HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Mer bas än nöden kräver

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Circlomanen Posted - 2018/01/02 : 19:16:15


Jag grenar av detta bygget till en ny tråd då detta är nått riktigt extra roligt och galet.

Jag återpostar denna bilden ovan för att ange tonen för det kommande bygget.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
adhoc Posted - 2018/01/17 : 08:47:25
Du kan pröva med en bit lödtenn, lödtenn brukar ju inte ha någon återfjädring att tala om. Vik till den så änden precis ligger an mot konen och tejpa fast den på lådan. Efter spelandet kan du kolla med bladmått hur långt änden vikt sig utåt.
Circlomanen Posted - 2018/01/17 : 07:14:43
Tack för ett bra tips. Idag kommer jag inte kunna göra nått med basen. Grabben är rädd för att hans förstärkare skall ta skada av att driva monstret så hårt. Det är en 2 ohms last som dessutom är synnerligen reaktiv pga den höga rörliga massan och ca 28 i Bl. Det är ingen trevlig last. Min lilla Ebay-förstärkare gav ca 15% THD när jag mätte basen vid 0,2 watt output. Jag trodde det var baselementet, men 14,5% av disten försvann när jag mätte med Tamp E800 istället. 0,5% är bättre än 15% THD vid 0,2 watt.
Jag skulle behöva driva den med 45 volt för ca 1000 watt i en 2 ohm nominell last. Det är först vid lite effekt som jag förväntar mig en påtaglig skillnad mellan vad Hornresp förutsäger och vad som verkligen händer i resonatorerna.

Vi kan inte driva monstret med 1000 watt här hemma. Vi behöver en gammal robust och ensligt liggande industrilokal och en Powersoft K10 förstärkare. Jag tror jag får lägga till ett par bra hörselskydd till den önskelistan.

Mvh Johannes
highfive Posted - 2018/01/16 : 18:52:51
måla ett par punkter med tippex eller vit nagellack på konen, så kanske det blir lättare att se konrörelserna/konamplituden. Sätt fast något lätt , litet , långt och styvt (strumpsticka ? ) i högtalarelemntets korg, så att du får en referenspunkt att mäta ifrån. Filma i highspeedläge på mobilen, och ta ner hastigheten vid uppspelning
Circlomanen Posted - 2018/01/16 : 11:04:12


Nu på morgonen har jag försökt få till en video när jag mäter konamplituden vid 8,3 volt och 50 Hz. Men det är både svårt att nå och svårt att se då man får krångla sig halft in i frontresonatorn, och konens baksida är väldigt skrovlig och ojämn där den lurkar inne i skuggornas rike bakom korgen.

Jag försöker på olika sätt uppskatta/mäta mig till verklig konamplitud och jag hamnar gång efter annan på ca 1,5 till 2 mm total peak till peak rörelse. Allså lite mindre än hälften av vad Hornresp säger. Jag känner mig högst skeptisk till min egen uppskattning/mätning då både antalet och svårighetsgraden av de eventuella felkällorna är allt för stora för att jag med självförtroende skall kunna hävda nått mer konkret.

OM konamplituden skulle vara plus minus 1 mm för en total av 2 mm p-p så stämmer det ruskigt bra med vad jag lyckades mäta/uppskatta upp med lite penna, hack, kon-smatter, tumstock och god vilja på elementet i min ROAR12.

Väldans vetenskapligt allt detta, men jag hoppas att det ändå är mer intressant än att jag bara ger upp för min sjukdom, trötthet, och av sjukdom väldigt ansträngda ekonomi. Man blir inte rik på sjukpenning som medelålders vit svensk idag.

Circlomanen Posted - 2018/01/16 : 10:31:16
quote:
Du är "värst" den här vckan antar jag.:)


Önskar att det vore så, men den äran tillfaller äldsta grabben min. Hans bas och hans projekt. Jag får agera verktygsdragare, REW- och Hornresp-slav och allmän idéspruta. Han köper, spelar och drar alla skruvar mfl tunga arbetsmoment.

