Nej, jag fattar inte heller det där! Men det skall tydligen bli ett stort lyft när man fattar det, enligt George på NC.... Det har varit lite debatt om det på MAD så kolla där om du vill. Sökning på Northcreek räcker nog och det var kanske en månad sen sist.
Väldigt skumt.. Men jag antar att man får en finare mer välkontrollerad avrullning när baffelsteget och frekvensgången lägs ihop. När man kopplar till filtret alltså.. A4 Monitor som jag nämde tidigare visar upp en närmast snörrät frekvensgång från ca 600 hz och uppåt så det verkar ju som att det går att få ett fint resultat. Den högtalaren är å andra sidan gjord med en baspuckel som i mina ögon inte ser bra ut..
Hittar tyvär inte nån länk till frekvenskurvan.. Jag har en kopia på artikeln från Allt om Elektronik nr 11/99
celef och matson: Jag tycker ni verkar ha rätt. Det borde vara den inversa funktionen. Fast kanske menar de, att de stiger mellan, säg 1,5-3 kHz och sen falla brantare som på 8545, för att kunna få baffelkompensering och brant Lp-filtrering vid delning i "ett svep", med endast en spole+ ev konjugatlänk. Då kan spole börja verka vid ett par hundra Hz för baffelkompensering och sen ligga relativt jämnt upptill delning där det faller brant. Det är så jag tolkar det.
Fast det där med att bara titta på frekvenskurvan och dra sådana slutsatser tycker jag är lite förenklat. Tex tycker jag att det borde gå lika bra att använda elementets impedans för att skräddarsy högtalarens resulterande tonkurva. Dock får man ta in en massa andra faktorer, allting påverkar ju vartannat..
Försökte simulera det hela i LspCad men i det programet ökar bara baffelsteget när man simulerar det hela med filter.. Utan filter blir det en mindre peak än med en spole seriellt med basen.. Men det måste vara programmet som e knäppt eller?
Inte säkert. Impedansen hos elementet påverkar väl också hur det hela ser ut? Utan filter kan du skita i impedanskurvan, men med filter måste du ta denna i beaktande. Antar jag.
En stigande impedans upphäver verkan av en seriespole vid lite högre frekvenser...