HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Björn-Olas resa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Björn-Ola Posted - 2022/01/21 : 22:12:01
Här var det tomt.
Det får jag åtgärda.
Återkommer.
Jag kommer att börja i det glada 60-talet.

Faktum är att jag har letat upp bilder på allt jagt ägt. Kul att gå tillbaka i tiden. Men det kommer jag inte att tråka ut er med. Det blir grova nedslag i stället.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Björn-Ola Posted - 2023/12/02 : 06:29:39
Trevligt FBK. Jag har inte hört dem, så jag kan inte uttala mig. Min erfarenhet är egentligen rätt begränsad när det gäller hörlurar.
FBK Posted - 2023/12/02 : 02:32:02
Sedan du var hos mig i Vallentuna och vi lyssnade på era lurar så har jag uppgraderat till Marshall lurar...inte sådan som du gillar kanske men de är trevliga. Ska kanske om jag får tillfälle att testa ett par AKG som jag fått tips om att de är lite fylligare än andra AKG.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWiGSe27q30a_KO84dk4abouXl0ErtYlvOJ_04fRQrXEuUzgNWTfkD0zuUnM7fkgNqlps&usqp=CAU
https://www.dlxmusic.se/storage/F5AE2CBC01B80B4FA42DCA1C358C8B5C482A45BFFC980170D34BD59965099D22/28e38d12b5684353b2c4326224b2e983/jpg/media/39640739356a47d78925628544fb2903/1062437.jpg
Björn-Ola Posted - 2023/11/27 : 17:00:13
Tack Imperial

Jag bor lite avigt till. Går det att mäta upp rören när de är fastlödda på kretskortet?

Imperial Posted - 2023/11/22 : 23:37:47
Om du e osäker på hur skicket på dina rör e så kan ja mäta dom åt dej.
Har du vägarna förbi södra sthlm så e du välkommen hit.
Björn-Ola Posted - 2023/11/22 : 22:48:52


Ny lekkamrat.

Jag har länge funderat på en ny DAC. Min gamla Audio Aero Prima är snart 20 år gammal och även om jag tycker om ljudet, så har det irriterat mig att jag alltid måste ha den avstängd när jag inte spelar p.g.a. rör ditlödda på kretskortet. Jag har bytt dem en gång och det förbättrade ljudet markant. Man märker inte när ljudet gradvis försämras över tid och jag hade DACen i standby läge, ovetandes om att rören då var ständigt aktiverade och slets ut. Idiotiskt, för det är min bestämda uppfattning att en DAC aldrig ska stängas av om den ska låta som bäst, så detta har irriterat mig.
Nu har jag köpt en begagnad PS Audio Directstream DAC.
Den kom med ett instoppat streamingkort #8221;the Bridge#8221; som extra bonus.
Ni kan läsa om den speciella tekniken de använder sig av för DACen på nätet om ni är intresserade. Själva DA omvandlingen är mjukvarubaserad och är uppgraderingsbar.
Det låter bättre än min gamla DAC, ljudbilden är lite större och det är mer upplöst. Jag är inne i en opera-period just nu, något jag inte lyssnat på väldigt länge. Därför blir det en del kör och där är det lätt att höra den högre upplösningen, även om jag måste säga att min gamla DAC stått sig väl. Jag matar DACen med min streamer NAD 50, men nu har jag också fått igång det inbyggda streamingkortet och jag tycker faktiskt att den låter bättre. Ännu större ljudbild och bättre upplösning. Det är just sådant jag lyssnar efter just nu.
Appen till kortet är extremt basic. I princip måste jag vandra i mappstrukturen när jag ska spela musik från min hårddisk. Det fungerar i alla fall. Får se om jag köper någon annan app, ROON kanske.
Intressant att min M50 som är 10 år gammal inte låter lika bra. Tekniken utvecklas? Men jag tyckte att den lät klart bättre när jag använde ROON och avlastade den.
Att låta datorn med min hårddisk göra mycket av jobbet leder enligt min erfarenhet till bättre ljud, det var något jag lärde mig redan då jag körde med Squeezeboxar. Ju fler funktioner man stängde av i SB, desto bättre ljud.

Jag har en dedikerad dator i klädkammaren där jag också har min router. Därifrån har jag ethernetkablar till switchar placerade i TV rum och musikrum.

