HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Nätkabeln, stor skillnad eller inte, det är frågan

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Rydberg Posted - 2004/10/09 : 16:13:29
Pga av allt pladder om att nätkablar skulle göra ENORM skillnad så har jag nu tagit tjuren vid hornen nyfiken som man är. Idag gav jag mig ner till den utmärkta lokala hifibutiken (Lefflers i Linköping) och frågade om jag kunde låna en bra nätkabel. Naturligtvis kunde jag det (som alltid), det blev denna esoteriska tingest:

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Hinken74 Posted - 2006/09/20 : 00:00:16
Måste säga detta efter att ha testat riktigt dyra strömkablar i anläggningen att de gör stor skillnad.
Upplever nästan skillnaden som större en alla andra kablar i anläggningen.
Jag är rätt säker på att jag skulle klara ett blindtest!

Testade Nordost Brahma och Fadel art Coherence. Dessa var helt överlägsna övriga kablar vi testade.

Agile är verkligen en bra budgetkabel. Men går man istället på Fadel art coherence för ung 12 x priset så får den brutalstryk.

Det handlar nog i detta fallet hur mycket man lagt ner på resten av anläggningen. Har du lagt över 200tkr så berättigar de dig defintivt till att köpa en strömkabel för 10-15 tkr.

De som hände var att ljudet blev mer naturligt. Bättre koll på basen. Detaljer som inte hörts innan kom fram.

lasselite Posted - 2004/11/05 : 11:34:55
Sampix skrev:
"Men visst, ett demo utan ögonbindlar/nivåkalibrering kan väl inte vara bra"

Jodå, det kan vara utmärkt! Om man vill sälja något
hifirocker Posted - 2004/11/05 : 10:53:24
quote:
för det kan ju berott på en tillfällig psykos


Rydberg Posted - 2004/11/05 : 10:08:33
Bravo> Hör med bill50x på faktiskt.
Dan Brickman Posted - 2004/11/05 : 06:55:20
Jag som är positiv till att man hör skillnad mellan kablar hörde ingen skillnad alls i "galne danskens" rum på Arkenmässan. Jag måste ner till handlarna i gbg för att lyssna igen för det kan ju berott på en tillfällig psykos. Eller så hör jag faktiskt ingen skillnad
Bravo Posted - 2004/11/05 : 04:00:16
Trist "Rydberg", det hade varit intressant att jämföra mot ECO-3 som enligt mig fungerar om man stryker det på skivorna.
hifirocker Posted - 2004/11/05 : 01:36:16
Sampix:

testmetoden är kass tycker jag. Hade det skett blint (vilket inte behöver betyda att man har ögonbindel, bara att man inte vet vad det är som testas) och folk hade kunnat pricka in rätt kabel i 9 av 10 fall hade det varit en annan femma.
Jag tycker det är ganska uppenbart att det är ett spel med psyket när det gäller danskens demo, det gäller vare sig man är skeptiker eller inte. Jag är alldeles säkert lika lättlurad som vem som helst i öppna tester som dessa.
Adagio Posted - 2004/11/05 : 00:49:37
Det är inte svårt att pröva på egen hand men det är lättare om någon annan sköter själva bytandet, skilnaden mellan en tex shiva och standardkabel är högst påtaglig. Jag har själv provat på två ickehifinördar, den ene hobbymusiker den andra teknokrat/datatekniker utan särskilt musikintresse.
Resultatet var klockrent, bägge hörde skillnad och utan att jag informerade dom om vilken kabel som för tillfället användes tyckte bägge att shiva lät bättre.
Komentarer som "Ljudet blev renare" "basen blev bättre och fastare"
"Toppen lät mörkare och grynigare med den andra" beskriver tydligt vad som händer.
Jag trodde inte att den ena av dom skulle höra någon skillnad men första komentaren var "Va?! Bytte du bara nätkabel? Det hördes ju, det kan inte vara möjligt!"
Själv tycker jag att nyanserna i alla register förbättras, framför allt basen. Instrument som ståbas hörs detta tydligt på. Sen är det som om hela systemet får mera "liv", det känns mera äkta på ngt sätt.
sampix Posted - 2004/11/04 : 22:13:23
Hifirocker>
Kanske skulle vara bättre att bilda sig en egen åsikt, genom att själv ha deltagit på demot..
Folk runt omkring mig höll på att ramla av stolarna när han utförde detta på Arken. Var faktiskt riktigt roligt att se kabelskeptikerna som satt framför mig, som högljutt skrattade/hånade dansken ibörjan på demot när han berättade priserna på produkterna..
Halvvägs in på demot var de knäpptysta och stirrade bara rakt ner i golvet

