HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Donovan - en stark anrättning efter gammalt recept

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Eddie Posted - 2009/07/16 : 09:33:47
Trots att min Kapello inte är färdigbyggd ännu så har drömmarna börjat vakna om ett slutsteg. Min kompis Jörgen har haft några idéer. Bland annat ett slutsteg med fyra parallellkopplade G 807 per kanal som slutrör. Jörgen har två monoblock med sex stycken parallellkopplade G 807 per kanal och de lämnar ca 100 W per styck. Det låter helt underbart.

Tanken var att jag skulle bygga en "Candela-Heavy" till skillnad från den "Candela-Light" som vi följt tillblivandet av på forumet. Min Candela skulle då innehålla ursprungscandelans drivsteg men skulle ha fyra stycken parallellkopplade G 807 som slutrör. Jag ringde därför Bo Hansson en kväll och frågade vad det satt för Lundahlare som utgångsjärn i Candelan.

Bo hade ett annat intressant förslag som jag hade svårt att inte undersöka närmare. Han sa att han hade en Stereo Dovovan från 1972. Den skulle vara potent nog att, nära nog, lämna samma uteffekt som Jörgens slutsteg. Den har Candelans drivsteg men bygger på två 6550 per kanal som slutrör. Den låg i Bos källare i delar men var i stort sett komplett.

Det dröjde inte förrän Jörgen och jag ringde på dörrklockan hos Bo på Blåbärsvägen i Karlskoga.

Efter att Jörgen gått igenom konstruktionen tillsammans med Bo beslutade jag mig för att slå till.

Så här sa Bo om Donovan:

Ibörjan av 1970 talet såldes i AudioProdukters butik. En hel del rörförstärkare, trots att det på den tiden var "ute" då de nya operationsförstärkarna möjliggjorde förstärkare helt utan distorsion. Bland annat sas det att det inte skulle vara möjligt att får fram reservrör inom 3 eller högst 6 månader.

Vid ett tillfälle kom Elfas representant Lasse Jensen, på besök till butiken. Lasse offererade något som han inte var säker på vad det egentligen var men han beskrev som "en stor hög med fina förstärkare, med gammal teknik". De innehöll något slags lampor, istället för vanliga komponenter. De var visserligen inte hopsatta, men det skulle vara en enkel match. Efter en stunds utfrågning började det komma fram att det rörde sig om Dynacos förstärkare Stereo 70, Mark II och några Mark VI.

De skulle kunna säljas till ett mycket attraktivt pris och efter en del förhandlande köptes hela lagret inklusive reservdelar. Butikens "stamgäster" kontaktades och hela partiet såldes lördagen efter att leveransen landat i butiken.

Det fanns dock ett tjugotal utgångstransformatorer som blivit över. Ove på Ingenjörsfirma Teltec i Örebro, som också räknades in som stamkund, tog på sig uppdraget att ta fram en nätdel med reglering, för att bygga ihop ytterligare 10 stereoförstärkare.

Det blev en mycket bra förstärkare som lämnade ca 75-80 watt per kanal och den hade en bättre pondus än förebilden MKIII.
Efterhand har förstärkaren blivit provbänk för olika ideer, där framförallt nya drivsteg testats och utvecklats, Det första var en Mullardkoppling, som också används av EAR, Marantz, Luxman, Michael & Austin och många andra.
Senare tillkom Candelans drivsteg, som från början är en variant av en hörtelefonförstärkare för elektrostatlurar.

Slutsteget innehöll till en början 8417 rör, men ersattes ganska snart av 6550. I övrigt har det inte varit någon större inkarnation av slutstegsdelen.

Förstäkaren fick benämningen "Stereo Mark III". Efterhand när det blev allt mindre kvar av grundkopplingen, kom den döpas om efter Bos hund, en Old English Sheepdog, till "Donovan" eller "Stereo Donovan".

Merparten av förstärkarna är fortfarande i drift, 35 år efter tillblivelsen.


Nu ligger delarna i Kapellet. En låda att bygga slutsteget i har beställts och så snart den anländer kommer Jörgen att påbörja ihopsättandet av den "nya" Donovan.

