HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Ktema på besök hos Akkelis
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

plind
Member

1375 Posts

Posted - 2011/06/11 :  17:47:33  Show Profile Send plind a Private Message  Reply
Hemkommen från ett besök hos Akkelis. Robban från Audioconcept hade tagit med sig den omtalade Ktema högtalaren.
Många nyfikna var på plats och ibland gick det inte att ta sig in nere i "valvet" där skönheterna stod.
Satt själv endast en kort stund i soffan men det räckte för att konstatera att här hade vi att göra med ett Italienskt "fullblod"
Många med mig var dock nyfikna på att höra vad som kunde tillföras med en god rörförstärkare.. Nu spelades det på klass-D slutsteg.
Längre upp i kedjan var det en McIntosh drive,Weiss-Dac och MBL-försteg.

Här kommer lite av vad min kameralins såg idag

Edited by - plind on 2011/06/14 12:33:31

plind
Member

1375 Posts

Posted - 2011/06/11 :  17:50:35  Show Profile Send plind a Private Message  Reply
Go to Top of Page

plind
Member

1375 Posts

Posted - 2011/06/11 :  17:52:20  Show Profile Send plind a Private Message  Reply


Signerat..
"Ktema"
Go to Top of Page

plind
Member

1375 Posts

Posted - 2011/06/11 :  17:54:23  Show Profile Send plind a Private Message  Reply
Tillbaks i hemmets lugna vrå


Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21891 Posts

Posted - 2011/06/11 :  19:41:07  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Finfina bilder Plind!

Jag var där en sväng på förmiddagen och det spelade riktigt intressant och trevligt imho.

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

lindome
Member

1047 Posts

Posted - 2011/06/11 :  20:21:43  Show Profile Send lindome a Private Message  Reply
Fina bilder som vanligt Peter!
Högtalarna lät mycket bra och lite intressant form!

Tackar för en bra demo, särskilt att vi fick spela egna plattor
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2284 Posts

Posted - 2011/06/11 :  21:41:44  Show Profile Send govinda a Private Message  Reply

Snyggt skjutit Peter! Inget snack om saken du har licens

Trevlig demo från Robert, Skulle gärna lirat lite egna spelningar men då jag kom sent fick vi inte tid för den saken.

Tack till stefan och gänget som gjorde demon.

Mvh Anders.S
Go to Top of Page

om.s
Avstängt på egen begäran

383 Posts

Posted - 2011/06/12 :  19:09:01  Show Profile Send om.s a Private Message  Reply
Interesssante høyttalere, og jeg tilhører de som mer enn gjerne skulle hørt de koblet opp med en god rør forsterker(e), flotte bilder plind ...

mvh

"Too many people of today know the price of everything and the value of nothing"...
Go to Top of Page

byZan
200.000-klubben

4435 Posts

Posted - 2011/06/12 :  19:53:40  Show Profile Send byZan a Private Message  Reply
Trevligt värre ser det ut att ha varit

Skulle också velat vara där och lyssnat, McIntosh-drive

Tack för intryck och fina bilder


"Att lyssna är berikande - att berika är att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper"

Mina system...

Huvudsystem
Dan D#8217;Agostino S250 / Dan D#8217;Agostino HD Preamp / Lumin X1 / Clearaudio Master Reference, Absolute Inside, Goldfinger v2 / Roon Nucleus / PS Audio P20 / TAD Reference One / Stillpoint Ultra 5
Andrasystem
Absolare Signature Integrerad / Lumin S1 / Nucleus - Roon / TAD CR 1 /PS Audio P10

Hemma hos reportage...

HiFiForum Magazine
Go to Top of Page

Audio Concept
Member

981 Posts

Posted - 2011/06/13 :  17:10:46  Show Profile  Visit Audio Concept's Homepage Send Audio Concept a Private Message  Reply
Stort tack till alla som kom denna fina pingstafton till Akkelis Audio#8217;s snygga och trevliga butik i Göteborg. Mycket glädjande och kul att det var så många som kom. Det verkar ha varit nytt rekord i antal besökare enligt Stefan.

Anledning och i centrum för begivenheten stod KTEMA, Franco Serblins absoluta mästerverk. Och för de som inte redan vet det så är Franco Serblin personen bakom Sonus Faber och deras klassiska modeller sedan drygt 30 år tillbaka. För ett par år sedan blev det dock split - och Serblin lämnade företaget.

I nya företaget började utvecklingen av det som är kulmen av Serblins långa och synnerligen välrenommerade historia inom högtalarkonsten. Och konstnärlig skicklighet är verkligen också ett kännetecken och nyckelord för Serblins många produkter, både vad gäller ljud och design.

Kronan på verket och Serblin mästerstycke är som sagt Ktema. I en ålder av 75 är den hans #8221;arv#8221; till musikintresserade runt om i världen. I den har han som namnet Ktema indikerar, skapat en produkt som man kan ha #8221;för alltid#8221;, en produkt som står sig i tävling mot det slätstrukna, det massproducerade, mot trender som kommer och går.

