Om man har en AVförstärkare eller en annan digital förstärkare så kan man ju fundera över vad som händer med en analog signal som feedas in i förstärkaren. Ex. jag har en förstärkare som kan ta emot 192KHz men med hur hög frekvens samplas min analoga signal som jag skickar in i förstärkaren? (Så vitt jag känner till så finns det väll ingen AVförstärkare som kör med Bit-stream) Jag har fösökt att forska i detta men har ej fått något svar...jag när en förhoppning om att min förstärkare samplar det analoga ljudet med 192KHz men jag vet inte säkert.
Hur kommer det sig då att när jag skickar in en digital signal från en CD-spelare och tar ut signalen digitalt och in i min TC-finalizer så kan jag läsa på finalizerns display att signalen är en CD. Om jag sedan skickar in en digital signal från en DAT så kan jag läsa på displayen att det är en DAT...jag kan oxå läsa om det finns någon preemphases eller kopieringsskydd. Det här kan ju bara fungera om förstärkaren är digital eller hur. Frågan är alltså med vilken samplingsfrekvens en analog signal samplas med i förstärkaren.
Ofta är det fs = 96 kHz, men en "bra" hembioförstärkare A/D-omvandlar inte signalen överhuvudtaget, förutom då man kopplar in olika surroundavspelningslägen.
Man brukar ju kalla en förstärkare med digitalingång för digital förstärkare. Men förstärkaren är analog och innehåller en digitaldel med processor för digital signalbehandling och AD- och DA-omvandlare. Aton syftar nog på en äkta digital förstärkare med pulsviddmodulering typ TACT.
Digitalförstärkare kör väl pulsbreddsmodulering i slutsteget(PWM) där pulsbredden motsvarar bitkoden, filtrerar man bort skräpet blir det en riktigt bra signal till högtalaren. (kan räknas fram med fourieranalys..)Man slippar alltså DA-omvandlare.. Wow.
Knoppen: När jag köpte min AVförstärkare så var det för att den kunde ta fs-192KHz...nu har jag inte kunnat testa fs-192K eftersom jag inte har någon sådan spelare som kan lämna en sådan signal. Men jag har testat fs-96K...och det fungerar ju bra. Jag är mycket tveksam till att man bygger en förstärkare som har två paralella kretsar,alltså en analog och en digital...jag tror ju för min del att man digitaliserar den analoga signalen för att den ska kunna processas i DSP´n(Dolby PL och/eller Eq...jag vet inte om dom olika reverben fungerar när man kör analogt eftersom jag aldrig använder dessa).
Vill du att en förstärkare ska hantera även analoga signaler digitalt? (t ex är det ju helt onödigt om du bara vill köra analog signal in och förstärka den)
Är du verkligen säker på att förstärkaren hanterar fs=192 kHz in? Mig veterligen så stödjer inte S/PDIF-standarden högre samplingsfrekvenser än 96 kHz. Kolla t ex på Audio Precisions mätapparatur, på den så krävs det två ingångar för att hantera fs = 192 kHz. Eller har du möjligtvis köpt Pioneers värsting? Den har ju lite lullull med Firewire-ingång, och det är ju en annan sak.
Varför var det så viktigt att den hanterar fs 192 kHz in?
Jag förmodar att du i dina frågor ovan INTE åsyftar förstärkare i klass D-teknik.
Min fråga var: Om jag skickar in en analog signal i stärkaren då undrar jag över vad som händer den signalen. Om signalen digitali-seras vilket jag tror att den gör...och till vilken Fs. Stärkaren ska kunna hantera Fs=192KHz vilket jag ännu inte kunnat kolla men däremot så har jag kunnat kolla Fs=96KHz. När man kör analogt så kan man använda sig av alla lägen inklusive Eq...däremot kan man inte använda DD och DTS.(Självklart inte. Jag är nog lite övertydlig) För att kunna använda dom övriga "moden" så måste ju signalen digitaliseras för att kunna passa DSP´n i stärkaren och där har vi frågan..med vilken Fs=x. Stärkaren kan ju inte vara både analog och digital parallellt eller hur. Om ni inte förstår frågan nu så får jag sjunga nästa gång. Till sist..jag har inte köpt Pioneer´s värsting jag har bara en H-K AVR 5000.