HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Inte så kul för ägare av ZU högtalare

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Micke Y Posted - 2024/06/05 : 18:23:07
Ni kommer förstå varför

https://www.youtube.com/watch?v=MLr74f-d0_k

Micke
24   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Goldfinger Posted - 2024/07/03 : 20:18:29
quote:
]Vem sväljer så lätt? Har ni kollat på filmen? Det verkar inte som ni gjort det.

Att element bryter upp och har resonanser är inget konstigt och han ändrar delningsfiltret för att undvika dom. Vad är fel med det? Vad är fel att byta diskant till någon bättre? Sedan bevisar han att det blir bättre med mätningar, vad är fel med det?


Jag håller med om det där, och det har vi sett förr att det går att bygga ekonomiskt överkomliga högtalare med kontrollerad mätprestanda, många tillverkare verkar dock krångla till det i onödan för att de har nån plan för hur det måste vara bestyckat för att uppnå en speciell önskad egenskap, därefter verkar det få mäta lite hursomhelst, ofta ger såna konstruktioner rätt mycket lyssningströtthet och inget man slukar fonogram med.
Perfector Posted - 2024/07/01 : 21:26:41
det känns som om det är bättre att bygga eget redan från början.
Inte köpa nå't och sedan gnälla och bygga om.
Micke Y Posted - 2024/07/01 : 20:04:50
Vem sväljer så lätt? Har ni kollat på filmen? Det verkar inte som ni gjort det.

Att element bryter upp och har resonanser är inget konstigt och han ändrar delningsfiltret för att undvika dom. Vad är fel med det? Vad är fel att byta diskant till någon bättre? Sedan bevisar han att det blir bättre med mätningar, vad är fel med det?

Tycker ni helt missar poängen

Micke
FBK Posted - 2024/07/01 : 16:11:58
Det är ju bara att titta på den här tjommen. Jisses vilken kraft han You-tubande gett på andra sidan pölen. Jag tycker det är lite skrämmande när folk sväljer allt som någon säger, så lätt.
Bubbel Posted - 2024/06/30 : 22:12:48
Det finns många självutnämnda experter ofta så sprider de info som jag numera får kräkreflex på då de blir en sned sanning som sprider sig på nätet som i sin tur är svår att få hål på.
Goldfinger Posted - 2024/06/29 : 23:38:40
Det behövs inga jättedyra filterkomponenter för att uppnå oklanderlig prestanda, högtalare överlag har mycket större problem att brottas med än just komponentkvalitet i filtret, det är inte ovanligt att tillverkare argumenterar med både högtalarelement samt filterkomponenter i sin marknadsföring, medan det inte sällan visar sig att konstruktionerna har grundläggande fel och brister som är långt mycket mer destruktiva för resultatet.
Eftersom kunnigheten är så flytande bland folk är argumentet med dyra ingående komponenter väldigt tacksamt att använda eftersom det ger en känsla av kompromisslöshet.
FBK Posted - 2024/06/28 : 00:32:02
Det är inte så att jag inte tror att jag inte hör skillnader. Utan det jag vänder mig emot är dessa totala sågningar som sker. Låter ju som om grejerna "ej går att lyssna på" utan att han varit där med sina grejer.
Själv så kommer jag att mecka i filter när jag väl lärt mig lite mer om det.
Micke Y Posted - 2024/06/26 : 21:46:29
Ser ut som det men det är inget fel eller konstigt med att dom inte använt bästa tänkbara delar i original - det hade höjt priset. Kanske tyckte dom att det skulle bli svårt att sälja dom över någon visst pris.

FBK, jag garanterar att du skulle höra skillnad på ett delningsfilter med bästa tänkbara delar och ett med billigast möjligt.

