HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nattliga upptåg...akustiska irrfärder

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Fuling Posted - 2009/02/02 : 03:14:17
Verkar inte bättre än att jag kommit in i en sån där kreativ period (typ hypomani) igen, det händer med jämna mellanrum och då kan vad som helst hända...
Den här gången hade turen kommit till att provspela ett par stora glasfiberhorn som hängt i uthuset som två stora lufttorkade skinkor sen i somras. Fick dem av en forummedlem då jag var hem till denne och hämtade några baselement som var till skänks, hade (har) inga planer på vad det ska bli av dem men när tillfälle gavs bytte jag till mig ett par passande drivers av en annan forummedlem.
Mer specifikt handlar det om Electro-Voice H90 horn och Eminence PSD2002 drivers (googla på beteckningarna om ni vill se datablad).

Har gått och grubblat ett tag på hur jag skulle kunna skrapa fram komponenter till ett par delningsfilter för att kunna provköra hornen när jag ikväll läste om en kille som var kaxig nog att köra ett par liknande drivers utan filtrering. Fullt så kaxig ville inte jag vara men jag tänkte att jag säkert klarar mig med en simpel seriekonding sålänge jag håller volymen i schack.

Sagt och gjort, efter att ha halvt som halvt letat ihjäl mig efter bultar för att få ihop horn-adapter-driverpaketen kunde jag långt efter midnatt konstatera att det faktiskt låter. Inte så pjåkigt heller faktiskt, mycket "snällare" än jag kunnat föreställa mig. Hade förväntat mig ett rent helvetiskt skärande oljud men där blev jag glatt överraskad. Allt under uppskattningsvis 500Hz saknades förstås och det ville jag snabbt råda bot på så jag kopplade in det första jag fick syn på i högtalarväg, ett par små lådor med 4" bredbandare begåvade med en AVSEVÄRT lägre känslighet än hornen (no shit...)
Tänkte lägga hornen ovapå lådorna men det fick bli tvärtom istället, time alignment och allt det där ni vet...

Så här såg det ut för en stund sen:


Att ha två element som strålar diskant kan ju inte vara nyttigt men tyvärr hade jag inga passande spolar att skära bredbandarna med.
Räddningen fanns strax utanför bild i form av sambons motionscykel behängd med ett par svettiga handdukar. Ett par mekaniska lågpassfilter tillverkades:



Apropå delningsfilter; Vad vore den moderna västerländska DIY-hifin utan överskottsmaterial från Röda armén?:



Kan ju nämna att jag fick ta till ganska häftiga motståndsvärden för att dämpa ner hornen så att bredbandarna kunde häras åtminstone en aning...
Banne mig, man har inte roligare än man gör sig.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Fuling Posted - 2024/07/23 : 15:59:25
Nu när jag köpt hem komponenter och är halvvägs genom prototypbygget börjar det bli dags att fundera på exakt vad som egentligen ska byggas.
Som tidigare diskuterats är klass A2 lite besvärligt när det gäller uppstarten, spänningarna ska läggas på i rätt ordning för att undvika onödigt rörslitage eller fullständig härdsmälta.

Precis som jag konstaterat flera gånger förr så löser man många problem i ett svep genom att använda ett indirekt upphettat rör i katodföljarkoppling till drivningen.
Extra elegant blir det om katodföljaren returneras till en minusmatning, då kan man se till att slutrören är helt strypta tills deras glödtrådar uppnått full arbetstemperatur:



Saken blir lite mer komplicerad av att jag vill kunna använda minst tre olika sorters slutrör med olika biaskrav (+22V för TZ20, +10V för T20 och strax under 0V för 8025 för 50mA anodström vid 400V).
Lösningen skulle kunna vara en "stege" med tre olika negativa spänningar och en omkopplare.
Finessen med det är att katodföljaren får ungefär samma arbetspunkt oavsett vilket slutrör som används.

Nåt sånt här skulle kunna duga som ett första utkast för att se vad rören duger till, sen finns det gott om andra idéer som jag också hoppas kunna testa när jag väl fått ihop en fungerande prototyp.
Fuling Posted - 2024/07/23 : 14:11:13
Nåt kvicksilver innehåller de inte, det försäkrade jag mig om innan jag tog med dem hem. Vad jag kunnat läsa mig till innehåller de nån blandning av xenon och krypton, jag är inte riktigt insatt i ämnet men jag tycker mig ha sett att det finns en massa olika likriktare med liknande gaser i som användes på samma sätt som de gamla kvicksilverlikriktarna.

