HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Musikrumsbygge - Pågår

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
StefanB Posted - 2004/03/02 : 09:36:13
Då var det dags att dra igång en riktig långkörare, musikrumsbygget. Jag har tidigare haft ute trådar med frågor om tips och idéer hur man bäst bygger ett sådan rum. Jag har inspirerats mycket av Adagios otroligt snygga rum. Plind har också arbetat med sin akustik med stora förbättringar (Svanå) till relativt låga priser. Jag har testat alla möjliga nätsimulatorer, kalkylatorer, osv för att räkna och simulera hur akustiken påverkas. Jag har också grävt djupt i Hifi tidningsarkiven för att läsa diverse artiklar om akustik.

Förutsättningarna som gäller är rummets mått, 450 * 375 * 210 cm. Det måste vara snyggt eftersom både jag och min fru skall kunna trivas där. Det får inte heller bli alltför dyrt. Att få ihop alla dessa parametrar blir en utmaning. Jag inser att jag inte kommer att få ett perfekt rum, men förhoppningen är att det skall bli ett rum som låter bättre än och har mindre problem än vad ett ”vanligt” rum har.

Såhär såg rummet ut i söndags, panna och oljetank fortfarande på plats. Man kan väl inte direkt se detta som ett makalöst musikrum i detta läge. Igår kom dock ”skrotnisse” för att plocka bort ”skrotet”. Bergvärmen är installerad och fungerande så nu kan pannrummet tömmas.



25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Niklas Nord Posted - 2004/11/28 : 16:31:56

Vad är frekvensomfånget på ICE?
klarar dom spela ner till DC? Eller nära däromkring..
EngelholmAudio Posted - 2004/11/28 : 15:00:02
TVÅ elgitarrer. Nu blir jag avundssjuk!

Va kul Stefan - har du fått till ditt rum nu! Va bra. Har du sett några skillnader i mätningar? Vi såg ju en markant och bred dipp i nedre mellanregistret. Borta nu eller?

plind Posted - 2004/11/27 : 17:54:35
Aaahh, där står ju den nya oumbärliga gitarren oxå och "kopisen" som höll spegeln i taket vet jag vem det är
StefanB Posted - 2004/11/27 : 15:15:19
Det är väl dags att avsluta tråden om musikrumsbygget. Det spelar numera alldeles utmärkt och är dessutom rätt trevligt att vistas i.

På väggen till vänster ser ni att det sitteer trekantiga brädor. Dessa sitter för dels för att ta bort lite dämpning bakom högtalarna i och med att de täcker igen springorna mellan bakomliggande brädor. De har också en diffuserande verkan.

På väggen där stereon står är dock springorna kvar mellan brädorna. Där har jag dock plockat bort lite isolering bakom brädorna för att liva upp rummet lite.



Även bakom lyssningspositionen i soffan har jag satt igen lite springor och istället fått en viss diffuserande verkan. Från säkringsskåpet till vänster går numera JPC 2.5 installationskabel från en säkring som bara förter stereon med ström.

I taket kan man också skymta absorbenterna som tar bort takreflexen. Där har jag använt en kopis och en spegel för att se var reflexerna kommer så att absorbenterna hamnar på rätt ställe.



Och slutligen en liten översiktsbild på hur det kan se ut från lyssningspositonen. SLutsteget är numera det nybyggda FIERRAS, baserat på IcePower ASP 1000 modulerna. Givetvis har man en sten på locket och kablarna på "elevators".

Haakan Posted - 2004/08/27 : 11:06:20
men då du kan ju inte byta ut en av dom sjysstaste diy högtalarna! bums ut med dom där kommersiella högtalarna!

StefanB Posted - 2004/08/27 : 10:53:12
Musikrumsbygget låter nu riktigt bra. Lite modifieringar har jag gjort. Tex så har jag tagit bort en spalt isolering ur väggen bakom stereon. Bakom högtalarna har jag spikat trekantläkt som täcker ca 75% av den väggen och bakom soffan har jag spikat igen springorna med läkt, hela soffans bredd.


På denna bild syns delar av ett ”Room tuning kit” från Michael Green Audio. Där syns också en sändare till det nyligen installerade larmet. Kan ju tyvärr vara bra att ha.




Och på nedanstående bild syns trekantläkten som är uppspikad och sist men inte minst, de nya högtalarna.




Högtalarna ja, där har vi den tidigare ”felande länken”. Efter en massa experimenterande och testande så lånade jag ett par kommersiella högtalare av min granne, bara för att höra hur de låter i musikrummet. Till min förvåning så lät de riktigt bra. Som av en händelse dök då en gammal drömhögtalare upp på begagnatsidorna och jag slog till. Med de nya högtalarna så spelare det riktigt, riktigt, bra i musikrummet. Jag ser nu inte längre något behov av att bygga om eller söka fel i rummet. Med lite perspektiv på saker och ting så tror jag fortfarande att rummet var överdämpat till en början men med de saker jag sedan gjort, (borttagning av isolering, läkt, mm) så tror jag att det är ett rätt bra musikrum nu. Jag sitter i alla fall så mycket jag kan och spelar skivor, en stund före jobbet på morgonen, en stund efter jobbet på eftermiddagen, osv.


