HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Kaffe, var börja?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
pix Posted - 2016/08/21 : 11:58:58
Så var en kvarn och en presskanna, införskaffad.
Vilka bönor rekommenderas att börja sin barista-bana med?
20   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
alpinist Posted - 2016/12/15 : 17:05:22
Ni som har facebook kan ju kolla in den ULTIMATA kaffebryggaren...!
https://www.facebook.com/SteampunkTendencies/videos/1182215681892796/
pix Posted - 2016/11/24 : 13:06:05
Ett tjo kommer Matta
Jag kör nu med Mausetti (100% Arabica).
Maler den fint och brygger via Melitta pappfilter rakt ner i koppen
Enklare än press-bryggare och smakar "good enough"
matta Posted - 2016/11/24 : 08:20:38
Jag brukar köpa bönor på www.varldsbutikenorebro.se på Storgatan i Örebro.

Tjoa till när du vill bjuda på en kopp, så kommer jag ner med Chet Baker vinylen under armen ;)

/Mats
Micke Y Posted - 2016/11/24 : 08:08:46
quote:
Ska man vara riktigt hardcore ska man väl rosta sitt kaffe själv.


Det finns en väldigt rolig historia kring hur det kan gå när man gör det men det är bättre om Tobbe själv får berätta som var den som gjorde jobbet.

Micke
alpinist Posted - 2016/11/24 : 08:02:17
När jag tänker efter, att väga vattnet är nördighet på en helt ny nivå....! Då tar man ju faktiskt hänsyn till att vattnets densitet är temperaturberoende...! SKA det vara 360 g 94-gradigt vatten så kan man INTE mäta upp 360 ml....! Det blir ju bara ca 346 gram!
http://www.pumpportalen.se/wp-content/uploads/2015/07/vatten_densitet.jpg
soundbrigade Posted - 2016/11/20 : 11:58:05
Ska man vara riktigt hardcore ska man väl rosta sitt kaffe själv.

Hittar jag råkaffe ska jag prova i julhelgen när jag är ensam hemma.

Lite länkar:
http://www.kaffeguide.se/grunder/rosta-kaffe/
http://www.rostakaffe.se/Rostarfakta
http://www.teknikifokus.se/rosta-dina-egna-kaffebonor

I övrigt kör vi, när vi tar en kopp eftermiddagskaffe, bönor som vi fått med hem från Ryssland och kör i våra mokabryggare, eller i de vietnamesiska filterburkarna. Till vietnamesiska kaffet får man köra ganska grovmalet, kanske grövre än till espresson.
Hifi-Perra Posted - 2016/11/20 : 03:36:51
När jag vill ha fest så åker jag till ett ställe som säljer KAHLS Choklad kaffe. Då är det fest kan man lugnt säga!!

Fest hela veckan lång.. Eller så långt kaffet räcker!!

500 gram malet brukar kosta runt en 122 spänn nånting. Var nog det jag betalade nån gång nu i somras

Vill man att kaffet ska räcka längre och smaka mer så kan man köpa sig ett gäng med deras vakumförpackade testpåsar. Brukar bli billigare så också :)

Mvh


alpinist Posted - 2016/09/06 : 16:59:16
Matgeek hade en skön kaffesession för ett par veckor sedan. Kanske inte där man börjar, men....inspirerande!

Man kan ju alltid plocka upp enskilda detaljer, som att trimma malningsgraden, väga vattnet, skölja ur filtret, förvärma kannan
och "blomma" kaffet...!
https://www.youtube.com/watch?v=hzrWmcnyXc8&feature=youtu.be
Cyrus Posted - 2016/08/24 : 09:51:59
Det är är mitt och frugans vardagskaffe
http://johanochnystrom.se/produkter/buena-vista/

Blir oftast bara en liten pressokanna (21 gram bönor, grövsta malningen) var på morgonen och kanske en extra till helgen, sen vi började med riktigt gott kaffe behöver man inte de där 10-15 kopparna om dagen som man drack när man var yngre...

Edit: Vattnet är otroligt viktigt. Bor i innerstan i Stockholm, samma kaffe hos brorsan i Österåker smakar inte i närheten...
Pac Posted - 2016/08/23 : 17:08:21
Omrörningen glömde jag! Den gör jag också lite sådär på känn så fort det blir ett tjockt kaffelager på ytan.

Just det där med gravallvarligt rostade bönor är väldigt viktigt!
Stormen Posted - 2016/08/22 : 22:41:18
Intressant Pac. Jag får testa ditt tips.

Själv måttar jag 1dl hela bönor lite rågat till en pressokanna 1L vatten.
Maler riktigt grovt så jag inte får bös nere i muggen utan att filtret kan ta allt.

Häller i och efter 2min rör jag om kraftigt för att det ska fördela sig och suga ur mera arom ur de gravallvarligt tungrostade bönorna. Efter ytterligare 10min (gärna 15 eller mer) så pressar jag (vilket går lätt).


