HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Nordost Quattro-fil
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/05/26 :  09:39:08  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Då var det dags igen. Jag har tidigare som hastigast provat Q-fil i min anläggning, men den gången en allt för kort session. Jag hörde att den var bättre än Red dawn men jag imponerades inte på något sätt, direkt.
Men kanske hade jag stålsatt mig mentalt den gången, jag hade inga pengar att köpa den för då.
Hur som helst nu var det dags igen, men impornatoreffekten uteblev denna gång med, däremot väcktes ett underligt begär till den här fulsnygga rackaren.
Vid första anblick är den rejält osexig, men när man vant sig är den lite rått fulsnygg, silvret skiner igenom det svarta teflonhöljet och ger den ett diskret skimmer.
Ljudet kan sägas vara en spegel av det yttre, visst låter den mycket bra direkt, men det är inget som imponerar genom sin odiskreta närvaro, tvärtom, ljudet bara finns där utan att låta något sticka ut. Det är först efter ett tag som man inser hur bra den faktiskt är, alla detaljer finns där, ja fler men inte lika påtagliga. Om jag använder Red dawn som referens (min tidigare kabel) är Q-fil mer utsträckt, toner klingar ut på ett mer oändligt sätt. Botten skiljer sig rejält, Q-fil har en fylligare karaktär utan att bli en fet slugger.
Red Dawn upplever jag som snabbare, slankare och luftigare. Det sistnämda är ngt jag saknar hos Q-fil, visst finns det luft men inte i den grad som på Red dawn. Red dawn ger en skirare upplevelse i bland med hårda inspelningar kan resultatet bli lite väl ansträngt i toppen men vid goda produktioner imponerar det rejält.
Q-fil är ärligare, avsaknad av effekter och ren oansträngd musik är behållningen, det finns ett vackert, innerligt ljud som tilltalar en på ett mer diskret sätt. Bättre närvaro i bla mansröster och tex elbas. Perspektivet är givetvis mycket bra i denna klass, Red dawn fokuserar på djupet i en konserthall medans Q-fil definierar även höjden på ett mycket trovärdigt sätt. Gittarr och ljusare stränginstrument, trianglar och mässingsblås, skillnaderna är klara, Red dawn fokuserar på övertonerna vilket ger detaljeringsförmåga utöver det vanliga. Q-fil ger lika dela över och undertoner vilket låter mer naturligt och snällare för örat men med mindre imponerande närvaro.
Kanske kan man få en kombination av dessa två i den bästa av världar, kanske finns den i form av Valhalla men jag törs inte prova den. Hur blev det då? Tja.. ombyte förnöjer..såå.
I detta fall byter jag inte för bytandets skull, Q-fil är en klart bättre produkt, Red dawn är förfarande en favorit den med.
Jag har ju även provat Valkyria. Jag tycker att den är lite slankare och snabbare än Q-fil samt i övrigt rätt lik, snyggare ja.
Q-fil känns som en lite udda fågel i NOs sortiment men jag gillar den skarpt och rekomenderar den helt klart.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Neon Park
Member

1013 Posts

Posted - 2005/05/27 :  19:44:52  Show Profile Send Neon Park a Private Message  Reply
Jag har precis köpt en NO Quattrofil beg.på annons tidigare hade jag en Analysis Plus moell Silcer Oval med rca kontakter.Bytet till Quattrofil var(är)ett lyft ljudmässigt musiken släppte bättre ifrån högtalarna,basen blev bättre man hör hur basisten spelar.Kabeln är inkopplad mellan skivspelaren(Simply Black 330)och RIIA-steget(Clearaudio Balance),det blev mycket roligare och spela LP med kabelbytet.Enl.Lefflers hemsida har den kostat över 22' men är nu prissänkt till strax under 13' förmodligen för att Valkyrian ligger strax över 22'.Killen jag köpte den av begärde4.5'och det var den väl värd.Jag har förut haft lite NO-kablar mest högtalarkablar(Blue Heaven och Red Dawn)och dessa gillade jag inte,musiken klingade lite för ljust i mitt system det blev mycket bättre med PAD-kablarna som sitter där nu.
Mvh
Go to Top of Page

Thomas_Ö
Member

391 Posts

Posted - 2005/06/01 :  15:07:44  Show Profile Send Thomas_Ö a Private Message  Reply
Neon var ju hemma hos mig med sin NO Q-fil i måndags, och jag är nog benägen att hålla med Adagio, (mycket fin beskrivning av ljudet med den kabeln förresten Adagio ), Vi jämförde med en Xindak AC-01 (250:-) och en Kimber silver (?? :-).

Skillnaden mot Xindak var (som väntat) ganska stor, Xindak klarade inte alls att få till samma detaljrikedom, bredd eller luft mellan instrumenten, skillnaden mot Kimber kabeln liknade Adigios jämförelse med RD, dvs Kimbern upplevdes lite slankare och snabbare med lite större "attack", dock så kändes basen och mellanregistret lite varmare och behagligare med Q-fil, där fanns det likheter med Xindaken faktiskt. Totalt sett lät det bäst med Q-fil:en, Härlig bredd och detaljrikedom där tonerna klingar ut på ett underbart sätt. Basen och mellanregistret är också av högsta klass, lite värme och ändå pondus som AV kan behöva ibland.

