HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Kabelmakaren...

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Jerry_E Posted - 2018/03/07 : 18:52:07
Undrar i korthet om någon testat dessa kablar. De ser för mina otränade ögon väldigt "pålitliga" ut. Vad jag egentligen söker är en enklare, men ändå hygglig nätkabel till bland annat min CD-spelare.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Håkan64 Posted - 2018/12/11 : 18:31:03
Hur har det gått med dina Stingray, Jimmy?
Jimmy Posted - 2018/04/14 : 00:18:04
Har även beställt stingray från km . Högtalar kablar .. vart inte så nöjd med Gaofei 2009 som jag beställde först .. säkert en jätte bra kabel i rätt anläggning ..

Hoppas de blir bättre med stingray
FBK Posted - 2018/04/12 : 16:58:23
Det här med kablar är svårt, men jag vet också när jag hör skillnad och när jag inte gör det även om en del skriker blindtest så fortsätter jag att lita på mina sinnen då det är dem i slutändan som talar om att något positivt händer eller inget alls i öronen. Så länge det känns bra så tycker jag att man ska följa sina sinnen. Men det finns de som inte "tror" alls på skillnader och de får också leva i den tron då om inte annat så sparar de pengar. Luften är fri så att säga och alla har rätt till sin uppfattning så länge man inte tvingar på andra sin uppfattning.
Jerry_E Posted - 2018/04/12 : 15:50:09
Inhandlade själv den enklaste av just dessa kablar. Placerade den mellan CD och nätlist av märket Isotek. Trodde egentligen inte den skulle göra någon större nytta men mina tankar kom på skam! Nog anser jag det blir en större tystnad där det skall vara tyst och detta då medför jag hör musikerna bättre. Helt klart mycket nöjd med kabeln. Men det kan ju vara som så att jag vill höra en förbättring...
Jimmy Posted - 2018/04/05 : 03:47:17
Km-r nät . Men blå kontakt med rodium ..
FBK Posted - 2018/04/04 : 22:18:16
Kul med lite feedback så man får höra lite erfarenheter.
Ps. vilken kabel var det ?
Jimmy Posted - 2018/04/04 : 22:11:12
Hej jag nätkablar från kabelmakaren. Köpte den för att den var fin. Men sen när jag kopplade in så tappade jag hakan:) .. slog mina lorad från supra på öppenhet bred och att högtalaren försvann ännu mera..


Rek .. billiga och välljudande . Kommer lätt att köpa igen därifrån ..


FBK Posted - 2018/03/28 : 15:43:11
Varken på nätkablat än andra Hifi kablar vad jag vet. Och har du Jorma kablar så finns ingen anledning att köpa något annat utan köp någorlunda vettiga kontakter (så bra du har råd med)så är du i hamn.
AndersP Posted - 2018/03/28 : 02:30:39
Har kraven på nätkablar ändrats på sista tiden? Låter den dåligt förtjänar den väl inga kontakter över huvud taget. Annars förtjänar den kontakter anser jag, förutsatt att längderna passar i din uppställning.
Jerry_E Posted - 2018/03/14 : 19:47:55
Är detta en OK kabel i dag och vad märke av kontakter förtjänar den i så fall?
AlfaGTV Posted - 2018/03/14 : 18:03:34
Eftersom vi har vändbara pluggar i Sverige (o större delen av Europa) så gör det inget i det här läget. Anslut bara den gröngula till kontaktens jord i båda ändar så är det OK. Sen kan du vinna ljudkvalle på att hitta rätt fasning men det är ett senare bekymmer.
Jerry_E Posted - 2018/03/14 : 16:14:14
Äger för närvarande några "stumpar", har kortat dem, av Jorma Design:s nätkablar. Tänkte jag skulle terminera dem själv. Nu ser jag att två av kablarna är svarta och en, antagligen menat som jord, är gröngul. Hur vet jag att jag kopplar rätt?
AndersP Posted - 2018/03/11 : 10:14:37
Dyraste kabel jag nånsin har köpt är en ballad signalkabel för 50 kr/m. Jag kunde inte hitta nån bättre.
Oballad har jag 20 m Ino, men den är tjock och hård. Vill ha nåt mjukare. Jag meckar bara högtalarkabel nuförtin om det måste meckas. Ser ingen anledning att greja med signal och nät annat än kontaktering och bestrumpning.
AndersP Posted - 2018/03/11 : 10:04:09
jari Posted - 2018/03/11 : 09:40:53

