HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Beyma 12p80nd

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Stormen Posted - 2021/08/24 : 08:44:31
EN fråga till alla kunniga.
jag har gått länge o klurat på att bygga med Beyma 12p80nd v2 och tpl 150H. Ja enda sedan LennArt föredömligt byggde LaCapella. Det har skrivits en hel del om 12p80nd på forumet här och på andra ställen.
Circlomannen provtutade ju dessa i horn 2015. http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93628&whichpage=1

Medans jag är på jakt att få en fin övergång till diskant.

Målet är att skapa en mindre högtalare ( på djupet iallefall) som passar som LCR. Dvs den behöver bara gå till 80 eller 100Hz.
Slutet kabinett på ca 20 liter så ser det ut som att den får f-3 på 180hz redan. Men i verkligheten i rummet så rullar den av mera kring 100hz. Det är inga större problem då en förstärkare justerar detta med dsp eller Dirac. Sätter man den med Basport så går den ner till 75Hz.
Men jag vet inte om det bara är jag som är lite tveksamma till portade lådor. Min erfarenhet o smak för portade baslådor är att de är lite entoniga i jämförelse med slutna rappa lådor. Men det finns såklart undantag. ( en rörförstärkare behöver inte låta mjukt o runt en transistorstärkare behöve ritne låta grus, en skarp horn behöver inte låta tratt o en basportslåda behöver inte låta entoningt) Men jag har ingen erfarenhet om hur en portad låda låter i frekvensspannet 70-150hz. Sen är detta element otroligt styvt från början så det är kanske obefogat att jag räds en portad konstruktion.


Jag vill undersöka lite era reflektioner och vad ni tror att detta element trivs i. Det är långt kvar till byggnadet så jag hålle rmig på det teoretiska sålänge.
Kan man köra någon form av horn eller TL lösning som lägger sig kring 80hz så man fortfarande har en relativt liten eller för den delen smal men hög låda som man får in bakom en projektorduk?

(Är det någon som har 12p80nd tpl eller andra element till salu så hör av er.)
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Stormen Posted - 2021/12/04 : 10:37:31
Tittar man på hur det blev med filtret q800hz mellan mellan o diskant då sett från lyssningsposition så höll det även bra här tycker jag. Jag har bara mätt nära innan så det var mest kul o se hur det höll vid lyssningsposition.
12" har en liten dipp vid 1700 flr att sen hoppa till vid 2300. Iallfall som hyffsat ny. Den där toppen vid 2300hz låter påträngande och är trevligare när den kommer från diskanten. Samtidigt som det ger lite karaktär åt elementet.
Det är mycket tycke o smak när man justerar filtren o man böjer o tänjer en massa gränser. Men vet man riktvärdena o hur man "ska" göra så kan man försiktigt börja exprementera.

Lärde mig ett sätt att dra isär, dra isär o så när det är som max fasvända så det blir rakt.

Jag märker också mer o mer genom åren o byggena i mina tester att ju rakare o snyggare det mäter ju tristare låter det. Det är som att man kuvar elementet från dess spelglädje. Så man ska beakta försiktighet o gå mkt på hörsel o ta hänsyn till elementens karaktär.
Nu har jag inte lagt upp några bilder på basåtergivningen. Men ngt som var intressant är att jag tyckt haft världens bastryck o djupt som sjutton. Det skakar i soffan på de lägsta frekvenserna tack vare 12" basarna under soffan o det skapar djupt tryckförändring i hela rummet (känslan) det liksom suger tag.

När jag mäter så dyker anläggning vid 33hz o ganska brant ner så det är -10dB vid 20Hz. Ganska intressant att den fysiska kopplingen i kroppen ger upplevelse av det allra djupaste.
Stormen Posted - 2021/12/04 : 10:30:35
Sådär nu har jag mätt på rummet.
Här är högtalarna satta på golvet o har baffelstöd från basarna. Jag har mätt på centern. Alla subbasar mm avstängda. Ingen dsp eller eq påslagen.Så i verkligheten är det inga problem alls att få stöd till 80-90hz. O med lite automatisk dsp i stärkaren förmodligen lägre. Men vi ska inte gå lägre än portens avstämningsfrekvens kring 80hz. Helt en halv till en hel oktav upp om man vill ta hänsyn till faserna. Dvs 120 eller 160hz. Vid 160hz så kan lådan lika gärna vara sluten såklartTog bilden på projektorn så man får inte dtå ivägen därav den sneda vinkeln.
Stormen Posted - 2021/12/03 : 15:21:16
@FForsman

Ja det är riktigt häftigt när ngt bara ökar, förr var det en vanlig bil slutade accelerera lite över 100 och fortsatte sen att öka. muskelbilar med automat som liksom bara fortsatte accelerera kraftigt även mellan 100-200km/h. Idag är det bra drag i de flesta motorer och inte att föringa elmotorerna i en xc90 på 450hp. Elmotorer är häftiga, de också bara ökar.

