HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nålbygge åt storesyster (Klar)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Lassel Posted - 2006/11/21 : 21:45:57
Hejsan
Jag är ny här på forumet och tänkte starta min första tråd som skall handla om "nålen" eller cyburgs-needle som den heter. Den är säkert bekant för de flesta här så behövs väl säkert ingen grundlig förklaring på vad det är för något. Vet att den här konstruktionen kan vara tråkig att ta upp igen så då kan man slopa tråden om inte det finns intresse.

Det är så att min syster hade en önskan om att få lite bättre ljud än vad hon har nu, jag sa att jag kan testa bygga nålar åt henne. Men man vet ju inte om man skall tro alla gubbar som skriver att den låter bra för sitt pris ;) Så jag byggde en av material som blivit över. Så här ser det då ut när jag har ena sidan lös för att kunna labba med mängden dämpning:



Efter att bara lyssnat på en låt och utan dämpning i pipan så hör jag att det här ska byggas, kommer precis räcka i hennes 15kvadrats rum.

Jag gillar att göra allt själv (DIY?) så därför börjar själva bygget med en sådan här bild:



Japp, det är ?? brädor ni ser på bilden. Ja ser någon vad det är för träslag, avlöjar att det är hugget och sågat av antingen mig eller farsan.

Men nu orkar jag inte böka med flera bilder innan jag ser att det finns intresse för en till tråd.Vet att bilderna inte är så tydliga och bra men det får ni leva med:)

Hälsningar Lasse

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
edison Posted - 2007/01/26 : 23:15:13
Ujujuj, va snygga Nålar du gjort, Lasse.

Ang "mätning", det var väl min tråd som refererades till, inte vill jag påstå det var nån "fullödig" mätning som gjordes men vi fick iaf "liiiite hum" om vad som pågår främst i de nedre regionerna....där pågår som bekant inte såååå mkt, hehe.

Gillar dom ändå...men hade dom sett ut som de i denna tråden då hade jag vart "aningen" mer nöjd ;-)

Grymt med egentillverkning från "stock till låda"!
Magils Posted - 2007/01/13 : 23:48:40
Det verkar inte så dumt att vara syrra till dig...
Lassel Posted - 2007/01/12 : 19:13:30
Ja de kan jag rekomendera!
Min syrra blev nöjd iaf och i morgon så skall hon köpa en T-amp. Får se om den orkar driva dem eller om jag får köpa den av henne(måste ju alltid ha en baktanke)

Nästa bygge, ja de verkar inte bli några högtalare ännu. Jag håller på och gör det sista på min största syrras badrum just nu och kanske hinner jag smita in mett ett litet projekt men inte nåt "stort".

Som sagt den som lever..

Lasse
nystedt Posted - 2007/01/12 : 02:31:22
Mycket snyggt och intressant, nu vet jag vad jag kan göra åt min syster
Lassel Posted - 2007/01/01 : 17:05:46
Tack så hämskt mycket:)

Man blir verkligen glad och vill fortsätta med flera byggen med en gång när man får sådan här fin respons på det man gör. Till och med "vanliga människor" börjar förstå mitt "knasiga" hobby nu, vilket är kul. Det är säkert för att tangbandelementet låter så pass bra fast det är billigt.

Jag fortsätter gärna göra flera bildtrådar, och ja någon gång framöver så kommer antagligen ett tangbandbygge till. Den som lever får se...

Lasse
Tobbe_L Posted - 2006/12/31 : 15:05:59
Som sagt..

Super snygga
drkim Posted - 2006/12/31 : 10:58:30
Riktigt nice - bra reportage och fina högtalare

Mvh
Jocke
Lassel Posted - 2006/12/31 : 10:40:53
Japp då var man klar, syrran ska inte få de ännu. Mamma har lixom blivit förtjust i de Hon har ju uppgiften att spela in de. Men den förstärkare som hon har så får man inte alls så mycket ljud med. Så har beslutat att det blir ett par lancettor åt henne, det kommer bildtråd senare...

Här kommer en bild på en högtalare som står och spelas in.



Lasse
Lassel Posted - 2006/12/30 : 13:43:16
Åh, va ni va snabba att berömma då

Säg inte så där jerico... jag har svårt för att säga nej Skaffa fram virke, stå för elementkostnad och frakt från åland:P Fast först måste jag ta itu med mina egna byggen

Får vänta nu en stund på att oljan skall torka så ska jag skruva i elementen och provspela, hoppas det går bra... Sen ska jag fila på fotograferingen å få lite snyggare bilder tagna, med lite detaljer, ehm eller ska man inte visa där det gått lite fel?