Ktema är ingen Sonus Faber. Den står för sig själv och är den bästa högtalare som Franco Serblin har gjort. Det vore givetvis enkelt för Serblin att ta fram ännu en traditionell basreflex, att stöpa en ny högtalare i samma form som de tidigare. Det som dock är imponerande och som kännetecknar en sann konstnär är viljan att gå framåt - att lära sig och utveckla nytt ovanpå en tung erfarenhetsgrund. Coolt med tanke på att Franco numera börjar bli en äldre man....

Vi valde för demon i Göteborg att spela i Stefans valv. Från början hade valvet 18 dB höjning under 30Hz och att spela annat än stativare där blev rätt bas-tungt. Med Svanås hjälp har nu rummet blivit riktigt bra och även om bas-höjningen i något mån fortfarande finns kvar, är den nu avsevärt mindre påtaglig. Rummet är dessutom väldigt snyggt, och kul att spela i. Vill man ha perfektion så kan man hursomhelst spara det till man får högtalare och elektroniken hem i den egna miljön....

Eftersom vi visste om basproblematiken valde vi en elektronikuppsättning som säkerställde kontroll i alla register. Att t.ex spela den i just det rummet med en rörförstärkare är inte ett val vi skulle gjort, eftersom det finns risk för att basen inte spelar med nödvändig kontroll. I ett annat rum skall man givetvis prova olika förstärkare och tekniker för att få fram den känsla, energi, kontroll mm som passar ens egna preferenser och det aktuella rummet. Då kommer i praktiken rör att fungera bäst för vissa rum och personer och annan elektronik för andra. En annan, mycket snygg och intressant combo att experimentera med skulle t.ex vara Ktema och Devialet.

Vi valde att spela med kablar från Wireworld, MBL 5011 försteg, McIntosh MCD 500 som drive, Weiss DAC2 som dac och Chapters slutsteg. Det senare levererar 450W i 4 ohm och ger en relativt stor högtalare som Ktema utmärkt kontroll. Ktema är i dock i vanlig mening och med mycket god marginal den mest lättdrivna högtalare som vi någonsin provat från Serblin.

I teknisk mening är Ktema mycket intressant, och det blev en hel del snack om detta. Många trevliga och roliga diskussioner faktiskt, vilket alltid är uppfriskande och kul... Högtalaren är hursomhelst en 4 vägs konstruktion där två 9#8221; basar spelar i en #8221;kompressionskammare#8221; bakåt i högtalaren. Konstruktionen börjar falla av vid 26Hz och återger mycket naturligt även den lägsta bas. Ragnar Lian har byggt soft-dome diskanten, och de extremt väl-kontrollerade 4#8221; mellanregister enheterna är specialbyggda för Ktema. Mycket arbete är lagt ner i Ktemas power response. Bättre harmoni mellan on axis responsen och power responsen leder till upplevelsen av mindre lådjud och en homogenare återgivning i rummet. Elementens kardoid-spridning (hjärtformad) stöds av den insvängda högtalarlådan, och möts effektivt av basen som kommer ut från kompressions-kammarens sidoöppningar.

Resultatet blir i större grad en sfärisk återgivning är vad en typisk #8221;låda#8221; klarar av. Avsaknaden av baselement och basport spelande direkt mot lyssningsrummets ytor ger fler möjligheter vad gäller placering och färre rumsrelaterade problem. En genomtänkt konstruktion, inklusive den smala baffeln ger en sällsynt transparent och homogen återgivning. #8221;Voicing#8221; av högtalaren är gjort av Serblin och Lian i samarbete, och resultatet är något man sällan hör från direktstrålande högtalarkonstruktioner.

Vi har noterat att fans på forum har likställd Serblin med Gud, men det är nog att ta i - oavsett vilken konstruktör som diskuteras. Att han med Ktema har utfört mirakel - är dock helt säkert :-)

Designen är instrumentlik elegant och tidlös och kommer att förena många äkta par i åsikten om att högtalare kan vara riktigt snygga objekt i hemmet. Ungefär så långt från vulgo-design man kan komma, även om chromade ytor är del av designen.

En högtalare som detta representerar definitivt en stor investering och om vi förutsätter att investeringsnivån inte är den avgörande faktor för en köpare, och att man provar några stycken under likvärdiga förhållanden så kommer de som söker det sofistikerade, lättsamma, homogena ljudet samt en högtalare som är mycket enkel att få till i olika rum - få en vän för livet i Ktema

Egna preferenser och kanske vart man är sitt eget musikliv- och lyssnande är faktorer som i slutändan är de viktigaste.

Som sagt - det var mycket trevligt att få visa Ktema i Göteborg i helgen och vi tackar för alla positiva kommentarer och samtal rörande musiken, tekniken och Ktema. Intresserade kan höra av sig till Akkelis eller oss för butiks- eller personliga visningsmöjligheter.

ps. Fina bilder Plind - tack för det.


Mvh, Audio Concept

mötesplatsen för verkligt musikintresserade... - sveriges största och ledande specialbutik för hifi och high-end

www: www.audioconcept.se butik: Södra Agnegatan 29, 112 29 Stockholm tel: 08 6507250 --- Följ oss på Twitter - Bli ett fan på Facebook - Få vårt Nyhetsbrev
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000