Det jag inte fattar är vad det är (eller inte är...) i kablarna som gör att det är sådana skillnader ändå ??
Dock är jag väl rätt tveksam till riktpriset hos denna kabeln, jag menar, gamla priset (22100:-) är ju för sjutton mer än vad mina AV Mi3 Super kostar ....för bövelen..

Original A8T -> Naqref's Dark Serpentine -> ShengYa SV-233 -> EKK -> Audiovector Mi3 Super + en SB duet
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/06/02 :  20:50:30  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
Intressant test Adagio, mina intryck av denna kabel stämmer ganska väl med mina egna. Har lyssnat till denna kabel under ett par veckors tid och jag tycker att den växer och växer med tiden. Testade även Valkyrja men denna kabel blev jag inte så imponerad av som jag hade trot att jag skulle bli. Visst så håller den en högre kvalitet vad det gäller kontroll och detalj men jag tycker den blev lite för kontrollerat, lite tråkig mot vad jag är van vid med mina egna Red Dawn som släpper lös lite mer. Vad det gäller riktpriset på Quattro Fil så tycker jag att 22kkr låter lite väl mycket, det pris som jag sett under flera år nu är runt 12-13kkr.

MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987

Edited by - sker on 2005/06/02 20:53:08
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/06/03 :  07:06:17  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Riktpris? Det är väl så att aktuellt pris är 11-12000 innan det 16000 eftersom just Valkyrian kom. Valkyrian kostade ju ca 24000 därför sänktes Q-fil från ursprungliga 22000 till 16000 sen justerades priset eftersom dollarn låg så lågt länge på alla NO, då sänktes den ytterligare till 11-12000kr.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Thomas_Ö
Member

391 Posts

Posted - 2005/06/03 :  10:20:38  Show Profile Send Thomas_Ö a Private Message  Reply
Ja, enligt Leffler kostade den tidigare just 22100:- , nu endast 12700:-

http://www.lefflers.se/Library/Products/Nordost/Quattrofilinter.htm


Original A8T -> Naqref's Dark Serpentine -> ShengYa SV-233 -> EKK -> Audiovector Mi3 Super + en SB duet
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/06/03 :  10:55:36  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
Ok där ser man

MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7360 Posts

Posted - 2005/06/07 :  21:40:28  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Intressant läsning Adagio! Jag har bara testat högtalarkabeln Red Dawn första versionen, och den var för slank i framför allt mellanregistret för min del. Hur står sig (låter) SPM Reference som ligger mellan dessa två kablar i pris?

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Neon Park
Member

1013 Posts

Posted - 2005/06/08 :  09:04:17  Show Profile Send Neon Park a Private Message  Reply
Ja sett till priset är nog N-O Quattrofil ett fynd om ni tittar länken som Tomas Ö hänvisar till så under priset står det en del omdömen ifrån en del amerikanska och engelska tidningar och enl.Soundstage så kostar de i USA 1.600USD.
Mvh
Mvh
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/06/10 :  12:11:57  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Jag har lyssnat till SPM men inte jämfört. Enl vad som sagts mig är SPM det bästa innom "plattkabelkonceptet" en red dawn driven till det yttersta. Q-fil representerar ett annat sound, helt enkelt.
Q-fil är den enda monofilament-kabeln som är multistrand och inte solidcore. Ett tvärsnitt av Q-fil ser ut som följer: En teflon kärna mitt i kabeln, runt den fyra st ledare som består av 7 st strands av silverpläterad koppar i monofilament med teflon, tillsammans med ytterligare 4 teflonhelixar som ligger i fil med de fyra ledarna, lindade runt teflonkärnan, utanpå en silverskärm och ytterligare ett lager extruderad teflon. All tefon extruderas på under ett tryck motsv 500kg/cm, alla ledare poleras till exakt lika diameter innan exakt 50 microns silver pläteras på, sen poleras ledarna igen innan de extruderas med teflonhelixen i monofilamentformationen.
Inget för DIY mao, hela processen är dyr och tidskrävade, toleranserna är minimala därför blir kabeln dyr som attan.
Priset är inget godtyckligt överpris utan en faktisk kostnad i produktion mm. Visst kan även en vinst för både tillverkare och säljare även räknas in men så är det ju alltid och det är i sin ordning.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/06/16 :  20:02:06  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
>Adagio
Ett litet tips är att kolla in de nya NordOst kablarna som är på g, lyssnade på en modell som heter Tyr för en tid sen. Denna kommer att kosta ca 15kkr och är väl tänkt att ersätta SPM som inte tillverkas längre. I jämförelse med Q-filen och Valkyrja så var det mer fart i denna kabel, lite "roligare" än de två nämnda. De nya kablarna ska nog komma in någon gång under sommaren.

MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2005/06/17 :  00:30:01  Show Profile Send Adagio a Private Message  Reply
Jag känner till de nya Asarna som är på ingång, jag köpte dock dessa Q-Filer eftersom priset var såå rätt, men såsmåningom lär jag byta högtalarkablar då finns det anledning att kika på Tyr, Frey samt Heimdal, mycket spännande.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2005/06/21 :  20:58:12  Show Profile Send sker a Private Message  Reply
Nej, Q-filen är ju en mycket bra kabel och eftersom det kommer en ny serie med NordOst kablar så kan man ju tänka sig att det kommer upp en del beg. Q-filer till bra pris, en gammal kabel blir ju inte sämre för att det kommer en ny heller. Har precis köpt en Q-fil av min pappa till ett mycket bra familje pris

MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987

Edited by - sker on 2005/06/21 20:59:37
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000