Micke
FBK Posted - 2024/06/26 : 02:32:33
Är det samma högtalare som de pratar om

https://www.youtube.com/watch?v=6fDq9sJaBJc&ab_channel=GR-Research

https://www.youtube.com/watch?v=h90tqdGsgP4&ab_channel=Erin%27sAudioCorner

Imperial Posted - 2024/06/25 : 17:36:03
Ja sejjer t folk som frågar om komponenter t delningsfilter att
satsa så hårt du kan på kondingar i serie m mellan å diskant.
Spolar funkar bra å köra m vanlig rund tråd när man bygger
ett bra delningsfilter.
Ska man ha det bästa så e folie spolar da shit.

Va gäller motstånd så kör ja själv m Mundorf M-Resist.
Men både Jantzen's gröna å Mundorfs gröna motstånd e väldigt bra åxå.
Perfector Posted - 2024/06/24 : 22:03:13
Delningfilter är A och O om man vill ha bra ljud.
När jag bygger ett trevägsfilter så brukar varje filter kosta runt 2500:- i delar, innan jag börjar montera ihop allting.
Ljudnörd som jag är gäller delning länkar och sist dämpning för anpassning av elementen till helheten.
Jag har fått mycket skäll i andra forum för att jag tar i onödigt mycket, men jag tycker att om man lägger massor med pengar på en dyr konstruktion (elementen)
så bör man lägga motsvarande kostnad på filter så helheten blir uniform.
Jag kan köpa färdiga filter och modda om det ger godkänt resultat, men det händer inte så ofta.
Björn-Ola Posted - 2024/06/24 : 16:26:45
https://youtu.be/8IQ4t1Y1mxo

Dannys syn på kvalitet på komponenter.

Paul McGowans syn på komponenter i delningsfilter.
https://youtu.be/5Rd375k0K3s

FBK Posted - 2024/06/23 : 00:29:10
Du och jag har olika syn på vad han säger, det kan jag konstatera.
Att skicka in högtalare som man nyss köpt.... jadå har man uppenbart inte lyssnat innan köp utan vill förändra karaktären och det är ju det han gör med mycket. Och viss, allt går ju att förbättra mer eller mindre. Men köper man en Skoda 2024 så får man ju en Skoda 2024 och inte en Audi 2024.
Och att då lägga halva summan som bilen kostade på att stoppa i grejer så den rör sig som en Audi, nja det är konstigt och då vill man nog bara ha en bil som "ser ut som den inte rör på sig". Men gör det....
Att däremot ge sig på att förbättra gamla saker som kostat lite i inköp så de låter som dyra högtalare till en hyfsad kostnad, ja det är något "helt annat" och sådant tycker jag är kul.
Ps. Jag har haft ett par gamla högtalare som han tyckte det fanns bra grejer att göra med, det skulle bytas allt möjligt. I mina var det "bara" bytt diskanter för under 1000kr och de lät grymt.
Så, nja jag undrar lite över hur mycket han "tjänar" på att stoppa i "allt möjligt nytt" i filtren. De jag pratat med som kan DIY säger att det är ofta inte kostnadseffektivt att byta "allt" även om det är äldre filter. Dvs, det kostar mer än det smakar.
ztenlund Posted - 2024/06/22 : 22:10:30
Att han sågar allt är ju inte sant om man faktiskt lyssnar på nyanserna. Prylarna konstrueras och tillverkas dock i en kommersiell verklighet, där en krona in i kostnad sannolikt slår flera kronor i butik, och det gör att tillverkarna konstruerar saker därefter. Sedan bygger det hela med Dannys videoklipp i den här delen i grunden på att att folk faktiskt skickar eller lämnar in saker, antingen för att de inte låter som de vill eller för att de vill se om de går att förbättra. Det är inte så att han åker runt och köper upp en massa prylar till höger och vänster.