För musikrummet har jag en Nuprime switch som ska vara lite mer audiofil samt en mer påkostad ethernetkabel från den till min M50. Jag har beställt en bättre kabel även till min PS Audio. Jag har även iFi ethernetfilter på ingångarna. Seriöst ska det vara. Gör det skillnad? Tja?
Björn-Ola Posted - 2023/07/11 : 19:23:15
Jag har ju en förstärkare som ger 30W i klass A.

Det är vad jag brukar säga när jag har folk hemma.

-Den ger hela 30W i klass A!

??

-Alltså, i klass A!

De ser inte särskilt imponerade ut.

-Men det är ju i klass A!

-Jaja, jag hör vad du säger.

-Suck!

Men nu har jag läst på lite.
Den ger faktiskt 75 W i klass B vid 8 Ohm och hela 120 W vid 4 Ohm.
Mina högtalare är klassade i 4 Ohm.
Alltså har jag 120W att leka med.
Så nu säger jag att förstärkaren är på 120W utan att direkt ljuga och folk ser lite mer imponerade ut. Det känns faktiskt bättre.

abbot Posted - 2023/05/10 : 01:46:26
Låter som om det var väl använda pengar...
Björn-Ola Posted - 2023/05/09 : 16:09:07
Jag bytte till en nätverkswitch som ska rensa bort störningar och förbättra ljudet.
Fantastiskt.
Ljudbilden öpnnades upp, basen gick en oktav djupare och musiken fick ett bättre rytmiskt driv och en massa andra saker hände. Eller som jag snarare önskade hade hänt och som jag önskar att jag hade kunnat förmedla utan att ljuga.
Kort sagt.
Jag hörde ingen direkt skillnad.
Nu till problemet.
Jag kan inte vara säker på att det inte gjorde någon skillnad. Det är för omständigt att gå in i ett annat rum och byta switch. Mitt minne är för kort för att detektera skillnader efter den processen.
Jag har idag inte en järnkoll på hur min anläggning låter. Annat var det förr. Då hade jag valt ut en begränsad mängd musik som jag använde för utvärdering och jag kunde då höra även små förändringar någorlunda. Så är det inte idag. Jag har släppt detta intresse och lyssnar idag inte på ljud utan på musik. På ett sätt är det befriande men det gör mig inte till någon ljudexpert längre.
Men jag känner att jag njuter mer av musiklyssning idag än vad jag gjorde då. Vad innebär det värderat i pengar?
Din inställning kan betyda betydligt mer än de investeringar du har gjort. Din inställning är gratis.
Det innebär inte alltid att det bara är att ändra inställning. De sista investeringarna jag gjort har inneburit att jag nu kan sitta i timmar och lyssna utan någon lyssningströtthet. Dessa extra timmar kostade pengar.
Björn-Ola Posted - 2022/10/03 : 22:32:13
Meze Empyrean för rockmusik. Men nej, jag använder min fasta hörlursanläggning för lite, så just nu är det dött på den fronten. Jag är just nu särbo och har hela huset för mig själv. Då faller lite vitsen med en fast hörlursanläggning. Jag behöver ju vanligtvis inte ta hänsyn till någon när jag vill lyssna på musik och har jag folk i huset, så är det inte lämpligt att sätta på sig hörlurar och stänga av omvärlden.
Under sommaren gillar jag att sitta ute på altanen och lyssna på musik med hörlurar. Då har jag min portabla utrustning. Jag tycker inte att det finns någon mening i att ändra något där. Jag köpte en begagnad Hugo TT för detta och har även en dyr DAP. Nästan oförskämt bra.
Först när det kommer en superlur med aktiv bullerdämpning, så kanske jag kan frestas. Någon sådan finns inte idag. Anledningen är att jag har trafikbuller som jag normalt aldrig störs av utom ibland när jag lyssnar på musik på altanen.
Min fasta hörlursanläggning har jag just nu i sovrummet eftersom jag inte ser någon vits med att ha både högtalare och hörlursanläggning i samma rum.
En anledning att den inte går så ofta är att jag känner mig obekväm med rörförstärkare. Det känns som att jag sitter och sliter på rören när jag lyssnar. De blir dyra att byta och när bör det ske? Mina kunskaper känns lite otillräckliga. Jag kom över förstärkaren begagnad. Man kan bli frestad av ett överkomligt pris snarare än av ett verkligt behov. Men visst låter det underbart, så mycket detaljer som kommer fram. Men jag var lika glad med Burson Soloist.
Så är det väl alltid med uppgraderingar. Efter den första kicken så är allt som vanligt igen.