@Martinsson Ja det är något med riktigt bra o hårda element. På pappret så ser denna 15" ut att vara alldeles för lik 12" mellanregistret, egentligen samma motor, chassi, upphängning, kant, vikt p åmembran osv. Men det går att sätta den i en applikation so minte 12" går att göra med. Riktigt läckert. Det är en helt annan bas och attack i mellanbasen än man någonsin kan få med långslagiga sladderelement.
Det förtar inte att det är trevligt såklart med responsen 20-40hz med ett långslagigt dito eller ja en 21" bas kanske. Men vinsten i att göra såhär med en styv 15" är väldigt väldigt bra. O då snackar vi ändå att det är lite fult att använda dessa element i en basreflex och inte i ett elegant horn.

Men jag märker också att dynamiken ökar, dvs man spelar ganska lågt o så är det så man riktigt hoppar till i vissa situationer o tänker, jäklar vad det högt?

@adhoc. Ja jag ser bara vinster i att ha hyffsat litet spridningsområde utifrån reflexer i tak o golv mm. Jag var tvungen att räkan lite på det med spridningen i sidled, jag tror du kommenterade det på minhembioforum. hur mycket är 80-90 grader? Jag hade liksom inte tänkt på det innan du nämnde det. Men det blir 4-6m bred soffa om man sitter 3-4meter ifrån. Så det är ju lugnt även ur "publik" syfte.

Det låte rlikte olika när jag kör brustest och ska ställa in. Jag tog ur diskanten och mätte den och den visar inget problem. Ska kolla om det är kanske någon otäthet mellan lådan och gjutjärnet då jag inte var så noga med det på diskantlådan. Det är ju ätt fixat med gummiduk eller svart fönstertätning.
adhoc Posted - 2021/12/02 : 21:55:14
Jag har resonerat liknande, att ljudet vid golvet (där katten och inte jag ligger) inte är intressant. Det är heller inte särskilt intressant hur ljudet är för någon som står rakt upp och ned bakom soffan. Varsågod att stå där, själv sitter jag hellre ned i soffan.

Från bilderna ser det ut som vi har ganska lika bakåttilt på lådorna. (Endast centern under TV:en för mig, R+L är 100 cm höga och har inte lutande baffel)
Stormen Posted - 2021/12/02 : 20:18:51

@adhoc

Ja det hörs stor skillnad iomed att dom annars spelar under soffbordet. 30 grader låter bra på pappret det innebär rent matematiskt 15 grader på 350cm avstånd 93cm upp och då med 15 grader sprid ing neråt 93 cm neråt mitten. Då lägsta till högta på 186cm.
Det ser ju bra ut, men såååå bra äre ju inte. Man hör skillnad men då behöver jag ställa mig upp i rummet. Det är ingen som helst skillnad om jag sitter upp i soffan, halvstår eller sjunker ner. Så i praktiken en träffbild på en meter men inte mindre o inte begränsande på något vis.
Så det här med att tpl150h behöver sitta med en 6.5" ovan o under för att öka spridningen är ngt jag inte riktigt förstår. Smal spridning är att föredra. Minskar reflexer o i hififotöljen sitter man still.
Ibland stöter jag på argument som att ja det hörs om du går omkring. O vem sjutton går runt när dom ser på film eller njuter av sin sex-siffriga anläggning?

Jag har inte stött på några som helst problem av spridningen. Det fungerar jättebra. Sen är det som alla högtalare. Sweetspot är sweetspot med precis rätt vinkel osv så liksom blir det väldigt bra. O det är ju med dome diskanter då :-)
adhoc Posted - 2021/12/01 : 16:47:09
Skrev ett inlägg samtidigt som någon klåpare grävde av fiberkabeln på andra sidan gatan.

