HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Blindtest-nätkablar!

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
sampix Posted - 2005/07/31 : 20:01:54
Hej i stugan,

Med anledning av vissa trådar här på HF senaste tiden så har min nyfikenhet angående blindtest blivit så pass stor, så att det kommer sättas upp ett försök här hos mig imorgon måndag (En god Hifivän kommer assistera mig). Ser själv verkligen fram emot detta.. Morgondagens övningar kommer att handla om nätkablar.
Om jag prickar rätt på rubbet av bytena så finns det väl inte mycket mer att diskutera. Gör jag det inte,..så ställer det till en hel del huvudbry direkt

Jag kan väl säga som mycket att jag varit en hyfsat stor förespråkare av kablar tidigare. -"Man kan inte få ut något välljud hos en anläggning utan bra (läs; oftast dyra) kablar". Har tidigare ägt bl a MIT, Transparent, Kimber Select, Cardas, Audioquest, Purist audio m.m. m.m.
Idag däremot vet jag inte riktigt vart jag står. Ibland tycker jag mig höra radikala skillnader på kablar,...och ibland utfaller skillnaderna helt. Senaste "besvikelsen" var för bara några veckor sedan när jag allas vår forumkamrat () FBK var på besök hos mig. Jag skulle självklart demostrera skillnaderna för honom när man byter nätkablar fram och tillbaka.. Då hörde jag själv i princip ingen skillnad alls.. Men jag har vid flertalet tillfällen tidigare upplevt radikala skillnader.

Alltså.. Blindtest!

Angående blindtestet. Jag har utsett två nätkablar som vid öppna tester enligt mig har varit spel mot ett mål. Kablarna som testas ska sitta i min förstärkare. Min transport har ingen nätbrunn och min dac använder en Supra-nätkabel. Den kan gott sitta där, då den säkert inte påverkar utgången. Alla kablar är sedan kopplade till en Supra-nätlist. Fasen är sedan tidigare märkt genom en klisterlapp på alla nätkablar.
Nätkablar borde vara en mycket enkel produkt att blindtesta då ingen volymkalibrering är nödvändig

Utmanare 1: Standard fulnätkabel
som finns till flertalet hifikomponenter, datorer, kaffebryggare etc. Knappast snygg, men den verkar åtminstone leverera ström. Pris; ca 10-20kr?

Utmanare 2: Karan Acoustic
Jag har valt den finkabel som jag upplevt varit den klart bästa nätkabel jag någonsin provat. En grov och styv svart kabel med kraftiga kontakter. En ren skärmad kopparkonstuktion.
Den har i alla öppna test övertygat på inte bara mig, utan många andra. Verkar inte spela någon roll i vilken komponent den sitter i; Kraftfull, den organiska kroppen i mellanregister och framförallt det nästan nonchalanta lugnet i hela ljudbilden. Samma resultat på alla 5 anläggningar jag testat den på.
Pris; ~3000kr

Planerat testförfarande;

*Vi sätter ett lakan framför elektroniken. Jag kommer inte ha någon som helst möjlighet att se varken personen eller några kablar.

*Öppen lyssning för att hitta olikheter mellan nätkablarna. Och för att hitta en bra referenslåt där dessa exponeras på bästa sätt.

*Blindtestning börjar. Jag fortsätter sitta i sweetspot, medan min vän tar positionen bakom elektroniken. Slantsingling för att bestämma kablarna ordning i omgångarna. Det kan med andra ord bli samma kabel i flera omgångar i rad.. Räcker 10 omgångar eller behövs det fler?

*Tystnad råder under testet. En tumme upp för signal, när ny omgång påbörjas?

*Bådas anteckningar jämförs efter testet slut.

Detta kommer bli mitt första försök till ett regelrätt blindtest, så jag mottager gärna tips och idéer från mer rutinerat forumsfolk. När man ändå ska göra ett test,..varför inte göra det rätt också?
T ex måste jag pricka 10 av 10 för att ha lyckats?

Resultatet redovisas på måndagkväll
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Rydberg Posted - 2013/01/12 : 19:16:35
Bytte faktisk alla mina nätkablar idag, från de som medföljer till Jorma JPC 1,5. Kan inte säga att jag upplevde någon verifierbar skillnad dock.
Rydberg Posted - 2013/01/11 : 13:23:24
quote:
Med det så menar jag att det kan kanske behövas ett sista filter som JAG råder över.


