HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
pix Posted - 2013/06/20 : 20:37:57
Photobucketfix för Chrome

If you're using Google Chrome, go to the three dots on the right side of the screen and click them. A drop down should appear. Hover your mouse over "More Tools," and when the next drop down appears, click on extensions. Go to the link towards the bottom that says "Get more extensions." In the search box, type "Photobucket Fix," and hit enter. Click the install button and once it's done, you should be able to see photobucket pictures again.
Vad blir det av detta månne?
/Pix
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
pix Posted - 2020/09/13 : 16:37:18
Jag har numera två boenden och tänkte att jag behövde två hornriggar.
Tid har dock varit en brist och det blir långsamma byggen.
Nu tycker jag att jag hittat en metod/material som funkar bra. Tratt #22 och #23 har hamnat på arbetsbänken


Jag använder här ett YD 50mm PVC-rör för att centrera monteringsplattan för drivern.


Monteringsplattan limmas till tratten med epoxi-lim och röret (insmort med vaselin) pockas sedemer bort när limmet härdat.

pix Posted - 2020/07/15 : 09:44:29
@Bubbel Svart är den ända färgen för horn
@MatsT Nja, jag testar olika material/ytbehandlingar. Jag har fn. dubbelt boende och tänkte bygga en hornrigg till. Men det blir bara ett par horn av detta slag
MatsT Posted - 2020/07/15 : 08:05:00
Multi-trattsystem?

Ska bli intressant att se vad du håller på med, trattarna ser fina ut.
Bubbel Posted - 2020/07/14 : 20:45:28
Snygga färger må ja säga men du målar säkert om dem i någon glad svart nyans.
pix Posted - 2020/07/14 : 09:11:10
Ledigt, med nya trattar på G
pix Posted - 2020/06/27 : 21:23:42
Att det är en teknisk skillnad mellan glas och sand, finns inga meningsskiljaktigheter kring. Glas har ett spänningfall på ett 30-tal volt, samt oftast en mjukare recovery. Dvs tekniskt ganska radikala skillnader.

Brygga A med några få milliohms utgångsimpedans vs. brygga B med 300 Ohm. Att mäta/simulera skillnader mellan dessa är inte heller svårt.

Så frågan är rent subjektiv.

Hör man denna skillnad?
I så fall, vilken av dessa alternativ föredrar man ljudmässigt?

Sand har teoretiska fördelar vs. glas. Ingen tvekan om detta. Men så har även CD vs. Vinyl. och transistorsteg vs. rörsteg...

Bubbel Posted - 2020/06/23 : 17:59:31
Det går att använda NTC Thermistor så ordnar man den saken. Jag har läst på flera ställen att man inte kunde ha det på rörbestyckad utrustning givetvis så var jag tvungen att prova och visst kan man det.
peterh Posted - 2020/06/21 : 17:08:46
Rörlikriktare har en enda egenskap som jag uppskattar ; de startar
sakta och det efter en fördröjning som ger de andra rören tid för uppvärming. På så sätt slipper man toppspänningar som uppstår när
man startar en rörförstärkare. Annars har nog kiseldioder alla fördelar.
Bubbel Posted - 2020/06/21 : 10:45:28
Intressant tanke Fuling om likriktare i och med att det har blivit väldigt trendigt att använda rörförstärkare har också rörlikriktarna blivit ett måste. Jag läste en artikel om olika likriktare för audio där man visade tabeller mätningar allt som man behövde för att fatta väl grundade beslut jag valde att använda kisel istället för rör. Jag hittar tyvärr inte artikeln jag vet att den är sparad men kan ha varit på en av HD som har slutat att fungera.

Jag har fått frågan många gånger varför jag inte använder rörlikriktare när man berättar himlar en del med ögonen och kommer med urdumma kommentarer oftast kommer det från okunskap och "jag har läst" kommentarer i min värld använder man det som man gillar. Men det är inte sagt att jag inte använder likriktarrör i försteget i ett gruppköp här på forumet sitter där rör hela vägen men det är också den enda.