Nytt försök från jobbet då:
Märker du av någon påtaglig skillnad för ljudet vid lyssningplats för TPL 150H om lådorna står platt mot golvet eller är uppvinklade litet, som på bilderna? Spridningen vertikalt är ju ganska smal, kring 30 grader.
martinsson Posted - 2021/12/01 : 08:41:33
Kör ju själv med 15" midbas och 1,4" driver på 60x40 horn och det som slår mig mest är (svårt att beskriva sånt här) dynamisk realism, dvs. att när det ska smälla så smäller det verkligen, oavsett vilken nivå man spelar på, och det handlar inte om att spela högt då man får den känslan väldigt tidigt, en form av mäktighet.

Detta är alltså något som kommer utöver de andra mer traditionella hifiparametrarna som 3D, upplösning, tonalitet och låg distortion, inte på bekostnad av desamma, just distortion är ett annat område somjag tror påverkas positivt av detta tillvägagångssätt då elementen jobbar mindre.

FForsman Posted - 2021/11/30 : 23:17:26
Kul att läsa din beskrivning av systemet. Visst är det läckert att bara kunna vrida upp och musiken bara blir mer fysisk utan att det låter illa
Stormen Posted - 2021/11/30 : 13:43:54
Utformningen av basarna är mest utvärderade hur de ser ut stående. Lite stoltare.

Stormen Posted - 2021/11/30 : 10:30:06
@passerati Skarpsynt. Det är samma mått på alla lådorna. Men mycket ritkigt så ser det ut när lådan står lutad bakåt och med linsen på mobiltelefonen som förvränger perspektiven lite.


@FForsman Tack, jag har väldigt bråttom när jag bygger och jag skulle lämnat in lådorna för lackning istället. Jag är så nyfiken och ivrig att få igång det nya. Men det är ju inte utan att lackning kan ske nu också. Systemet har spelat sen den 3:e och basarna kom in nu den 16:e. Filtren är inte klara än utan ligger bakom i krokodilklämmor. Som DIY:are så är man väl aldrig klar med filtren :-)
Det är 2:a ordningens filter och bryter vid ca 1800hz. Men det var inte helt självklart här utan exprementerade med en kondign hit o en dit. Detta var också med ganska oinspelade element. Så det tål att lyssnas på igen. Kan ju vara så att det där värdet på kondingen som jag fick lägga lite tidigare 1400hz och undertryckte mellanregistrets lite vassa uppsprickning vid 2300hz är borta nu efter inspelning?
Sen blir man ju lite döv av att lyssna in diskantdelning. Det är lätt att ryckas med i att ha lite upplyft diskant. Speciellt när det inte är påträngande utan luftigt som med AMT diskanterna.
Nu när jag för tillfället har 15" basarna fram så kan man exprementera med att stänga portarna på frontarna och dela vid 180hz och lyssna in vad man tycker. Det tål även att testas vad man tycker om första ordningens filter mellan mellan o diskant. För effekten har dom så jag är inte orolig att skada elementen.

Nu efter de frösta 50 timmarna så märker jag att diskanten har lugnat sig en hel del och mellanregistret blivit av med en del pappighet. Detta är inget som syns på mätningar före och efter inspelning. Ja den första timmen med ordentlig max-motion gjorde att FS sänktes några få hz på mellanregistret. Sen är det ju så att iomed att allt styrs med DSP, fördröjningar osv så är det svårt att utvärdera. Höjer man basen lite och dess brytfrekvens så fösvinner också en del PA sound. Men jag tycker att hela systemet är väldigt befriat från allt sånt.
Det är ju så att jag har byggt ett underhållningssystem. Dvs men DSP och alla justeringar av förstärkaren så kan det liknas lite som ett filter i mobiltelefonen. Det förstärker intrycket.
Jag vill bli underhållen, det ska vara tydliga röster, tryck i effekterna och låta gött o tydligt.

Det jag slås av mest är att det finns ingen som helst begränsning i systemet, när jag höjer så bara ökar det.
Men också att jag sitter och tittar på ganska låg volym. Jag hör allt tydligt utan att vrida upp volymen.


FForsman Posted - 2021/11/29 : 16:44:37
Imponerande! Själv tar det evigheter mellan tanke och handling men hos dig smäller det bara till. Mycket spännande uppsättning och mycket roligt att följa!

Får jag vara nyfiken på du har löst delningen?
Passerati Posted - 2021/11/29 : 16:16:18
Spännande att se dina byggen herr Storm.

