HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Edison One 2012

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
reVintage Posted - 2012/10/15 : 23:11:14
Efter att ha tittat på Remus insåg jag det smått hopplösa i en 2012-modifiering av den. Och som Imperial sa så är det bättre att låta den vara som den är med sin goa färgning. Erik och jag har istället diskuterat en uppdatering av Edison One eftersom den inte kräver särskilt mycket jobb då arbetspunkter och nätdel är utmärkta.

Originalet syns här:

http://www.erikasson.se/schemor/edison_one.gif


En nackdel har varit frånvaron av buffertsteg, men med hjälp av ett E88CC och aningen lokal motkoppling erhålles ett sådant med 12dB gain.

Den tidigare så höga förstärkningen i RIAA-steget sänkes till 41dB och då E88CC används på utgången av detta, kan den inte helt välljudsbefrämjande katodföljaren elimineras. 88an ger kontra 83an en trevligare återgivning. RIAA-korrektionen hamnar inom 0,1dB med ideala komponenter och inom 0,5dB med standardtoleranser. Hänsyn är också tagen till Neumanns 4:e tidskonstant.

Med ovanstående förändringarna uppnås en optimal gainstruktur som passar skivspelare, CD och andra, både analoga och digitalbaserade linjekällor som iPods och ljudkort.

Merparten av komponenterna behålls, dessutom är konstruktionen sådan att de små förändringarna lätt låter sig göras. Schemat syns här nedan. För den som tycker att det verkar besvärligt erbjuder sig Erik att göra ombyggnaden. Jag har några tomma kretskort om någon till äventyrs vill bygga från grunden. Men grundtanken är att man ska kirra detta själv med hjälp av en befintlig One.





25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
abbot Posted - 2012/11/10 : 14:50:29
I väntan på vart det här med Edison One 2012 tar vägen har jag experimenterat vidare med den tjugo år äldre utgåvan. Köpte för ett par veckor sedan ett Siemens 5751 av Roland på TangoTubes. Det sitter för närvarande istället för ett Mullard ECC83 som hade avlöst ett Siemens E83CC. Har just spelat Déjà Vu med Crosby, Stills, Nash & Young. Det är många år sedan jag spelade detta gamla fina album och nu stämde inte titeln längre. Det var inget deja vu; så här har det aldrig låtit tidigare. Det var som att lyssna till goss-sopraner, så finstämt och så mycket detaljer men inte en tillstymmelse till hårdhet. Nu ska jag skicka gammal musik genom det här röret ett tag, innan jag petar tillbaka mitt Mullard och jämför. Roland vill veta vad jag tycker. (Jag tycker att han är bra att ha att göra med).

Jag tycker att det är dags att det händer något i den här tråden! När man sagt A får man göra B, eller..? Är det bara jag som är nyfiken på en moderniserad EOne (eller är jag den ende som är oförmögen till GDS)?
Gubben i Kalmar Posted - 2012/10/18 : 21:05:20

Ja det tycker jag också!

Och som sagt, det ska bli mycket givande
att få följa arbetet.

Gubben i Kalmar Posted - 2012/10/18 : 20:45:30

Nä kanske inte, jämn rakt över tekniskt.
Men DIY vänlig är den och det ser jag
som en optimering.

Men Edison är väl optimerad mot
åt någon riktning, eller?

Kanske optimerad tvärt emot Remus.
Gubben i Kalmar Posted - 2012/10/18 : 20:31:26
Tycker denna tråden är intressant.


Edison har som jag förstår en annan
optimering än Remus:n.
Det ska bli mycket kul att få följa tråden.

reVintage Posted - 2012/10/18 : 20:21:01
Tycker inget om Remus mer än det jag redan fört fram.

Nätdelen funkar bra och stabilt oavsett hur vi väljer att modifiera förstärkarkretsen. Det handlar ju bara om att med enkla medel få en bra, 80-talskonstruktion up-to-date.
Gubben i Kalmar Posted - 2012/10/18 : 20:11:32


Tycker Du att Remus psu är högimpediv?

