HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Vart börjar jag? Helt kalt rum. Mätningar

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Kallelkpg Posted - 2014/09/24 : 12:48:58
Jag får skamset erkänna att jag inte gjort något åt akustiken i mitt nya musikrum. Rummet ligger i källaren. Har uppreglat trägolv med laminat. Lättbetongväggar samt uppreglad yttervägg. I taket sitter panel. Sitter i princip inget på väggarna. I rummet finns en skinnsoffa med lite kuddar. En matta och ett trumsettyp:D

Har mätt lite med xtz.

Har för att få mätningen att se skaplig ut fått skruva ned basen ganska mycket kontra hur jag faktiskt lyssnar.

Händer ju uppenbarligen nått runt 8000hz


Enklare ritning på rummet:


Vart börjar jag lämpligen?

MVH
Kalle
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Kallelkpg Posted - 2016/07/20 : 09:44:30
Diagonalt är nog inte på tal. Låt oss inte utmana ödet:) Skall försöka få lite bärhjälp att flytta om rummet. Både soffa och högtalare va för tunga för frugan.
johan.björklund Posted - 2016/07/18 : 22:21:19
Inga problem Kalle,
REW kan vara lite trixigt att få igång.

Finns det möjlighet att spela på diagonalen?
Kallelkpg Posted - 2016/07/17 : 18:57:13
Bättre inte bra med justerad placering och en peq vid 37hz.Skall testa att vända lyssningsplats ett kvarts varv.

Tack Johan för hjälpen:)

/Kalle
Kallelkpg Posted - 2016/07/14 : 19:54:59
Pac och Johan: Verkar onekligen som ni har rätt. Lite DIY funkar självklart (det får inte bli för lätt) men vissa saker kommer jag (om möjligt) köpa denna gång. Jag har märkt att saker ibland inte blir av på flera år när det skall DIYas:D Peaken vid 37hz är ganska smalbandig och borde gå lösa med ESL-rör? Har tidigare gjort ett ESL-rör som jag tyckte gjorde skillnad. Denna gång lär det behövas fler skulle jag tro. Åtgärd på förstareflexerna torde även det vara en no-brainer? Absorbering eller Svanås vingar? Har läst mycket positivt om vingarna även i små rum.
Som jag läst till mig så verkar inte cornerchunks el dyl fungera under 60-70hz?

Jag kör DIYade JBL M2 med orginal DSP settings som bla inehåller en PEQ vid 21hz på närmare +5db. Tills detta är löst känns det som jag kan skippa boosten i lågbasen och kanske tom lägga ett HP-filter för att få det lyssningsbart? Jag har tidigare haft ett par andra stora högtalare i rummet som fungerade bättre i basen men de börjar å andra sidan rulla av vid 60hz och är -10db vid 41hz. M2orna går ända ned i källaren.

Fridens!
/Kallejohan.björklund Posted - 2016/07/13 : 12:09:39
Kalle, har du sparat undan mätningarna?
Om svaret är Ja vill du maila dom till mig då :)

Och Pac har fullständigt rätt i vad han säger.
Man får beta av del för del och däri ligger det roliga :)
Pac Posted - 2016/07/13 : 09:21:43
quote:
...då jag inte är överdrivet DIY-sugen FN.
Där har du nog tyvärr lite uppförsbacke.

När man jobbar med rumsakustik är det ruskigt svårt att göra en mätning och sedan spika allt på en gång. Ett vetenskapligt tillvägagångssätt med observation->åtgärd->observation->åtgärd-> .... i många steg ger ett betydligt bättre slutresultat. Det är ständigt "trial end error" vilket väl egentligen talar för en DIY-approach snarare än köpe-versionen? Det är klart man kan köpa akustikprodukterna, men räkna med många leveranser snarare än en enda.

De få gångerna jag lyckats har jag gjort åtgärderna en i taget och justerat kontinuerligt tills jag nått ett resultat som duger för mig.
Kallelkpg Posted - 2016/07/12 : 20:48:15
Då har jag mätt lite och verkar ha stora basproblem. Det har kännts basfattigt men samtidigt väldigt mullrigt i de låga frekvenserna vilket mätningen stödjer. Har en rejäl peak runt 37hz och sedan dip därefter. OBS: U-mic ej kalibrerad...