Edit: Ändrade beskrivningen av Jörgens slutsteg.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Eddie Posted - 2010/01/13 : 15:27:01
Det kommer Jolojl!
Jolojl Posted - 2010/01/13 : 14:34:24
Grattis! Ser fram mot lyssningsintryck och jämförelse med Candelan!
soundbrigade Posted - 2010/01/12 : 21:05:48
quote:
ag satte in en röd lysdiod i den befintliga lamphållaren och limmade fast den med epoxy.

Alla sätt är bra.
Eddie Posted - 2010/01/12 : 20:23:30
Jag ville ha en äldre modell av indikatorlampa på Donovan så jag hade tänkt sätta dit en jag köpt på Radiomuséet i Göteborg. Tyvärr så visade det sig att den behövde 24 Volt för att lysa. 24 Volt kan vi inte ta ut någonstans i slutsteget så därför fick vi göra en egen lösning.


Jag satte in en röd lysdiod i den befintliga lamphållaren och limmade fast den med epoxy.


Så här blev det färdiga resultatet innan botten skruvats på.


Och här står Donovan och spelar. Den ska få spela i kapellet i helgen också. Sedan ska den hem till mig. Jag gör nog ett inlägg när den står på plats.
Rolf-san Posted - 2010/01/11 : 22:27:46
Javisst e de så. Gissa om man e sotis.
Eddie Posted - 2010/01/11 : 22:18:48
Historien om Stereo Donovan lider mot sitt slut. Min Jörgen har gjort ett fantastiskt arbete och idag fick vi till alltihop när effektmotstånd anlände från ELFA. Det låter mycket bra och obehindrat tillsammans med Jörgens nya försteg. Jo, ni läste rätt! Jörgen har smugit lite i bakgrunden och snott ihop ett nytt försteg.

Men först en liten tillbakablick tidigare i veckan medan vi väntade på effektmotstånd från ELFA.


Jag har börjat bygga en låda till en vridtrafo som vi haft liggandes. Enligt Jörgen ska man helst inte hantera en sådan utan att ha någon form av hölje runt omkring. I lediga stunder kommer jag bygga lite på denna.


Jörgen var lite slak i söndags men ville ändå göra mig sällskap i kapellet. Han hade haft en hård musiknatt tillsammans med vänner hemma hos sig. Vi bar in en soffa i verkstaden så han fick ligga inne i värmen där jag satt och pysslade.

Ikväll när Jörgen lade sista handen på Donovan, började jag demontera lite gammalt elektronikskrot som blivit stående.


Vi plockar godiset ur dessa apparater och lägger upp ett litet lager av transformatorer, potentiometrar, kondingar, rörsocklar och annat smått och gott.


Här ställer Jörgen bias igen efter att Donovan stått och gått en stund.

I morgon ska Donovan slutmonteras. En gallerbur ska på för att skydda klåfingriga barnfingrar och kattnosar. En indikatorlampa ska monteras och sedan ska slutsteget få stå och spela en tid i verkstaden under vår uppsikt. Vi får ett lite konstigt knäppljud i den ena kanalen också och vi får se om det försvinner av sig självt med tiden. Sedan ska botten monteras och Donovan ska få börja spela i min hemmiljö.

Alla skulle onekligen ha en alldeles egen Jörgen!
Bubbel Posted - 2010/01/05 : 19:25:07
Jag använder en del 0.6W som rena säkringar så slipper man dumheter i mitt 6S33S (6C33C) bygge var jag dock tvungen att använda 50W på ett par ställen annars gick det inte.

anders
soundbrigade Posted - 2010/01/05 : 19:22:40
Sitter och tittar på vad jag ska trycka in i min Luxman-maskin och där finns ett litet 20W-motstånd i TO220-kapsel, ser inte riktigt tillfredställande ut men det kanske går med ansenlig kylfläns.
Eddie Posted - 2010/01/05 : 19:20:37
Här tarvades det 25 W...
soundbrigade Posted - 2010/01/05 : 19:19:43
"avvaktar kraftfullt"??? Hur gör man då?

