HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 tre aktiverade sydeuropéer - Stativare
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 25

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2016/06/19 :  23:26:45  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Heja

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Tomas J
fd _T_

1451 Posts

Posted - 2016/06/20 :  13:14:34  Show Profile Send Tomas J a Private Message  Reply
Heja heja!
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2016/06/20 :  23:13:08  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Roade mig idag med att skruva isär en diskant bara för skoj.

En Seas 27tdfc. Den har en lite bakkammare. Har fått för mig att man skulle kunna sänka resonansfrekvensen genom att sätta på en större burk bakom men så stora ingrepp ska vi inte göra idag.Det lilla membranet i tyg sitter fast i frontplattan som i sin tur sitter med fyra små skruvat ner i magneten.Här har vi magneten med frontplatta och membran bortplockat. Det sitter en liten bit skum i hålet i mitten. Försökte inte pilla bort skummet men jag tror det är hål rakt igen till bakkammaren.Här är baksidan på frontplatta och membran.Närbild på membranet från insidan.Stilstudie av en pytteliten talspole. Notera dammkornet.

/mvhff

Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/11 14:47:58
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1293 Posts

Posted - 2016/06/27 :  18:45:44  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Två 9V batterier i serie?

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/09 :  23:02:39  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply

Stativare på MLTL princip - ett sedan länge avstannat projekt väcks till liv igen.


Det är inte tänkt att bli världens bästa högtalare men den ska bli klar och den ska spela bättre än den datorhögtalare den är satt att ersätta. Tanken är också att använda element jag har liggande. Så diskanten ovan och ett par Hivi D6.8 ska in i en låda av liten storlek så att de kan möbleras bort och försvinna i ett litet vardagsrum. Det är i alla fall tanken så får jag se hur det går

I en låda om ca 10 l med en 4,5*17 cm port simmar de ungefär såhär:Element och port är placerad enligt MLTL-principen för att släcka ut så mycket interna resonanser som möjligt för att minska ner på mängden dämpfluff.

Här har jag en liten brädhög att starta med som förhoppnigsvis ska bli till lådor.Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/19 16:39:21
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/11 :  14:41:53  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
18 mm konstruktionsplyfa är inte det skönaste materialet att jobba med men det var tillgängligt och gratis. Tycker det är trevligare än spånskiva och dammar mindre än MDF när man jobbar med det.

Lite pussel för att se om jag sågat bitarna rättLim och spikpistol får duga för alla mina tvingar har fått fötter.

För att lådan ska bli tät kör jag på på lite målarfog på insidan som är något mjukt gucka baserat på latex istället för silicon. Går utmärkt att måla på om man skulle behöva.Hade inte sågat rätt, blev en hel del bitar över som inte passade...Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/11 14:50:46
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2019/01/12 :  13:13:26  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Trevligt bygge! Plywood tenderar att låta mindre urk än MDF.Johannes
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/13 :  12:02:19  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Tack Circlo! Fina ord, särskilt när det rör sig om ett bygge som kvalar in under epitetet som har med magsjuka och reflexer att göra...

Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/13 12:03:02
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/13 :  12:16:53  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Nu hör ju inte alkohol hemma i det här forat men jag lovar för den är inte för invärtes bruk. I alla fall inte för mig. För högtalaren är det för invärtes bruk och det måste ju gillas. I vilket fall; basportarna försöker jag få till en liten tratt på för att minska ev. turbulens. troligen är det i den skarpa kanten som portturbulensen först uppstår och det kan inte skada att runda av kanten en aning. Lite värme med varmluftspistolen och det går att trycka ner dem över vinflaskan. Man får vara lite försiktig med värmen annars smälter röret. Det hjälper att värma flaskan något också men inte för mycket för då smälter röret av den värmen och kladdar fast i själva flaskan. Å andra sidan är materialet till portarna (50 mm avloppsrör) i stort sett gratis så man har råd att experimentera.Jag har tidigare försökt limma avloppsrör mot trä med trälim. Om någon mer än jag tror att det är en bra idé kan jag gå i god för att det är det inte. Nu körde jag med latexfogen istället. Funkade mycket bättre även om användningsområdet är tänkt att vara ett helt annat.
Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/13 12:18:49
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2019/01/13 :  13:45:06  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
särskilt när det rör sig om ett bygge som kvalar in under epitetet som har med magsjuka och reflexer


Jag har kompisar som röstar Vänster, andra som röstar på övriga sjuklövern. Vissa är med i spännande religiösa grupperingar och andra är hårdföra materialistiska ateister. En tror hårt på att jorden är max 10000 år gammal, en annan viftar ivrigt med högerarmen i 45 graders vinkel i tid och otid.

Så mitt i allt detta tror jag nog att jag skall kunna töja min tolerans och förståelse till att omfatta (kortlivade) experiment med kräkreflex.

