HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Kombinerad DA och hörlursförstärkare

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Bjäris Posted - 2011/10/15 : 12:37:04
Hej,
Jag startar en tråden för att visa vad jag gjort den senaste tiden på hemma bygg fronten, och kanske få lite tips om förbättringar.
Det jag byggt är en kombinerad DAC kring PCM1792 och hörlursförstärkare. Detta är mitt första hemma projekt som kräver programmering, så jag har väntat tills nu med att visa några bilder i fall allt skulle gå helt åt skogen..
20   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Bjäris Posted - 2012/09/15 : 10:18:34
Hej!
Här kommer lite uppdatering kring mitt projekt. Det som har hänt är att jag jobbat på med mjukvaran på lite lediga stunder och fått till den så att den funkar någorlunda buggfritt. Koden i sig ser fortfarande inte så vacker ut, så en del arbete återstår. :-)
Sen har jag jobbat på lite med chassit också, så att det ser ut som nedan.
Jag tänkte sätta lite svart papp innanför plexiglaset på fronten, och göra hål för display och IR-sensor. Är det någon som har ett bra förslag på hur man sätter fast displayen och sensorn mot papp och plexiglas sen?


Bjäris Posted - 2012/04/24 : 23:12:31
Nu är det snart dags för nytt kretskort, så här kommer lite nya scheman, med alla uppdateringar..
*Det som är nytt är att det förhoppningsvis inte kommer låta något i högtalarna när man slår på eller av strömmen.
*Modifierad hörlursutgång, med låg utgångsimpedans och strömbegränsning.
*Sen har jag lagt till en temperaturgivare, tänkte att det kunde vara trevligt att se vad det blir för temperatur i lådan på ett smidigt sätt.

Kom gärna med idéer på saker som skulle kunna förbättras eller bara göras på ett annat sätt.

http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/SPDIF.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/DAC.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/VOLUME.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/HPHBUFL.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/HPHBUFR.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/CPU.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/POWER.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead2/CONNECTORS.png
Bjäris Posted - 2012/03/05 : 19:22:07
Nu har jag provat med 100 ohm ut och att kortsluta motståndet. När jag använder ljudkortet (ESI Juli@) så tycker jag att mina hörlurar (Sennheiser HD575) låter bättre med motstånd på utgången. Ljudet blir lite för påträngande utan och jag blir ganska fort lyssningstrött. När jag använder DA-omvandlaren på kretskortet så är ljudet lite mera tillbakalutat, och då blir det nog bättre utan motstånd på utgången. Jag tycker att det blir mer detaljer men tystare mellan dem utan motstånd. Sen kanske det finns risk för lyssningströtthet även här, så därför får det bli 0-ohms motstånd i nästa version.
Jag tror att det är klokasta att ha kortslutningsskydd på utgången till hörlurarna enligt vad jag har förstått så är risken stor för kortslutning när kontaktblecken glider över kontakten.
ByggareAndy Posted - 2012/01/04 : 21:52:21
ja, där ser man, så bra, skummade igenom artikeln, om jag hade fått välja så hade jag valt en lågohmig utgång. Har lågohmiga lurar för tillfället, 32 ohm.
I artikeln står det nått om skydd mot kortslutning men det borde vara väl inte vara ett problem så länge man använder kontakterna som tänkt. Ett problem skulle kunna vara om man tryckte in en mono kontakt, det skulle ge kortslutning.

/Andreas
Bjäris Posted - 2012/01/04 : 19:05:41
Är det inte artikeln under notes han refererar till.
ByggareAndy Posted - 2012/01/01 : 14:57:12
wikipedia säger

Output Impedance
Many headphone amplifiers have an output impedance in the range of 20 - 50 Ohms. The 1996 IEC 61938 standard recommended an output impedance of 120 Ohms. The standard included a note that "For most types of headphones, the source impedance has very little effect on the performance." In 2008 Stereophile published an article that showed that a 120-Ohm output impedance could cause a 5-dB error in frequency response with certain headphones. [1] The article concludes that the effect of output impedance on frequency response is "non-trivial". Some newer headphone amplifiers have output impedances that are less than one Ohm. [1]
Low output impedance can also reduce distortion by improving the control that the source has over just where the transducer is in space. This is often expressed as damping factor. For example, a 32 #937; headphone driven by a popular DIY headphone amp with a <1 #937; output impedance (the Gilmore Dynamic) would have a damping factor of >32, whereas the same headphone driven with an iPod (5 #937; output impedance) would have a damping factor of just 6.4. If the 120 ohms recommendation is applied, the damping factor would be 0.26.