Förstår din liknelse men tycker inte den är helt applicerbar för du har ju faktiskt en nätdel i dina apparater som omformar 230AC till nån form av DC, det är ju ett "filter" om något
Rolf-san Posted - 2013/01/08 : 15:27:44
quote:
Jag använder tiden till att lyssna på musik istället.

Kan bara hålla med.
Men under tiden vill man ju inte bli lyssningstrött.
Det är mitt kvalitetsmått.
Vox Posted - 2013/01/08 : 15:15:28
quote:
Ja det är helt ok, men är du inte intresserad av vad fenomenet beror på? VARFÖR det är så att (du tror) du hör skillnad?

Svar: Nej!
Jag använder tiden till att lyssna på musik istället.
Rolf-san Posted - 2013/01/08 : 13:30:07
Jag kan inte låta bli.
Hur är det med vattenförsörjningen? Det är ju också ett flöde.
Vem vill ha dricksvatten direkt från Gula Floden, Ganges, Mälaren eller vilken vattentäkt som helst. Kom också ihåg de förgiftningar som varit under de senaste åren i svenska dricksvatten.
Med det så menar jag att det kan kanske behövas ett sista filter som JAG råder över.
För övrigt vill jag bara tillägga att jag inte har investerat en enda krona i sofistikerade ledningar eller kablar, men ändå...

Ont ska med ont fördrivas.
CC Posted - 2013/01/08 : 13:17:56
Jisses... Var inte denna gamla (kabel-)tråd begravd sedan länge..?
zee Posted - 2013/01/08 : 12:41:59
quote:

Det allra viktigaste med kablar är att de inte är för korta. De måste nå fram nämligen.

Men när nu frågan är uppe:
Kan någon av dem som tycker att 105 000:- (eller mer) för kablarna är rimligt i en 300 000:- anläggning, förklara för oss andra hur det har sin orsak.

Detta i skenet av att man kan tillverka en kabel för högtalarna med två grova kopparledare i ett stumt (icke-resonant) och välisolerande hölje så att den kan säljas för kanske 250:- för två femmeterssnuttar. Man får även utmärkta interconnectkablar med kontakter och allt för kanske 250:- per stereokabel, det vill säga 1000:- för 4 stycken stereokablar, väldigt lågkapacitiva, väldigt mekaniskt dämpade, rimligt välskärmade och extremt bredbandiga.

Sammanlagt max 1250:- alltså (4 promille av anläggningens totalpris betalar vi för extrembra kablar).

Låt säga att vi lägger till det dubbla på att få ultrasuper(duper?)egenskaper, och sen så dubblar vi priset igen(!) för att få mer kabel och kanske ännu glassigare kontakter. Eller bara för att demonstrera vårt dåliga omdöme?

Fortfarande stannar prislappen på 5000:-.

Vi har inte ännu passerat ormoljenivån, även om vi kanske inte shoppat precis skickligt. Man kan ju diskutera om inte 5000:- i kablar för en 300 000:-anläggning är i dyraste laget (det är 1,67%).

Låt oss dock inte hålla igen!!! Dubbelt upp för tredje gången alltså! Denna gång bara för skojs skull.

Det kan ju förstås vara en hemmabioanläggning också, som ju kanske drar extrema mängder kabel, med ultrasuperduper(mega)egenskaper hos kablarna, eller vi kanske bara vill köpa överprissatta kablar som egentligen borde ha sålts för halva priset?

Oavsett skäl blir det max 10 000:- för alla kablar (många kablar blir det...). Fortfarande är vi bara uppe i 3,33% av anläggningens totala pris.


Frågorna blir då:

1. Vad är det för något som kostar 105 000:- (eller mer) i kablarna vi måste köpa för att det skall bli mer än 35% av anläggningens pris? Alltså mer än tio gånger mer än det escallerande vansinne jag försökte illustrera nyss.

2. På vilket sätt beter sig de kablar för mindre än 10 000:- (tillsammans) sämre är de dyrare 105 000:-kablarna? Säg inte "sämre ljud" utan ge mig något att ta på. Något som gör att man kan förstå varför någon ens kommer på idén att leta bland vansinnesdyra kablar när man inte ännu testat alla rimligt prissatta kablar.

3. Vad är skälet till att de kablar som kostar sådär fantastiskt mycket pengar (och sålunda "skall vara" bra) är helt olika sinsemellan? Ja, de kan rent av vara varandras motsatser. Det där som är gemensamt "bra" hos dem, vad är det egentligen?*

4. Låt mig gissa: Den där 35%-regeln gäller förstås även för en anläggning med bara en CD-spelare, en förstärkare och ett par högtalare, alltså för bara två uppsättning kablar (inteconnect- resp högtalarkablar) allt som allt?