866 och liknande är häftiga men de kräver en försiktighet som jag helt enkelt inte besitter. Bland annat har jag en gammal arbetsskada som gör att greppförmågan i ena handen inte alltid är hundraprocentig och det skulle kunna räcka för att ställa till med katastrof om man hanterar tunna glasbehållare med kvicksilver.
Jag gillar märkvärdiga rör som ser udda ut men gränsen för min fåfänga får helt enkelt gå vid kvicksilver
pix Posted - 2024/07/23 : 07:35:17
Likriktarröret liknar 866A. Dock så ser det ju väldigt rent ut på insidan. 866A är ju ett med kvicksilver-ånga, och i kallt tillstånd så brukar dessa se väldigt skitiga ut på insidan.
Men tänd upp henne. Ljusskenet kommer tveklöst avslöja om det är ett kvicksilver rör eller ej
Fuling Posted - 2024/07/22 : 23:22:10
quote:
Verkar vara för väldigt höga spänningar...



Jovars. Är nog inget jag kommer att använda, de data jag hittar är på ryska men jag misstänker att det är nån ekvivalent till 866 och alltså måste förvärmas innan man kan koppla på högspänningen och som bara kan användas med choke input-filter. Hyfsat opraktiskt om det antagandet stämmer.

quote:
Hmm varföör har dom dubbla yttre anslutningar för Grid och plate?


Så här svarade Rod Coleman när nån ställde samma fråga på Diyaudio:

"For UHF valves, doubling up the pins reduces inductance. The internal wiring is very long in high frequency terms - and lowered inductance makes a big difference at the frequencies they were designed for.

For non-UHF use, you can cut the pins off, if they are in your way. Just be sure to use a method that does not break the tube. OR, remove the socket connexions."

H.Michi, som byggt med röret i fråga, hävdar att de satt i radarstörsändare i amerikanska bombplan under kriget.
Ryssen Posted - 2024/07/22 : 22:59:20
quote:

Trafospannung 6400V, Spitze 9000V, Entnahmestrom 500 mA.

Verkar vara för väldigt höga spänningar...

quote:
Trioderna är lite intressantare, inte alltför olika mina T20 och kan möjligtvis funka i samma bygge:

Hmm varföör har dom dubbla yttre anslutningar för Grid och plate?
Fuling Posted - 2024/07/22 : 22:49:42
Likriktarna verkar vara såna här. Hyfsad glödström...:
https://tubes-store.com/product_info.php?products_id=1311

Trioderna är lite intressantare, inte alltför olika mina T20 och kan möjligtvis funka i samma bygge:
https://frank.pocnet.net/sheets/201/8/8025A.pdf
Ryssen Posted - 2024/07/22 : 21:10:46
Vad är det för beteckning på rören?
Fuling Posted - 2024/07/22 : 00:58:46
I morse åkte jag en bit norrut för att träffa ett par gamla polare och tillika forummedlemmar. Det blev mest gäddfiske men vi han lyssna lite på mina 808:or genom ett par fina Lowtherhorn också:


Tyvärr försurades den upplevelsen lite av nåt knastrande missljud i ena högtalaren och eftersom vi inte kunde utesluta att det var nåt knas med förstärkaren så stängde vi av ganska snabbt. Saken får utredas vid tillfälle, förhoppningsvis bara lite oxid i nån rörhållare eller nåt i den stilen.

Desto trevligare var att jag fick med mig en kvartett gasfyllda ryska likriktarrör och några riktigt häftiga direktupphettade trioder hem:
Fuling Posted - 2024/07/19 : 17:12:32
40 watt var då att ta i, glödtrådarna är på "bara" 13W

Det var lite krångligt att träffa rätt glödspänning med de här rören, resistansen hos glödtrådarna verkar variera ganska mycket från exemplar till exemplar så om man hittar rätt motståndsvärden för att ge 7,5V på ett rör så kan det bli 7,75 eller 7,3V om man stoppar i ett annat.

Kan tänkas att det får bli Coleman-regulatorer istället när det är dags att bygga en "skarp" version men det här får duga så länge bara man hittar rätt motstånd för varje rör.
Imperial Posted - 2024/07/19 : 16:44:02
Ha ha...
Ryssen Posted - 2024/07/19 : 16:39:00
Nä nu har du fått fel det var ju radiorör du skulle ha inte 40w lampor..
Fuling Posted - 2024/07/19 : 06:07:24
Jag inbillar mig att jag sett rör från både Philco och Cunningham (?) med blått glas men jag kan minnas fel. Kan också vara så att de var tillverkade av Arcturus åt andra märken.
abbot Posted - 2024/07/19 : 02:51:20
Såvitt jag vet var det bara Arcturus som använde blått glas. Men det finns mycket jag inte vet.
Fuling Posted - 2024/07/19 : 02:10:43
Fuling Posted - 2024/07/18 : 23:58:04
Ett första utkast till glödnätdel åt TZ20 på gång:


Tyvärr verkar jag inte ha fått riktigt de drosslar jag beställde, vill minnas att jag skulle ha 13mH 2,5A och det är vad som står på kartongerna också men på själva drosslarna står det 5,6mH 3,8A.

