HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 My name is Stormbringer, Hear me breath...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Zei Posted - 2010/01/30 : 22:06:55
Tip Tap Tip Tap....

Efter åtskilliga PM, mail och samtal med ÖverstePrästen i Hornets Heliga.. Och dessutom en provlyssning hos han som sålt sin själ för bas.. (martinsson) stod det klart..

Jag måste ha tappade horn!!

Jag är tvungen att testa helt enkelt. Efter att alla kompromisser lagts fram så fanns en simulering och en ritning...

Nu kör vi......................!!

(Inget av detta hade varit möjligt utan Johannes otroliga entusiasm, goda välvilja och hjälpsamhet..)

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Bogus Posted - 2014/03/18 : 22:28:11
Väcker en gammal tråd. Jag är också intresserad av en ritning!
biese Posted - 2011/06/28 : 23:44:37
Vart det någon ritning? Jag är sugen på att bygga ett litet horn!
Zei Posted - 2010/05/28 : 13:40:26
Jag löser detta så snart jag kan

/JZ
bibl Posted - 2010/05/27 : 23:06:56
Du menar att vi ska ägnas oss åt en klassisk kalla kriget sysselsättning "reverse engineering". Då är bara frågan vilken välutbildad hifi-spion försedd med liten kamera, ir-glasögon, ninja dräkt osv som en mörk natt ska sändas hem till Zei? Vem vet kanske vi till och med kan få med oss ett exemplar (likt avhoppade MIG-21:or och dylikt) vilka sedan kan skruvas sönder, mätas osv. Givetvis måste sedan alla handlingar hemligstämplas för minst 75 år framåt i tiden...
Circlomanen Posted - 2010/05/27 : 22:57:41
Jag får nog vara så tråkig så att jag säger nej just nu. Jag har ingen aning vart eller om jag har ritningen i behåll. Jag ritar gärna en ny, men inte just nu. Jag köper en segelbåt av polyesterplast med köl och bermudarigg i morgon (tre fel av tre möjliga), så jag har lite att göra just nu. Hifi halkar tyvärr lite efter.

Jag får rekomendera att kolla på simmen och fråga Zei om han kan kolla upp yttermåtten. Därifrån borde det vara en smal sak att bakåtingeniöra den.

Mvh Johannes.
bibl Posted - 2010/05/27 : 11:54:32
Fattat att det är Circlomanen som stått för ritningen någon chans att den kan PDF:as och göras tillgänglig för den breda allmänheten (dvs era bröder och systrar som sitter TH-lösa ute i obygderna med ett stort sug i byggtarmen )?
OcA Posted - 2010/02/25 : 13:07:03
Roligt att mina små knep kan hjälpa till!

Bygg två till och ställ i de andra hörnen så kan jag nog lova att det blir ännu bättre!

Eller använd hornen som soffbord och lägg lämplig delay på dem så kanske de kan ligga vid lyssningsposition?

Zei Posted - 2010/02/25 : 12:34:16
Har provat lite alternativa placeringar av basarna..

Enligt OcA,s recept.. ställde jag dem båda i lyssningsposition...
Då lät det ta mig fan sviiinbra.. men där går ju inte att ha dem.. Så jag flummade omkring i rummet.. (Barnen trodde jag drabbats av mul och klövsjukan alternativt träskfeber)..

Till slut ställde jag den ena i det främre högra hörnet och det bakre vänstra.. Alltså diagonalt från varandra...
Fasvände den bakre dessutom..

Och rent spontant så låter det nu mycket bättre.. mindre rummelbummel och mer attack... Kul Måste ta mig i kragen och försöka mäta lite..

Optimalt enligt min hörsel var det och i lyssningspostion.. Där var det förjäffla bra

/JZ
Zei Posted - 2010/02/12 : 21:14:13
Circlo.. du är välkommen när som.. men.... nästa vecka är jag i Aitik (Gällivare) och kollar på sådana här http://www.youtube.com/watch?v=PmtGxEupbI0



En dator med XP går nog att skaka fram.. Eller någon X variant om du hellre vill.