Jag är lika delar stolt, förskräckt och avundsjuk i en härlig mix.
Jag vill oxå ha GAS COMP-element, men jag skulle föredra två st 12or istället för detta 15tums-monster. De är hejdlöst roliga på ett sätt som ett par Sonus Faber aldrig kan bli. Kanske inte värst "hifi", men massor av rå ohejdad entusiasm.

quote:
Kan du säga nåt om elementet? Tänker mest på pris/prestanda?


Det beror helt på vad du vill göra med elementet.

Är det korta "burps" i bil samt att chocka vännerna dina med rent fruktansvärda bastoner i en bil eller hemmabio så måste jag säga att jag tror att detta GAS-monster är direkt prisvärt. Det har en mekanisk uppbyggnad och konstyrka som är lämpad för ungdomlig "entusiastisk" användning ihop med 5 kw steg. I en hemmabio så kan det verkligen flytta luft. Skulle vi stämma av monstret några Hz djupare så hade det varit ett absolut avgrundsmonster i en hemmabio.

Är det för generell hifi eller proffsbruk så hade jag satsat på en B&C 12NW100 eller en B&C 15DS115 utan att tveka. Billigare, lättare, mer förutsägbara specs, bättre mekanisk konstruktion där inte magneten tar halva resonatorns tvärsnittsyta osv.

Det skall bli skoj att provköra detta monstret med mer än de 2 - 3 watten vi gör nu.

Mvh Johannes
Kaktus Posted - 2018/01/16 : 08:15:10
Häftigt. Du är "värst" den här vckan antar jag.:)
Kan du säga nåt om elementet? Tänker mest på pris/prestanda?. GAS Omkring 6kkr. Jämfört med t ex Beyma power 15 för 3kkr.
Stormen Posted - 2018/01/15 : 23:17:40
Är lite nyfiken, jag är ju ännu oinvigd i små horn med många bokstäver ;-) superlativen haglar in och lägger sig på hög. Detta är mindre konstruktioner men tycks ändå mäta lågt. Nu vet jag att du lyssnat på allt möjligt. Om vi bortser från ljudtrycksnivån. Hur står de sig mot riktigt stora horn. Sånna där som spelar en med bara en lätt utandning? Alltså kopplingen till rummet osv.
Circlomanen Posted - 2018/01/15 : 21:13:31




Såhär nära mätningen kom jag med Hornresp idag.
Jag vet inte vad en 43 cm djup exponentiellt utvidgande frontresonator har med verkligheten att göra, men det är alltid kul att matcha kurvor.

Denna skapelse och TPQWR generellt fortsätter att förbrylla mig.

Huvudsaken är att det låter bra, å det gör det verkligen!
Circlomanen Posted - 2018/01/15 : 18:04:51


THD baserat på en inomhusmätning gjord med micken ca 30 cm från mynningen.

Det är en hel del tredjeton vid grundavstämningen, vilket jag tillskriver spl-comp-karaktären med ett förvisso kraftigt men inte vidare THD-optimerat magnetsystem.

Det skall bli intressant att få mäta upp den utomhus. Idag har det blåst en hel del och jag är trött som en hängmörad gurka i en bastu, vilket såklart inte gynnar sannorlikheten att det blir en massa släpande med enorma bashorn för mätsessioner utomhus.
Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 20:36:28


5 kurvor från Hornresp importerade till REW för jämförelse. Hornresp vill bara jämföra två kurvor i taget, så då kommer REW till räddningen.

Det är intressant att följa balansen på tonkurvan när man ökar på resonatorns tvärsnittsyta. Här är kurvorna från 1500 cm2 till 2700 cm2 i ordning.

Intressant är oxå hur den nedre avstämningen ökar i frekvens och nivå samtidigt.

Jag önskar jag kunde bygga dessa lådor och mäta dem på riktigt. Men detta får vara en lätt ersättning som funderingsunderlag tillsvidare.

Tomas J Posted - 2018/01/14 : 17:18:36
Häftig resa!
Jag ser fram mot en förstaplats i nästa lokala db-dragrace!
Håll oss uppdaterade!
Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 16:37:38
quote:
Det känns som att det är läge att sparka igång CATIA igen och se om jag kan göra en bättre beskrivning av hur ländgerna, L-värden, slingrar sig genom lådan, något som liknar denna mest optimerade modell


Jag sitter här och lyssnar och analyserar. Ni får alla ursäkta mitt spammande. Detta är lite "work in progress" - lite av en löpande utvecklingsblogg där jag skriver av mig mina funderingar och ideer.

