HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Streeming

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Jerry_E Posted - 2016/09/28 : 13:55:47
Är helt ny på detta med streeming och i nuläget har jag en enkel kabel från datorn till förstärkaren... Jo jag är väl medveten om att det inte är så här det bör vara! Musiken eller en del av den är i dag lagrad på datorns hårddisc. Men nu vill jag kunna styra den med min iPhone via förstärkaren och ut i högtalarna. Finns där någon ute i cyberrymden som kan ge mig "enkla" men vettiga förslag på hur jag skall bära mig åt? Kan Chromcast vara en tanke?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Munge Posted - 2017/06/26 : 11:54:46
Tips: Chromecast Audio finns för 222 kr på Elgiganten nu
Pac Posted - 2017/06/17 : 14:58:37
Det finns inget som är så lärorikt som att skaffa sig personliga erfarenheter.

Det absolut billigaste sättet att få till strömning idag är med "Plex media server"(gratis licens) och en Chromecast audio(390:-). I dagens snabbförändrande audiolandskap har man enkelt tillbaks kunskapen från de 390:-. En sådan anläggning kommer nog också att slå de flesta med häpnad. Prestandan är god, tom extremt svårslagen om man räknar "pang"/krona.

En annan finess med Chromecast är att alla stora filtjänster är kompatibla, så man kan labbarunt ganska mycket innan man stöter på begränsningar.
Audionet Posted - 2017/06/17 : 11:16:21
Jag är liksom AlfaGTV väldigt mycket för Roon Lab. Vill man bygga upp ett musiknätverk så är Roon väldigt flexibelt. Och nu när den ena fabrikanten efter den andra kommer med Roon ready produkter så går det att få ut mycket välljud. Men i mitt tycke så skall det kopplas med kabel. Wi-Fi kan fungera till köket, uterummet osv. men för bästa ljudkvalitet så bör en nätverkskabel kopplas in!
Joacim Posted - 2017/06/17 : 10:29:41
Hmmm....
Lånar denna tidigare tråd.

Har inte varit inne här på forumet på ett bra tag...

Har också varit lite utanför HiFi ett tag, och bara lyssnat lätt mellan varven.
Jag lyssnar fortsatt bara "traditionellt", dvs CD samt vinyl och ingenting över nätet. Har varit lite "anti" tidigare för ett antal år sedan när det började komma med streaming, Spotify etc etc haha
För någon tid sedan skaffade jag ändå Spotify, utan att koppla in till anläggningen, och kör det i bilen och hushållet via bla en extra högtalare.
Till en början tyckte jag kvalitén varit "sådär", och inte funderat mera på det än så...

Har nu börjat läsa en del, och var in på en butik häromdagen, och märker att det har hänt grymt mycket inom området under typ senaste 3-5 åren (Tidal, olika streamers som verkar hålla hög kvalité mm mm)

Börjar nu så smått fundera kring om jag kanske skulle koppla in "det nya sättet att lyssna" till min anläggning, men känner samtidigt att jag är "helt av banan" haha när det kommer till tekniken och lösningarna som finns?!?!

Jag har runt 7-800 CD samt ett 100-tal vinyl idag.
Jag har nog inte tänkt mig att läsa över alla min CD's till någon server/dator (men vem vet?), utan mer är det en fråga om att kunna komma åt annan musik på ett smidigt sätt via den nya tekniken?!

Har läst en del här inne på forumet, och inser att det verkar finnas massor med lösningar/programvaror etc, och blir bara mer villrådig (laptop, raspberryPi, trådlöst, ethernet, USB etc etc)

Jag har tidigare byggt min anläggning utifrån "kvalité", och vill att det skall återspeglas i valet av ny lösning som skall kopplas in till systemet. Det skall också vara enkelt att sköta, och jag vill helst inte sitta med typ en dator i knät när jag lyssnar...
Jag har ingen ethernet-koppling till dr jag lyssnar, men det kanske kan vara värt att se över att dra en ledning dit från routern?!
Har läst en del och förstått att ethernet är att föredra framför WiFi när det kommer till kvalité, eller har det bara med stabilitet att göra från nätverket?!