AndersP skrev:
quote:
men för oss äldre farbröder som är skeptiska till det dyra som säljs och är vana vid att sitta med ett glas vin, bränna fingrarna av oss och tota ihop grejer själva är konceptet att en kabel skulle kunna vara värd nånting svårt att greppa. Du får försöka förlåta oss.


Det är precis vad jag är,äldre och skeptisk,och ett glas vin tackar jag inte nej till.
Alla mina kablar är DIY,utom signalkablarna.Men billigt har jag inte kommit undan,men en hel kasse med "braatthakablar" har jag numera.
Enkeltrådigt,flertrådigt,litz,grovt,tunt,koppar,silver,många har det blivit.
AndersP Posted - 2018/03/11 : 08:41:00
quote:
Det finns ju några bra hållpunkter för den som vill göra i ordning eget kablage.
1. Nätkablar (kraftkablar): Ehm... Elsäkerhet. Håll ordning på grön-gul ledare.
2. Lågnivåkablage: Korta kablar; skärmning, skärmning, skärmning + bra kontakter (RCA, typ).
3. Högtalarkabel: Area, area, area; så korta som möjligt. Kontakter med bra överföringsyta och kabelanslutning.

Så förfärligt dyrt behöver det inte bli att testa lite om man slöjdar själv. Och värdet ligger väl i den erfarenhet man samlar.

Kan bara kapitulera inför lampuraudios visdom. Jag har dock några kommentarer:
1) Jag har tittat på en del köpekablar och även diy-kablar för 230 V och ibland ryser man lite när man ser vad som finns inuti. Det är liksom inte material gjorda för lösförlagd 230 V precis. Ledarna är altså inte märkta med färger. Lite scary tycker jag. Vem betalar när det brinner? Nordost?
2) RCA-kontakter tycker jag inte om. Dom gjordes ju för att sitta inne i tv-apparater för att tillåta isärkoppling om nåt gick sönder, men vad gör man...
3) Ja, precis

Det här med kunskapen man får är ju väldigt trevligt också och fungerar det uppstår en otrolig feelgood - att kunna göra nåt själv som är lika bra som nån dyr produkt eller kanske bättre.
AndersP Posted - 2018/03/11 : 08:09:31
quote:
Det lär du få göra om du provar att göra egna kablar och testar olika kontakter,och andrahandsvärdet är .

Jag har redan alla kontakter som nånsin kommer att behövas och 192 m litztråd kostar 270 kr på Elfa ser jag nu. Fina tygstrumpor kan kan man köpa på många ställen för en överkomlig slant. Nä, det som kommer att kosta är alla timmar som går åt till ett sånt här projekt. Löda litz har jag väl inte direkt provat så mycket, men jag har sett beskrivningar. Blir en ordentlig utmaning. Ett par hundra, individuellt lackade ledare per sladd... Man ska kunna få av lacken med 350 grader och normalt tenn, men när det blir många ledare... Trial and error blir nog modellen här.

Jag förstår att en kontakterad begagnad kabel kan ha ett andrahandsvärde för vissa, men för oss äldre farbröder som är skeptiska till det dyra som säljs och är vana vid att sitta med ett glas vin, bränna fingrarna av oss och tota ihop grejer själva är konceptet att en kabel skulle kunna vara värd nånting svårt att greppa. Du får försöka förlåta oss.
lampuradio Posted - 2018/03/10 : 23:17:51
Det finns ju några bra hållpunkter för den som vill göra i ordning eget kablage.
1. Nätkablar (kraftkablar): Ehm... Elsäkerhet. Håll ordning på grön-gul ledare.
2. Lågnivåkablage: Korta kablar; skärmning, skärmning, skärmning + bra kontakter (RCA, typ).
3. Högtalarkabel: Area, area, area; så korta som möjligt. Kontakter med bra överföringsyta och kabelanslutning.