Mina fina GALTIS då? De var framlyssnade i gamla lägenheten och matsalen där de tidigare spelade påminde om lägenheten. Musikrummet i källaren år mycket mindre och mycket mer dämpat. Där funkade inte GALTIS i sitt dåvarande utförande. Nu är filtren utplockade och nya på G, nu har jag också tillgång till lite mätmöjligheter och så kommer VIRGO 2 att fungera som referens. Jag tror och hoppas att även GALTIS kommer att spela riktigt bra i källaren framöver.

Dan Brickman Posted - 2004/05/29 : 20:38:01
Snyggt, mycket snyggt
plind Posted - 2004/05/29 : 07:57:55
Jag skulle tro att du hör mer bas för att du nu dämpat i diskanten med absorbenterna, kanske att basen oxå kan ha stramats upp och därmed upplevs som mer distinkt
kasra Posted - 2004/05/28 : 23:12:52
hur är det med ljudet förö?
behöver du fortsätta labba med olika uppställningar och dämpningar? Utseendemässigt ser det ju verkligen fint ut!

/kasra
StefanB Posted - 2004/05/28 : 16:18:51
Akustik är märkligt. Nu har jag fått och monterat mina takdämpningsskivor från Absoflex. Dessa skivor är för övrigt både snygga och enkla att montera med de medföljande byglarna. Jag fick inte det jag trodde jag hade beställt, dvs takplattor dikt an mot taket utan istället 5 cm luftspalt mellan tak och platta.

Plattorna är som sagt monterade och nu börjar det låta riktigt bra nera i källaren. Det lustiga och märkliga nu är att jag uppfattar det som om jag fått mer bas sedan jag monterade takdämpplattorna

TJIDTJAK kommer att förbli ett stereosteg och kablarna är som sagt långa, de är specialbeställda från XINDAK i 5 meters längd för att passa in i denna möblering. "Snubblar" jag över ICE Power moduler i framtiden så kan det dock mycket väl bli bygge av monoblock. Det hade varit roligt

Måste säga att detta rum genomgått en bra förändring från:



Till nuvarande utseende, nu med Absoflex plattorna monterade:

EngelholmAudio Posted - 2004/05/28 : 15:24:29
Hej Stefan!
Va kul att du kommer frammåt, och välkommen hem.

Får man vara bråkig och fråga:
När bygger du monoblock av din ICE då?

Det blir ju lite lååååånga högtalarkablar som det ser ut nu.
kasra Posted - 2004/05/28 : 15:05:13
Läckert!!!
StefanB Posted - 2004/05/28 : 07:30:42
Det blir bättre och bättre Har flyttat okring högtalarna lite, har satt upp diffusorer bakom högtalarna, ställt i 3 cd cd pelare i rummet, har ställt in en mindre bokhylla full med tidskrifter, lite tyg, lite grejer på andra väggar och det låter bättre och bättre. Det kommer nog att bli bra detta till slut.

Idag hämtar jag ut mina takreflexdämpare från Absoflex och förhoppnings skall även detta bli en förbättring.

Såhär ser det ut just nu.

StefanB Posted - 2004/05/25 : 10:00:51
Nu är jag tillbaks efter en solig vecka i Italien Under denna tid har äntligen VVS killen gjort klart allt sitt arbete så nu kan jag göra klart sista metern på sista väggen i musikrummet.

Har läst igenom alla trådar och idéer kring mina akustikproblem och en majoritet verkar anse att rummet bör dämpas och diffuseras mer. Jag har därför beställt dämpning till taket från:
http://www.absoflex.se/m_ljud.php
Modellen jag beställt heter "Palett" och tanken är att de skall få ta första takreflexen. Absorbenterna är 120*100 cm och jag har beställt två stycken.

Bakom högtalarna skall jag hänga upp Svanå Golden Horn light och på golvet kommer jag att slänga ut mer tjocka grejer som dämpar. fortsättning följer...
datar Posted - 2004/05/17 : 18:47:54
Ja det ser riktigt mysigt ut där nere...
Patrik Posted - 2004/05/17 : 18:05:36
Då rummet är så litet kanske det är så att det blir många förstareflexer som är så nära direktljudet att det inte märks när du spelar en testton men som stör musiken. Det låter nästan så när du poängterar oharmonin.