Det är mycket intressant att jag måste göra rätt extrema avsteg från de riktiga fysiska måtten för att få Hornresp att stämma med verkligheten.

Eftersom frontresonatorn inte är 45 cm djup utan faktiskt hela 62 cm precis så som jag och grabben byggde den, så kan man ganska snabbt dra slutsatsen att Hornresp inte alls har förmågan att simma denna konstruktion på ett korrekt sätt.

Om kartan och terrängen inte stämmer överens så föredrar jag - till skillnad från våra politiker - terrängen framför kartan.

Nånstans känns verkligheten mer relevant än en förenklad matematisk modell av den.

Jag måste vräka på med 7,5 mH Le och lossy Le ikryssat innan Bl sjunker nog för att ge den rätt flacka kurvan runt nedre avstämning. Dock så följer inte konamplitud och verkningsgraden med i denna förändring. Den fortsätter att håna mig genom att avvika från den "sanna" idiologiskt styrda underdånigheten mot den matematiska modellen.

Detta är ett ödmjukande projekt på många sätt. Jag som tyckte mig kunna nått om Hornresp och kopplingen mellan modell och verklighet.

Nu är allt som ett nebulöst mörkrets eko från världen "upside down" i serien Stranger things....

Spännande men frustrerande.
Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 15:07:59
Just nu driver jag detta stora monster med ena kanalen från en billig switchad kina-förstärkare vi köpte på ebay får nån hundring. Andra kanalen får driva en bilcoaxial som sitter i en söt liten kvartsvågspipa. Min MiniDSP får som vanligt agera delningsfilter och delay. Bilcoaxialen är delayad ca 2 ms, och delningen ligger på 24 dB/oktav vid 100 Hz.

Tina Turner undrar nått om vad kärlek har med saken att göra och Bryan Ferry vill inte att man skall stoppa dansen.

Allt låter bra med hänsyn taget till den uslelt billiga men förvånandsvärt välljudande förstärkaren, den usla placeringen och den första testade delningsfrekvensen och delayen.

Det finns såklart en viss obalans, som inte går att åtgärda med nivåjustering.

TPQWRen låter antingen inte alls eller så blir dess bas ett överväldigande fundament som hela tiden stjäl showen. Man är inte så van vid att höra en basåtergivning som är mycket mer kraftfull och impulsvillig än midbasen och resten av registrena.

Det är skoj att höra den med delning och till vanlig 80tals pop. Den klarar sig bra, men behöver mer än en billig bilcoaxial som möter upp.

Jag behöver en stor industrilokal, ett rack Powersoft K10 och ett par Danley SH50 som toppar.

Om nån råkar sitta på dessa saker och de mest samlar damm i stilla tysthet så får ni gärna PMa mig.

435 liters TPQWRer är svåra att spela in nära folk och husdjur.

Mvh Johannes

Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 13:15:43
quote:
att använda trekantslist i hörnen


Jag tror inte det ger nån större effekt.
Vi har en liten remsa heltäckningsmatta i den skarpa 180gradiga kröken, men inget annat som "mjukar" till piporna.

Vi har därimot rundat av alla skarpa ytterhörn inne i piporna. De skapar annars massor med turbulens vid lite ljudtryck. Vi rundade av alla kanter med en 10 mm hörnfräs. Skall man utnyttja denna basen fullt ut så tror jag man måste ha tjockare material i piporna så man kan ha större radier. 10 mm är säkert tillräckligt eller åtmindstånde bra nog för detta testbygge upp till 20 m/s. Enligt sim skall lufthastigheten kunna nå en bra bit norr om 40 m/s vid några kilowatt.
I en tidigare prototyp som vi testat med en långslagig bilbas kan man lätt höra ett mycket utpräglat flås från de icke rundade hörnen - fast det krävs nån kilowatt att nå dit förståss.
Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 11:55:04
quote:
Misstänker starkt att vi kommer se liknande goda korrelation även där, eller åtminstone en bättre sådan, givet att ROAR har mer friktion en denna nätta skapelse


Idag har jag en usel dag. Trött som en åsna som ODar på Stesolid och Heroin.