Lasse
jerico Posted - 2006/12/30 : 13:23:21
Mannen!!! Du kan få bygga mina högisar när du vill!

Jag är klart imponerad! Stort tack för att du delar med dig av alla bilder så man får lite nostalgi. Jag saknar det där med trä... Trevligt material att jobba med. Av vad jag kan se så har du fallenhet för det!

STORT TACK!
Tobbe_L Posted - 2006/12/30 : 13:18:33
Ur tjusigt
Lassel Posted - 2006/12/30 : 13:03:00


Nu är man lite nöjd.

Jag var till en färgbutik som har mitt förtroende i torsdags. Gubben så rekomenderade varken lack eller vanlig olja. Utan jag fick med mig hem en liten burk med "nostalgia" gjord av tikkurila.
Vad jag förstår så är det olja som inehåller vax, ja finns säkert någon fin hemsida om ni är intreserad. Jag är bara intresserad av vad det luktar, ehm jag menar hur resultatet blir

Tänkte bara visa en bild, oljade just högtalarna så de e lite extra glansiga fast försökte få ljuset så bra som möjligt. Ni ska inte bry er om allt annat utom bara högtalarna ;)



Lasse
Tobbe_L Posted - 2006/12/27 : 22:09:43
Kommer att bli supersnyggt det där
Lassel Posted - 2006/12/27 : 16:40:36
Heh, nja tur för mig så gillar hon akustisk musik, men är hon riktigt snäll så kanske jag kan komplettera med en liten sub för att hjälpa till i botten.

Förresten så är det där mera mätning än vad jag har gjort hittils, alltså litat på mina tvivelaktiga öron. Men lovat mig själv att skaffa någon typ av mätutrustning i framtiden.

Så har jag fått något gjort i dag? Javisst, inte går det snabbt men frammåt iaf. Tyvärr har jag snart kommit fram till det jag ogillar mest genom hela byggandets gång, slipning och ytbehandling... Men ska försöka grejja det fint den här gången

Först av allt skall jag visa nått jag själv e stålt med. Hoppas att det inte arbetar så mycket så att skarvarna blir fula bara.



Sedan så får de visa upp sig igen, här är de slipade med maskin korn:150. Och sedan är de lite putsade efter det för hand med korn: 280 om jag minns rätt. Som ni ser så anar man repor av masinen, tydligen finns det inte finkornigare till den typ av maskin jag har, men undrar om de kommer synas mycket efter ytbehandling?

Nåja de problemet skjuter vi på Har börjat på fötterna istället, som jag gjorde helt fyrkantiga och med 45'fasning på kanterna och en skugg kant mot golvet. Jo det fanns ingen fantasi för annat:) Så här ser det ut om man tar en bild i all hast:



Sedan stod jag och funderade ett bra tag hur jag ska fixa så att inte hela foten skölpar(ursäkta kan va ålänska men hoppas ni fattar) och vindar bort sig. Kom på en ide som kanske inte är så dum ändå, eller vad tycker ni?
Jag har tänkt att jag fräser ett spår på undersidan och i det så limmar jag en remsa av något annat material, plyfa (faner på ålänska) borde passa rakt i, skall se om jag har någon bit. Eller skall jag ha bara spåren tomma? Vet att på panel brukar man dra ett spår men då går de ju andra vägen jämtemot trädet.

Bild på hur långt funderingen har nått hittils:




Lasse
Zalve Posted - 2006/12/27 : 13:49:13
Det var väl inte jag som startade den,, så jag kan inte bara gå in och ändra namn,, som sagt. Ta det för vad det är...

Hon kommer att gilla dem,, om hon inte ska spela AC/DC på högsta volym vill säga
Lassel Posted - 2006/12/27 : 09:48:35
Ja jag hoppas hon gillar de, för det är lite mera tid nerlagt på de om man jämför mot mina som, hum ja de har varit grundmålade och slipade efter det i ett år snart

Angående att luta högtalarna så läste jag inget om att det skulle vara positivt? Å andra sidan vet jag inte om jag vill luta de bakåt, de känns ju inte så stabila. Men får fundera lite till på fotfunderingen.

Hlindgren, ska kolla upp var man får tag i international här på holmen glömt bort det förtillfället.

