...och så ett par frågor av mer hypotetisk karaktär :
8. Påverkar jordens rotation vår tyngd? Gravitationen ligger nånstans runt 9,82 har jag för mig och varierar pyttelite beroende på var man är på jorden och jag tror det beror på att jorden inte är helt symmetrisk (tillplattad vid polerna)? Jorden snurrar runt sin axel och borde därmed utöva en viss centrifugalkraft på oss som då motverkar tyngdkraften något. Skulle vi bli tyngre om jorden slutade snurra? Inte alls/minimalt eller katastrofalt tyngre?
...och följdfrågan:
9. Skulle vi alla dö snabbt om jorden slutade snurra? Strunt i att dag/natt - ljus/mörker försvinner. Nu snackar vi kraftig inbromsning... Jorden borde väl snurra ca 4000 mil på 24 timmar? Det blir ungefär 1667km/h i förhållande till en fast punkt i rymden. Vad händer om jorden plötsligt skulle sluta rotera, säg på en sekund?? Skulle vi alla flyga som vantar? Jag tycker det borde bli så med tanke på tröghetsprincipen eller är det nåt med storskaligheten som gör att det inte skulle bli så?
Tänker ni inte på sånt här på dagarna brewitz: Det kan ha nåt med pappaledigheten att göra. Hjärnan måste väl hitta på något annat än att säga "ajaj, inte röra högtalarna...inte klättra där...nej inte äta upp hela sandlådan...slåss inte...inte måla vardagsrummet med toaborsten...inte putta ner dammsugaren för trappan och inte brorsan heller...." Jaja, ni behöver bara stå ut 3 månader till.
Förresten kan jag tipsa om att Discovery har börjat köra "How it´s made" ("Så funkar det") varje dag under sommaren. Det har tidigare gått på Discovery Science och handlar om hur saker tillverkas. Klart häftigt!
Det har inte direkt haglat in teorier så jag letade lite själv. Trodde inte att det skulle finnas något att söka på men det visade sig att jag var långt ifrån ensam om de här funderingarna
Hm... en sak jag har undrat över ett tag är att om vattnet håller på att koka över till pastan så kan man droppa i ett par droppar matolja så gör det inte det längre... någon som har ett svar på denna konstiga grej?
Alltså, vattnet har en stark ytspänning som försöker hålla kvar allt vatten i kastrullen. När den inte orkar det - vid kraftig kokning - så blir det punkter här och där i ytan som släpper upp vattnet ganska häftigt och vattnet stänker då och "kokar över". Lite olja sänker ytspänningen så att bubblorna lättare kommer genom ytan över hela vattenytan - energin fördelas mer jämnt och det blir inte samma häftiga kokning.