Vh, Ing. Öhman


*I alla blindtester jag gjort har kablar placerat sig i en ordning som helt tycks ignorera deras köpepris.

Byter man lite villkår, t ex en del i anläggningen, eller skivorna man använder i testen, byter kablarna ordning med varandra! Fortfarande placerar sig billiga kablar blandat med dyra.

Om det alls går att höra skillnad mellan dem vill säga. Det är oftast ganska svårt i en riktigt kvalificerad anläggning där kablarna drivs på ett bra sätt och apparaterna inte är drabbade av HF-instrålning.

Tar man bort "blindtestvillkåret" emellertid, händer alltid något intressant - plötsligt kan alla höra skillnad mellan alla kablar!

Och endast de extremt rutinerade, och lika prestigelösa, undgår att uppleva ljudkvaliteten proportionell mot prislappen...

Sociologi och psykologi blir intressanta ämnen när man applicerad dem på ljudåtergivning...


Källa:
http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=688&postdays=0&postorder=asc&start=60
zee Posted - 2013/01/08 : 12:36:24
quote:
Vad MINA öron hör går inte att mäta och ingen annan än JAG vet vad JAG hör.

Om DU inte hör skillnad så är det bara att gratulera då du sparat en del pengar.


Ja det är helt ok, men är du inte intresserad av vad fenomenet beror på? VARFÖR det är så att (du tror) du hör skillnad?
Vox Posted - 2013/01/08 : 11:25:28
quote:
Varför inte möte frågor värdigt och besvara med elektriska och/eller fysiska aspekter?


Vad MINA öron hör går inte att mäta och ingen annan än JAG vet vad JAG hör.

Om DU inte hör skillnad så är det bara att gratulera då du sparat en del pengar.
zee Posted - 2013/01/08 : 11:17:46
BT nätkablar:
http://www.hometheaterhifi.com/volume_11_4/feature-article-blind-test-power-cords-12-2004.html

"The total number of correct answers was 73 out of 149, which amounts to 49% accuracy. That is no more accurate than flipping a coin, and therefore, no statistically significant detection of power cable differences."
zee Posted - 2013/01/08 : 11:14:17
Inte en till som vill ha svaret som aldrig kom? Varför inte möte frågor värdigt och besvara med elektriska och/eller fysiska aspekter?

Ett annat blindtest:
http://www.idg.se/2.1085/1.242208/unikt-blindtest-vi-avslojar-kabel-bluffen



En tråd där självaste IÖ medverkar:
http://www.faktiskt.se/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=688&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=201d3f45960b356159c447d665ed2c65
Figge Posted - 2013/01/07 : 17:17:37
quote:
Varför skulle det göra skillnad med finkabel den sista metern när det sitter hundratals fulkabel innanför väggen?

Inte en till.
räven Posted - 2013/01/07 : 16:12:26
Eller 2 meter innan högtalarna?
zee Posted - 2013/01/07 : 15:21:13
Varför skulle det göra skillnad med finkabel den sista metern när det sitter hundratals fulkabel innanför väggen?
linnar Posted - 2008/02/29 : 13:00:09
"kanske finns fler sätt att göra det bättre på"

Vad är bättre?

CC Posted - 2008/02/29 : 11:11:51
"kanske finns fler sätt att göra det bättre på"

- Det gör det så vitt jag vet? KRELL har ju en egen lösning (som jag just nu inte kommer ihåg namnet på) som ska fungera riktigt bra om jag fattat rätt... Men det finns säkert fler som jobbat på det och försökt komma med mer eller mindre lyckade lösningar...
Bubbel Posted - 2008/02/29 : 10:51:03
Det vet ju alla att jorden är platt hittills har jag bara sett bilder på en platt jord inte rund .

En kamrat som jag är ofta ute och letar skivor med uttryckte sig om kaplar på följande vis.

" Kablar tar bort en massa information därför kan man ibland höra vissa förbättringar genom vissa kablar... den ulimata kablen är ingen kabel men då hör vi ju ingen musik så det blir till att acceptera felen."

Ja vad säger man jag blev tyst en bra stund och insåg att det borde vara på ett annat sätt vi bör anpassa våra kablar t.ex. resistans och kapitans så att förstärkaren m.fl. får jobba optimalt. Vad vet jag det kanske finns fler sätt att göra det bättre på än det vi gör idag.

