Nej skämt och sido. Jag har tidigare trott att mina Linkwitz Orion är så rumsokänsliga att de inte behövs korrigeras med min 2.2x. Jag testade detta för ca 1 år sedan och hörde ingen skillnad men...... Efter ett nytt test är det som natt och dag. Vad hände den första gången? Förmodligen gick inte korrigeringen in och detta kan tydligen hända. Efter en kort provlyssning med den nya korrigeringen fick jag återigen haksläpp som heter duga. Det är en synd att inte ha equlisat sina högtalare för det finns så mycket mer att hämta som rummet förstör. Högtalarna låg på plus 6-7db från 200hz till 1000hz vilket innebär att jag enbart lyssnat på framförallt mellanregistret i 1 år.
Skillnaden mellan korrigerat och icke korrigerat är som att lyssna på 2 olika inspelningar av ljudet. Självklart låter pianon och instrument som spelar mycket i detta registret väldigt framhävt och trevligt men alla andra instrument som inte spelar här får stå tillbaka.
Hur kan man då undgå att höra detta? Problemet är att man inte vet hur högtalarna skall låta och därmed har man inga referenser!! Detta är viktigt. Har man inga referenser tror man att högtalarn spelar så som det är tänkt. Vad som förvånade mig mest är att många av mina hifi-kompisar inte har kommenterat det framhävda mellanregistret utan alla har sagt att det låter kanon. Har man ingar referenser hur vet man då hur det skall låta?
Jag har nu fått tag på en programvara där man kan se hur oktaven påverkar frekvensens svansar och samverkan mellan flera EQ-korrigeringar. Om ni vill ha en kopia på programmet kan ni PM:a mig så skickar jag över det.
MÄT UPP FREKVENSGÅNGEN PÅ ERA HÖGTALARE OCH KÖP EN EQ!!! (testa iallafall)
Kolla lite i Behringer-tråden. Min Ultracurce vill också dämpa rejält i bandet 200-1000Hz vilket jag tycker påverkar röster på ett onaturligt sätt. Nu är väl din Tact lite mer avancerad än min digitala EQ.
"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Jag anser att rumseq funkar men däremot är inställningen kristisk. Och man bör mäta i ett antal punkter. Rak frekvensgång är rak frekensgång och bör inte låta onaturligt. Däremot om man eq:ar så måste man veta att micken inte kan skilja på direktljud eller reflekterat så att börja med rummet är ett måste. Och jag skulle inte ta gift på att det är enkelt att skilja en Behringer ifrån något annat om man bara equat basen med måtta.
Jag kan bara hålla med. Det viktiga är inte märket utan effekten av EQ:n. Jag har inte provat några andra så igentligen kan jag inte uttala mig men.... Om de övriga lite billigare märkena gör 80% rätt så är det ett jätte lyft.
Och givetviss menar jag då inte att Tacten gör allt rätt.
Det beror väl lite på hur det mäts. Behringer användet brus. Hur är det med Tact? Jag har för mig att man använder pulser för att skilja direktljud och efterklang. Det kan vara olika avancerat.
"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Jag har suttit och skummat igenom den här tråden och kontentan verkar vara att dom flesta är överens om att det är i basen man kan göra mest. Personligen upplever jag att basen har lite knepig frekvensgång här hemma och har varit lite inne på någon billig EQ för att om möjligt räta ut den lite. Just Behringer har då dykt upp som ett prisvärt alternativ. Tur nog har jag aktiva basar så det är just bara basen som kommer påverkas. Det som är att rekommendera är alltså trial and error? T.ex. köra ett frekvenssvep, ställa in lite och sen köra en skiva. Bättre/sämre... och så får man testa tills man är nöjd?
Cambridge EVO 150 Audiophysic Tempo 5 2x DIY Seas L26RO4Y/Hypex DS4.0
quote:T.ex. köra ett frekvenssvep, ställa in lite och sen köra en skiva. Bättre/sämre... och så får man testa tills man är nöjd?
Vare sig man kör med en Behringer eller nån annan sorts maskin eller på det hederliga sättet med absorbenter så är mick o nånsorts program ett krav. Glöm inte att rakfrekvensgång behöver inte låta bäst heller så den sista biten blir verkligen trial and error
Det måste väl i sin tur kräva en mic som man vet frekvensgången på så det inte blir kaka på kaka. Jag har absolut ingen tro i att snörrät frekvensgång är det som låter bäst, dock är jag ganska säker på att det finns mycket att hämta i att få bort en del pucklar i basen som gärna tar överhanden i musiken. Min vilda gissning är att den värsta puckeln ligger runt 40-45Hz.
Cambridge EVO 150 Audiophysic Tempo 5 2x DIY Seas L26RO4Y/Hypex DS4.0
Behringer har en mick som duger väl , kostar runt 650 :- Till den behöver man en fantom matning o en sån kostar väl 3-400. Kör man med nån av Behringers digitala eq som stödjer micken så behövs ingen fantom matning.
Mjukvaran hittar du på nätet gratis
Sök på den här delen på DRC så hittar du lite trådar om aktivrumskorigering via pc. Du hittar även en länk till en .pdf guide skriven av Jones Rush. Du kan använda dig av guiden för att göra själva mätningen. Allt som krävs av dtorn är ett 32 bitars ljudkort.
Det viktigaste är att ha rätt information om sina högtalarpositioners karaktär (individuell mätning) samt sin/a lyssningsposition/er i sitt rum. Då vet du vart egenheterna finns.
Behringers ECM 8000 mätmick plus ett ljudkort med fantommatning eller en mick preamp innan ljudkortet hjälper dig att "se".
Jag har då aldrig märkt att ett endaste rum har varit acceptabelt utan att man jobbat med akustiken. Ett vanligt svenskt vardagsrum har problem. Sen som sagt påverkar placeringar och möbleringar en hel del. Att idag köra en stereo utan att använda en digital eq skulle jag aldrig göra. Däremot kan det ta lång tid att justera in den så att den inte hörs. Och utan mätningar så skulle jag inte ens bry mig om att koppla in en och försöka testa mig fram. Akustik är svårt och att optimerat sina inställningar är något man aldrig blir säker på om man har gjort. Men efter ett par månader kan man inte leva utan en eq.