Är ny här på forumet och jag tänkte att jag kanske kunde ställa lite DIY frågor till er erfarna byggare. Jag har sen sommaren gått i planer på att jag ska bygga mig egna högtalare. Har spenderat en hel del tid på att leta Element jag tycker verkar roliga och läsa på om allt vad gäller eget bygge av högtalare. Men viss information tycks man bara kunna fråga efter.
Jag tänker bygga en högtalare i 3 delar, där basarna ska ha en egen låda att stå i. Men nu kommer problemet. Att bestämma volymen på denna låda. Det tycks vara så att vilken hemsida/formel jag än hittar och försöker kalkulera så får jag ett annat värde på volymen. Jag hade tänkt mig en låda med 2 stycken 8 tummare: http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=134 Tanken har varit att kunna få ut en ganska djup men snabb bas. Just nu är den 90% färdiga CAD-designen på 70liter. Vad tror ni om det?
Hej och välkommen till forumet. Både hifi kit och ljudia har enkla freeware att kalkylera lådvolymer med. Eller också kan du testa demot på LSPcad (också Hifi kit). På Linnars hemsida ( http://www.kensonpro.com/linnaraudio/index.htm) finns också mycket matnyttigt.
Jag har varit inne på dessa sidan med. Men jag får helt enkelt kompromissa. enligt beräkningar ger det inga direkta konstigheter vid 70 liter. Bara jag stämer av med basporten korrekt. Problemet är att jag tänkte konstruera en basport som inte är rund utan rektangulär. Fast jag antar att det är själva "arean av cirkeln" och längden som har betydelsen. men en sak förstår jag inte. rörets längd, om man fasar av kanterna in och ut ur röret. Räknar man med dom i längden. Alltså den biten som är fasad. Eller är det tänk att bara den biten som är "rak" räknas in i längden?
En port slutar inte där den fysiskt slutar. en luftpelare i en port kommer att koppla till luften utanför i varierande grad. Ju snabbare luften rör sig ju längre ser porten ut för luftpelaren. Men detta är bara akademiskt eftersom en avstämning aldrig blir exakt. Det finns helt enkelt för mycket ingående osäkerhetsfaktorer. ex.vis så ändrar elemntet på sig efterhand som det spelas. Det blir andra värden beroende på temp, luftryck och luftfuktighet mm. men området som elementet kan arbeta i kring avstämningen är tillräckligt stort för att svälja dessa egenheter. Där räknar jag också in avfasade portkanter.
En port med avfasade kanter fungerar som en port där man räknar in portlängden innan den fasades av eller som en tänkt rak port.
Om porten är utformad som ett horn blir det värre. Då handlar det nog mer om att mäta. Man mäter då impedansen för att få fram avstämningen.