Har centerhögtalaren andra mått eller är det en optisk synvilla på bilden?
Stormen Posted - 2021/11/29 : 15:19:23
Det är uppställd och det spelar.
Nu är det så att topparna ska byggas in i väggen. Det var iallafall tanken. Men för att göra det så behöver jag sätta upp en AT duk (Akustisk Transparant)

Basarna gjordes så låga som möjligt 40cm för att ge så mycket bildutrymme över som möjligt. Inser att det kommer nog inte att behövas och jag kunde kostat på mig någon centimeter till.

Det går även att ställa basarna upp och topparna uppepåför en 2 kanals lyssning.
Basarna kan även placeras tex på var sin sida om soffan eller liggandes bakom. Men det skapar bäst ljudbild och övergång till topparna med att det kommer framifrån.

Basen blev mycket torr och bra. Det spelar på bra ordentligt ner till 30-35 Hz men även efter det. Det är en maxslaglängd på 7mm på detta element men Xmax damage är på brutala 52mm peak to peak. vilket skulle vara 26mm i enkel riktning.
Jag har satt ett filter så de spelar ner till 50hz i dagsläget där 2st 12" basar under soffan tar över och skapar den fysiska upplevelsen.

Det blir alldeles för mycket att ha båda bassystemen spela på samma frekvens. Men bara för att jag är nyfiken så testade jag att stänga av 12" basarna och bara spela med 15" fram utan nedre gräns, ja tom så var jag nyfiken på att peta upp lite DSP +5dB under avstämningsfrekvensen. Ja alltså våldtäkt på elementet i audiofilkretsar.
Herrejisses vad det fanns effekt att få ut. Elementen slå bara några millimeter men det känns i soffa och omgivning. Men det var bara för att testa. Nu har dom bottenskydd på sig. Men det finns inte ens en tillstymmelse till rörelse på elementen vid normala volymer. Knappt när man vrider på. Det är fantastisk utväxling till rummet för att vara basreflexlösning.

Nu är det kopplat så att basarna har egna steg och ligger på subutgång 2. Det gör att alla frontar, surrounder och atmos bryter vid 90hz och styrs då ner till de förträffliga 15p80nd.

Nu när frontarna får baffelstöd och står mot golvet så kvalar dom in som fullregister för Yamahas mikrofon ( fritt stående på golvet mot bakvägg ca 90hz) Så det gjorde mer än vad jag trodde vart man ställer dom. Nu ska vi ta det med en stor nypa salt för Yamaha är inte speciellt välskrivet när de sätter en högtalare som fullsize. Men det talar ändå om att det ger en stor skillnad i stöd.

Jag kommer att mäta upp rummet mera framöver. Jag har bara mätt upp basen och lagt in det i sin Minidsp HD för att få bukt med den +12dB puckel som jag har på 35hz i rummet.
Stormen Posted - 2021/11/29 : 15:11:11FForsman Posted - 2021/10/29 : 23:10:08
Läckert!
Stormen Posted - 2021/10/29 : 21:12:55
Kom på att vi har Tools i Karlskoga. Men efter att ha sett priserna på vad svarteloxerade insex kostar på nätet så var det med lite nervösa steg jag gick in på Tools.
Dom hade ett ordentligt sortiment. Jaha hur många ska du ha?. 40 av den o 24 av den sorten blir bra.
Under tiden försökte jag luska ut vad det kunde kosta. För de riktigt dyra butikerna sätter ju aldrig upp priser utan har en pryglingsbänk, ja menar kortdragare på utvägen.

Va, är dom dyra styck? Typ 10kr?? Sådär? Försökte jag med medans han räknade ända upp till 40.

Ja dom går på vikt dom här svarar han.

Jag blev inte riktigt klok på om det då skulle vara dyrt eller billigt.

Ja o så lite mindre skruv med försänkt skalle, m4 med 7mm huvud. Jag hade med mig skjutmåttet så jag kunde mäta direkt.

Mhmm, sa expediten o plockade i mera i pappåsen.

Nu hade jag närmare 70 skruv i påsen. Han tällde den på vågen vid kassan, knappade lite o sa. Jaha så det blir 64kr.

Va? Har du inte missat en etta eller tvåa före? sa jag. Närå, 100kr kilot så det är bara o plocka vad man vill.

Aha, jag har all anledning att komma tillbaka sa jag o önskade fin helg o skyndade mig ut, ja ifall han ändå slagit fel :-)
Stormen Posted - 2021/10/29 : 21:01:34Stormen Posted - 2021/10/29 : 19:18:44
Ja, jag tycker att 22mm mdf var lite väl mjuk i kärnan i jämförelse med plywood. Men har hårda ytor. Så man borde limma 2st 12mm istället.