Men visst, ett demo utan ögonbindlar/nivåkalibrering kan väl inte vara bra
pak Posted - 2004/11/04 : 11:25:48
visst har du en poäng med det angående demon,MEN jag "upplevde" en stor skillnad i första steget,sen mindre i nästa-jag HÖR inte så mycket som jag UPPLEVER.visst har man ju förväntningar på hur det borde låta men jag fick faktiskt en liten ahaupplevelse när han bytte-men så råkade jag ha bästa platsen också.de som satt lite dummare till hade inte samma upplevelse-men det har man ju inte utanför sweetspot i alla fall vanligtvis.men att tro att man HÖR en direkt jätteskillnad är nog lite optimistiskt-visst hörs det också men för mig handlar det mest om olika upplevelser med olika kablar.jag tvivlar då inte det minsta på kabelns inverkan längre i alla fall.sen var det jäkligt kul att få se lite andra kablar som de tillverkade-vissa kunde man knappt se.
hifirocker Posted - 2004/11/04 : 10:33:52
sampix:

Jag har aldrig gått på danskens demon, bara diskuterat med andra som gjort det och tagit del av deras intryck.
Så som nätkabeldemon utformas är jag inte särskilt intresserad av att "gå på den" heller.
Björn-Ola Posted - 2004/11/04 : 09:05:48
Jag testade naturligtvis ECO3 på mina skivor hemma. På den första skivan jag testade på smetades texten ut när jag förde på medlet, och där stoppades mitt test. Björn Wiman har ju använt det här på mängder av skivor och har aldrig råkat ut för det.
En liknande sak hände när jag svarvade en skiva på prov.
När jag spelade skivan, (jag har en sonyspelare med glaslock så jag kan se skivan snurra) så har jag aldrig sett en mer excentrisk skiva. Jag svarvade den själv, så jag har ingen att skylla på.
Ingen annan har råkat ut för detta.
Är jag född med otur, eller är det någon där uppe som vill mig illa?
sampix Posted - 2004/11/04 : 08:59:33
Hifirocker>
Vad tyckte du själv om Nordost-demot?
Rydberg Posted - 2004/11/04 : 08:26:51
Bravo> Tyvärr vet jag inte själv vad det är för medel, jag fick bara ett prov i en sprayflaska.
Bravo Posted - 2004/11/04 : 06:15:03
"Rydberg", kan du avslöja vad det är för antistatmedel?
LarsTokyo Posted - 2004/11/04 : 01:50:52
Jag byggde en snake häromdagen (samma som pak byggt) och visst hörde jag skillnad på ljudet (kopplad på slutsteget). Mer dynamiken, mer detaljerat och en torrare/tightare bas. Just basen förbryllar mig, låter det bättre eller inte?
Men en sak är säker, visst gör det skillnad med ny nätkabel. I allafall för mig.
hifirocker Posted - 2004/11/04 : 01:19:39
pak:

När det gäller nätkabeldemo har jag fått intrycket att den "galne" dansken har en fantastisk förmåga att skapa det resultat han vill.

Dels talar han väldigt tydligt om ifall nästa låt skall låta bra eller dåligt, dels väljer han ofta att avbryta innan "det sköna partiet" (ifall han vill ge ett dåligt intryck) respektive låter publiken lyssna lite extra (ifall han vill ge ett gott intryck).
Hans demos bygger helt på psykologi, där han styr lyssnarnas intryck. Tyvärr. Det hade varit mycket intressantare med en neutral demo.