Hoppas bara jag får lite ledig tid till så jag snart kan få de klara, jul och mellandagarna verkar anses som om man skall vara mer social med människor än med snickeriverktygen... Och när jag fått de klara måste jag ta in de så jag får bättre ljus så man ser hur de egenteligen ser ut

Lasse
Zalve Posted - 2006/12/27 : 09:47:05
Passerati, att kalla det där för mätningar av högtalaren, är lite kraftigt.
Vi kollade lite snabbt hur den mätte i mitt rum.
HLindgren Posted - 2006/12/27 : 09:06:53
Testa International båtlack, det finns 2 att välja på .Orginal ger bra ljup lyster/krona och ganska lätt att arbeta med. Sen har du Schooner som är betydligt dyrare men är ännu bättre. Hade jag valt så hade det blivit Schooner, den har även ett bättre UV-skydd.
Zalve Posted - 2006/12/26 : 19:48:52
Tror syrran din blir nöjd
Lassel Posted - 2006/12/26 : 16:28:48
Haha, förra bilden var visst inte vänd:) nåja inte så himla intressat heller. Jag har haft lite tid i dag att pyssla på högtalare. Det jag gjort är att fasat av baffelkanterna 45' och börjat slipa lite. Jisses vad jag blev nöjd med den fräsningen, min ide med baffeln var riktigt bra att lämna lite att gå över på sidorna, ja ni ser på tidigare bilder.

Nu undrar jag som en flundra över tre saker jag behöver lite hjälp med att lösa.

1. Jag ska nog fasa av övresidan av baffeln men skall jag ta sidorna på "toppen" då också? Hm svårt att förklara men...

2. Ytbehandling är jag inte alls bra på, så där skulle jag gärna få lite tips. Vi har linolja typ "hembränd" hemma. Den har jag använt förrut, nackdelen är att det tar en evighet tills den är torr, blir nästan aldrig.

3. Har någon förlag på hur foten skall se ut, har bestämt mig och körsbäret verkar ha torkat. I och försig borde jag surfa runt och kolla in olika alternativ och hitta på något eget.

Ja en bild på hur de ser ut nu, jag är nästan nöjd Lite onödiga småfel som en fräsolycka och ett sågfel, men tror det går att ordna med lite spackel(läs björkspån och lim)



EDIT, stavar som en kratta:)
Lasse
Lassel Posted - 2006/12/26 : 09:37:13
Det är väl inte förbjudet att bygga högtalare på julen?

Nu har jag äntligen provat ut hur mycket ull jag vill ha i lådorna, gissar att det är aningen mindre än vad andra tycker (inte så himla hårt packat). Men det här föll mitt öra på iaf...

Jag har iaf dagit kabel och biltemas anslutningar. Och limmat ihop dem, ena har jag tom börjat slipa lite på. Tyvärr hag jag inte bilder på det då de tog slut efter första bilden. Men ni får se ullen i dem iaf:)




Lasse
Lassel Posted - 2006/12/11 : 21:26:31
Det står stilla just nu, det för att jag aldrig får mitt paket med dämpull:S
Men hoppas på att det kommer i morgon i alla fall, får se om jag har tid att pyssla lite då.

Man har ju inte bara ett projekt igång i taget;) Men var lugn det kommer fortsättning så fort grejer och tid tas.

Lasse
Tobbe_L Posted - 2006/12/11 : 08:43:09
Hur går det med byggandet???

guy gadbois Posted - 2006/12/04 : 18:00:35
Blir milsvida snyggare än mina nålar Lassel!
Lassel Posted - 2006/12/04 : 17:00:00
Så, nu skall jag uppdatera med ännu mera bilder. Har tagit en stund, nämligen inte så brottom när jag inte har dämpull hemma så kan inte limma på den sista sidan. Har även skaffat ny effektivare kamin som har fått flyttat in och värma mig, och torka virke på samma gång. Den skymtar ni säkert på någon av bilderna.

Gjorde som du sa Tobbe och fasade av lite bakom elementet, fast det blev lagom bra och lagom snyggt. Kommer iofs inte att synas men hoppas att det hjälper elementet iaf.



Sen har jag börja ge körsbärsträet en andra chans. Tog nämligen och sågade en liten bit och behandlade med linolja och efter det så tänkte jag att det var värt att testa, visst blir det rätt snygg kombination, Björk/Körsbär?



Så jag kapade av en kvistfri bit och styckade upp den och satte den under press på tork, hoppas det torkar upp nu innom rimlig tid. Värt ett försök tycker jag.



Har även gjort hålet där nere i baffeln. Gjorde så att jag satte en skivbid där sidan skall vara och borrade ett hål och körde med överhandsfresen runt, blev snyggt tycker jag det man kan klaga på är att det blir runt i hörnen men skall det ha så stor betydelse på ljudet?



Hoppas jag får hem dämpullen snart så jag får börja avsluta det här projektet och börja på nytt.

Lasse

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000