Det finns ingen orsak att snåla med effekten på motstånden. Jag kör (oftast) minst 1W rakt av i rörbyggen, utom där det tarvas mer.
Eddie Posted - 2010/01/05 : 18:57:33
Vi fick ett fallmotstånd som gick väldigt varmt i förstärkaren och tvingas därför avvakta vidare mått och steg. Effekttåligare motstånd är beställda och beräknas anlända denna vecka och nya tester görs först till helgen.

Tills dess avvaktar vi kraftfullt.
pix Posted - 2010/01/02 : 19:55:56
quote:
Till vänster på lådans insida har en liten skruvmejsel monterats. Den ska alltid finnas till hands i lådan för justering av bias

Vilken delikat liten detalj Eddie
Tjusigt!
/Pix
Eddie Posted - 2010/01/02 : 19:18:44
Slutmontering av Donovan. Jörgen förbereder för montage av drivstegskorten.


Här är lödningar till rörsocklarna klara.


Det ena kortet på plats ovanför rörsocklarna.


Det andra har gjorts färdigt för slutmontage.


Här är båda på plats. Till vänster på lådans insida har en liten skruvmejsel monterats. Den ska alltid finnas till hands i lådan för justering av bias.


Och här spelar det faktiskt. Efter lite mankemang och användande av vridtrafo låter vi Stereo Donovan förmedla lite sportradio innan den får vila för dagen.
Vi behöver en ny kondensator att montera i innan vi vågar dra på för fullt.


En close-up-bild.
Eddie Posted - 2009/12/30 : 19:04:45
DäTT tar Inte schluuuut!!!
svejk Posted - 2009/12/30 : 13:12:14
De går även att sniffa utifall nyårsbozet är slut
Imperial Posted - 2009/12/30 : 11:48:08
soundbrigade Posted - 2009/12/28 : 09:24:41
Tack, då vet jag ....
Eddie Posted - 2009/12/27 : 22:24:28
Vi tuggar i oss spritpennor som om dom vore mellanleder på kräftklor. Då får vi ut det göttaste köttet och såsen ur dom. Jörgen är blond egentligen man efter allt tuggande har han numera svart stort skägg.

Endast vattenfasta märkpennor duger...
soundbrigade Posted - 2009/12/26 : 13:05:36
Saxen fattar jag - den har ju en funktion när det ska spelas dansbandsmusik, men spritpennan, var sätter ni den??
Eddie Posted - 2009/12/26 : 13:00:56
Kompletterar med bild på drivsteget!


Detta är Candelans drivsteg som också sitter i Donovan. Om jag förstått Bo Hansson rätt så utvecklades Candelan genom arbetet med Stereo Donovan.

Idag får jag besök i kapellet av hi-fi-snickaren från Nykroppa.
leffee Posted - 2009/12/21 : 18:37:55
God Jul på er i Kristenehamn

Den ser fin ut Jörgens Nya
Eddie Posted - 2009/12/20 : 22:23:52
Jörgen har tagit sig an min Donovan för en stund. Han har sett till att vi kommit en liten bit på vägen. Lödlist med komponenter för drivsteget har färdigställts. Tyvärr har jag glömt fotografera dessa.

En stämningsfull bild på Stereo Donovan kan dock publiceras.

Här har Jörgen påfört glödspänning i alla fall.

God Jul allesammans så länge!
MatsT Posted - 2009/12/03 : 07:23:07
Julstämning med rörglöd, det var fint det!
Eddie Posted - 2009/12/02 : 19:41:46
Vi är igång trots det dystra höstvädret. Donovan får vila lite just nu. Jag har monterat ihop två transistorslutsteg som omgående ska sättas ut till försäljning. Jörgen har byggt ytterligare ett försteg som t o m klår Kapellon i vissa avseenden. Även det tonsteget har tonkontroller förstås.
soundbrigade Posted - 2009/11/27 : 20:53:17
Har ni inte gått i vinteride?? Eller nu är det dags för vinteridé ...

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000