Jag skall ta fram måttstock och penna och göra bättre mätningar av detta lilla monster. Jag vill mäta varje sektion och se på vilka sätt man kan mäta upp nått i Hornresp som mer påminner om verkliga mätningar. Hur jag än mäter på frontresonatorn så är den inte 45 cm djup. Visst, elementet sitter där och den tappade pipan mynnar ut i den, men det finns mer bottenyta i resonatorn än elementyta, och den tappade pipan täcker endast en sida av 4.

Samverkan mellan resonator, tappad pipa, element och världen utanför är ett spännande kapitel som vi kommer få lägga många mentala CPU-cykler på.

Först måste vi få spela lite mer med basen. Några få minuter med 0,2 watt är inte mycket till inspelning.
Jag måste ha en bättre dag, där inte tröttheten tävlar med huvudvärken om att göra mitt liv surt och eländigt.

Mvh Johannes
tordnilsson Posted - 2018/01/14 : 11:26:07
Jag undrar om det lönar sig att använda trekantslist i hörnen i en sådan här konstruktion, för att "runda av" lite mer.
Mvh
martinsson Posted - 2018/01/14 : 11:06:13
quote:
Grön kurva är den mest optimerade Hornresp-modellen.

Det känns som att det är läge att sparka igång CATIA igen och se om jag kan göra en bättre beskrivning av hur ländgerna, L-värden, slingrar sig genom lådan, något som liknar denna mest optimerade modell.

Misstänker starkt att vi kommer se liknande goda korrelation även där, eller åtminstone en bättre sådan, givet att ROAR har mer friktion en denna nätta skapelse.
Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 09:10:35


Trots rumsakustik så ser GD inte sämre ut i verkligheten än i Hornresps hårda matematiska värld.



Likså fas.

Denna konstruktion är lätt och ledigt användbar upp till 120 Hz enligt mig. Dvs en brant delning vid 100 Hz. Inte illa för en 33 Hz avstämd tappad pipa. Tappade pipor brukar annars ha hiskliga mängder GD och spännande fasvridningar.

Fasvridningarna är ju rejält mycket bättre i verkligheten än i Hornresp hårda matematiska värld. Riktigt snygg utan den simmade plötsliga omslaget mitt i passbandet.
Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 08:54:10


Jag kunde såklart inte låta bli att putsa lite mer.

Röd kurva är mätning inomhus i vardagsrum.

Blå kurva är första enkla icke optimerade Hornresp simmen.

Grön kurva är den mest optimerade Hornresp-modellen.

Klart intressanta resultat.
Det sätter igång min tankeverksamhet. Idag blir det analys och fundering. Destå mer jag frångår hur TPQWR-lådan faktiskt ser ut - destå bättre stämmer sim och verklighet.

Min tumstock säger att frontresonatorn är 62 cm djup. Hornresp jmf med mätning hävdar att den är ca 45 cm djup... Jag utgår från att elemetets stora magnet och korg samt den tappade pipan som mynnar ut i sidan på frontresonatorn ändrar på resonatorns egenskaper. Magnet, korg, kon och tappade pipans mynning verkar "stjäla" resonatornlängd.

Circlomanen Posted - 2018/01/14 : 08:18:18


Jag har lagt en stunds kvalitetstid på att försöka hitta en simuleringsmodel som bättre speglar uppmätt resultat.

Det är oerhört lärorikt. Det blir en väldans djuplodande analys av hur TPQWR-principen fungerar under ytan.

Helt klart är att GAS COMP15D1 inte saknar talspoleinduktans. Dom har inte snålat på Le vid konstruktionen....

Jag kommer inte djupdyka fanatiskt ned i detta just nu, då elementet inte alls är inspelat och lådan är uppmätt väldans amatörmässigt. Med några timmar av riklig effekt och bestraffande djupa elektroniska basgångar (typiskt bilstereolyssnande mao) så kommer elementets upphängningar mjukna. En bra mätning utomhus utan vårat vardagsrums akustik som ett oönskat överlagrat mätfel så kan jag sedan sätta igång att jobba på en bättre simuleringsmodell.
Circlomanen Posted - 2018/01/13 : 22:53:21
Utan att dra för mycket slutsatser från en fulmätning inomhus med micken 25 cm från mynningen så kan man ändå se samma differans mellan sim och verklighet som för ROAR12. Det är inte lika illa som med ROAR men trenden med en flackare nedre del av passbandet finns där.