Tar tacksamt emot alla förslag...
AlfaGTV Posted - 2016/11/07 : 16:13:07
Jag har använt Bluesound och även testat Vault 2:an. Min uppfattning är att den rippar utmärkt och noggrant och jag tror den är bra att tildela metadata till filerna. Dessutom är Bluesounds gränssnitt väl fungerande och nästan lika enkelt som Sonos. Att det är något mindre enkelt beror helt enkelt på att möjligheterna att anpassa är något större.

Som en en-burks do-it-all vill jag påstå att den blir svår att slå för motsvarande peng, om man inte vill hacka och mecka själv.

Vissa svär ju fortfarande vid Squeeze och det finns många välljudande och lättmanövrerade lösningar för det systemet också.

Sonos är svårt att räkna bort, det är väldigt väl fungerande och enkelt. Låter dock inte bäst av alternativen och lite begränsat stöd för högre upplösningar.

En av anledningarna till att jag inte skrivit ngt svar är att jag tycker mig själv ropa "Roon!, Roon!" så fort tillfälle ges.
Ta en titt på Roon Labs, kanske både här och på deras egen hemsida.
Det finns många olika lösningar i olika prisklasser men för mig så klår Roon all konkurrens med båda händerna bakbundna...
bjarne Posted - 2016/11/07 : 14:55:23
Uppföljningsfråga eftersom det inte strömmar in förslag på andra lösningar som är familjevänliga:

Om man nu ska rippa sin skivsamling - är det någon av er som har en uppfattning om ljudkvalitén i att göra det i Bluesound Vault istället för att lägga det i en separat NAS? Lite dyrare men verkar väldigt smidigt.
bjarne Posted - 2016/11/06 : 12:57:49
Nja, inte riktigt så...
Jag är ute efter ett system som hela familjen enkelt kan använda samtidigt som jag inte behöver skruva ner mina ljudkrav. Ingen idé att ha bra ljud om det inte används.

Två rum: Kök och vardagsrum.
I köket behöver jag en hyfsad waf-lösning. Läste ex v om mu-soQb, men gillade inte ljudet.
Vill ha samma styrsystem för båda rummen.
Onödigt att rippa CD om jag kör Tidal?

Finns det annat än Bluesound och Sonos med den nivån på användarvänlighet?
CC Posted - 2016/11/02 : 08:54:38
Inte helt säker om jag förstår din fråga, men du letar efter ett sätt att streama Tidal? Samt eventuellt dina framtida rippade cd-skivor?
Om så är, så är mitt svar samma som innan. Smidigare än Chromecast Audio vet jag inte? Haka på din befintliga anläggning till ett pris av 390kr(!). Tycker du inte da-omvandlaren i chromecast räcker till så finns det en uppsjö av olika DA-omvandlare i olika prisklasser som du kan lyssna/testa genom.
Mitt andra svar är så klart en vanlig PC av valfritt snitt. Gärna tyst sådan. Kopplad till valfri DAC. I din PC kan du streama vad du vill (Tidal/webbradio osv) inklusive dina rippade cd-skivor. Och allt styr du med din mobiltelefon/platta.
Lite mer att pilla med, men med en flexibilitet och till en kostnad som är svår att matcha mot något annat..?

Men jag kanske missförstod din fråga helt?
bjarne Posted - 2016/11/01 : 16:58:52
Kapar tråden eftersom min fråga är av samma typ - istället för att starta en ny tråd.

Har kollat av bluesound, sonos, naim mu-so och meridian.
Väldigt användarvänligt och enkelt med bluesound och sonos.

Men jag undrar vilka andra alternativ. Jag tänker att jag inte ska rippa CD-samlingen (eller ska jag det?), utan köra Tidal - dvs det lutar åt bluesound. Men kanske är den viktigaste biten att hänga på en extern dac? Det kanske är helt givet i vilket fall som helst?!

Jag gillade inte ljudet i Naims mu-so, så det går bort. Meridian hade trevligt gränssnitt - men då finns inte den där smidiga lösningen med en pryl i köket som sköter allt.
Jag har ingen vettig plats för en hel stereo efter ombyggnationen.....möjligen aktiva högtalare och en liten styrenhet kom jag på nu...då kanske meridian funkar trots allt.

