HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 En EL till pappa? (dags att återkoppla!)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
rannagarden Posted - 2005/12/21 : 12:43:53

Mörkret sänker sig dystert och det verkar vara något mystiskt på gång?



Jag ursäktar bildkvalitén en smula, men här var spänningen total. Vad i hela friden?




Tomtar i görningen?




Vad skall detta betyda. Och vad har detta med HiFi att göra?



Forts följer...


M

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Bunkert Posted - 2011/07/09 : 23:15:07
Fantastiskt!
rannagarden Posted - 2011/07/08 : 18:20:14
Jag får skylla på släkt och umgänge.
FForsman Posted - 2011/07/08 : 18:00:17
...(dags att återkoppla) - Göteborgshumor

/mvhff
rannagarden Posted - 2011/07/08 : 12:21:36
Ett jättelikt trådlyft, jag vet. Men ibland kan det vara nyttigt och trivsamt att se tillbaka på gamla händelser som blivit aktuella igen.


Det har utan tvekan spelats mycket musik i denna anlägging sedan senaste inlägget jag hade i denna tråden. Jag har också bytt signalkälla, byggt stereobänk och bytt någon kabel, men i sammantaget är det mesta sig hyggligt likt. Jo, pyttelite diffusering och absorbering har tillkommit med.

Lånad bild från Bänktråden


Jag vill påstå att jag känner min anläggning ganska väl och vet om brister och fel, men också dess fördelar och vad den gör rätt. Det är som vanligt en kompromiss men överlag tycker jag det spelar mycket trevligt och jag tänker sällan på uppgraderingar (åtminstone inte mer än någon annan med vårat intresse).


Av en händelse (som jag får se ifall jag återkommer till ) blev det iaf så att jag blev tillfälligt tvungen att koppla tillbaka anläggningen till de gamla uttagen jag hade innan "uppgraderingen" med egen lina och dedikerad dosa från elcentralen som visas här i tråden.
Jag kan ju säga att det var många år sedan jag växlade mellan de bägge uttagen.
Fasen är en självklarhet och den kollades naturligtvis innan så allt blev rätt och riktigt. Stereon startades upp och musiken började flöda...

Det kan säkerligen finnas många orsaker till varför det låter på det ena eller andra sättet men jag har sett depression på nära håll och nu vet jag dessutom hur den låter. Det här var ren och skär plåga. Så nära man kan komma fysisk smärta utan att den blir fysisk. Jag vet inte vad jag skulle förväntat mig men det här var ju löjligt outhärdligt: Musiken spretade åt alla håll. Ljuden blev kantiga och hetsiga. Som ett borrhål i metall innan man tagit bort graderna. Återgivningen blev dessutom lite gråare, lite kalare och naket. Och ljudbilden - det fanns inte mycket kvar där heller.

För någon annan kanske skillnaden som jag hörde var försumbar. Men för mig var den jättelik. Som skillnaden mellan underbart och olyssningsbart.

Jag gav det några försök men den deprimerade anläggningen smittade mig omedelbart och kraftfullt. Det gick inte att lyssna än mindre njuta. Rubbet stängdes av och det lyssnades inte på 24 tim. Det som orsakat flytten av elförsörjningen åtgärdades (fort som f-n!) och jag kunde koppla tillbaka anläggningen till den egna linan. Kollades faser och det vanliga innan allt var på plats.

Anläggningen startades upp och musiken började flöda. En hård knut som suttit i min musiksjäl löstes upp med min bekanta trotjänare till anläggning. Nu kände jag igen den. Världen hade återfått ordning. Musik har nästan spelats oavbrutet sedan denna incident (med irriterande och löjliga små avbrott för sömn och föda ).


Vad jag vill säga med denna 'bump' är nog ganska uppenbar om man läst ovanstående. I detta huset kommer anläggningen ha en dedikerad eldragning så länge det finns musik i hyllorna och luft i mina lungor.

/M
rannagarden Posted - 2007/01/30 : 08:19:44
Vare sig jordade uttag eller en särskild lina till anläggningen är en garant för bra ljud. Men när man kommit en bit på väg, eller har problem av någondera slag relaterat till strömmen, så kan det ske rätt så mycket ljudmässigt med en uppgradering på den fronten. Jag är säker på att det finns gott om alternativ, men detta är ett.