Dom förändringar Du föreslår, (med
dioderna) hur påverkar de Edison:s
konstruktion av psu:n?
reVintage Posted - 2012/10/18 : 19:17:09
Nätdelen: För att få en så välfiltrerad och lågimpediv matning som möjligt. Inte särskilt komplicerad. Komponenterna sitter på ett färdigt kretskort.

Korrektionen: Man måste alltid kombinera värden för att hamna rätt. Kondensatorer brukar ofta bara finnas i E12-serien.
Gubben i Kalmar Posted - 2012/10/18 : 19:09:03
Ska det vara så många kondensatorer
i RIAA:t?
Är det bara för att få en så exakt RIAA-
funktion som möjligt.


Jag kolla på schemat i början på tråden
Och det som slog mig var att Edison:s
förstärksrsteg är en enkel konstruktion.
Men Psu:n var det mycket " prylar" på.
Varför är det så?

Stajo Posted - 2012/10/18 : 18:47:47
Lysande sa Edison
reVintage Posted - 2012/10/18 : 18:46:54
quote:
Det där schemat e lysande


Jo, det blir så med 10 röda LED på kortet.
Imperial Posted - 2012/10/18 : 16:07:13
Det var ett tag sedan jag skruvade i en E-One.
Då var det kablage byte på ingåns sidan som gällde.

Det där schemat e lysande
Får kanske döpa om den till Edison II

/
reVintage Posted - 2012/10/18 : 09:12:50
Som alternativ till originalbias avråder jag från den krångliga och utrymmeskrävande batteribiasen. Tror inte att den är bättre än diod-bias. Dessutom är den inte på något sätt åldersbeständig. Men kanske någon jämfört?

Blomman,
Ang. förspänning över filterkondensatorerna kan den lösas även med LED genom att man lägger kopplingskondensatorn efter istf före korrektionen. Kräver dock betydligt större spänningstålighet för komponenterna. En fördel är att man korrektionen går att få ännu bättre noggrannhet ifh till den teoretiska. Den nedanstående har en noggranhet om +/-0,05dB med ideala komponenter.

Här den alternativa biasvariant jag kan tänka mig för One2012.

pix Posted - 2012/10/18 : 06:36:48
quote:
Är det meningen att det ska vara tre NiCd celler?


Om (nu var det ju inte så ReVintage hade tänkt sig), man bygger grid-bias via batteri, så är lithium backup batteri att föredra.
Då batteriet i denna position inte erhåller någon underhållsladning så kommer den ofrånkommliga självurladdningen av NiCD/NiMH-celler göra så bias-spänningen skjunker, och tomgångsströmmen i röret därmed öka.
Vid katod-bias med batteri är NiCD eller NiMH perfekt, då dessa konternueligt underhållsladdas via tomgångsströmmen

En grid-bias drar ju ingen ström, och kräver mao ingen ström kapacitet, dock måste den behålla sin spänning över tid.
Därför brukar sånna där små lithum knapp-celler som sitter som back-upp batteri i datorer vara perfekt (jag tror dock dessa är på 3V/st)
/Pix
reVintage Posted - 2012/10/17 : 20:10:01
Nämen, har du inte sett att sitter en 337 på kortet som gett 1,8V till 83orna. Justera in för 125V på anoden. Ev. får man ändra motståndsvärden kring kretsen. Ang. den trevliga förspänningen över filterkondensatorerna så är det helt efter Eriks originalkoppling.

Alternativt kan man köra LED-bias med två seriekopplade LED av samma typ som på ingångsröret.
Imperial Posted - 2012/10/17 : 17:43:17
3,6V bias spänningen till plingplong 88;an!
Är det meningen att det ska vara tre NiCd celler?
Smart att lägga bias så å få en förspänning på riaa kondingaran.