Min tidigare anläggning i köket var Von Schweikert VR-1 och enklare förstärkare (tanken är att detta skrotas). I vardagsrummet har jag Dali Euphonia RS3 som satelliter till en rumskorrigerad velodyne drivet av en Krell 400xi. Så vet ni min ungefärliga nivå av prylar och pengar.

Är det något lättillgängligt jag missat att kolla? En kompromiss mellan form och funktion? Tacksam för tips.
CC Posted - 2016/10/17 : 11:58:37
Ingen fara med det Mirage :-)

Ipeng kanske fungerar bättre (med svarstid osv) med LMS än vad jag upplevde motsvarande appar för android gjorde? Men kanske även apparna för android har blivit bättre nu, där är jag inte längre uppdaterad...

Om du inte känner något större behov av att testa med att köra högupplöst hela vägen utan kan låta LMS sköta avkodningen (vilket jag tyckte lät märkbart bättre än när SB3:an gjorde det!) så finns det egentligen ingen orsak att lämna ett fungerande koncept? SB med LMS var (och är) en välljudande lösning, snygg i hantering osv. Tyvärr (?) så upplevde jag för många fördelar med Foobar och USB rätt in i min DAC för att kunna låta bli att överge konceptet SB & LMS.

(Inte helt sant, jag kör med SB i köket fortfarande, ska bara fixa med ett par aktiva högtalare som låter bättre än nuvarande skräp...)

Fördelen med PC-styrt (eller MAC för delen) är att man lättare hänger med utvecklingen. Det händer en del med mjukvarorna... Med dedikerade mediaspelare (haft en hel del) så blir man lätt låst. Så jag kommer (sannolikt) fortsätta köra med en PC som signalkälla för lokalt lagrad musik och film. USB rätt in i min DAC så täcker man upp det mesta i nuläget med Foobar & Kodi. Dock så använder jag mig utav Chromecast för att streama musik (Tidal & SR) och film (HBO & SVT Play) vilket är löjligt smidigt...
Mirage Posted - 2016/10/16 : 16:54:43
Beklagar att jag dröjt med att kommentera ditt svar CC!

Jag använder telefon och platta med äpplen på och då tycker jag att iPeng funkar väldigt bra. Har utvecklats en del på sistone och blir bara bättre. Finns ju dock inte för andra plattformar.

I princip hela mitt bibliotek är CD rippade till AIFF. Har några album som jag köpt som FLAC varav ett fåtal är högupplöst. Upp till 24/192 funkar om man kör med server, avkodning i Touch så är väl 24/96 max. DSD och liknande har jag inte testat än.

Svarstiden är inte något jag reagerat på, men jag har inte så stort bibliotek. Drygt 400 CD med sammanlagt drygt 5000 låtar tror jag det är, har ett par hundra CD kvar att rippa nån gång....

Så det var intressant att höra dina synpunkter och vilka nackdelar du ser med LMS/SB. Inget av det du nämner är som sagt något jag ser som betydande nackdelar för mig.

Jag har den elektriska digitala utgången på min Touch kopplad till en Meridian G68ADV, som även den är från stenåldern... Jag har svårt att tänka mig att jag skulle få någon stor skillnad med en annan spelare för strömmat ljud kopplad till denna. Touchen används för att strömma radio, Spotify och de egna filerna då.

Roon vore kul att testa, men nu jag tror inte jag orkar lägga ner någon tid på det under överskådlig framtid. Foobar har jag inte reflekterat över, för mig känns det bättre med en mediaspelare kopplad till servern på våning över (som även är filmserver för Dune/My Movies).
CC Posted - 2016/10/13 : 13:28:24
De e gott att det finns något(någon) för alla :-)
AlfaGTV Posted - 2016/10/13 : 09:17:08
Kan förstå att man kan sakna "sin egen" filstruktur, och det hade varit ett trevligt tillägg till menystrukturen i Roon. Jag ska nog önska det som ett utvecklingsönskemål! Jag har själv ganska god ordning på både taggar och själva filstrukturen vilket gör att jag inte har några problem att hitta.