Jag läste en här på hififorum som bl.a. skrev:

Jag gjorde ett eget litet test under demon:
Del 1 - Tog medvetet intryck av dansken och försökte höra det han sa jag skulle höra. Det funkade, dyra nätkablar gav klart bättre ljud med större upplösning mm. Imponerande!
Del 2 - Försökte bortse från manipulerandet som beskrevs ovan och istället noga lyssna på både detaljer och helheter för att göra en egen oberoende bedömning (så gott det gick). Plötsligt var dyra nätkablar helt ointressanta. Det gick inte längre att avgöra vilken variant som lät bäst, eller ens om det fanns någon skillnad över huvud taget!

Så Mrs Doubtfire har tyvärr fått ytterligare ett tillfälle att tvivla...


Kan vara värt att tänka på tills nästa gång man utsätts för den "galne" danskens nätkabeldemo.

pak Posted - 2004/11/04 : 00:12:46
jag var i oslo i lördags på hificentrets jubileumsmässa,och var på en nordostdemo där han dansken,kristensen eller vad han nu heter demade nätkablar.det var ganska intressant att lyssna vad orginalkabeln lät dåligt jämfört med shiva,vishnu,valhalla.han bytte bara på cdspelaren steg för steg.första steget var enormt,sen lite mindre-men skillnad var det i alla fall.resten av kablaget var valhalla på en burmester/audio physicanläggning-lät föresten väldigr bra.
själv har jag testat på min egen cd,med orginal-lorad-tnt snake.loraden var inte nåt specielt bättre men den hemgjorda snaken däremot gjorde nytta minsann.däremot låter arcams hembiorecivrar bra mycket bättre med lorad,så jag antar att loraden inte passar så bra till cdspelare då även min gamla cd lät bättre med orginalsladden.
hifirocker Posted - 2004/11/03 : 23:19:09
hahaa, ja så kanske det är.
Har i varje fall läst igenom tråden ännu en gång nu, och även om jag fortfarande är skeptisk och håller med Dr Tinnitus i mycket av det han hade skrivit så tycker jag ändå att Bill50xs hypotetiska förklaring inte verkar helt osannolik, kan vara värt att testa, i alla fall mest för skojs skull. Som ormolje skeptiker måste man ju utsätta sig för lite experiment ibland, kanske lär sig ett och annat om placebo om inte annat.
Roq Posted - 2004/11/03 : 18:50:37
Låter som en smart dealer! Först bjuder han på gratisprover för att få folk att fastna i antistatmedelsträsket. Sen börjar varorna kosta pengar...
hifirocker Posted - 2004/11/03 : 17:31:36
Gratis, det låter bra!
Rydberg Posted - 2004/11/03 : 17:06:57
LÄSFÖRSTÅELSE!? Det kostar GRATIS mannen!!!

Va det kostar annrs har jag inte den blekast aning om, det är ju inte framtaget för att användas till detta ändamål heller!
hifirocker Posted - 2004/11/03 : 16:56:50
R:

du kan ju alltid kolla min profil om du vill se vad jag spelar på för prylar!

Jo jag läste faktiskt.se den tråden, men jag måste missat något..
Får skumma igenom den tråden igen, kanske skicka ett PM till den där Bill50x. Vad kostar medlet?
Rydberg Posted - 2004/11/03 : 16:52:51
Hifirocker> Har du inte läst i ECO-3 tråden på faktiskt? Han skickade ju gratis ett prov till de som ville testa! Jag vet inte om hans erbjudnade fortfarande står fast men det kan ju va värt att kolla upp. Sen är det ju även troligt att ju bättre anläggning man har dessto lättare hör man skillnaderna, jag vet ju inte vad du har för anläggning så jag kan ju inte garantera att du kommer att höra skillnad i din anläggning.
hifirocker Posted - 2004/11/03 : 16:32:01
R:

Nu börjar jag ju bli lite intresserad av det där antistatmedlet, typiskt.....

Vad kostar det där medlet om man köper det av "Bill50x"?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000