Det börjar ta sig.

Har anslutningar så jag kan ha filtren på utsidan och även om man vill köra seoarata steg med dsp eller så i framtiden. Passade på att dra en kabel o täta imellan ifall man vill ha filtren innuti som vanligt.FForsman Posted - 2021/10/27 : 16:23:47
quote:
Jag vet inte om det spelar roll att det är mellanregister som bara går ner till 100hz. Eller om en baslåda lider mera av energiöverföring. Men givetvis så ska vi eftersträva så döda kabinett som möjligt.
Du kommer säkert att få till en fullt tillfyllest lösning. Det jag märkt på egna byggen är att ganska högfrekvent ljud (vad nu det är med säg ca 500 Hz) läcker mer än vad jag trott genom väggarna på kabinettet om de inte är stumma/dämpade tillräckligt. Nu tror jag att 22mm MDF är fina grejer men ska jag bygga något nytt kommer jag nog att vara mer noggrann med stavning och dämpning änjag varit tidigare
Stormen Posted - 2021/10/27 : 10:57:50
ja, det är inte så dumt med lite tvärstag på olika sätt för att stabilisera. Jag ska knacka runt lite för att se vart det är som sämst.
Jag hade tänkt mig ett stag mellan basporten o elementet som fäster bak då det är ganska smalt. eller man kanske ska snedstaga istället till sidan.

Jag vet inte om det spelar roll att det är mellanregister som bara går ner till 100hz. Eller om en baslåda lider mera av energiöverföring. Men givetvis så ska vi eftersträva så döda kabinett som möjligt.

Jag sneglar på ett par bafflar som Bo tog fram till TL8. det är 3 lager med 6mm MDF och mineritskivor på fram o baksida. Stenhårt är det minsta man kan säga. :-)
FForsman Posted - 2021/10/27 : 10:18:13
quote:
Acoustic flow improvement stabilisator.


Kommer du att staga sidorna på lådan invändigt något mer? 22 mm MDF är visserligen tjockt och stabilt och kanske fullt tillräckligt men ett par ribbor tvärs sidorna kan göra susen för att flytta upp punkten för när lådsidorna ger resonans.

/mvhff
Stormen Posted - 2021/10/26 : 21:31:36
När jag bläddrar i gamla kataloger så ser man rubriker från försäljningsavdelningen o tänker, va ända in i,,, hur kunde dom vända det där till något att göra reklam om.

När jag borrat hål för banankontakterna så inser jag att om man bygger allt i 22mm mdf så ska man väl inte ha en sladdrig plastbit på 60mm som svajar.
Så jag sågade till en lite låda som jag limmade för hålet så kan man borra för kabeln o täta med silicon.

Aha, den funkar alltså då som lådstabilisator, den tar bort läckage, den minskar stående vågor i kabinettet, den sitter placerat mitt bakom magneten så flödet sprider sig bättre i lådan.

Jag introducerar: Acoustic flow improvement stabilisator.Att det är en designmiss av mig o påkommet senare nämner vi inte högt. :-)
Stormen Posted - 2021/10/26 : 13:36:37
Slipat alla sidor efter limningen.
Nu ska kanterna fräsas, borra för kabelanslutningar o sen lackas.

Det går framåt :-)

Stormen Posted - 2021/10/25 : 09:53:42
Första inpassningen av fräsningen.
Grannen hade 48mm borr vilket blir då samma längd på röret som tjockleken på baffeln.
Stormen Posted - 2021/10/20 : 22:11:43
Ok
Jag har kommit till massa slutsatser.
Att mäta portade lådor var inte lika lätt att förstå som slutna lådor.

En panasonic wm61a är helt ok att mäta med (om den är hel)

I REW så kan man i preferences/analys ställa ner tiden till ett fönster på tex 7ms och 15ms. Detta tar bort massor av rummet. ReW är ju i första hand till för att mäta rummet, så det är inställt på det.

När jag sedan jämnar ut kurvorna lite lätt och mäter rätt får jag helt annan respons.

+3dB vid högsta punkten och -3dB vid lägsta ger denna mätning ca 87Hz.

Impedanskurvorna har samma Q värde o ligger i våg med varandra.
Hade jag inte haft nån mikrofon från början utan bara litat på programmen hade jag nog varit klar nu.


HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000