Samtidigt är ju själva poängen med Roon, att låta någon annan "kurera" ditt filbibliotek (och ev. Tidal) och istället fokusera på Artister, Genrer, Album, Kompositörer, Format eller vad du nu väljer.

Och problemet med surr har jag aldrig någonsin upplevt med mina DAC'är. (utom vid ett tillfälle då jag konfat fel)
För mig fungerar Roon helt glitch-fritt och underhållsfritt, och dessutom med löjligt bra ljud.

Det betyder givetvis inte att det passar alla andra också!

"Horses for Courses" som de säger i England!
CC Posted - 2016/10/13 : 08:45:26
Nä, Roon va inte min grej. Testade i några dagar men det var sj#180;könt att gå tillbaka till Foobar igen.
Förstaintrycket av Roon var gott. Snyggt och kul sätt att finna musik. Men när jag sedan ville leta efter något specifikt i min mappstruktur var det kört. Nä. Inget för mig. Har helt klart för länge (?) kört mitt race.
Sedan fick jag problem med växlning ar mellan FLAC (wave) och DSD-filer. Ett djäkla surr uppstod. Fipplade runt ett tag, hade kanske löst det med mer pill, men med hänsyn till avsaknandet till att kunna söka via mitt egna filträd avgjorde...
JAg avslutade min "trial" med Roon och sparade lite stålar till annat...
CC Posted - 2016/10/11 : 09:10:03
Fasiken, lästa lite (mer) om Roon igen. Helt klart kan det vara "min" lösning på streama musik! Lite mycket pengar bara...
Hm...
CC Posted - 2016/10/11 : 08:52:29
Vad som blivit sämre efter logitech tog över?

Utvecklingen går vidare.. Men inte LMS/Squeezebox.
Ex 1. Appar att styra LMS med slutade fungera i samband med att Androidsystemen utvecklades.
Ex 2. Högupplöst material såsom 24/192 & DSD (vars tillgänglighet har ökat rejält) har dåligt/inget stöd.
Ex 3. Hanteringen (svarstiden) med större mängder ljudfiler är krävande seg med LMS jämfört med ex Foobar. Vilket är största enskilda orsaken till att jag släppte LMS & Squeezebox.

Roon hade vart kul att testa/köra, men känns lite dyr... (Jämfört mot Foobar ;-) )

Jag gillade verkligen SB första åren. Det var en revolution att kunna börja spela musik lagrad på dator med sådan lätthet och ljudkvalité! Ett genombrott (för mig).
Men jag gillar flexibiliteten med Foobar/PC. Att kunna konfigurera den efter sina egna behov och det massiva stöd som finns ute på nätet... Och den är gratis!

Men samtidigt så är jag självklart öppen för andra alternativ, jag är inte gift med Foobar så dyker det upp något subjektivt bättre så.. :-)
Mirage Posted - 2016/10/08 : 09:52:14
Vad är det som blivit sämre med Squeezebox sedan Logitech tog över, förutom att det inte kommer några nya spelare från dem?

Mjukvaran (LMS) utvecklas ju fortfarande och nya versioner kommer, mer sällan officiella från Logitech men på forumet händer mer och nya versioner kommer ofta. Plugins utvecklas och funktioner kommer när t.ex. nya streamingtjänster introduceras. Appen iPeng för styrning av SB utvecklas hela tiden och är riktigt bra i nuvarande version.
Vill man inte köra med LMS går det nu även att köra SB med Roon.

Spelare finns en hel del begagnat i omlopp än, och som vi sett även på detta forum är det inte så svårt att bygga en egen baserat på t.ex. Raspberry Pi; eller nästan vilken dator som helst.

