HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Behöver verkligen råd......

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
FBK Posted - 2015/01/18 : 22:07:55
Här är en gamma bild på mina förra anläggning, en del är bytt nu. Men om ni ser utrymmet ovanför Tv:n och dämpskivorna bakom högtalarna under bokhyllan, som är ca:2.60m långt och 21 cm högt så skulle jag vilja göra något med det.Någon fom av diffus panaler skulle nog vara snyggast, men Golden Horn är kanske lättas att passa in då de går att såga till lite hur som helst eller?.
KOM GÄRNA MED FÖRSLAG PÅ PRODUKER FÖR DET ÄR EN DJUNGEL AV PRODUKTER DÄR UTE
Behöver jag säga att det får helst vara någolunda billigt

16   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
FBK Posted - 2015/03/03 : 20:44:07
Står still här, men inte för alltid så jag återkommer.
Man skäms bla för den usla bilden på mina förra Tannoy:er, men ingen kamera för tillfället i huset som man kan kalla kamera...
Stormen Posted - 2015/01/22 : 15:26:01
Funderade också på detta med tavlorna för att diffusera ljudvågen. dvs distansiera tavlorna på väggen, se till att de kanske hellre lutar något i överkant än är raka (beroende på position).
Här kan man som svejk påpekar slå två slugor i en smäll att sätt något dämpmaterial bakom. Det gör kanske inte så stor skillnad. Men att få ut dom lite o vinkeln kan göra skillnad. Man kan även tänka sig tavlor utan glas och ha mineralull eller liknande bakom motivet. Kanske tryckt duk med en tjock ram som gör att det kommer ut från väggen något.
De gånger som jag diffuserat bakväggen har jag upplevt ett behagligt lugn i ljudbilden.
svejk Posted - 2015/01/22 : 14:26:06
Det går att sätta dämpmaterial under soffan tex markskivor inslagna i tyg kapa till och tryck fast. Bakom tavlorna kan du sätta självhäftande skivor som finns på Biltema mina förslag är osynliga kanske inte helt effektiva men billigt.
sladdbarn Posted - 2015/01/22 : 14:07:43
FBK: har du kollat in Bernt Janssons tråd?

Han experimenterar en del och har mätt där efter,
jag tror att du kan få bra resultat med enkla medel.
FBK Posted - 2015/01/22 : 13:13:47
Känner inte att jag egentligen behöver mer dämpning men så hittade jag dessa då som inte kostar så jäkla mycket.
http://www.emusic.se/product/15660/Vicoustic-SuperKit-MD55-Lite
Tänkte då dessa som jag skrev innan och även under TV:n, då jag har har en centerhögtalare på bänken idag. Nja får nog fortsätta fundera och sambon ska också tycka till.
Goldfinger Posted - 2015/01/22 : 12:51:17
Ja, men fortsätt ned på sidorna av tv,n också då, mera verkan och kommer att se bättre ut än enbart en remsa ovanför.
FBK Posted - 2015/01/22 : 00:27:30
Den här hittade jag också, skulle nog gå att skära till så de passar området mellan bokhyllan och tv/dämpskivorna och ställer CD-hyllan någon annanstans.Vad tror ni?
http://www.emusic.se/product/15660/Vicoustic-SuperKit-MD55-Lite
Goldfinger Posted - 2015/01/21 : 21:05:27
Jag hade gjort ungefär som Micke Y, fast två gardiner, en på varje sida om tv:n, två korta stänger just under hyllan, blir lite salongskänsla på köpet, dämpningen kvar bakom om den gör gott.

Den lilla diffuseringen du får av cd-hyllan och som dessutom sätts bakom högtalarna får nog ringa eller ingen verkan är jag rädd.

Men skit samma om hyllan ändå skall upp.
FBK Posted - 2015/01/21 : 11:07:18
Var på Bauhaus och köpte grejer till att bygga en cd-förvaring mellan den hängande bokhyllan och TV:n/dämpskivorna då det behövs, sedan om det gör något med ljudet får vi se.
FBK Posted - 2015/01/19 : 20:07:18
Rummet är mycket välmöblerat och väggarna är fulla med tavlor så jag tycker inte att något är fel, utan jag tänkte att man kanske kunde göra det ännu bättre bara.
Detta är inget snabbt projekt utan jag bara sökte allmän input på vad som kunde vara lämpligt att göra med utrymmet.