Så förfärligt dyrt behöver det inte bli att testa lite om man slöjdar själv. Och värdet ligger väl i den erfarenhet man samlar.
jari Posted - 2018/03/10 : 22:55:21
AndersP skrev.
quote:
Det jag tycker är trist är när folk lägger ner många tusentals kronor på kabel.

Det lär du få göra om du provar att göra egna kablar och testar olika kontakter,och andrahandsvärdet är .
AndersP Posted - 2018/03/10 : 18:35:04
Altså, det jag skrev handlade bara om nätkablar. Signalkabel, för att inte tala om högtalarkabel är en helt annan femma.

Jag själv är lite intresserad av litzkabel till högisarna och när jag orkar ska jag tota ihop sådana. Astunn lackad koppartråd borde gå att köpa nånstans ifrån. Lundahl kanske? Ett ohemult picklande blir det innan det blir klart. En annan väg att gå kan vara tjocka buntar av nätverkskabel? Som en underarm Kunde bli liknande Litz eller?

Jag tycker det är jättekul att folk sitter hemma och grejar med kablar. Man kanske löder ihop egna eller byter kontakter på befintliga. Man kanske också provlyssnar köpekablar med sina kompisar och inmundigar ädla drycker. Det gör jag och polarn.
Det jag tycker är trist är när folk lägger ner många tusentals kronor på kabel. Enligt min mening är kopplingen mellan pris och kvalitet svag nämligen och jag har lyssnat en del...
När det gäller nätkabel är elsäkerhet det första jag tänker på. Det finns ingen S-märkning längre och kraven på fabrikanterna är måttliga om man säger så...

När jag försöker se på hela tweakfenomenet generellt slås jag av att det som marknadsförs är produkter som vem som helst kan koppla in på ett ögonblick och som inte syns så tydligt i lyssningsrummet. Vad är sannolikheten för att dom bästa tweaksen är dom som går snabbt och lätt att koppla in utan kunskap? Är det därför det finns en marknad för dyra produkter med sånna egenskaper? Samtidigt står damen i textilbutiken utan kunder... Eller dom som säljer mattor och kuddar.

Jag vill verkligen inte racka ner på nån, men jag tycker bara att det suger om folk blir lurade, inget mer, inget mindre.
FBK Posted - 2018/03/10 : 17:16:43
Har labbat med olika signalkablar idag och det var stor skillnad i mitt fall.
Jerry_E Posted - 2018/03/08 : 21:31:18
Har nu hur som helst skickat efter ett par av de billigaste nätkablarna. Hmmm. Lär väl om inte annat för skams skull få medge de är bra...
Jerry_E Posted - 2018/03/08 : 11:22:54
Då är vi i alla fall överens om detta.
lampuradio Posted - 2018/03/08 : 10:12:41
Bara för att förtydliga: jag avser endast kraftkablarna med ovanstående inlägg. Att signal/data/högtalarkablar har inverkan på signalen är jag med på.
Jerry_E Posted - 2018/03/08 : 09:58:55
Lampuraudio skriver något om att man inte bör bry sig om huruvida de, kablarna, gör någonting för ljudet? Men det måste väl ändå vara själva kärnan? Om de påverkar ljudet i någon riktning eller inte? Sedan kan man säga vad man vill om priser. Det är mycket jag själv inte förstår när folk i allmänhet lägger stora pengar på vad det vara månde. Har jag med det att göra? Nej! Min fråga står kvar: Någon som testat dessa kablar och kan säga något om dem?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.18 sekunder. Snitz Forums 2000