Nej, jag ser inte något som direkt lockar till byte i dag. Fortsätter köra Touch i den stora anläggningen och några andra SB i andra rum.
CC Posted - 2016/10/07 : 10:34:25
Om man som du tänker miaber, att använda N-30 med en extern DAC så måste jag hålla med om att lösningen verkar brutalt smidig och säkert helt och fullt ljudmässigt mer än okej! Lite som när man (jag) började med Squeezebox vilket var en (då) otroligt smidig och välljudande lösning som jag aldrig trodde jag skulle växa ifrån. Tyvärr förstörde Logitech hela idén när de tog över :-(
miaber Posted - 2016/10/07 : 10:24:52
quote:
Den där Pioneer N-30 var ju genant billig :-0
Håller den måttet rent ljudligt så måste det vara ett kap med hänsyn att den kan "allt" bortsett från DSD-filer!

Jerry E, bäst är du försöker få testa handhavande osv, var dina preferenser gällande ljudkvalitét ligger vet bara du :-)
Den där Pioneer N-30 kan ju nästan allt och är nästan gratis. Skillnaden mot mitt "tänk" är utrymmet i flexibilitet och ljudkvalitetskrav, men självklart blir det dyrare och mer komplext (= högre inlärningströskel).


Som du skriver, beror väl på vilka ljudmässiga preferenser man har. Jag tycker den låter helt ok, men lysande med en ännu bättre extern dac. Som jag ser det, passar funktionaliteten kanske man kan uppgradera senare med DAC, eller om man kanske redan har en.
CC Posted - 2016/10/07 : 09:58:53
Den där Pioneer N-30 var ju genant billig :-0
Håller den måttet rent ljudligt så måste det vara ett kap med hänsyn att den kan "allt" bortsett från DSD-filer!

Jerry E, bäst är du försöker få testa handhavande osv, var dina preferenser gällande ljudkvalitét ligger vet bara du :-)
Den där Pioneer N-30 kan ju nästan allt och är nästan gratis. Skillnaden mot mitt "tänk" är utrymmet i flexibilitet och ljudkvalitetskrav, men självklart blir det dyrare och mer komplext (= högre inlärningströskel).
CC Posted - 2016/10/07 : 09:41:08
Har din Roksan Caspian digitalingång? Så att den kan agera DAC?

Billigast är annars någon form av liten (hyfsat) tyst dator (modell äldre = nästan gratis) med Foobar (gratis) som fungerar som "streamer" av dina rippade skivor som du har lagt på valfri hårddisk/dator. Sedan USB-kabel till någon bra DAC som får kosta det den kostar beroende på dina ljudliga krav...

Att styra Foobar med valfri "smartphone" är inget problem (så länge som du har wifi hemma så klart).

miaber Posted - 2016/10/07 : 09:39:13
http://www.hifi-punkten.se/info.asp?ID=6192
Styr du med app i telefonen.
Jerry_E Posted - 2016/10/06 : 20:50:24
Ber om ursäkt jag inte haft möjlighet besvara några av frågorna förrän nu.
Någon dac finns inte i stärkaren som är en Krell i300. Min tanke är att kunna rippa ner mycket av den musik jag i dag har på CD. Sedan vill jag med självklarhet kunna spela upp den helst bättre än genom min Roksan Caspian spelare? Är medveten om att detta kan bli svårt, men som jag har det i dag med en tunn kabel... Borde finnas bättre sätt?
Datorn står i dag i ett rum, stereon i ett annat. Hade tänkt mig kunna använda min iPhone 5s som kontroll. Vad behöver jag för prylar och kommer summan bli hög? Har bland annat tittat på en Bluesound Node2 Musikstreamer. Denna ligger dock på ett pris av närmare 5000:- Går det att nöjsamt koma undan billigare? Med bra ljud?
CC Posted - 2016/09/30 : 11:32:50
Härligt :-)
Blir till att botanisera i höst/vintermörkret :-)
Tack igen :)
MartinN Posted - 2016/09/30 : 10:44:54
Cesky D-Dur
http://radiobit.50webs.com/cro-d-dur.flac.m3u

EuropaRadioJazz
http://www.europaradiojazz.org/stream.flac.m3u

Varsågod

High definition radio listor:
http://radiobit.50webs.com/
http://www.24bit96.com/24bit96khz-download-sites/hd-internet-radio-streams.html
http://www.radiosurvivor.com/2015/03/04/digital-watch-in-search-of-high-fidelity-internet-radio/

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000