Det är intressant med mig egen resa på högtalarfronten jag har gått från små rackare till stora as, när jag har varit hemma hos vissa av mina hifikompisar som använder stora högtalare inser man att de små saknar mängder med information vid uppspelning. Jag har numera ett par Altec 604 E som jag har svårt att se att de byts ut jag har även influerat bekantskapskretsen där några har skaffat både vintage och nya stora högtalare. Jag har insett att ju mer jag går min egen väg desto roligare har jag.
Fuling Posted - 2020/06/20 : 23:26:03
Skummande igenom diskussionen om åsiktskriget kring rörlikriktarnas vara eller icke vara (såg den på Facebook också) och slås av ett par reflektioner: Vill man vara det minsta praktisk och rationell så är förstås rörlikriktare helt hopplösa, den ljudpåverkan man kan vinna där lär vara nära noll jämfört med vad man kan åstadkomma genom att jobba med rummet och hur högtalarna interagerar med det. En lite tråkig "sanning" eftersom akustikfix är fult och tråkigt medan rör är snygga och roliga.

Jag drar mig till minnes mellan två musikerbekanta som argumenterade kring detta med PA-system, den ena förespråkade den nya generationens kompakta linjekällor från Bose som varken tar plats eller väger medan den andre hellre åkte runt med en släpvagn fylld av enorma högtalarlådor från 70-talet och astunga rack med elektronik. När den sistnämnde insåg att han var på väg att förlora diskussionen drog han till med ett fullständigt dräpande argument för att totalsåga den moderna praktiska tekniken, på dalmål dessutom: "De ä int#180;nå fränt. De måst#180; va fränt å".

Att höra det argumentet blev en ögonöppnare för mig, äntligen blev det "tillåtet" att uppskatta saker för dess egenvärde och inte bara för nyttovärdet! Gillar man rör så använder man dem, vill man bara omvandla växelström till likström så finns det halvledare för enstaka kronor som på pappret gör jobbet mycket bättre än nåt rör.
Själv står jag (för tillfället) med en fot i varje läger här, som bekant har jag stora mängder mer eller mindre exotisk hembyggd ljudutrustning hemma som jag haft roligt när jag byggde och som till och med används ibland men mycket av det dagliga musiklyssnandet sker genom ett par närfältsburkar bestyckade med Visaton bredbandare för 175:-/styck, drivna av en klass D-stärkare som kostade en hundring på Wish.

Bubbel Posted - 2020/05/27 : 09:14:25
Där ser man en A7 jaja fick inte mycket hjälp av den lilla remsan men lådorna till A5 och A7 är väldigt lika man har inte mycket att gå på.

Jag kan tro att ni hade det väldigt trevligt på träffen dels är det kul att möta likasinnade det blir både musik, hifisnack och allt annat mellan himmel och jord.
pix Posted - 2020/05/27 : 08:34:49
quote:
Jag ser i bildens vänstra kant att en A5:a gömmer sig

Det är ett par original A7 i PA-versionen, dvs samma bestyckning som de vi lyssnade på fast i grått och porten nedåt.

Vid detta beskök hade jag med mig ett av mina rör-försteg, som vi jämförde med ett Macintosh steg. Signalkällan var digital och slutsteget var ett 2A3-Single End-bygge av Staffan Tenbrock på 3Watt

Hifi behöver inte vara en enmanssport. Det är jättetrevligt att också resa runt, besöka andra och vidga vyerna
soundbrigade Posted - 2020/05/26 : 10:48:49
För hundra år sedan (slutet av 80-talet) besökte jag Tesserakt och fick titta på de olika l'Audiophilprojekt som publicerats i tidskriften Audio & Video. Som kronan på verket fick jag lyssna på en Onken-historia man hade i sin lokal. Jag har ingen aning om vilket element (15" kan det ha varit) som satt i lådan, men ovanpå stod (låg) ett mellanregisterhorn i träfaner (Fostex?).
Det lät imponerande minns jag. Fast det spelades nog bara mest racerbilar, jetflygplan och någon stålle som kastade sig mot en hangarport av plåt.
Bubbel Posted - 2020/05/26 : 09:52:06
Kul att se A7:orna särskilt när de är hemmaversion det skulle vara trevligt att få lyssna på ett par A7. Onkenbaserade högtalaren liknar någon som Hiraga skulle ha satt ihop maffigt som min generation hade sagt. Jag ser i bildens vänstra kant att en A5:a gömmer sig, mycket intressant här skulle jag velat lyssna.

Jag kan förstå att det saknas lite neråt med A7:orna men baslådan i dem är nog bara på 100-150 lit medan Onken är på 300 lit eller mer, Altec 515 behöver lite mer utrymme för att gå ner i frekvens.