Mina hörlurar:
Sennheiser HD800. Fantastisk för klassisk musik.Har några år på nacken men har sin spetskompetens med hög upplösning och stor ljudbild.

Denon AHD7000. Har också några år på nacken. Har Denons typiska hörlursljud med lite krämigt ljust mellanregister och V formad frekvenskurva. Har gjort comeback i mitt musiklyssnande eftersom den är sluten och dämpar ljud utifrån en aning. Blev tidigare utkonkurrerad av HD800 som lät mer naturlig och neutral och bättre på allt utom basen.

Hifiman Edition X. Min första magnetostatlur. Får inte förväxlas med den nya Hifiman Edition XS som är en billigare lur. Edition X har en ovanligt hög känslighet och fungerar bra ihop med en DAP.

Hifiman HE1000SE. Fantastisk upplösning. Bra ljudbild. Precis som Denonluren lite hissad diskant. Bäst på klassisk musik och konkurrerar därmed med HD800.

Jag har också lite inearlurar. Mest intressant är Sony IER-Z1R. Använder den tillsammans med min Sony DAP. Det här kan man använda på altanen om man vill stänga ute trafikbuller. Jag har inte så stor erfarenhet av inear lurar, men Sony luren låter faktiskt lite som en over ear lur. Annars behöver jag lite tillvänjning när jag ska lyssna med inear lurar. Jag kan få en känsla av att ljudet uppstår inne i hörselgången. Men inte med Sonyluren.
Passerati Posted - 2022/10/03 : 06:29:41
Har du något du nu går och funderar kring för hörlurs anläggningen?
Björn-Ola Posted - 2022/10/01 : 21:38:33
Nej, det är ju inte precis min mening att sova med hörlurar på. Sängen är egentligen ingen bra plats för hörlurslyssning, inte för mig i alla fall.
Passerati Posted - 2022/10/01 : 20:19:30
@Björn-Ola
Sitter gärna in min Corona fåtölj och lyssnar med Pryma men tror att jag skulle trassla in mig emellanåt i sladdarna on man låg och sov med hörlurar. Har du hittat några smala lurar som man kan ligga och vila med även på sidan?
Perfector Posted - 2022/09/25 : 16:46:32
Soft kyrkorgel, nedsläckt med bara några levande ljus och sitta i favoritmöbeln.
Det får i alla fall mig att totalglömma allt annat
På lite sen kvällstid när alla infraljud från motorvägen har lagt sig
Björn-Ola Posted - 2022/09/25 : 16:28:57
Apropå Perfectors roliga inlägg ovan.
Vi på kontoret där jag jobbade fick chansen att gå en kurs i Yoga som en del i programmet att komma tillrätta med stress. Tanken var att det är viktigt att kunna koppla av efter jobbet och släppa alla problem.
Jag kände personligen inte att jag hade behov av kursen, för jag tycker att musik får mig att koppla av, men jag uppskattade kursen. Framför allt var mitt gitarrspelande väldigt avkopplande, för då blev jag tvungen att släppa tankarna på annat och koncentrera mig på spelandet.
Det är inte säkert att musiklyssning alltid fungerar som avkoppling. Är man ordentligt stressad så drabbas koncentrationsförmågan och då blir det svårt att lyssna på musik. Även depressioner kan ge samma problem. Då kanske Yoga kan hjälpa till?
Visst har det funnits perioder i mitt liv då det inte har fungerat att sitta ned och lyssna på musik.
Hur inverkan av hur man mår påverkar musiklyssnandet kanske kan vara ett ämne för en tråd?
Nu har jag pensionerat mig, så stressar jag nu, så får jag skylla mig själv.
Perfector Posted - 2022/09/21 : 14:14:59
Du får sova ZEN :-)
Björn-Ola Posted - 2022/09/21 : 13:00:42
Att ha hörlursanläggningen i sovrummet har ju sina fördelar. Man är ur vägen när man lyssnar på musik och stör inte. Det är bekvämt att ligga på sängen och finlyssna.