/M
MartinX Posted - 2007/01/29 : 19:11:35
Om jag skulle installera extra ledare till anläggningen skulle jag använda vanlig EKLK 3G2,5 som finns att köpa hos vilken elfirma som helst. Den är också skärmad med praktisk biledare till folieskärmen. Garanterat godkänd och välkänd av elektrikern, betydligt billigare än ölflex/ölmass som väl mer är tänkt som en extra heavy duty kabel i svåra miljöer, vilket dom flesta inte har hemma.

Jag är själv skeptisk till nätkablarnas betydelse till ljudet, men förra året byttes alla elinstallationer ut i min lägenhet i samband med stambyte. Och se på f-n lät det inte bätte, nu fick jag ju jordade uttag överallt vilket förmodligen hjälpte mest.
rannagarden Posted - 2007/01/28 : 19:09:12
quote:
En mycket enkel och lyckad uppgradering, som jag undrar varför jag dröjt så länge med...

Alltid välkommet när det blir så. Rekommenderas starkt.

/M
ulfsan Posted - 2007/01/28 : 19:04:12
Jag har just bytt ut en simpel oskärmad "jordad förlängningskabel" från diskmaskinsuttaget i köket till Nordost Thor strömrenare/fördelare i vardagsrummet och i stället installerat en KANONFÖRLÄNGNINSKABEL på 12 m i form av ölflex (transparenta versionen) med Furutech-kontakter. Ser ut som ölmass på bilden högre upp på denna sida, men med mångkardeliga ledare...

Ljudet har blivit mycket lugnare och bättre (särskilt i basen) och knäppningarna som tidigare hördes då min sambo tände och släckte på toaletten har försvunnit. En mycket enkel och lyckad uppgradering, som jag undrar varför jag dröjt så länge med...

Mera ÖL till pappa, alltså ..
Creative Audio Posted - 2007/01/28 : 17:55:18
octavia_rs; jag väntar ännu, har inte hör nåågot!!

//W
Creative Audio Posted - 2006/01/15 : 03:22:02
De har vart morron många gånger nu !!

quote:
Jag återkommer imorgon när jag kollat upp det med Miltronic.


W
octavia rs Posted - 2006/01/10 : 20:08:35
quote:
ÖLMASS är solid core. Viss förvirring ang. Ölflex och olika godkännanden. ÖLMASS var inget att tveka på - och jag är glad att jag valde den.



Ok då hade jag rätt om Ölmassen.

Vad jag vet så är Ölflexen godkännd för fast installation men en kabel med solida ledare är ju lättare att hantera vid fast förläggning.

Jag återkommer imorgon när jag kollat upp det med Miltronic.
rannagarden Posted - 2006/01/10 : 19:37:14
Stereo Audio - Japp. Egen säkring.
quote:
Grädden på moset - INGA blinkande lampor vid strömpåslag av slutstegen
Heller inget kylskåp som "knäpper" eller "sprakar" till i mina högtalare vid start och stopp. Inga lampor eller lysrör som skräpar ned (lågenergi som "surrar" i högtalare). Innan hade jag strömmen via köket pga ombyggnation. Nu är skräpet flyttat till säkringsskåpet där den enda korsningen är. Och ju längre bort man får "skräpet" - desto bättre anser jag.


Och jo, sitter en Terminator T0,3 i nya uttaget. Köpte beggad för 2200kr. Dyker upp då och då på HiFimagasinet? Provat både med och utan T0,3 efter installation av nya linan. Vill fortfarande ha den ikopplad. Cd´n och försteget gillar vad de får via Terminatorn... Kommer leva med den länge till.


ÖLMASS är solid core. Viss förvirring ang. Ölflex och olika godkännanden. ÖLMASS var inget att tveka på - och jag är glad att jag valde den.

Mvh,
M
octavia rs Posted - 2006/01/10 : 19:15:29
Man kan köpa kablar tillverkade av Lappkabel hos den svenska återförsäljaren Miltronic.
Jag har dock inte hittat den som heter Ölmass men å andra sidan så är ölflexen enligt databladet godkännd för fast installation.
Jag har installerat många frekvensstyrda motorer med denna typen av kabel och aldrig fått någon besiktningsanm. för att ha använt ölflex vid fast installation.
Jag använder själv Ölflex 3G1.5 till mina apparater, dock bara ifrån vägguttaget till apparaterna, tror jag gav runt 15kr metern för den.