http://en.wikipedia.org/wiki/Headphone_amplifier

Skulle vara intressant att läsa Stereophile artikeln

/Andreas
Bjäris Posted - 2011/12/30 : 19:03:49
Mjukvaran går långsamt framåt..
Eftersom jag lär mig samtidigt som jag programmerar blir det ingen snygg kod. Får ta o göra en insats där senare, men jag får in funktion efter funktion. Den senaste är att den kontrollerar att det inte finns någon likspänning på utgången innan den aktiverar reläet och kopplar in hörlurarna.

En annan funktion som jag tänkte få till var att mäta tiden på LRCK från spdif mottagaren (en puls per sampel) men det var vist lite klurigt att få till tidsmätning av så korta signaler, så i nästa version av kretskortet kommer jag att dela ned den lite innan den går till processorn. Anledningen till att sampelfrekvensen behövs är dels för att det skulle vara flashigt om den skrev ut den på displayen och dels för att synkroniseringen mellan DA-omvandlaren och switchregulatorn ska fungera.

Anledningen till valet av utgångssteg var att jag provade lite olika varianter för ett antal år sedan och kom fram till att detta lät bra. Jag vet att jag funderade på någon liknande krets som den du visade, men tyckte då att den var för dyr. Den kretsen jag har nu tyckte jag var lite kul eftersom den jobbar i klass a och tvingar op-förstärkaren att jobba i någonform av halv klass A, eftersom strömmen hela tiden flyter ut ur den. Det jag är lite mer tveksam till är 100 ohms motståndet på utgången. Mina hörlurar (ett par Sennheiser HD 575) låter bättre enligt mitt tycke när motståndet finns där, men jag vet inte hur det är med andra hörlurar. Sen har jag läst på headwize att utgången ska ha så låg impedans som möjligt. Någon som har en kommentar kring detta?
ByggareAndy Posted - 2011/12/29 : 13:58:33
Hej igen, hur går det med problemet du hade med mjukvaran?

Verkar som om du har lagt ner en hel del energi på att få till bra matning till både digitala och analoga delar. Även intressant att du lagt till diskret drivsteg till hörlurs OP förstärkaren. Om du inte tycker att lösningen är 100% så kanske nedanstående förslag kan vara något. Eller det kanske du redan har valt bort av någon anledning.

http://www.ti.com/lit/an/sboa065/sboa065.pdf

Ska bli intressant att följa fortsättningen.

/Andreas
Bjäris Posted - 2011/12/26 : 13:56:37
Nu har jag tagit bort några missar i schemat för spänningsomvandlarna..
Bjäris Posted - 2011/10/31 : 20:16:01
Jag har kommit fram till att det är väldigt svårt att visa i bilder hur programmeringsarbetet går framåt på ett intressant sätt.
Men framåt går det, jag har bytt till fjärrkontrollen som finns på bilden och sen syns det hur jag har tänkt mig lådan.
Komponenterna som behöver kylning är hålmonterade och sitter på undersidan skruvade mot botten, sen skjuts botten och kretskortet in som ett paket i profilen för väggar och tak.
Bjäris Posted - 2011/10/25 : 19:10:02
Ingen som har några förslag på en bra fjärrkontroll som är enkel och går att köpa till ett vettigt pris?
Vad tror ni om någonting sådant här?
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=164944401
Bjäris Posted - 2011/10/24 : 21:09:11
Är det någon som har ett förslag på fjärrkontroll att använda till DAC:en? Just nu har jag samma som till DVD spelaren, vilket leder till vissa besvärligheter.. :-)
Bjäris Posted - 2011/10/24 : 19:29:18
Jag har förberett för lite olika sätt att styra kortet. Just nu har jag bara en ir mottagare, sen kan man koppla in sig på I2C bussen och så finns en 3,3V serieport. Serieporten har jag tänkt använda för att eventuellt styra andra kommande byggen som kanske ett digitalt delningsfilter.. Men jag hinner säkert ändra mig många gånger innan jag kommer så långt.