20-500hz:


FR:

No smoothing:

1/48 smoothing:

HH el ESL för basen? Påverkar högtalarplacering nämnvärt? Har varit i kontakt med SOSCI och SMT då jag inte är överdrivet DIY-sugen FN.

Dock tacksam för input hur jag bör gå till väga.

MVH
Kalle
CC Posted - 2016/06/21 : 16:08:09
Låter som en vettig start, absolut.
Börja med att absorbera förstareflexerna samt bakom lyssningsposition. Du har ett litet rum så absorbera är oftast mest rätt då för alla förstareflexer. Övriga ytor kan du med fördel diffusera.

Bygga egna basfällor eller köpa nya kanske du skall avvakta med tills dess du fått chansen att mäta upp rummet? Antingen kan du köra med något bredbandigt så som "Superchunk" från Scofsi eller så riktar du in dig mot mer smala noder med hjälp av ex V4:or från Svanå. Allt lite beroende på vilken typ av basproblem du får i rummet (och alla har basproblem i ickereglerade rum..).

Men oavsett, lyckan är att ha ett eget litet kyffe att husera å sväva ut i. Saknar min gamla ljudkällare :-(
(Även om jag haft ganska fria händer i vår lägenhet :-) )
Kallelkpg Posted - 2016/06/21 : 15:40:42
Aktiva basätare låter för avancerat för mig.

I rummet där högtalarna står skulle jag kunna bygga hörnbasfällor bakom högtalarna och ev i ett hörn till typ som detta: https://www.youtube.com/watch?v=fiJ6mI450c4
Även för förstareflexerna på väggar och i tak. Bakom lyssningsposition (80-100cm) diffusera el möjligen absorbera.
Vid behov kompletterar jag med ESL el någon slags resonator?

Även en divan tygsoffa kommer snart på plats som kanske absorberar lite med.

Låter det som en rimlig start? Det ekar som tusan i rummet nu.

Edit: denna såg smidig ut att bygga som superchunk om det kommer behövas: http://www.kontrollrummet.com/forum/index.php?topic=604.0

Ungefär såhär skulle det kanske kunna bli, basfällan vid ena dörren lär inte få vara med. Men som sagt kanske bäst att testa utan basfällorna och bara ta förstareflexerna och bakom lyssningsposition. Är kanske inte exakt i skala men det stämmer hyfsat:
MVH
Kalle
Vox Posted - 2016/06/21 : 07:17:42
Mer eller mindre fyllda skivhyllor efter väggarna gör susen.
Ett par Svanå V4/V6 gör en hel del nytta.
FForsman Posted - 2016/06/20 : 22:28:36
Har du övervägt att bygga aktiva basmumsare?
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70570&whichpage=32

/mvhff
Kallelkpg Posted - 2016/06/20 : 15:57:59
Nu är det så att möjlighet finns att använda ett annat mindre rum i källaren. Betong väggar golv och tak. Rummet är rektangulärt och högtalarna skulle bli på kortsidan vilket jag förstått skall vara fördelaktigt. Likaså skulle lyssningsposition bli 80-100cm från bakvägg. 4,3 x 3,75 Takhöjd 2,15.

Jag har testat båda rummen och har tidigare tyckt det varit basproblem i det mindre rummet vilket stämmer bra om jag slår in siffrorna i http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html. Å andra sidan verkar allt se illa ut där? Dock efter lite tillvänjning och bakfyttande av soffan tycker jag nu att det är ganska skapligt.

I min förstapost är finns en enklare ritning på det andra rummet som får högtalarna på långsidan. 3,57 x 5,4 och 2.15 i takhöjd.

Jag kan välja det rum jag vill. Finns dock vissa fördelar med det mindre rummet med högtalarna på kortsidan. Jag kommer få lättare att sväva ut där. WAF har inte lika stor makt där;) Så möjlighet till mörkläggning, optimalare placering och akustikreglering kommer gå lättare.

Rummet kommer bli kombinerat musik/biorum. Troligen med permanent monterad ljudtransparent duk. Det kommer bli ganska stora högtalare som går djupt. Initialt 5.0-system med JBL M2 som frontar.

Det mindre rummet med högtalare på kortsida:

Tidigare rum med högtalare på långsida (väggen där kartongerna står)

Vilket har bäst förutsättningar för bra ljud?

MVH
Kalle
johan.björklund Posted - 2014/09/27 : 19:19:46
Med tyg i röret så minskar hastigheten och Q ökar, för mig har ringningar minskat med tyg spänt över mynningen. Men jag minns inte vad Esl gav för orsak med tyg.


Sen är placeringen givetvis A och O och oftast är placeringen i lyssningspositionens absoluta närhet. Prova med ett rör till i samma dimension :)

Lägg gärna upp bild på med/utan rör, en bunke tidningar över mynningen räcker gott.
Sen om du kan fixa större bilder med, www.tinypic.com brukar jag använda.
Bernt Jansson Posted - 2014/09/27 : 10:55:29
Det intressanta tycker jag är tiden, dvs det färglada diagrammet. Den delen av bilden är pytteliten men det ser ju ut som resonanserna dör ut mycket snabbare nu.
Kallelkpg Posted - 2014/09/27 : 07:54:11
Har idag mätt med och utan samt justerat längden lite. Jag ser en effekt men inte så stor i mätningarna så jag kommer testa med fler el grövre rör i veckan. Som jag justerat längden nu får jag mest resultat i dippen. Kastade i 2 t-shirt samt spännde lite tyg över hålet med men märkte ingen större skillnad på det.Utan esl säger XTZ -18db 46hz.
Med 1 190mm esl -12,75db 46hz

Således bör jag testa med fler el grövre rör?

/Kalle
Micke Y Posted - 2014/09/26 : 20:25:55
Du ska helst ha tyget bokom högtalarna och gärna på halva sidoväggen för att at sidoreflexen. Så det kanske inte passar på bra för dig

Micke
Andrén Posted - 2014/09/26 : 16:43:10
Även om du räknat fram en längd så kan det skilja i verkligheten. Så jag hoppas du gjorde röret justerbart. Svårt att se hur bra du kommit åt puckeln, menfler än ett brukar behövas, gärna 4-6st. Sen är effekten proportionell mot volymen, så kan du välja grövre än 200mm rör så är det fördelaktigt.

Efterklangen i lågbasen är starkt beroende av din position, så har du inte nogsamt mätt upp den innan är det svårt att dra någon slutsats.
Lycka till!
Kallelkpg Posted - 2014/09/26 : 16:36:32
Va lite dåligt i lagret hos bygghandlaren så det blev ett 190/200 rör. 168cm långt. Har ingen dämpning el tyg i.

Ställde även in 2st skärmväggar med viss dämpning.
Har flyttat fram frontarna så de står i linje med subbarna och fick därmed lite mindre dipp runt 100hz (delning 80) så basarna behöver lite delay el så får detvara som det är nu. finns nog meratt vinna där.

Tycker nog det iaf på mätningen gett lite i basen. Efterklangen på de lägstafrekvenserna vart längre?! Spelade dock starkare vid denna mätning.Tycker det vart ganska stor skillnad mot första mätningen med tanke på hur lite jag gjort.

ESL rör på 190cm kanske är väl vekt. Skall försöka hitta 250 el 300 samt kanske fler.

Absorbenterna har jag bara ställt på känn. Hoppas få frugan att hjälpa mig med spegeln senare:)

Va ju lite kul detta. Skoj med lätta resultat.

Tack för hjälpen hittils. Hoppas jag får mer;)

/Kalle

Kallelkpg Posted - 2014/09/26 : 11:30:43
Nu har jag fått ESLfilen och är väl halvmed typ. Johan trodde inte jag skulle gå på måtten utan efter egna mätningar pga alla öppningar i rummet när jag gör ESL rören.

Jag har problem främst vid 46-47hz och 100hz som jag själv tolkar vattenfallsdiagrammet?
XTZ föreslår bara korrigering av 47hz så jag börjar där.

Jag är ej helt hundra men jag får ihop det till att ett rör på 350 ,300 el 250 i dia och ca 1,7 meter långt bör ta min 47hz puckel? Kommer åka och leta grejer för det. Gör det lite skjutbart för att kunna justera.

Är jag ute och cyklar?

Rummet är ca 5,4x3,8 med 2,1 i takhöjd.

Micke Y: Ja varför inte. Har du tygat in hela rummet el bara bara bakom högtalarna? Bakom samt bakom lyssningsposition kan det vara ett alternativ för mig. Någt speciellt att tänka på vid val av tyg? Tjockt och mjukt?

Tack på förhand!

MVH
Kalle
Micke Y Posted - 2014/09/25 : 19:47:09
Ett sätt att få stor effekt på ljudkvaliteten är att sätta upp ett stort stycke tyg med lite distans till väggen. Ju tjockare dessto bättre, jag köpte billigt som f-n på Ikea. Det kommer att sämka den allmänna efterklangen i rummet dvs minska studsarna som ljudet gör mot alla hårda ytor. Det kommer att öka detaljeringsgraden och du kommer kunna slappna av lättare .

Sen måste du angripa rumsnoderna i basen för de påverkar en bit upp i mellanregistret. ESL rör, Helmotz eller dylikt funkar. Eq funkar inte på dom som Johan säger.

Mitt rum var lite extremt men du ändå en känsla för något som funkar.Micke
Kallelkpg Posted - 2014/09/25 : 15:34:36
Jag hittade ett helt gäng av dessa ute på jobbet. Kan det vara något att börja med för ett sedan välja vad som skall köpas el byggas?
De är ca 7cm djupa. Är främst till ljudabsorbering och vägguppbyggnad i kontorslandskap men kanske borde fungera som test? för att ta förstaresonansen?

Hur pass mycket gör mitt paneltak som diffusor? Skall jag ha några slags mattor på golvet för förstaresonansen där? Spegelmetoden även där?

Gällande basabsorbenter så har jag tänkt prova att bygga egna ESL-rör. Någon som har filen el länk där man räknar på dem? Den länken jag hittar verkar inte fungera. Ska nämligen in till människobyn imorgon så du kunde jag ju handla lite och bygga i helgen:)

Absorbenter el diffusorer funderar jag på att köpa då jag har lite svårt med tiden samt om jag skall ha rimlig möjlighet att inte få en vansinnig sambo på halsen måste de se lite snygga ut:D Tyckte inte tex sounds of silence verkade så fasligt dyrt. Kan det vara något?

Tack på förhand!
MVH
Kalle
Andrén Posted - 2014/09/24 : 23:01:46
Xtz mjukvaran extrapolerar efterklangstiden och vid högre frekvenser tenderar det att visa mer och oftare fel.

Jag har noterat detta när jag jämfört mätningar mellan olika mjukvaror och micar. Sedan är det väldigt osannolikt, om inte omöjligt att skapa ett rum med en sådan efterklang. Det kan inte skilja så mycket mellan två oktavband. Det sannolika är att det är samma som för det lägre oktavbandet, eller lite lite mindre.
johan.björklund Posted - 2014/09/24 : 19:20:08
Med fällor så tar du bort rumsmoden eller minskar ner den.
Med Peq tar du bort en viss frekvens i musiken men moden finns fortfarande kvar.
Så det du lyssnar på är en kombination av musiken/moden = Illa

*edit*
Kan tillägga att det bästa man kan göra är att justera sin lyssningsposition till det stället som är bäst.
30cm fram/tillbaka kan göra riktigt stor skillnad.
det går inte att spela på den andra leden?

Och har du rumsmåtten, dom är svåra att se.
Kallelkpg Posted - 2014/09/24 : 19:11:16
Tomas J: ja det verkar faktiskt va något luft för jag får med den på alla ställen.

Johan: Rummet är ca 20,5 m2. Vart så liten bild men där står alla mått med. Takhöjden är ca 210cm. Är en trappa till övervåningen i hörnet som ej går att stänga. Likaså sitter det ej dörr i ena dörrposten i rummet.

Frontarna är JBL LSR 32
Basar JBL sub 1500 i slutna burkar.
Analog aktiv delning vid 80hz. hp filter vid 20hz.

Säkerligen en dum fråga men vad är fördelen med att fixa basproblemen med fällor kontra att ta det med en EQ?

/Kalle
johan.björklund Posted - 2014/09/24 : 18:55:12
Hur många kvm är rummet på Kalle?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000