Ergo, att han klagar på vissa saker är nästan givet. Skulle tillverkarna stoppa i samma saker som han säljer som (förhoppningsvis) förbättringar, så skulle produkterna ha haft ett annat högre pris från start. Det händer dock att han säger att han tycker att de tillverkaren har gjort ett bra eller hyfsat jobb. Se t ex ett par i sammanhanget rätt billiga Heco nyligen eller den senaste med äldre B&W. I grunden tycker han att de välkonstruerade, men att det finns förbättringspotential. Hade han varit en skribent i valfritt DIY-forum gissar jag att du inte hade klagat ens hälften så mycket, för idén att man kan förbättra en befintlig produkt är inte direkt ny, vare sig det är högtalare eller elektronik.

Tillägg: MoFi-burkarna som Andrew Jones var inblandade i sågade han väl inte heller, men det var väl det där med kommersiell verklighet igen...
FBK Posted - 2024/06/22 : 21:41:25
Nu råkade jag se ännu mer dynga med den där "tomten" Okej han har väl rätt ibland när det gäller mätningar osv. som jag ej kan tolka (saknar den kunskapen) men han sitter alldeles för ofta och sågar "bra produkter" och det stör........
FBK Posted - 2024/06/12 : 01:36:00
Med tanke på det jag skrev ovan så har han ju rätt i det hans säger om denna högtalare. https://www.youtube.com/watch?v=IP1aQI75WWo&ab_channel=GR-Research Men kom igen, ca 7000kr för att få de att låt bra....de låter faktiskt riktigt bra utan att gräva i filtret. Men visst kan det kanske finnas förbättringar att göra.
Just denna högtalare har fått mycket beröm för sitt ljud bland många "proffstyckare" på tuben.
FBK Posted - 2024/06/11 : 20:12:30
quote:
Man behöver ju inte köpa Dannys åsikter om med vilka komponenter man bör bygga delningsfilter med, hur högtalarterminaler bör vara beskaffade etc. Det krävs inte ett geni för att förstå att "EKK-fantaster" inte lär dela hans uppfattningar i den delen. Det påverkar dock knappast mätningar av frekvensgången eller lådresonanser, allra minst de med högtalaren i originalskick, vilket han inte heller påstår att det gör.

Tror man inte att det gör skillnad kan man ju bygga motsvarande modifierade filter med billiga komponenter istället, givet att man har tillgång till hur de är tänkta att se ut. Något de flesta tillverkare som illustreras gör med originalfiltren av ekonomiska skäl. Och kunderna ser normalt sett inte heller hur filtren ser ut, så man gör hellre lådan tjusig på utsidan om pengarna ska styras någonstans, även om det förstås finns undantag. I det här fallet var det dock inte särskilt mycket filter överhuvudtaget.

Jag har en massa EKK i kabellådan....Som jag ska testa någon gång då jag har en massa annat också. Och jag får inte bilden att den där är någon kabelförespråkare utan komponentförespråkare. Och inget nytt under solen där. De allra flesta högtalartillverkar är numera mycket mer noga med utsidan än insidan i högtalarna....... Själv skulle jag nog inte våga köpa ett par nya högtalare idag, utan att någon mer kunnig (utanför branschen)hade tittat igenom bilder ifrån insidan. Dvs. priserna har gått i raket fart uppåt, samtidigt som allt tillverkas i "Kina" skitbilligt, med hur mycket skit "i" lådorna ? Ja, den frågan ska man nog också ställa sig.
Jag har aldrig varit så misstänksam emot en bransch som jag är idag och jag hoppas en dag kunna köpa grejer som jag vet är byggda under mänskliga förhållanden och inte i en skurkstat.
Ps. Skickade en förfrågan till en butik och frågade om någon av deras högtalarkabel på lösmeter var tillverkat utanför Kina ? Gissa svaret... Jag fick inget. Och jag vill inte ha Supra.
hrk Posted - 2024/06/09 : 18:31:42
Har kikat på några av hans videos och jag tycker det han säger rent faktamässigt stämmer väl med hur det fungerar och även med hur det ofta ger sig uttryck rent ljudmässigt. Det mesta av det han påvisar är ju grundat i ren fysik och inget "hittepå". Sen om man själv gillar dom produkter som påstås ha brister är en helt annan sak.....