Det sitter 4 stycken rca kontakter på baksidan, så två av dem är ingångar som går via ett relä till volymkretsen, och två är utgångar som sitter efter volymkretsen. Så det går att använda kortet som en förförstärkare också. Som det är nu finns det ingen möjlighet att stänga av ljudet på RCA utgången och bara lyssna på hörlurar, fast det kanske inte är något problem eftersom de flesta effektförstärkare har en on off kapp. Jag har läst någon stans att det är svårt med klockan till usb ljudkort, annars finns det ju kretsar att köpa som fixar den biten. Någon stans måste man ju dra gränsen för att det ska bli klart någon gång och den här gången blev det här.

Jag måste säga att jag är riktigt nöjd med ljuden än så länge, fast jag har fortfarande inte fått till någon lösning på att det brusar när digital in-signal saknas.
ByggareAndy Posted - 2011/10/23 : 20:55:46
Hej igen, har tittat lite snabbt på scheman som du har lagt upp, tycker det ser bra ut vad nu det kan vara värt. Kan du inte berätta lite mer om projektet, hur kommer styrningen av volymen gå till, sitter det en IR sensor någonstans. Vad var det som gjorde att du valde att begränsa lösningen till en hörlursförstärkare. Det känns inte långt ifrån att det skulle gå att lägga till en extra utgång för att driva en effektförstärkare. Samt lägga till en eller två analoga ingångar med relästyrning och ett USB interface.

I vilket fall så tror jag nog att det kan låta bra när det blir färdigt.

/Andreas
Bjäris Posted - 2011/10/22 : 16:53:29
Här kommer schema som utlovat.
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/CPU.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/DAC.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/HPHBUFL.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/HPHBUFR.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/POWER.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/SPDIF.png
http://hem.bredband.net/Afrika1/hififorum/DAHead/VOLUME.png
Bjäris Posted - 2011/10/21 : 13:41:10
Är det någon som har koll på hur man konfigurerar CS8416 på ett smidigt sätt (i software mode), så att en av GPO pinnarna signalerar om det finns spdif pcm signal och att pll kretsen är låst eller ej?
Bjäris Posted - 2011/10/21 : 09:09:41
Jo jag har ritat schema, PCB layout och fuskat till lite mjukvara. Nu är det framför allt mjukvaran som jag behöver jobba en hel del med och så ska det in i en låda.. Det som fungerar nu är att man kan välja mellan optisk, coax och analog ingång. Sen kan man ställa volymen med en PGA2320 krets. Det är de bitarna som fungerar nu.

Över lag är schemat ganska så likt det som rekommenderas i databladen, fast lite andra op och 3 ordningens Bessel filter i stället för andra ordningens Butterworth. Om allt flyter på som det ska kan det nog komma schema i morgon.

En bugg som finns just nu är att det brusar om ingen digital källa är inkopplad, och att det låter riktigt illa om man får in en DolbyDigital ström eller liknande.
ByggareAndy Posted - 2011/10/20 : 22:45:59
Imponerande, är det du som ligger bakom schema, PCB, mjukvara...? Vilket jobb.
En sak som jag reagerade på är att det inte är ett USB interface. Lägg upp lite schema, detta är ju hur kul som helst.

Fungerar det som det ser ut nu?

Hur styr du volymen?

/Andreas
Bjäris Posted - 2011/10/15 : 13:58:06
Anledningen till att jag valde 1792 i stället för 1794 är att jag ville få lite erfarenhet kring I2C bussen som jag även använder till SPDIF mottagaren (CS8416). Sen är tanken att det ska bli lättare att experimentera med olika inställningar.
I övrigt är väl kretsarna likvärdiga?
Lovan Posted - 2011/10/15 : 13:08:23
varför pcm 1792 istället för -94?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.12 sekunder. Snitz Forums 2000