Amatören Posted - 2020/05/25 : 21:01:45
Det var rejäla doningar!
Jag är övertygad om att dynamiken måste vara i särklass!
pix Posted - 2020/05/25 : 15:53:31
Vi lyssnade på Altec A7orna (till höger). Enligt ägaren så spelar Onken högtalarna med tyngre botten, men med en "större" ljudbild.
Altec A7 är en högtalare med ett starkare mellanregister, som de flesta gillar. Inklusive jag
Tomas J Posted - 2020/05/25 : 14:29:24
Det där ser roligt ut!
Har alltid velat bygga en Onken konstruktion, men aldrig haft rätt element tillgängliga.
Hur lät det?
pix Posted - 2020/05/25 : 13:37:46
En bild från ett möte under helgens hifiresa.
pix Posted - 2020/05/15 : 07:48:21
När man tror sig veta allt, så lär man sig inget..
Oj, det där blev nästan ett citat
abbot Posted - 2020/05/14 : 20:23:51
quote:
Jag känner mig ganska nöjd att ha sagt mitt ord, för att sedan kliva av diskussionen. Jag vinner inget på att fortsätta. Lärdommen kanske också är att vidga sinnet en smula. Att inte hålla min världsbild för sanning, utan att även acceptera att det finns andras.
När det handlar om passion är ingenting lagom eller neutralt eller...
Då bär det iväg. Man är vuxen när man kan redovisa 'sin' sanning och acceptera att det är vad den är. Man har varken rätt eller plikt att påtvinga någon annan denna sanning, man kan bara beklaga när andra är så vilseledda att de inte förstår . Någon gång i framtiden kanske polletten ramlar ner när pusselbitarna hamnat rätt. Var och en har en unik uppsättning insikter och erfarenheter.
pix Posted - 2020/05/13 : 13:42:06
@Peterh Ja, jag tillhör de tystlåtnas skara, och det går ganska långt innan jag tappar fattningen och förmågan till en lyhörd diskussion. Och kanske är det talande i sig att jag i stället för att ytterligare kritisera min oponents stormpunkter, så sätter jag punkt och går vidare med mitt liv.

Han har fel i sak och jag skulle kunna lägga fram bevis för detta. Jag skulle kunna slå mig för bröstet och räkna upp utbildningar, yrken och saker jag är bra på i ett försök att bräcka honom. Men i stället för att lägga ytterligare energi på att försöka övertyga, så ställer jag mig frågan: varför?
Vad vinner jag på att platta till honom, och intetgöra hans goda själuppfattning som elektronikkunnig.

Men det intressanta är varför något så oviktigt som hifi kan väcka sådanna känslor. Det är precis som att vi blir personligt angripna när någon inte håller med om vår uppfattning. Att någon rycker i den grund vi står på.

Liknelsen "Du kan ta att någon säger att du har en ful bil, men om någon säger att du kör som en kratta, då j-ar!" När något går från prylar till kunskap/egenskap/utförande, då blir det plötsligt mer personligt.

Jag känner mig ganska nöjd att ha sagt mitt ord, för att sedan kliva av diskussionen. Jag vinner inget på att fortsätta. Lärdommen kanske också är att vidga sinnet en smula. Att inte hålla min världsbild för sanning, utan att även acceptera att det finns andras.

peterh Posted - 2020/05/13 : 08:20:31
Jag tycker nog att förmågan att föra en diskussion med tonvikt på ömsesidig respekt och vilja
att lära är viktigt, och något vi alla borde ta på allvar.
Tänk så många stridigheter det finns globalt och lokalt därför att man inte ens lyssnar
på andra sidan.
Bubbel Posted - 2020/05/12 : 22:18:55
Vilka i-lands problem vi har bråka om saker som egentligen har inget värde.
abbot Posted - 2020/05/12 : 18:33:06
Det finns ju en stor variation i den individuella kognitiva förmågan. Vår hörsel och hur vi sorterar det vi hör varierar. Denna skillnad kan vara stor. Detta påverkar säkert hur vi utvärderar både teorier och praktik. Det subjektiva måste få ta stor plats. Vi bör då ge alla andra samma utrymme. Problemet uppstår väl när vi vill få andra att tycka som vi själva gör. Om vi dessutom hävdar att det finns en objektiv sanning är vi ute på tunn is, åtminstone om vi anser att denna sanning ska kunna upplevas med hörselns hjälp.

Men passion är fascinerande.
soundbrigade Posted - 2020/05/12 : 16:37:26
Om ni bara visste ....

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000