Man måste kunna skilja på sak och person och jag tror såklart på att alla skall kunna få en andra chans...Skämt åsido, så tycker jag att det är kul att det byggs! Det ser ut att bli ett par trevliga små lådor!

Jag kanske är både blind, analfabet och korkad som missat det, men vad blir det för element i dem?

Nu hittade jag det..

Smart lösning med flaskan, spriten och varmluftspistolen! Tack för tips!!!

Mvh Johannes

Edited by - Circlomanen on 2019/01/13 13:47:06
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/16 :  23:21:21  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
quote:
Så mitt i allt detta tror jag nog att jag skall kunna töja min tolerans och förståelse till att omfatta (kortlivade) experiment med kräkreflex.
- Jag bugar mig för din storhet!

Nya bafflar till fronten fick fixsas då de jag tidigare gjort blev fel. Efter en match med överhandsfräsen och pelarborren börjar försänkningarna ta form. De blev inte helt jämna men inte värre än att det gick att fixa med exenterslipen. Jag har också gjort dem hela 5 mm större än diametern på elementen. Det kan låta mycket men det är betydligt bättre än att ha gjort dem perfekta och att de efter lite spackel och färg blir för små. Hur råkar jag veta det...

12 skruv per element är löjligt många. Antingen tycker man det är coolt eller så tycker man det inte. När man ska få alla skruvar att passa i islagsmuttrarna samtidigt är det lätt att tycka - INTE!

Nåja, genom att pilla i islagsmuttrarna försiktigt och sedan lägga baffeln med muttrarna neråt på plant underlag och ställa sig ovanpå den fick jag tryckt i muttrarna vinkelrätt mot baffeln. Sedan satte jag dit ellementet. Pillade i alla skruvarna, utan att islagmuttrarna var islagna. Kletade lite lim under var och en av muttrarna och drog åt dem. På så sätt hamnade alla muttrar rätt och jag kan ta av och sätta tillbaka elementet utan att någon skruv skär i gängorna för att mutterna sitter snett i hålet. Anledningen till att jag också limmade fast dem är att jag tidigare har upplevt att muttrarna kan ploppa loss när man försöker skruva fast elementet och lägger lite tryck på skruvmejlseln. Detta vill jag gärna undvika, särskilt när det sitter med så många skruvar som det gör. Länge leve skruvdragarenMan kan se att det blir ganska stor kraft av alla skruvarna. I trät står det nu HI-VI RESEARCH spegelvänt...


Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/16 23:25:27
Go to Top of Page

Tomas J
fd _T_

1451 Posts

Posted - 2019/01/17 :  06:29:10  Show Profile Send Tomas J a Private Message  Reply
Dessa inslagsmuttrar är ju ett ständigt bekymmer!
Jag tycker alltid att man oroar sig för att de ska lossna, hamna snett, skära i gängorna, vara för stora så att de sticker utanför kanten vid elementhålet, läcka mellan gänga och skruv.
Så är de så himla bra egentligen?

Jag själv har också använt inslagsmuttrar, rampamuffar och blindnitar med gänga bara för att få ett stabilt fäste för elementen.
Varje gång har jag funderat över om jag inte borde ha nöjt mig med att skruva i en snygg skruv med trä-gänga i stället för att slippa alla bekymmer som inslagsmuttrar medför.
Jag kommer i bästa fall aldrig behöva demontera elementen på mina byggen så många gånger.

Kul att se att du bygger vidare, kör hårt!
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/17 :  13:02:38  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Tack Tomas,

Jag håller med dig om att man kan ifrågasätta islagsmuttrars värde. Bökigt och tenderar att generera läckage och problem. Resten av skruvarna till den här skapelsen kommer bli träskruv i förborrade hål.

Ofta tycker jag det kan vara svårt att få bitarna att passa perfekt och få till snygga övergångar. De tenderar att glida omkring lite när jag drar åt tvingarna. Därför prövade jag istället att skjuta ihop dem med lim och spikpistol med lite marginal för att kunna trimma bort överflödet med överhandsfräsen. Någonting som underlättade den här processen var helt klart att montera den underifrån i bordssågens skiva, vilket krävde lite modifiering av bordssågen men inte farligt mycket.Med exenterslipen försökte jag putsa till dem lite men jag måste erkänna att jag inte tycker finish är jättekul. Jag vill få ihop dem och höra hur de låter.På e-bay har jag hittat en trevlig radiefräs med ganska stor radie (25 mm). Tyvärr har jag köpt fel diameter på axeln, 6 mm istället 8 som det är i min maskin. Den största radien som jag har med 8 mm skaft är 10 mm så den fick det bli. Med facit i hand blev 10 mm ganska lagom på den härlådan även om 25 mm säkert hade varit bättre för baffelsteget.Alla kanter på lådan fick en radie, inklusive basporten som på så sätt förhoppningsvis tål en aning mer innan det blir turbulens i den.EDIT:


Tillverkning av stagning. Eftersom elementet är så stort i förhållande till bredden på lådan och med så otroligt kraftfullt gjuten korg kommer själva elementet att staga upp fronten. Därför stagat jag bara sidorna, topp och botten. Här håller jag på att göra hålen i staget för sidorna.Ett enkelt trick för att få ut pluggarna ur hålsågen är att nästan såga igenom, vända på stycket och köra det sista. Då är det så mycket lättare att få ut pluggen ur hålsågen.Här har stagen kommit på plats. Det översta staget fick jag sätta på sniskan för att få plats med diskanten.Som synes här har jag rundat av kanterna innan frontbaffeln limmades fast. Detta var nödvändigt för att få till avrundingen i hörnena. Hade jag limmat ihop allt hade det inte gått att trimma mer det överflödiga materialet med fräsen med de stål jag har.I avsaknad av tvingar får två st. transformatorer (som jag knappt orkar lyfta) och en skivstång duga när fronterna limmas på.Efter en omgång med radiefräsen ser det ut så här./mvhff

Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/20 11:57:06
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2019/01/19 :  11:02:43  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Trevligt med byggbilder!!

Det kliar i min skruvdragare och överhandsfräs när jag ser allt detta.Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/19 :  16:35:36  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Kul att höra Circlo. Hoppas orken kommer tillbaka snart.

Som sagt, finish är inte min starkaste gren men lite spackel måste jag nog kosta på dem. Hade inte justerat spikpistolen särskilt bra så den slog fula märken i trät. Rundingen och passningen mellan bitarna är ganska bra men inte osynliga så de behöver lite uppmärksamhet också.Här lyxar jag till det med grundfärg till och med. På det lägger jag ett lager av den färgen som hustrun köpt till dörrlisterna. Man tager vad man haver som Kajsa Warg sade (om du inte förstod det skämtet är du inte medelålders än... ).Torkbilder/mvhff

EDIT:

På vinden hittade jag gammalt dämpfluff som jag sparat från en kasserad KEF och som jag lyckats rädda från hustruns försök att slänga "skräp" jag samlar på mig :-)Dämpfluff i och provpassning av element.Internkablage av klassisk högtalarsladd ifrån Hornbach av en grövre sort som fanns i hyllan. Och högtalarterminaler från Biltema för hela 29 kr...Orkade inte löda utan körde på kabelskor för smidighetens skull.Terminalerna fick ett lager av Målarfogen. I lådan har jag förborrat 2 mm hål och använder små träskruv istället för islagsmuttrar.Det visade sig vara lättare att lägga tätningskletet på lådan istället för på själva terminalen.Högtalarterminaler på plats tätade med Målarfog och fastskruvade med mässingsskuv av bästa mainkvalisort.

32 skruvar senare är också elementen på plats.Äntligen dags för lite provspelning. Delar med ett gammalt Behringer filter och kör bas via ena kanalen och diskant via andra. Monolyssning i all ära./mvhff

Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/20 11:59:23
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2765 Posts

Posted - 2019/01/20 :  12:46:36  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Snyggt jobbat FForsman! Spraymåla skruvarna svarta!?

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Vassegård
Member

134 Posts

Posted - 2019/01/20 :  14:33:29  Show Profile Send Vassegård a Private Message  Reply
Eller blånera dem. Släng ned dem i lite vätska och klart. Köpes på närmsta jaktbutik för en hundring.

Ny med rör
Go to Top of Page

highfive
Member

445 Posts

Posted - 2019/01/20 :  17:46:22  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
Snyggt byggt - fräsiga högtalare - som Mulle Meck säger

Är det dessa stativare, som kommer med till DIY-träffen i Mölnlycke?

Med vänlig hälsning, highfive

Edited by - highfive on 2019/01/20 18:45:31
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/20 :  23:20:45  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
- Vadå, gillar ni inte looken? Själv tycker jag det ser lite Heavy Metal ut a la 80-tal. Skulle kunna vara nitar...

Nej, lite diskretare ton hade varit trevligt. Blånering är ingen dum idé.

Precis highfive, det är tanken att de ska få följa med till DIYträffen. För tllfället har det kommit rök ur det där själva delningsfiltret så jag har just skaffat mig lite mer meck innan det går att spela på dem igen. Skam den som ger sig.

Tack för glada tillrop, uppskattas!

/mvhff

Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts


Edited by - FForsman on 2019/01/20 23:21:36
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2019/01/21 :  16:58:47  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Trist med röken.

Ser fram mot att höra dem spela på gördetsjälvmässan.

MiniDSP kanske?!?
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2300 Posts

Posted - 2019/01/25 :  13:13:38  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Nu var det just MiniDspn som det rök om
Har plockat ihop ett kit från delar jag köpt på mig men uppenbarligen inte kopplat allt rätt innan jag slog på strömmen./mvhff

Ordet amatör har samma rötter som amore. En amatör älskar det hon gör. Free Thoughts

Go to Top of Page
Page: of 25 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000