Wheels.. Japp. .det börjar bli dags att kunna mäta lite :)

/JZ
Circlomanen Posted - 2010/02/12 : 19:55:54
quote:
Nu kan dete nämnas att efter tätning så har känsligheten ploppat upp ett gäng hack..
Behövs inte mycket för att det skall spela högt.


Vad var det jag sade?!

Läckor är det tappade hornets värsta fiende, tillsammans med Ricky Martin...

Det är nog bra att koppla dem i serie, då det inte belastar nätdelen till förstärkaren så mycket. Den förbättring du hörde är ganska trolig med den förstärkaren du har. Hade det varit ett QSC PLX1802 så kanske det inte skulle göra så stor skillnad...

Jag skall komma över nån gång i veckan (om det går bra) och spela lite med ett QSC från din dator. Har du bara XP på en dator med ett 5.1 ljudkort så kan vi leka en hel del.
Wheels Posted - 2010/02/12 : 19:50:54
Dags att köpa en mät mick?
:)
Zei Posted - 2010/02/12 : 16:55:03
Nu kan dete nämnas att efter tätning så har känsligheten ploppat upp ett gäng hack..
Behövs inte mycket för att det skall spela högt..

Provade också att koppla hornen i serie istället för parallel.. Tycker nog att mycket av bumligheten försvann .mend et kan vara subjektivt..

Ett mätinstrument tack..

Fortsättning följer..

/JZ
Zei Posted - 2010/02/12 : 12:53:50
hehe.. Jag tror att kanske mitt inlägg färgades väl mycket av att jag var stressad in till ett möte..

jag är inte ens i närheten av att "ge upp" osv...
Problemet med filtret är självklart att det troligen är ett 12db vilket är för flackt.. Sen kan ju kvaliten också diskuteras...

Men.. jag kommer inte ens överväga en "riktig" kommentar om hur dessa horn funkar utan att ha provat med vettiga filter och steg.

Tills dess vidhåller jag mina tidigare intryck.
Vansinnigt mycket bas med tanke på vilka element som används..

Min betongbunker är ett problem helt klart men det är de förutsättningar jag har för tillfället. Det är kalt och omöblerat men det skall ändras på..

Fortsättning följer


Kan tillägga att jag var göööör nöjd med ett horn! Med 2 horn så har jag svårt att hitta nivå som passar.. men det är lite trixande ....

/JZ




Circlomanen Posted - 2010/02/12 : 11:33:12
Kör två st, och kör dem med ett bra steg. Bernt får som han säger, en betydligt bummligare bas med fel steg. Prova att driva dem med en Aleph eller liknande klass A. Det kan funka finfint.

Sedan kan basarna bara göra så mycket med ett rum. Du kanske skulle bygga två st basätare och ställa i bakhörnen?!?

Rummet ser ganska tomt ut i bilderna du postat. Ett tomt betongrum är en akustisk mardröm. En skön soffa, några bokhyllor och några mattor på väggar kan göra underverk.

Vill du ha samma klipp och attack som Martinsson, så finns ritningarna på hans horn på detta forum.
Jag kan simma om dessa basar så de blir lite mer impulsvilliga och slagkraftiga, men en hifi-6,5 tummare kommer aldrig kunna konkurera med de bästa PA-elementen.

martinsson Posted - 2010/02/12 : 10:31:50
Tjenare Zei, glädjen av resultatet är drikt proportionell mot mängden svordommar och blodspill vägen dit kräver, lite som att försöka dragstarta en 30hk evinrude utombordare kan man säga, bortsett från att resultatet även om man lyckas i just det fallet inte är särskillt nöjsamt till skilllnad mot ditt projekt.