Om inget annat dyker upp så är jag inne på att köpa två Bennoy-CD förvaring och såga till så de blir 2.40m långa och anlita en färghandlare för att få till en färg som matchar bokhyllan i den mån det går och måla hyllorna och skruva fast dem ovanför tv:n och fylla med CD-skivor då jag inte har någon CD-förvaring i vardagsrummet. (allt står i datorrummet)

Här är en bild på motsatta sidan av rummet och till vänster om soffan står ett matsalsbord och en rejäl bokhylla och massor av tavlor på väggarna = välmöblerat
Micke Y Posted - 2015/01/19 : 19:34:34
quote:
Vet att även små fix kan ge klara förbättringar


Det här håller jag inte med om och det baserar det på att de som gör så brukar vilja ha nya eller andra råd efter en tid. För en kort tid upplever man klara skillnader men örat vänjer sig snabbt och då hörs problemen igen.
Vad är då problemen?

Ofta är det några olika saker

Ingen dämpning av basen, den är bumlig hur man än gör.

Ojämn dämpning över frekvensområdet, för mig är det ofta en konsekvens av små åtgärder

Ojämn diffusering, för mig ofta en konsekvens av små åtgärder

Ditt rum verkar ha en del möbler och mjuka textilier så problemet kanske inte är absortion men samtidigt ser jag inte hela rummet.

Växter, bokhyllor och andra saker diffuserar och det verkar det också finnas - frågan är då vad du tycker är fel och vad du vill uppnå??

Micke
FBK Posted - 2015/01/19 : 09:54:15
quote:
Jag är som vanligt lite motvals och tycker du skall sätta upp ett draperi över hela ytan+låta dämpskivorna sitta kvar bakom. Det är den billigaste & snyggaste lösningen som ger bäst effekt enligt mig.

Micke

Och då kommer motfrågan Micke varför inte diffus, det är ju ingen stora yta och jag är inte så där jätte tänd på draperi som ska undan så fort man ska se tv/film. Vet att även små fix kan ge klara förbättringar och då kom tanken på diffus

Problemet med diffus är att hitta något som ser bra ut..
Sedan kan nu detta 99% bättre än mig som är ren fakta

Ps. tänkte en sekund inatt att det skulle nog gå att lägga ner en Bennoy-CD förvaring i den där utrymmet och skruva fast och fylla med CD-skivor och lite skumgummi, men det kanske bara är helt fel.
FBK Posted - 2015/01/19 : 09:39:26
Har fått dem Tobbe, men de är borta.Nog jag som tagit bort dem

Men det är inget stort ingrepp så att säga utan jag tänkte att något mindre också kunde göra nytta för det gör det oftast. Får hoppas att det droppar in förslag så man får fundera.
Micke Y Posted - 2015/01/19 : 09:33:49
Jag är som vanligt lite motvals och tycker du skall sätta upp ett draperi över hela ytan+låta dämpskivorna sitta kvar bakom. Det är den billigaste & snyggaste lösningen som ger bäst effekt enligt mig.

Micke
Tobbe_L Posted - 2015/01/19 : 07:03:34
Vi har ju mätt upp ditt rum. Visserligen var det med högtalarna innan Pumporna. Minns inte hur mätningarna så ut men kan du inte lägga upp dem här

Om du nu har fått bilderna av mig
Annars så har jag dem på min bärbara.
FBK Posted - 2015/01/19 : 03:26:16
Titta lite på Ebay och där finns massor av olika skumprodukter typ äggkartonger osv.http://www.ebay.com/itm/6-x-Studio-Acoustic-Foam-Sound-Absorption-Treatment-Panel-Tile-Wedge-Black-/191234833721?pt=UK_Musical_Acoustic_Treatments&hash=item2c867bfd39

http://www.ebay.com/itm/PANNELLI-FONOASSORBENTI-BUGNATO-100-X-50-X-2CM-ADESIVO-1-PANNELLO-DENSITA-30KG-/321608156671?pt=LH_DefaultDomain_101&hash=item4ae15705ff



Men jag är nog mer inne på diffus än dämpning, frågan om det finns något som ser okej ut till vettig kostnad.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000