HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Att mäta baskurva

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Eriksson Posted - 2016/05/25 : 20:28:04
Att mäta baskurva är inte det lättaste. Man kan naturligtvis använda ett dimensioneringsprogram för detta ändamål. Men det kan ju ändå hända att man vill ha full kontroll på baskurvan man är intresserad av, och detta kan man BARA få om man har tillgång till att mäta själv.

Det man behöver här är: en tongenerator, en millivoltmeter, samt en mikrofon för ändamålet, observera dock att det är viktigt att millivoltmetern har förmåga att mäta lågt i frekvens.

Och nu kommer det intressanta, för mikrofonen har de flesta faktiskt redan hemma. Man använder helt enkelt en vanlig domdiskant som mätmikrofon, som man vänder ut och in på i den låda man vill mäta upp baskurvan på. Man monterar alltså diskanten ut och in på den låda man är intresserad av att mäta upp.

Det ända kruxet med det här är att man måste tillverka ett filter som man ansluter mellan voltmetern och mätmiken. Mätmiken är alltså domdiskanten, som nu ansluts till filtret, och sedan vidare till voltmetern. Vad det gäller voltmetern, är det viktigt att den kan presentera resultatet i db, för enklare tolkning av mätresultaten.
Om intresse finns kan jag nog återge hur man konstruerar filtret för detta!

Men hur som helst är denna mätmetod snarlik mera professionella metoder, för uppmätning av högtalare.
9   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Pac Posted - 2016/05/31 : 17:14:29
Såg just att denna mät-tråd låg under "nyheter och HiF-kalendern".

Jag flyttar till Teknik och DIY där jag tror att den passar bättre?
Bernt Jansson Posted - 2016/05/31 : 09:16:19
quote:

Det man mäter är tonkurvan i lådan och inget annat. Kan förvisso vara intressant i vissa fall men det primära är ju tonkurvan på utsidan..

Så är det. Men ändå, här är en länk:
http://www.csc.kth.se/utbildning/kth/kurser/DT2420/Lab1_Tonkurva.pdf
SW Posted - 2016/05/30 : 07:48:09
Som jag skrev tidigare så beskrevs detta sätt att mäta jag tror att det var i Elektronikvärlden eller om den hette Teknikens Värld troligen i början av 80-talet. Mätningen skulle väl överensstämma med mätningar av tonkurvan av högtalare i ekofritt rum upp till 2-300 Hz. Man slipper alltså rummets påverkan av tonkurvan genom att mäta på detta sätt.

RuneStone Posted - 2016/05/29 : 20:16:39
Det man mäter är tonkurvan i lådan och inget annat. Kan förvisso vara intressant i vissa fall men det primära är ju tonkurvan på utsidan..
sladdbarn Posted - 2016/05/28 : 11:00:07
Intressant!
Eriksson Posted - 2016/05/28 : 00:21:51
Eriksson Posted - 2016/05/27 : 23:03:41
Ja, de som har försökt mäta baskurva på högtalare har nog insett hur svårt detta är. Hur många gånger har man inte hört att man måste göra detta utomhus, och helst ska högtalaren då vara upphissad högt upp i ett träd för att undvika alla reflexer. Alternativt ett död dämpat rum.

Men med den här simpla metoden utesluts alla sådana problem, eftersom man mäter ljudtrycket inuti lådan. Metoden är dock inte säker för frekvenser över 200-300 hz. Men den är idealisk för att mäta upp undre gränsfrekvenser samt formen på kurvan från i alla fall 100 hz och nedåt. Man ser tex inflytandet av dämpmaterialet.

Ett billigt alternativ för den som inte har tillgång till mera avancerad utrustning alltså. Dock klarar man sig inte helt utan instrument, du måste ha någon form av tongenerator och en voltmeter som helst går att nollställa vid 100 hz och dessutom är det en stor fördel om den kan visa Db.

Mellan Domen och Voltmetern kopplar man in ett filter bestående av en kondensator på 50 µf och ett motstånd på 33 ohm. Jag ska försöka rita upp filterkopplingen senare.
SW Posted - 2016/05/27 : 18:08:41
Känner igen detta. Fanns beskrivet i någon tidning för många år sedan. Har själv använt det flera gånger.
Amatören Posted - 2016/05/27 : 15:49:31
Detta låter intressant!
Vill du utveckla detta lite mer då en stackars Amatör har lite svårt att fatta

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.12 sekunder. Snitz Forums 2000