När man tillverkar sitt filter utgår man ju alltid ifrån att man vill ja en rak frekvenskurva. Nu påverkar ju kurvan av rumsakustiken och det finns aktiva filter med rumskorrigering.
Nu finns det ju ett annat problem: Nu har ju olika personer ofta lite olika hörsel/hörselnedättningar i olika fekvensområden. Då borde man väl anpassa för det också?
Jag ser framför mig att man har ett aktivt delningsilter med hörseltestfunktion. Man sätter sig i soffan, systemet gör ett hörseltest för att finna "din hörselkurva" och anpassar filter kurvan tills du upplever alla frekvenser lika höga. Effekterna från rummet kommer ju också med samtidigt.
Smart va? Vore detta genomförbart? Det finns säkert ngn elektronikkunnig som kan realisera detta. Eller finns det redan? Vad tycker ni om ideen?
Varje människa gör ju sin egen definition av verkligt ljud. Om man skulle anpassa ljuden efter ens audiogram kanske det inte alls låter bra eller "rätt" enligt personen ifråga...rent subjektivt
Har diskuterat det en del då jag själva har hörselsskada. Tyckar att ha kommit fram till att det skall låta som vanligt då det är så det låter -som vanligt- så att säga. Känner mig också frestad till att öka på i diskanten för att kompensera, men då låter det onaturligt. Anläggningen bör låta som en kopia av verkligheten, då känner vi igen det bäst. Korrigeringen och tolkningen händer i hjärnan.
Jag tror det är en mer framkomlig väg att kompensera kurvan beroende på volym; som vemsom påpekar varierar den ju ganska krafigt. Särskilt känsligheten för bas varierar och i princip kommar det "saknas" bas på i princip alla inspelningar som mixats på för hög volym (eller för den delen live-inspelningar om dessa inte kompenserats) om man sedan lyssnar på normal lägenhetsvolym.
Det är ju för övrigt därför man inbland ser "loudness"-funktioner på förstärkare, dessa fungerar å andra sidan sällan bra; man behöver nog en riktig eq för att få det bra.
Jag läste några böcker om studioteknik och akustik förra sommaren, i där ägnades hela kapitel om detta; lite underligt att man sällan ser det nämnas i hifi-sammanhang.
Bra påpekande f95toli. Hur det är tänkt det skall lyssnas när de mixar påverkar en heldel.
Sen är känsligheten för örat olika vid olika volymer, som jag skrev innan.
Man borde tänka filter efter volym man har tänkt lyssna på musiken på kanske. Dels beroende på skivor och dels beroende på musiksmak och örats känslighet.
Jag har själv hörselskada i form av fallande känslighet med stigande frekvens och är medfött. Jag har tidigare testat att kompensera för detta vid musiklyssning och kommit fram till att det inte ska kompenseras alls då ljudet inte stämmer med verkligheten för mig. Enda kompensationen jag behöver är lite högre volym överlag för att diskanten ska höras.
Jag har ju levt med detta och min uppfattning av verkliga ljud är som den är, allt annat skulle låta onaturligt.