Så när jag bestämt mig för finlyssning med min hörlursanläggning så börjar jag med att i god tid dra igång förstärkaren så att den hinner värmas upp.
Den har lite hyss för sig innan den blir uppvärmd, morrande trafo och man hör små kyrkklocke ljud.
Sedan funderar jag på vad jag ska lyssna på. Klassisk musik passar bäst när man ligger och lyssnar, så det blir det oftast.
Sedan går jag till min lilla samling av hörlurar. Vilken lur beror på musiken jag valt. Fast jag kanske ska pröva denna idag? Eller? Nej, den här får det bli.
Sedan försöker jag hitta musiken i ROON på min padda. Av någon anledning gömmer alltid ROON just den plattan jag söker. Efter att ha hittat de rätta svordomarna och sökorden så dyker den kanske till slut upp. Jag vet inte varför just min klassiska musik funkar så dåligt i ROONs sökfunktion. Kanske p.g.a. att jag pillat i metadatan. Jag väljer ändå ROON vid finlyssning för att jag tycker det låter bättre än Bluos. Därefter gör jsg en liten passande justering av frekvenskurvan på min RME DAC. Har jag en EQ så ska den fanimej användas.
Så placerar jag hörluren försiktigt på huvudet, lägger mig ned i sängen, justerar kudden och justerar läget och vinklarna på kuporna. Så tar jag min iPad och trycker igång musiken. Hm, för lågt ljud. Masar mig upp ur sängen och justerar ljudnivån på förstärkaren och så försiktigt tillbaka till rätt lyssningsposition i sängen.
Så sluter jag mina ögon med ett belåtet leende och somnar direkt.
Om ni nu tror att jag löst mina sömnproblem med det här så tror ni fel. Efter att ha vaknat upp från en mardröm om boaormar med hörlurskabeln virad tre varv runt halsen och ena hörlurskupan halvvägs in i munnen, så kan jag omöjligt somna om och ligger vaken hela natten, skitförbannad över att jag bara kan somna när jag ska lyssna på musik.
abbot Posted - 2022/09/15 : 21:55:47
Din Cayin får goda vitsord från de som har provat. Såvitt jag vet är 300B-rör väldigt långlivade så du kan tuta på för fulla muggar. Hörlurslyssning innebär stor brist på störande rumsakustik. Det får man leva med...
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 20:24:18
Jag spelar mest mina rippade cd-skivor eller nedladdad köpemusik i highres format (gäller mest klassisk musik).
Musiken har jag lagrad på lösa hårddiskar. I vår klädkammare står en liten dator med en lös hårddisk ansluten till min router. Separata nätverkskablar till olika delar av huset. En går till en hifiswitch som matar bl.a. NAD M50 streamern och NAD M10.
Rippar gör jag på min bärbara dator med dbPoweramp. I den datorn har jag Audacity som man kan editera musikfiler med, som att klippa isär långa musikfiler, tona ut låtar som aldrig tar slut och annat.
Jag kan även ladda hem musik från Youtubefilmer via en app. Exempelvis s.k. backing tracks som man kan spela elgitarr till.
Ni ser på bilden från musikrummet en gitarrhögtalare.
Helgerån! Förstör säkert ljudet fullständigt från mina högtalare. Har inte vågat testa. Jag vill kunna spela elgitarr och höra ljudet blandas med musiken från högtalarna.
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 19:50:30