Hornresp visar ett knä vid nedre avstämningsfrekvensen medans mätningen visar en flack utförsbacke. Serieresonatorerna håller mot mycket hårdare än vad Hornresp förutser.

Man ser oxå tydligt att TPQWR-principen vill ha ursinnigt magnetstarka element precis som du säger Anders... B&C behöver komma med ett 12DS115.

Tack Anders!
Detta är hejdlöst roligt. Grabben min är rejält entusiastisk över detta monsterbygge. Nu behövs bara en IPAL-modul på 8 kw för att driva monstret såsom det skall drivas....
martinsson Posted - 2018/01/13 : 22:03:48
Läckert! Grattis!

Denna relativt goda korrelation mellan simulering och mätning skänker ytterliggare trovärdighet till våra funderingar runt vad denna kombination av principer kräver av elementet, två bokstäver, B och L :)

Betänk 12NW100 eller TBX100 i ROAR12, och fundera på hur elementfloran kommer se ut om ca 5år givet hur trenden ser ut idag :)

Kul som tusan detta ni tagit er ann, vilket monster, återigen grattis!
Circlomanen Posted - 2018/01/13 : 21:11:49
Man kan lätt se att med en rejäl motorstyrka så verkar Hornresp och mätningar komma rejält mycket närmare varandra.
Split path konstruktion med en massa stag (massor med "våt yta" inne i horngångarna) kan såklart ställa till det när det gäller min ROAR12. Tror oxå att min 12PS100 egentligen är lite för klen för ROAR-konstruktion.

Det skall bli intressant att få spela på lite i morgon för att se vad som händer på mer än 0,2 watt och 25 cm från mynningen.

100 watt och 8 meters mätavstånd låter rejält mycket mer intressant.

Mvh Johannes
Circlomanen Posted - 2018/01/13 : 21:06:37


Mätning på ca 25 cm avstånd med en del rumsakustiska problem och bidrag till mätningen jämfört med importerad Hornresp-sim.
Circlomanen Posted - 2018/01/13 : 20:41:47
Jag ser att jag måste kommentera mätningen lite. Den är tagen inomhus, ingen smoothing och mynningen strålar rakt in i en vägg. Den står ute i vårt vardagsrum och är delvis riktad mot vår hall och delvis rakt in i en vägg 1,5 meter bort. Det är dörrar, möbler, kartonger och allt möjligt skräp inom 1,5 till 3 meter från mynningen. Det finns inte en chans att jag orkar bära ut den för mätningar i kväll. Jag hoppas på stilla väder i morgon så vi kan mäta upp den i trädgården i frifält. Vi har ingen förstärkare som gillar två ohm last så vi måste hålla oss under ca 100 watt för att spara på grabbens Tamp E800.

Inom kort skall den på besök på BRL i Göteborg, där de som är nyfikna kan lyssna på monstret. Tror butiken kommer få flytta inom kort.

Man kan lätt tro att vi plötsligt är avlönade av BRL, men så är inte fallet. Grabben min fick ett bra pris på basen (mellandagsrea), men i övrigt så handlar det endast om ett bilstereo-intresse och en massa roligt snack med folk som är vana vid den världen.

Jag har alltid hatat bilstereo pga de djupt tragiska elementen med löjligt höga Q-värden. Nu har GAS plötsligt börjat tillverka roliga element och då är jag inte sen med att ändra min ståndpunkt.

Grabben min har fått smaka på alla nätets pundhuvuden som tror sig kunna nått men mest spyr ur sig tydliga yttringar på sin totala okunnighet. Det skall bli skoj om vi kan parallelförflytta gränserna inom spl-dragrace i sommar. Jag tror inte det är många bilstereokillar som har en aning om vad som går att göra om man törs lämna basreflexlådans träskmarker och titta lite längre än till nästa video av när portflås flyttar hår eller spräcker CD-skivor.

Mvh Johannes

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.15 sekunder. Snitz Forums 2000