Kanske kan det vara värt att prova att dämpa våldsamt bak- och sidovägg närmast högtalarna för att på så sätt "förstora" rummet?

Att överdämpa ett vanligt rum (= ser fortfarande vanligt ut) tror jag är mycket svårt att göra...

Hoppas du får till det, det är i alla fall roligt för oss andra att följa ditt bygge!
j0akim Posted - 2004/05/17 : 16:32:28
Hur mycket fick du ge totalt för XINDAK FS-2 kablarna?
och framförallt, hur låter de? och vad jämför du med?
Nitram Posted - 2004/05/17 : 12:48:08
Man borde väl uppleva rätt stora skilnader på att lyssna på högtalarna istället för en massa reflexer... tror också att det hänger mycket på att vänja sig vid det "nya" ljudet.
plind Posted - 2004/05/16 : 21:40:54
Ja du Stefan det här ska nog bli bra till slut Jag tycker det låter riktigt bra redan nu trots att rummet inte är färdigt vad gäller absorbtion och diffusion. Dessutom är ju högtalarkablarna helt nya. Jag tycker det låter mer neutralt här än de föregående rummen du haft där det har varit en höjning av basnivån och lite för lång efterklangstid. Det tar nog helt enkelt lite tid att vänja sig vid ett lite "torrare", mer neutralt ljud.Men som sagt efter inspelning, lite diffusorer på väggarna och dämpning av första takreflexen så kommer det att bli görbra. Enligt Hunecke så borde det funka bra med 70cm till bakvägg och 90 till sidovägg.
Simma lugnt
EngelholmAudio Posted - 2004/05/16 : 18:37:34
Hej Stefan,

Mitt tips är att testa runt lite! Dina högtalare är rätt stora och är dessutom ganska komplexa i sin konstruktion. Jag skulle rekommendera ett test med nån annan högtalare, ex HFLS-1 eller KlonAc, för att undersöka lite vad olika frekvenssvar, omfång och karaktäristik gör åt ditt problem.
Om du inte kan mäta är detta ett bra sätt, menar jag, för dig att komma underfull med rummets karakteristik. Du har ju lyssningskompisar i din närhet - bjud in och "kräv" att högtalarna tas med!

Estetiskt är det kalas! Jag hade själv valt ett mindre bord som kunde stå lite vid sidan (om mina ben som jag gärna sträcker fram). Ett litet bord stort nog för en kopp kaffe och ett par skivor...



vänligen
// Pär Engelholm
// Engelholm Audio (.com)
Nitram Posted - 2004/05/16 : 17:28:16
Borde väl bli rätt stor karaktärs skillnad nu mot förut... du hade väl ett i princip odämpat rum förut... filter kanske?

Renoveringsgips? då är det väl bättre att sätta läkt över skarvarna så får du diffusering på köpet

Hoppas du hittar lösningen...
Leif B Posted - 2004/05/16 : 17:21:25
Spelar det någon roll om du flyttar dig lite framåt när du lyssnar i soffan? Provat och flytta högtalarna?
Blir säkert en hel del skillnad med dämpat rum än odämpat.
Testa och häng upp en matta eller filt på väggen för att se om det blir bättre eller sämre.

mvh
mangew Posted - 2004/05/16 : 17:19:46
Tror du jag är avundsjuk på ditt rum...nä då!...

Har du någon uppfattning om Xindak FS-2 högtalarkablarna ännu? Själv måste jag göra ytterliggare en kompletterande kabelbeställning.

ps. vilken snygg och framför allt bra CD du har ds.
StefanB Posted - 2004/05/16 : 17:10:29
Problemet är att jag inte riktigt kan sätta "fingret på" vad som inte stämmer. Jag får bara en oharmonisk känsla då jag spelar musik.

Har nu ordnat så att stereon sitter på en egen säkring och så har jag mätt upp fasen i uttagen för att matcha apparaterna. Däremot så kan givetvis högtalar och signalkablarna somäär ändrade ha betydelse. Tycker dock inte att det känns som om det skulle vara fallet, detta är "större" än så. Har spelad Densens DeMagic i anläggnignen i 6-7 timmar och utöver detta musik på låg volym hela natten. Detta inebär naturligtvis inte att den nya högtalakabeln är helt inspelad, men den är inte heller helt rå längre.

Jag funderar om jag har överdämpat över lag eller någon särskilld frekvens, eller om det behöver dämpas/diffuseras mer.

Om nu överdämpning skulle vara problemet, tror ni då att det skulle funka att klä en av väggarna med 6mm renoveringsgips utanpå brädväggen?
Leif B Posted - 2004/05/16 : 16:55:08
Kan du beskriva vad det är som inte stämmer?
Känns ljudet lite för homogent eller allmänt lite tråkigt?
Kan det som inte stämmer härleda till de nya kablarna?

mvh

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000