Plugga ur, bära, plugga in, dvs prova i ett annat rum, jag tycker att det låter väldigt mkt som att rummet bråkar med dig, även om du har behandlat det så krävs det mkt för att absorbera bas.

Jag tror du får betydligt mindre bummlighet och eftersläp i rum med lite porösare väggar, det brukar förhålla sig så tyvärr.

Risken finns nämligen att det funkat rätt bra tidigare då dina stativare kanske inte ger så mkt botten och att rummet då hjälpt dem, men nu med dessa TH så gör bekymmret sig mer påmint.

Bara en tanke, keep it up, jag sketchar just nu på en "konkurent" :) men hyser knappast någon förhoppning om att kunna köra om den du har, jag begränsas som bekant av viljan att göra allt så litet och kubiskt som möjligt.
Bernt Jansson Posted - 2010/02/12 : 10:07:10
Beror på brantheten och delningsfrekvens mest ifall du kan höra kvinnoröster eller ej. Filtret behöver inte vara dåligt för det.

Jag har provat med LennArts basfilter, det är 18dB/oktav och det tycker jag är lite för flackt för TH, ruskigt bra filter annars.

Kan ju berätta hur jag gjort ifall det kan vara till hjälp. Jag spelar upp med datorn som källa och J.River Mediacenter 14 som spelare. Där kan man direkt i uppspelningsprogrammet ställa in fas och delay på subwooferutgången från ljudkortet (Man kan ställa in alla utgångar var för sig upp till 7.1, bara fylla i avståndet till respektive högtalare och trycka på OK) Från ljudkortet är det direktkopplat till slutstegen. Klockrent direkt! Nu kör jag ju iofs mitt horn som stöd under 30Hz endast. Driver hornet med ett pushpull rörsteg, trissor här blev alldeles för bumpigt och utan rätt klang. (Till vanliga högtalarna är det monoblock med 700W klass D just nu, det var svårt att matcha hornets dynamik utan rejält med pulver)

TH tar gärna kommandot pga dynamikkapaciteten och det kan bli svårt att ställa in. Det värsta är att det blir olika på olika volym tycker jag, du som har stativare kanske har annan situation än vad det blir med mina dipoler. Ställ in det grovt på normal volym och låt det vara, känn på det nån dag och finjustera sedan någon gång per dag bara. Jäkt förstör lyssningen helt tycker jag, bättre att skynda långsamt.
Zei Posted - 2010/02/12 : 09:13:36
Liten meningslös updatering....

Tätat luckan och elementet. (skitjobbigt, men troligtvis värt det)

Kunde bar alyssna på svaga volymer då barnen sov.. MEN!!!....

Jag lyssnade nooooga med örat tryckt på hornmunnen och... kunde höra "kvinnoröster" !! (Självklart spelades material med en kvinna som sjöng, Inga spöken här.. )

Min "poäng" är att filtret är sämre än det sämsta som någonsin konstruerats. Kan tillägga att jag rattat brytfrekvensen till typ 40hz och ändå hördes det..

JAG BEHÖVER ETT BRANTARE FILTER ! (Och gärna fungerade)

Summa sumarum.. köp inte Zachry inbyggnadssteg..

/JZ
OcA Posted - 2010/02/11 : 11:06:51
Nej, jag har inbyggda filter i slutstegen som delar panelerna, så slipper jag massa extra kabeldragning. Har inte provat att dela panelerna via Behringern, det kanske skulle funka bättre? Orkar dock inte ge mig in i ormboet bakom stereon just nu...
Zei Posted - 2010/02/11 : 10:34:32
Japp, det skall göras det också.

Har inte köpegrejer utan just nu kör jag en DIY Pass Labs Aleph 1,7 som förstärkare och en supersymmetrisk Chipamp (gainclone) som slusteg. Så det finns potential att göra lite vad som helst..
Filtret som du har, Delar du dina paneler med det också?