/
Mey Posted - 2012/10/17 : 17:43:06
För oss som är lite byggsugna, hur mycket skulle en låda med alla plåtar, samt ett obebott kretskort kosta?
pix Posted - 2012/10/17 : 16:36:06
På pappret ser det ju väldigt trevligt ut Lars/Erik (även om jag fick en nostaligi tår i ögat när jag fick se bilden på Abbots ONE ) Brantare rör samt att unvika CF torde ge en rejäl förbättring av ljudet.
Jag hoppas någon gör ett försök
/Pix
reVintage Posted - 2012/10/17 : 16:29:07
Kontakta Erik så ger han dig ett kostnadsförslag på ombyggnad av din nuvarande. Eftersom det bara handlar om RIAA steget så blir ju operationen mindre. Tänker mig att det blir fylligare nedåt och lite luftigare högst upp då frekvensområdet sträcks ut lite där. Då fasvridningarna blir mindre bör det också bli mer avspänt.
abbot Posted - 2012/10/17 : 15:11:26
quote:
Abbott,
Du undrade lite vad man kan förvänta sig. Har analyserat originalets korrektion och den skiljer sig avsevärt från den optimerade som är förhanden i One2012.

Edison One gjordes under den tid då audiovärlden hade fått för sig att följa en IEC-norm. Denna innebär att man får ett bastapp om -3dB vid 30Hz. I kombination med ett litet lyft vid 8k är gamla Edisons korrektion klart annorlunda mot den korrekta Neumann-kompenserade.


Tack Lars. Mera bas och annorlunda övre register tolkar jag det som. Jag undrar vad det gör för den känsla av tre-dimensionalitet jag upplever med nuvarande konfiguration. Du har fångat min nyfikenhet. Jag undrar också hur mycket man skulle behöva klä på ett kort om man bara skulle använda phonoingången och ingen volympot? Du har ju kort liggande, om jag förstått saken rätt?
abbot Posted - 2012/10/17 : 14:16:36
quote:
Hej Abbot. Nu ska du få ett bra tips av mig. Byt ut de där f-bannade Rifa pappeskondensatorerna närmast volympotten, de läcker förmodligen DC nu. Ersätt med plastkondingar polyprop helst.


Hej du gamle gamäng. De där Rifa-klumparna närmast volympotten är läckra, ja? Du har monterat dem så man inte kan läsa av värdena. 1uF går att se, men vilken spänningstålighet? De där fysiskt mindre, läckra Rifa-kondingarna som är kopplade till funktionsväljaren ser ut att vara märkta 1uF/250V (avläst med hjälp av spegel inlirkad på undersidan). De föreslår du inte byte av?
Sedan sitter det två Jensen-kondingar (en tvärsöver de läckra och en längs med kanten av kortet men under volympotten). Den övre är märkt 0,22uF/300V. Eftersom båda går till volympotten gissar jag att de är lika, ja? Ta dig tid till eftertanke på ditt oefterhärmliga sätt och kom sedan gärna med förklaringar/förslag som en idoit kan begripa. Under tiden kan du titta på en bild på en gammal kompis:
Erik Andersson Posted - 2012/10/17 : 09:08:15
Jo,jag följde väl trenden vad jag minns. Apropå gårdagskvällen, jag tänkte stänga av burken då dynamiken sparakade loss, j-lar i havet!
reVintage Posted - 2012/10/17 : 07:56:14
Abbott,
Du undrade lite vad man kan förvänta sig. Har analyserat originalets korrektion och den skiljer sig avsevärt från den optimerade som är förhanden i One2012.

Edison One gjordes under den tid då audiovärlden hade fått för sig att följa en IEC-norm. Denna innebär att man får ett bastapp om -3dB vid 30Hz. I kombination med ett litet lyft vid 8k är gamla Edisons korrektion klart annorlunda mot den korrekta Neumann-kompenserade.
Erik Andersson Posted - 2012/10/16 : 21:05:06
Nä, det var inte det jag tänkte, jag bara kommenterade röret 6922 i allmänhet. Som andra RIAA tex. går det utmärkt. Nä nu slutar jag för i kväll, och kollar när Sverige får torsk av Tyskland i jotta.
reVintage Posted - 2012/10/16 : 20:25:27
Erik, om du syftar på 6922/E88CC som ingångsrör på just den här RIAAn så får du tänka om då förstärkningsfaktorn är på tok för låg för att fungera här. Med 250-300mV utnivå räcker det inte riktigt till. Betänk att övriga signalkällor normalt har en utniva på 1-2V.
Erik Andersson Posted - 2012/10/16 : 20:00:12
Bardis: 6922 tycker jag, det har i stort sett samma data som ECC88 men klarar högre spänning (250 volt) Jäkla bra rör!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000