Men jag blev såklart nyfiken på att byta taktik :-)
plind Posted - 2016/08/22 : 19:53:22
Hej Pix:-)

A: Skillnaden är att i den gula påsen finns det bönor av typen Robusta. Det ger ofta en lite kärvare/tuffare smak som lämpar sig bra till espresso och då gärna med mjölk i.

B:Espressobönor är oftast hårdare rostade(mörkare).

C:Malning till presskanna är lite grövre än till filterbrygg.

https://www.beanit.se/kaffeguider/om-presskaffe/

Pac Posted - 2016/08/22 : 18:22:30
quote:
C) @Pac, Finns det någon guide-line kring detta malningsgraden?
Jag tänker mig att man börjar ungefär som vanligt brygg-kaffe och provar sig fram från detta.

Jag är ingen specialist på presso, det finns det andra som är. Men när jag gör presso föredrar jag:
1. Tungt rostade bönor. Espresso-rostat funkar fint imho.
2. Riktigt grovmalet, mycket grövre än brygg.

Jag brukar måtta hur mycket bönor jag behöver med pressokannan(jag fyller presso kannan med bönor så att det precis fyller ut utrymmet mellan metallsilen och botten då metallsilen är i sitt nedersta läge) och vänta max någon minute eller två innan jag börjar pressa. När jag väl pressat skall kaffet ur bryggaren för sumpen ligger i botten och "förgiftar". Så jag brukar servera och det som blir över slår jag på en förvärmd termos.

Jag har ingen vetenskap alls i hur jag gör, bara enkelt och bekvämt och det genererar skapligt kaffe imho.
plind Posted - 2016/08/22 : 11:58:34
Musettin tycker jag är ett renodlat espressokaffe. Skulle inte rekomendera den för presskanna.
Botanisera i någon kaffebutik och se om du kan hitta kaffe från tex. Johan&Nyström,Åre,DaMatteo eller något annat från alla fina Svenska mikrorosterier som poppat upp sista åren

Här finns lite att välja på! http://www.kaffecompagniet.se/kaffebonor-etc/single-estate-brygg-espr/
adhoc Posted - 2016/08/22 : 09:25:32
Jag gillar som Stormen "Festivia" från Arvid Nordqvist. (Rankar personligen den bättre än Musetti). Vid något tillfälle var hela bönor slut, så jag köpte ett paket Festivia med vanlig bryggmalning i stället och malde helt enkelt om till finare för espressobryggaren, var fortfarande väsentligt bättre än många andra varianter med hela bönor. Lite win-win tyckte jag, bra smak och till lägre pris. (Färdigmalet tycks ju alltid vara billigare än hela bönor.) Malningsgraden spelar roll och hur färskrostat det är. Kanske låg "hemligheten" där, det kan vara si och så med datummärkning på hela bönor medan det samtidigt kan vara snabbare rotation i hyllorna av färdigmalt bryggkaffe.
pix Posted - 2016/08/22 : 08:13:10
Sprang förbi Willys och köpte med mig en Musetti-påse.
Hittade dock ej den beiga, så det fick bli den sliverfärgade påsen.



A) Någon som vet vad skillnaden?

B) Väl hemma så inser jag att det står "espresso" på påsen. Är det skillnad på "espresso-bönor" och vanliga "kaffe-bönor"?

C) @Pac, Finns det någon guide-line kring detta malningsgraden?
Jag tänker mig att man börjar ungefär som vanligt brygg-kaffe och provar sig fram från detta.

@Stormen,
Jag har en liten gullig 2-koppars Bodum presskanna. Den får duga till att börja med


Pac Posted - 2016/08/22 : 06:36:15
Malningsgraden är viktigare än vad man tror så börja med att experimentera med ett kaffe som är vettigt och som inte kostar skjortan.

Musetti's beiga fairtrade är ett riktigt prisvärt och bra tips.
Stormen Posted - 2016/08/21 : 21:26:12
Jag gillar "festiva" Arvid Nordqvist o kört på det dtt par år. Riktigt mörkt. Är ute o testar lite olika o sedan kommer jag tillbaka till festiva igen. Finns på willys, ica mm


Om du gillar eftersmaken o en rundhet som ligger kvar så måste du testa en don pedro bryggare. Så får man en liten fysiklektion på köpet. Jag har en hemma men råkade köra gummipackningen i disken så nu smakar allt kaffe vulk. Att vi bytte till induktion gör det utmanande :-)
Musetti biege måste jag test :-)
Micke Y Posted - 2016/08/21 : 15:50:04
Det är ju möjligheten att pröva en massa olika som är grejen, jag brukar köpa olika varje gång.

Micke
lindome Posted - 2016/08/21 : 12:01:48
Börja med Musettis beige påse på Willys eller Hemköp.
Den är riktigt bra, prisvärd och fairtrade märkt!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000