Allt under ständig förändring och aldrig helt färdigt... Men det skall bli ändring på det nu tänkte jag

/JZ
OcA Posted - 2010/02/11 : 09:45:35
Du kan ju även dela dina stativare med filtret så de inte spelar lågbas, kanske kan hjälpa till att rensa upp i ljudbilden? Förutsätter ju iofs att du har pre-out eller liknande på din stärkare.
Zei Posted - 2010/02/11 : 09:28:04
Tjena OcA

Tack för tipset om filtret där.. Bra pris för en färdig lösning.
Får fundera på om jag orkar löda ett eget eller köpa ett färdigt ställbart. (Kan ju underlätta att kunna justera frekvensen)

Fortsättning följer

/JZ
OcA Posted - 2010/02/11 : 08:52:23
Har själv bara provat med ett horn ännu, men känner igen lite av problematiken...

Har också märkt att nivån av bas mellan olika plattor hörs på ett helt annat sätt med TH än med dipolerna jag hade innan, eller reflexlådan jag hade ännu tidigare. Att de verkligen bara spelar bas när det finns bas att spela känner jag också igen. Vissa skivor som förr hade nåt form av basbludder är nu helt basfria...

Ett tips att prova (det har du säkert koll på men iaf) är att ställa ett av hornen i lyssningsposition och gå runt i rummet och lyssna efter var basen låter som bäst. Ställ hornen där basen är som bäst så kanske du får bättre fix på ljudet?

Själv kan jag inte ha båda hornen bredvid/bakom frontarna för då tar det tvärstopp vid typ 50hz och det låter allmänt bumligt och stumt. Har därför alltid kört med en bas bredvid höger front och en bakom lyssningsposition till höger, fasvriden 180 grader.

Sen kanske ditt slutsteg och filter gör sitt till för att grumla till ljudet? Kör du fortfarande Zachary? Enligt de lärde är det inget höjdarsteg, så med ett vettigt steg och bra filter bör det bli rejäl skillnad! Kan ju vara så att filtret slaskar igenom mer högfrekvent ljud än det borde och därför grötar det till sig?

Ställa nivåer är ett mindre h-e, men det enda som funkar är trial and error tyvärr (utan mätverktyg)... Bara att flytta runt prylarna, testa olika delningar, sänka volym, höja delningsfrekvens och vice versa. Tar lite tid, men det brukar bli bra i slutändan...

Jag kanske kommer ondgöra mig när horn 2 är inkopplat, vi får se...

Jag kör med Behringers enklaste elektroniska 24db filter och det funkar utmärkt. Kostar typ 800kr på Thomann.de. Steget jag använder är ett 2x65 watt T.amp från Thomann som kostar typ 1400kr, också det väldigt kompetent prislappen till trots.
Zei Posted - 2010/02/10 : 21:17:15
Hej Petter.

Tack för tipsen. Skall testa imorgon efter att jag tätat allt.

Rätt fas?.. genom hörseln..

Skall se om jag inte kan låna något att mäta med.

/JZ
PetterPersson Posted - 2010/02/10 : 21:03:27
Prova ställa basarna 1/4 in från varje sidvägg, utblåset frammåt och
uppåt och lika långt från bakvägg som stativarna. Lite dämpmaterial i
mynningen efter elementet kan ta bort lite bumlighet. Ställa nivå är
jättesvårt, du kan inte mäta sig fram? Hur kollar du att du har rätt fas?
Zei Posted - 2010/02/10 : 20:39:09
Testspelats på diverse nivåer och diverse musik...

Svårt att hitta en bra nivå att lägga sig på. .mängden bas på inspelat material skiljer sig vääääldigt krafigt..

Blir lätt "bumbligt" men å andra sidan spelar dem i en betongbunker.. (inte enklaste uppgiften)

Prova att ställa dem med mynningen uppåt.. Men vet inte om det blev bättre...Det blev snarare mindre..

Imorgon kommer tätningslist.. = tid för optimering ...

/JZ

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000