändra eller något liknanade innan elementen spelat på normal nivå minst 100 timmar.

Det kan vara intressant att tänka efter hur mycket tid som lagts på att ta fram denna högtalare. Man kan också fundera över alla verktyg och hjälpmedel som behövs.
- Varför är det intressant?
Jag (epkpeng) tycker det är intressant att se och räkna efter hur mycket energi det går åt för att bygga en helt ny högtalare från grunden! En högtalare som har ett bestämt mål och ett klart syfte. 'Forum Toppen' togs fram genom att först kravställa högtalarens önskade egenskaper i form av konkreka mål för högtalaren som stativare men också framtida önskemål; basmodul är ett exempel. Därefter följde diskussion av elementval. Nästa steg var att tänka ut och beräkna en låda. När elementen 'klubbats igenom' beställdes dom, för att sedan spelas in och slutigen gjordes mätningar map frekvens och impedans i provlådan som byggts under tiden.
Det är inte svårt att tänka sig att en större, mer komplex högtalarkonstruktion, tar ännu mer tid.

'Forum Toppen' har "kostat" en ansenlig mängd timmar för ett gäng hifinördar. Hur många timmar? Osäkert, men räknar man på det , springer siffran snabbt över 500 timmar. För att göra 'Forum Toppen' till en kommersiell produkt i vanlig bemärkelse så saknas nu produktblad, manual, emballering, hemsida, annonsering mm.
Information om byggtid är intressant för den som är intresserad av att själv bygga en högtalare från grunden. Att veta vad som ligger framför i form av arbete, tidsåtgång och vilka verktyg som behövs.

Tittar man i listan ovan med alla använda verktyg, så är prislappen på alla dom tillsammans rätt hög. 1000-lappen rinner fort iväg, och vill man köpa kvalitetsmaskiner kommer man inte långt ens med 1000kr.

Vi har funnit att högtalarna, med detta filter, fungerar mycket bra med en rejäl "toe in". Det betyder i praktiken att högtalarna "siktar" framför näsan på dig, när du sitter i lyssningsposition.

Lycka till och berätta hur det går med era byggen!
 

Uppdateringar av artikeln:
  • 20080502 Vifa DX25TG05-04 kompletteras med Peerless DX25TG05-04

 © Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved