HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Hemma hos Claes - ett exotiskt system.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Bernt Jansson Posted - 2014/10/14 : 17:51:30
Den här tråden blir en sidoeffekt av tråden "funderingar kring modern högtalarkonstruktion". Claes är extrem i allt han gör verkar det, har tävlat i roadracing och extremsegelbåtar tillhör intressena och ägodelarna.
När det gäller ljud så räknade Bo Hansson Claes som sin "inspiratör" vilket nog säger en del.

Vi börjar med en ytterst ovanlig bredbandare:
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
R1 T Posted - 2015/10/15 : 20:17:51
Lite bilder på systemet vore kul
Med vänlig hälsning Åke
HerrD Posted - 2015/10/15 : 18:57:06
Wow! Om Bernt säger att det är det bästa han hört måste det verkligen vara något extra! Skulle vara kul att höra någon gång
Claesse Posted - 2015/10/14 : 21:35:51
Bernt,tackar för ett trevligt besök och kul att du uppskattar det lite udda systemet som sticker ut hakan i dagens något likriktade värld av "designat" hifiljud.
Fast å andra sidan, det gör även ditt monstruösa och välljudande hornsystem
Jag ser den här typen av ljudåtergivning som en hyllning till Bosse Hanssons tankar om vad som är viktigt för vår upplevelse av reproducerad musik. Det vill säga dynamik, upplösning, koppling till rummet mm.
FBK Posted - 2015/10/13 : 22:59:05
Det där systemet har jag läst ett reportage om i någon Hifi-tidning.
Bernt Jansson Posted - 2015/10/13 : 22:46:08
Har hälsat på hos Claes idag igen och det ljud han har är om möjligt ännu bättre nu.
Jag är helt fascinerad över den enkla, okomplicerade återgivningen.
En fenomenalt snärtig dynamik kombinerad med en silkeslen mjukhet.
Det är ytterst sällan man hör något sådant, förutom i verkligheten.
Får nog säga att det här är det bästa system jag någonsin hört.
Claesse Posted - 2014/11/11 : 20:51:27
Jodu CH, Dirac har absolut sina poänger och är definitivt det bästa i DSP väg jag hört.
Återkommer efter seriösare lyssningar och tester.
Men det bådar gott!
CH Posted - 2014/11/11 : 19:22:43
Ännu en hard-core erfaren entusiast som fallit för Dirac DSP...
Bernt Jansson Posted - 2014/11/11 : 08:53:30
Lowther ja, det finns två bilder till:



Claesse Posted - 2014/11/10 : 20:37:31
Tackar!
Du är nog inte ensam om att inte känna igen bredbandarna. Exact tidigare Mu:Exacta handtillverkades av mr Sano i Japan. Han gjorde inga stora serier men var leverantör till bl.a. BBC under 60 talet.
Tillverkningen har delvis återupptagits av Feastrex som gör en mer civiliserad "snäll" variant anpassad till vanliga lådkonstruktioner.
Dessa smått hysteriska elementen är modifierade med annan kon och fasplugg för anpassning till horndrivning.
mr Sano prutade inte på något. Konen väger bara drygt 2 gr, alnico magneter, Permadur polstycken för att klara högre magnetflöde innan mättnad, bifilärt lindad aluminiumtalspole, löjligt tighta magnetgap och givetvis kattskinn i kantupphängningen !
Detta ger elementet ett mycket lågt q värde och snabbt impulssvar men också per definition en stigande frekvensgång vilket gör det till en idealisk horndrivare.

Vitsen med att använda 5" istället för 8" koner ala Lowther är att slippa störande konuppbrytningar. Dock krävs då bredbandigare bassystem för att matcha.
(Bernts bilder i tråden på Lowther är modell PM4 a)
pix Posted - 2014/11/10 : 18:29:21
Välkommen Claes!
De där bredbandselementen är (iaf för mig) helt okända, och tom google visade sig ha brister

Har du något att berätta om dessa?
Claesse Posted - 2014/11/10 : 18:08:57
Vad kul, här är mitt system på forumet. Får passa på att kommentera. Helt riktigt. "Hornet" som för övrigt har tractrix kurvatur är kort och ligger någonstans mellan vågledare och horn.
Förutom en lämplig laddning av elementet ger det ett spridningsmönster/vågutbredning som liknar basarnas vilket är viktigt för såväl klang som integration mellan basar och horn, för att inte nämna rumspåverkan!

Angående väggmontering av basar. Varianten löser många av högtalarlådans inbyggda problem såsom interna reflexer genom konen, resonanser, diffraktioner och som nämnts, frånvaro av reflexer från bakvägg. Elementen får också i det närmaste ideal akustisk laddning.

Bernt du hänvisade till den intressanta tråden om högtalarkonstruktion, som ni förstår sällar jag mig till skaran som hävdar poängen med starka motorer och lätta rörliga system för optimalt impulssvar och dynamik. #128522;
Var det inte Bo Hansson som sade. Dynamik är att höra en knappnål falla i en kyrksal !
pix Posted - 2014/10/17 : 15:00:04
"Jag föreslog något som finns i Karlskoga tack vara Bofors, nämligen pansarplåt från Tirpitz"
Det står en sönderskjuten stridsvagn-S utanför herrgår'n i Karlskoga
Bernt Jansson Posted - 2014/10/17 : 13:42:34
quote:
Claes nämde något intressant angående elementens placering och infästning mot hornet/baffeln. Det bästa är om elementen sitter så löst som möjligt sa han när jag skruvade dit mina lowther i tractrixerna hemma. -"Javisst du vet väl hur det gick när man körde slut på skruv och bara limmade med silicon dit diskanten på chaconneII?" sa Claes. -"Ja jo, Bo hade rusat ut till vardagsrummet vid provspelningen och undrat vad dom gjort eftersom det lät annorlunda o bättre"
Claes pratade om att svetsa ett separat stycke med stag som sitter direkt i korgen och binder dom samman, och sedan vara löst men dikt-an sandväggen och baffeln. Då får man en tung o stabil förankring av "korgen" men ingen mekanisk överflyttning av vibrationerna till väggen utan väggen eller hornet ska vara för ljudvågorna inte till att stabilisera elementen. Det låter mycket bättre så sa han.
Jag föreslog något som finns i Karlskoga tack vara Bofors, nämligen pansarplåt från Tirpitz
Såna infästningar har ju även gjorts av andra, t.ex Linkwitz. Jag försökte mig själv på en variant av det när jag byggde mina dipoler för några år sedan, jag bultade fast magneterna på elementen i en balk som gick som en "ryggrad" i kostruktionen, hålet i baffeln tätades med skumgummi mot elementet men elementen hade i övrigt ingen direktkontakt med baffeln.
Bernt Jansson Posted - 2014/10/17 : 13:27:41
Ja verkligen. Det här systemet kommer förresten in som etta eller tvåa av allt jag hört vad gäller naturlig basåtergivning. Det andra i den klassen var Bo Hanssons hornbasar.

sladdbarn Posted - 2014/10/17 : 13:10:05
Kul med annorlunda lösningar!
Stormen Posted - 2014/10/16 : 19:48:20
Kul repotage, jag hade möjligheten att gasa förbi i somras och det lät helt fantastisk.
Med lite tur så driver Claes basarna med Richardsson rörsteg eller så kör han på reserven ett grussteg: Nikko Alpha II.
Han hade några funderingar kring en ny strömtuggande lösning, men jag hängde inte med på hans tankegångar där. Det är som när Bo pratade, man nickar o säger, aha mhm o verkar förstå. :-)

Topparna var nog det mest galna dynamiska jag hört utan att gå till överdrift och låta horn. Det kräver iofs att basarna kan gå upp till en 300-500Hz för att lasta av och det är ju smidigt löst med en IB lösning som denna.När jag hörde den här IB lösningen så behövs inget horn i basen. Det låter tillräckligt dynamiskt ändå, o då tillsammans med de högeffektivaste små rackarna till toppar som finns på marknaden. Så den här IB lösningen är inte direkt slö :-)
Funderar just om jag kan göra liknande hemma någonstans då jag har samma element. Men då hamnar jag utanför husväggen. Både högtalarmässigt och relationsmässigt. ( eller så gör jag hål ner till garaget som ligger under vardagsrummet :-) he he

nja, det största vinsten för att eleminera rumsnoder är väl just att snedställa något, tex ett tak.? Det är väl parallella ytor som är ett problem i ett rum? Som basarna är placerade längst in i hörnet så får man nästan hornverkan ut i rummet ändå :-)

Claes nämde något intressant angående elementens placering och infästning mot hornet/baffeln. Det bästa är om elementen sitter så löst som möjligt sa han när jag skruvade dit mina lowther i tractrixerna hemma. -"Javisst du vet väl hur det gick när man körde slut på skruv och bara limmade med silicon dit diskanten på chaconneII?" sa Claes. -"Ja jo, Bo hade rusat ut till vardagsrummet vid provspelningen och undrat vad dom gjort eftersom det lät annorlunda o bättre"
Claes pratade om att svetsa ett separat stycke med stag som sitter direkt i korgen och binder dom samman, och sedan vara löst men dikt-an sandväggen och baffeln. Då får man en tung o stabil förankring av "korgen" men ingen mekanisk överflyttning av vibrationerna till väggen utan väggen eller hornet ska vara för ljudvågorna inte till att stabilisera elementen. Det låter mycket bättre så sa han.
Jag föreslog något som finns i Karlskoga tack vara Bofors, nämligen pansarplåt från Tirpitz
matta Posted - 2014/10/15 : 21:14:39
Sådana här reportage är ju helt underbart att läsa! Tack!
Bernt Jansson Posted - 2014/10/15 : 16:25:37
Japp, och så vitt jag vet så sitter det en Audio Note pickup på den.
ninja Posted - 2014/10/15 : 13:33:33
Snygg vinylspelare ser också där
Bernt Jansson Posted - 2014/10/15 : 12:13:02
solhaga:
Det sneda taket är väl det största problemet.

MatsB:
Claes är den person som introducerade Lowther för Preben en gång i tiden.
När du nu nämner Lowther så kommer nu bilder på något som Claes experimenterat med nyligen:



solhaga Posted - 2014/10/15 : 11:33:31
quote:
i vanlig ordning mildrades problemen med rummet avsevärt.

Vilka var problemen?

Jag kan tänka mig att rumsmoderna är mer markanta eftersom "baffeln" inte är snedställd utan parallell med bakvägg (utan att veta hur rummet ser ut i övrigt).
MatsB Posted - 2014/10/15 : 11:22:06
Mycket intressant anläggning! Jag hade liknande idéer, om att bygga in horn med Lowther element i en vägg i den lägenhet, som jag nu lämnar. Preben rekommenderade också Lowther PM2 i frontladdat horn.

Circlomanen Posted - 2014/10/15 : 10:49:06
quote:
Hur stor betydelse har frånvaron av väggreflexer bakom högtalare vid väggmontering av elementen?



Jag skulle vilja hävda att det är oerhört viktigt för just renhet/klarhet, då tidiga reflexer fakkar upp ljud väldigt påtagligt.
Stöt till vattenytan precis intill kanten i en stor balja vatten och titta på vågutbredningen. Låt vattnet stanna upp till en helt slät yta och stöt till vattenytan 10 - 15 cm från kanten nästa gång. Det gör en enorm skillnad i hur vågutbredningen ser ut. I första exemplet är vågmönstrena mycket renare genom hela förloppet, medans i andra exemplet ser det rörigt och stökigt ut genom hela förloppet.
Bernt Jansson Posted - 2014/10/15 : 10:16:58
Det ger ett fantastiskt klart och distinkt ljud i basen om inte annat.
Rolf-san Posted - 2014/10/15 : 09:58:54
Hur stor betydelse har frånvaron av väggreflexer bakom högtalare vid väggmontering av elementen?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.12 sekunder. Snitz Forums 2000