Hörlursförstärkaren i sovrummet. Ibland är man ju hänvisad till hörlurslyssning.
I sovrummet har vi också en liten microanläggning i form av NAD M10 samt mina små Monitor Audio Studio 2 högtalare. Det för att, eh, tja, eventuellt kunna lyssna på vaggvisor för att kunna somna.
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 19:42:26
Det jag kan komplettera med är om mina musikspelare och DA-omvandlare.
Jag har ju kvar min gamla Audio Aero Prima som DA-omvandlare. Jag tycker fortfarande att den låter mycket bra. Lite mer analog karaktär med fin ljudbild. Den har mer djup i ljudbilden än exempelvis Chord Hugo TT. Må vara att Hugo TT hade sämre kablar vid jämförelsen. Tyvärr har ju Prima fastlödda rör vilket gör att jag inte kan ha den ständigt på, vilket enligt min erfarenhet förbättrar ljudet på cd-spelare och dacar. Därför har jag en Chord 2Qute inkopplad också som används till vardags. De båda Dacarna matas från streamern NAD M50, som använder BluOS. Jag kör också med ROON, för att jag tycker att det låter lite bättre. Jag kunde tidigare använda mig av ROONs EQ, för att göra hårt dynamiskt komprimerad musik lite mer lyssningsbar. Numera har jag ju tonkontroller på förstärkaren, så det är inte längre ett skäl för att använda ROON. M50 matar även en RME ADI-2 DAC i sovrummet på andra sidan väggen, för hörlurslyssning.
Hörlurslyssnandet och vad jag gått igenom där är en annan historia.
Björn-Ola Posted - 2022/09/15 : 19:23:49
Det är absolut värt att begrunda. Men jag vet inte var dessa "toppar" som är gjorda för att fungera med separata aktiva subbar går att finna. De flesta stativhögtalare är ju gjorda för att fungera ensamma med följden att känsligheten är låg.
Vad finns det för stativhögtalare som skulle låta bättre än det jag har och som har hög känslighet och därmed förmodligen inte går djupt i basen?
På sätt och vis är ju mina QRS Saturnus som jag nu driver dem en tvåvägs högtalare med en subwoofer driven med separat slutsteg, fast allt i samma högtalarlåda.
HerrD Posted - 2022/09/13 : 20:47:29
Om du gillar det du har och vill nyttja 30 klass A watt bättre så varför inte dela systemet som toppar och några basar? Det brukar göra att upplösningen ökar i mellanregistret, kanske inte lika mycket i ditt fall som redan har dedikerade basar. Men förstärkaren kommer få det lättare att bara driva säg över 80 Hz och med flera basar får man både jämnare nivå i rummet och mer kapacitet. Kanske en väg att begrunda?
Björn-Ola Posted - 2022/09/13 : 11:20:30
Tack för svaren. Det är ju riktigt att man inte kan rekommendera högtalare utan att veta mina preferenser. Vet jag ens det själv? Jag är ju van vid hur mina högtalare låter och de få gånger jag lånade hem högtalare så gillade jag inte ljudet eftersom det lät lite annorlunda mot vad jag var van vid. Men om jag gett det lite tid, hade jag vant mig och uppskattat dessa högtalare mer?
Jag har en kompis som, jag har insett det nu, helt enkelt byter högtalare med jämna mellanrum. Jag vet faktiskt inte vad han är ute efter. Eftersom hörselminnet är dåligt så minns jag inte hur anläggningen lät innan bytet, mer än att jag tyckte att det lät bra. Vad har han vunnit? Det låter bra nu men det gjorde det innan också. Förmodligen kunde han höra skillnader i karaktär, men man vänjer sig fort. Någon gång tyckte jag att han hamnat snett då han fick ett kyligt ljud som jag inte gillsde, men det var ett undantag, i alla andra fall fann jag ljudet mycket njutbart.
Han köper begagnat och har ingen möjlighet att prova innan, men förlorar inte så mycket pengar på bytena. Är det något han jagar eller är det glädjen av att testa som driver honom? Jag har aldrig frågat.
Så vad skulle jag vara ute efter om jag började jaga högtalare? En högtalare som har ungefär samma karaktär som mina QRS, med lite mjukare ljud med lite värme, men med högre upplösning och ännu bättre förmåga att skapa en ljudbild med mer precision och djup? Högre känslighet eftersom jag bara har 30W så att jag får mer ut av min förstärkare? Är det ett problem egentligen?
Vad finns det för möjligheter att testa? Högtalare i den prisklassen vi pratar om kan man väl knappast låna hem? Det blir ju också långa och svåra transporter. Dessutom en massa jobb för att optimera placeringen, vilket gör det svårt med jämförelser.
Det verkar för mig vara för mycket jobb när jag egentligen är rätt nöjd med högtalarna.
Passerati Posted - 2022/09/07 : 08:29:13
quote:
Björn-Ola
Men. Är det någon som har förslag på en uppgradering till en inte alltför tungdriven högtalare?

pi60 på blocket men de kanske är sålda nu (antagligen) pi60s är märkbart trevligare dock.
AlfaGTV Posted - 2022/09/07 : 07:52:49
quote:
Så som ni ser, detta är den ultimata mansgrottan. Vad mer behöver man?

Tja, inte mycket va? Tack för presentationen!
Jag tycker iaf att rummer ser trivsamt ut och berättar att en levande familj bor i hemmet, inte bara ett utställningshem från en möbeltillverkare. Sen tror jag nog det låter riktigt trevligt också, även om jag hört få QRS.
Om det är så att du tycker de fungerar fint och du trivs med vad smal baffel och sidomonterade basar ger så kanske ett par Audio Physic skulle kunna passa? De har ett magiskt släpp och försvinner totalt ur ljudbilden men de sidomonterade basarna ställer ofta krav på miljön för att inte bli lätt släpig.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000