Jag välkomnar också en kritisk granskning av produkter (förutsatt att det görs riktigt med rätt kunskap bakom) vilket jag under alla år har saknat i hifibranchen. "Propagandan" står ju oftast helt oemotsagd vilket jag tycker är osunt och missgynnande för ffa konsumenten som oftast är väldigt okunnig på området (vem har inte varit där och svalt betet).

Ett organ för kritiskt hifi granskning kanske vore något i framtiden!?.....ztenlund Posted - 2024/06/07 : 17:25:26
Man behöver ju inte köpa Dannys åsikter om med vilka komponenter man bör bygga delningsfilter med, hur högtalarterminaler bör vara beskaffade etc. Det krävs inte ett geni för att förstå att "EKK-fantaster" inte lär dela hans uppfattningar i den delen. Det påverkar dock knappast mätningar av frekvensgången eller lådresonanser, allra minst de med högtalaren i originalskick, vilket han inte heller påstår att det gör.

Tror man inte att det gör skillnad kan man ju bygga motsvarande modifierade filter med billiga komponenter istället, givet att man har tillgång till hur de är tänkta att se ut. Något de flesta tillverkare som illustreras gör med originalfiltren av ekonomiska skäl. Och kunderna ser normalt sett inte heller hur filtren ser ut, så man gör hellre lådan tjusig på utsidan om pengarna ska styras någonstans, även om det förstås finns undantag. I det här fallet var det dock inte särskilt mycket filter överhuvudtaget.
Micke Y Posted - 2024/06/07 : 16:43:17
Tur att det är enkelt att inte titta FBK

För mig stämmer de problem som tas upp med verkligheten då jag lyssnat på deras olika modeller. För mig låter dom latjo och udda. Stereophile har fått samma resultat när dom mätt på märket så det håller nog.

Micke
FBK Posted - 2024/06/06 : 15:27:44
Jag har hört högtalare som låter utmärkt som han tvärsågat, så jag kan inte ta karln på allvar. Sedan när han sitter där och kollar lite grafer och tittar på filtret och säger att "detta är skit" Då skulle det "drälla" av dåliga högtalare där ute långt tillbaka i tiden.
Jag frågade på andra forat där de "suger i siffror och grafer" och de ruskade på huvudet åt honom. Men jag skiter i sådant egentligen, utan jag lyssnar dvs. öronen får avgöra, resten skiter jag i.
Björn-Ola Posted - 2024/06/06 : 14:40:26
https://youtu.be/VXPTg65RuvQ?si=tf8xl4bQ-sRFzRcy

Här ger han sig på den gamla Sonus Faber Electa Amator. Den verkar ju ha ett högt anseende, men sågas rejält här som det verkar av goda grunder.
Jag var själv intresserad av högtalaren i början av tjugohundratalet och provlyssnade på en begagnad som var till salu med medhavda cd skivor som jag kunde utan och innan. Jag var på väg att slå till, men så lyssnade jag på en opera inspelning. Det var en baryton röst som inte alls lät som jag var van vid, den blev väldigt nasal genom dessa högtalare. Jag tog med mig skivan till en butik och lyssnade på ny EA MK II och där lät rösten som den skulle. Så det blev ingen begagnad Electa Amator, jag köpte en QLN Signature istället.
FBK Posted - 2024/06/06 : 12:16:35
Det där är en tomte, som man inte ska ta på allvar.
ztenlund Posted - 2024/06/05 : 22:32:20
Jo, jag såg den tidigare då jag tittar på hans/deras klipp ganska ofta då det är intressant att se mätningarna och höra hans reflektioner. En del mätmässiga brister kan man leva med om de inte samverkar negativt med annat, men det där betvivlar jag att jag hade stått ut med.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000