Orkar inte bråka om den saken med italienarna nu när det gått ett antal veckor sen jag fick hem paketet, de här drosslarna ska nog få jobbet gjort de också.
Fuling Posted - 2024/07/18 : 02:28:44
Fuling Posted - 2024/07/17 : 23:36:30
Har redan hunnit bli nervös över det jag också... Ska nog gå bra så länge det inte blir nån off road-körning med den.
Ryssen Posted - 2024/07/17 : 23:33:58
Hoppas bänken håller då..
Fuling Posted - 2024/07/17 : 23:27:15
Fick ringa hit en polare som hjälpte mig att lyfta in nätdelen i vagnen, gick inte på en man:

Fuling Posted - 2024/07/17 : 18:50:06
Tanken har slagit mig, kan nog bli så nån gång när det finns pengar. Just nu är det lite skralt i rörkassan.
Ingen brådska heller, jag har ett par icke blåfärgade ballonger och ett par med ST-kropp på väg med posten så det finns rör att börja leka med.

Skruvade nyss fast hjulen på vagnen till 6S4S-stegen så nästa grej blir att röja upp lite här och ställa den i ordning.
I och med det börjar jag faktiskt känna mig lite i fas med diverse projekt som släpat efter och kan alltså så smått börja fundera på nästa, vilket väl blir TZ20 SE.

Eftersom rören är helt obekanta för mig så måste det byggas en ordentlig breadboard. Har en träskiva över sen jag byggde vagnarna, tänkte ta den och börja med att bygga ett par funderande glödnätdelar.

Gamla thoriumrör ska tydligen "färskas" innan man använder dem, åsikterna går isär om exakt hur det ska gå till men de flesta verkar överens om att man ska börja med att låta dem stå med bara glödtråden igång i nånting mellan en kvart och några dygn...
Ryssen Posted - 2024/07/17 : 18:19:22
quote:
Ebay.

Släng upp en annons på diyaudio oxå,man vet ju alldrig.
Fuling Posted - 2024/07/17 : 17:53:17
Ebay.
Minns inte exakt vad jag betalade för det där röret, nånstans mellan hundra och tvåhundra plus frakt och det var billigt. Det största problemet är egentligen fraktkostnaden, de finns nästan bara till salu i Usa och att frakta saker därifrån är svindyrt.
Har inte riktigt bestämt mig än om jag verkligen kommer använda de här rören som jag tänkt men om jag gör det så tänker jag se till att det blir lätt att byta ut rörhållaren mot en oktalsockel så att det går att byta till nåt mer normalt rör om man får slut på 24:or.
Ryssen Posted - 2024/07/17 : 17:42:57
Ser dyrt ut..var får du tag på tockna (såna) saker då annonserar du?
Fuling Posted - 2024/07/17 : 17:07:08
Just det här exemplaret är visserligen köpt från Tyskland men jag tror rörtypen är lika amerikansk som äppelpaj:



Grundmodellen heter 24, vilken tydligen snabbt blev ersatt av 24A och en massa varianter (124, 224, 324 och allt vad de nu heter).
Exemplaret jag fick hem nu är ett Arcturus 124, tyvärr en dyr och sällsynt variant så det får bli ett långtidsprojekt att få ihop jämna par med såna.

Som tur är finns det flera andra tillverkare som gjort samma rör med ballongformad glaskropp (dock utan den snygga blåfärgen) och ännu fler som tillverkat dem i vanlig ST-glaskropp så så länge jag är beredd att betala för frakt från Usa och en och annan blindgångare så kommer det nog gå att få tag på rör.

Elektriskt är röret inte det minsta märkvärdigt, mu = 15 i triodkoppling och allmän klent men som ren spänningsförstärkare ska det nog funka. Behövs det mer gain så verkar det funka rätt bra som tetrod om man gör rätt:

https://www.bartola.co.uk/valves/2022/01/16/24-driver/
pix Posted - 2024/07/17 : 10:13:24
Ahh. En cliffhanger
Jag tror det blir något tyskt, eller möjligen engelskt?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000