Anders
PG Jeppsson Posted - 2008/02/27 : 17:45:00
quote:
Därför vill jag påstå att en blindtest av kablar är den ultimata subjektiva testen, fast där alla orelevanta faktorer har filtrerats bort (som kunskapen om kablens komposition och pris vid lyssningsögonblicket).


, kan bara hålla med, klokt skrivet Gaffa.....
CC Posted - 2008/02/27 : 13:07:51
"Redan 450 BCE beräknade greker jordens omkrets, för de fattade att jorden var rund."
- Hm.. Greker asså...
Ska alltid vara först å värst!

"Precis samma saker yrar uppfinnare om när de tror att de uppfunnit evighetsmaskinen."
- Eh? Va?

"Verkligheten består av så mycket mer än vad en vanlig människa har koll på. Detta gäller även elektriska kablar."
- Yepp!

"Att lyssna på en anläggning är en subjektiv upplevelse."
- Yepp!

"blindtest av kablar är den ultimata subjektiva testen,"
- Så e de nog. Speciellt om man vill bevisa något för sin omgivning (eller sig själv!). Vi andra nöjer oss med att låta omgivningen stå där med gapande mun när de får reda på att man bara skiftat en ynka nätkabel å de tror att man bytt ut någon apparat!
linnar Posted - 2008/02/27 : 12:51:34
Gaffa:
Enklare kan det inte sägas, bra inlägg!
Gaffa Posted - 2008/02/27 : 12:14:02
quote:
"Jag har ingen övertygelse, det är enklare än så,
det handlar om ren och skär vetenskap."
- Och jorden är platt? ;-)
Redan 450 BCE beräknade greker jordens omkrets, för de fattade att jorden var rund.

quote:
"När det handlar om vetenskap så får erfarenheter och intyganden mm stå över ett tag."
- Och när vetskapen om att ens erfarenheter strider mot dagens vetenskap? Ska man då börja med självförnekelse?
Precis samma saker yrar uppfinnare om när de tror att de uppfunnit evighetsmaskinen.


Verkligheten består av så mycket mer än vad en vanlig människa har koll på. Detta gäller även elektriska kablar.

Att lyssna på en anläggning är en subjektiv upplevelse.
Att lyssna på en kabel eller en annan, i en blindtest där du inte vet vilken du lyssnar på, är även det en subjektiv upplevelse.
Därför vill jag påstå att en blindtest av kablar är den ultimata subjektiva testen, fast där alla orelevanta faktorer har filtrerats bort (som kunskapen om kablens komposition och pris vid lyssningsögonblicket).
Detta friskriver inte kabeltest-ledarens ansvar för att se till att kablarna är rätt inkopplade. (läs jordat/ojordat, rätt fasvänd och så vidare)


linnar Posted - 2008/02/26 : 21:50:24
Är te'baks!

"Men att påstå att alla som hör skillnad på kablar inbillar sig. Nja.."
= Absolut inte, de som hör de hör det de säger. Det är sant att sinnena
och hjärnans gemensamma arbete är mycket komplicerat.

Tack för en intressant debatt i ett gött klimat!
Karla Posted - 2008/02/26 : 16:40:14
Den mänskliga hjärnan är mer komplicerad
än att det bara vore öronen som påverkar hur
du tycker det låter... Men att påstå att alla
som hör skillnad på kablar inbillar sig. Nja..

En bra sak som HiFi Choice tog upp är att efter man
tex bytt nån apparat/högtalare/rum osv, så kan det vara
bra att ta bort tweaken du gjorde tidigare. Strömsnoken
har i mitt fall hängt med genom högtalarbyte och flytt
till Tjockhult. Dags att prova igen med andra ord!

Nåväl, jag har väl inget mer att tillföra (om jag nu haft
det överhuvudtaget). Lämnar kabeldiskussioner på ett tag.

linnar Posted - 2008/02/26 : 15:58:54
"- När vi väl har lärt oss mer om hur våra sinnen fungerar tillsammans med hjärnan så kan vi nog förklara det också med olika formlar... Precis som den dagen när vi med vetenskapliga formlar kommer kunna beskriva varför jorden är rund (eller platt!) samt varför nätkablar påverkar vår ljudutrustning på ett hörbart sätt..."
= Detta håller jag med om, jag tror nämligen att hjärnan tillsammans med sinnena
påverkar en inte så liten bit av vad vi upplever.

Tyvärr måste jag sluta här för denna gång.
Skall åka bort en stund.
CC Posted - 2008/02/26 : 15:58:01

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000