Info om Ölflex på Miltronics hemsida.
http://mtron.spprod.com/country/3/jsp/product.jsp?productid=1721&categoryid=162

Om jag har fattat det hela rätt så har Ölmassen solida ledare? Om det jag hittat på nätet stämmer så har den det.

Info om Ölmass på Lappkabels Engelska hemsida.
http://www.lapplimited.co.uk/products/specialist_cable/olmass_cy_sy.htm

Ska kolla upp vad de olika kablarna kostar (om nu Miltronic har Ölmass) när jag är på jobbet imorgon, det är väl Ölmass 3G2.5 och Ölflex 3G2.5 som är mest intressant?
Stereo Audio Posted - 2006/01/10 : 16:49:31
Innebär den här kabeldragningen att du får en separat säkring för din anläggning? Och därmed att störningar från andra saker som är igång i hushållet inte når anläggningen? Som fenomenet när man slår igång slagborren och det blinkar till i rummet t.ex.

En Terminator hade du som renade strömmen efter din Ölmass? Är det mycket pengar i en sådan, funderar själv på att köpa någon sorts strömrenare, men har för mig att Terminator är dyra saker?

Hoppas det inte var för många frågor, bara nyfiken på detta!

Lycka till med dina fortsatta projekt!
Creative Audio Posted - 2006/01/10 : 14:52:24
tommypeters; Sorry har inte hunnit lägga ut den .... har många kablar som tyvärr inte är ut-/upplagda!! Skall försöka bättra mig!
Ursäkta!

Wolfgang
tommypeters Posted - 2006/01/09 : 23:44:02
Aha OK, Ölmass är godkänd. Hittar dock ingen Ölmass på Creative Audios hemsida.
rannagarden Posted - 2006/01/04 : 12:59:13
Jag köpte den från Creative Audio. www.creative-audio.se

Mvh,
M
denada Posted - 2006/01/04 : 11:15:17
Rannargarden: vart köpte du ölmassen?`

Kan ju passa mig som ska träffa snickare nästa vecka
rannagarden Posted - 2005/12/31 : 19:02:15
quote:
Det var en fager sak som tålde närmare inspektion! 3*2,5 kvadrat! Skärmad och beständig! ÖLMASS.




ÖLFLEX - Nej. Inte godkänd för fast installation.

ÖLMASS - Är däremot godkänd enligt konstens alla regler och punkter för fast installation.



Mvh,
M
tommypeters Posted - 2005/12/31 : 18:03:44
Trodde inte det var godkännt med kabel som Ölflex/Ölmass för fast installation...?
mayro Posted - 2005/12/31 : 14:17:00


Jag väntar också på att få veta vad "sonen" ansåg så skoj så han "skrattar ännu"
JD Posted - 2005/12/31 : 13:51:16
rannagarden Posted - 2005/12/28 : 00:05:44

Vad var det din son tyckte var lustigt?

M
linnar Posted - 2005/12/27 : 23:44:30
"att du bör snacka med en elektriker och få ett prisförslag! "

Min son har en egen firma som installerar el i hus mm.
Jag frågade vad ett sådant jobb kan kosta.
Har inte fått något svar än, han skrattar ännu...

rannagarden Posted - 2005/12/26 : 22:25:17


Lever vidare med strömmen, och kan bara säga att det blir trevligare och trevligare! Nu när jag hittat en kombination av nätanslutningar/insticksordning i väggen, som passade bäst. Jag kan inte tillräckligt säga hur nöjd jag är. Grädden på moset - INGA blinkande lampor vid strömpåslag av slutstegen (och min moddade Denver)!


Jag hade tur med min elektriker, som var av förstående natur. Har du inte en separat säkring och egen lina till din anläggning kan jag bara säga att du bör snacka med en elektriker och få ett prisförslag!



...Och de tre små faserna levde lyckliga... i alla fall till nästa upptåg...


Mvh,
M

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000