HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Är High End värt pengarna?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2019/02/19 :  14:55:37  Show Profile Send Figge a Private Message  Reply
Det är väl till slut köparen av en produkt som bedömmer om varan är värt vad säljaren vill ha för den oavett vad vi köper.
Om varan eller tjänsten kostar 1:- eller betydligt mer.

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.


Edited by - Figge on 2019/02/19 15:03:47
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2019/02/19 :  16:07:54  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Är verkligen "det bästa inom audio" samma som det dyraste inom audio?

Sen är såklart en vara värd precis så mycket som nån vill betala. Tyvärr har det inte nåt med substansvärdet att göra. En 30 m² lägenhet i Surahammar kostar inte 3 mille som den gör i Sthlm, fastän den kanske finns i ett tekniskt likvärdigt hus.
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2019/02/19 :  16:32:04  Show Profile Send Figge a Private Message  Reply
quote:
Sen är såklart en vara värd precis så mycket som nån vill betala. Tyvärr har det inte nåt med substansvärdet att göra. En 30 m² lägenhet i Surahammar kostar inte 3 mille som den gör i Sthlm, fastän den kanske finns i ett tekniskt likvärdigt hus

Nej det stämmer ju, men forfarande ett marknadspris. Sen är det så att läenheten i Sura är fortfarande lika stor, men även att andra faktorer styr priset.Samma sak igen vad är köparen villig att betala.


Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2019/02/19 :  18:44:01  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
High end är som ett tveeggat svärd när skall man använda det vi har sett att man använder ordet på lågpris grejor för att få produkten att verka bättre. Det som har hänt är att ordet high end har blivit överexploaterat nästan överallt det är väl som vanligt om man har i detta fall en hobby som är kostbar och har många lager av ..... är det lätt att man prissätter därefter.

Det var någon som nämnde sportfiske det är lätt att avfärda den som någon dyr hobby du kan betala allt från några tior till tiotusentals kronor allt från kläder till spö rulle m.m men det finns bra utrustning för mindre pengar jag har hållit på så länge att jag har förstått att fisken bryr sig om vilka grejor du har men mycket bling för kollegorna.

När jag började inse att man kunde få bättre ljud om man betalade för det då fanns det grabbar som hade en high end anläggning för 100.000kr och då var det vääääldigt mycket pengar men så hände det något i mitten av 00-talet grejorna började bli dyrare allt efter som har priserna skena. Nu verkar det som om att en prislapp är en garanti för kvalitet men är det så? Vi har hört produkter som är väldigt överprisade som låter skräp.

Om man har råd och klarar sig utan de extra pengarna för sin överlevnad så ser jag inga problem att någon lägger de pengarna på olika dyra produkter men om de skulle vara så mycket bättre får var och en avgöra själva.

Bland min hifi-bekanta är det lätt när de snackar att priserna skenar iväg "de kostar bara" är en återkommande kommentar som används ofta, men jag ser det är hur stor kostnad produkten har är avgörande för många om det är skräp eller high end men så enkelt är det inte tycker jag.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2019/02/19 :  19:29:44  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Ursprungsfrågan kan ju kanske tolkas på många olika sätt. "High End" skulle kunna betyda det mest utsökta ur ren teknisk synvinkel, likaväl som det dyrast tillgängliga för en viss apparatur. Ibland kanske det sammanfaller, men det finns väl inte nån garanti för det.

Många av oss som nångång knåpar ihop hifigrejer själva har nog någon gång insett att man faktiskt fått till nånting verkligt bra - mäter bra, låter bra, känns bra. Om man då skulle helt enkelt leja ut tillverkningen till nån firma, alltsa bara ge dem ritningar och säga "bygg 100 st" så kanske man snart skulle sitta med en del skulder och 99 osålda apparater. Troligen skulle det vara svårt att få kunder att fatta att faktiskt handlar om High End grejer, lätt värda att betala stora belopp för, eftersom det inte är fråga om ett känt märke. Jag misstänker starkt, att mycket handlar om Märket när det gäller prissättning och säljbarhet, Inte nödvändigtvis byggkvalitet och prestanda.
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2019/02/19 :  20:35:58  Show Profile Send MartinN a Private Message  Reply
Tyska hifitidningar presenterar "Bestenliste" där dyrare produkter får mera punkter, och man kan undra om det används en korrelation mellan pris och prestandapunkter så att de som testar produkter inte behöver särskilt stora kunskaper utan att man med en hemlig formel sätter in priser och formeln spottar ut hur många prestandapunkter apparaten skall få. Visst är detta påstående grovt nedvärderande av recencenter och jag kan medge att det inte stämmer i praktiken, men det är närmast en tankelek med en iögonfallande korrelation. Jag tänker inte säga mer om denna tankelek.

Däremot är jag helt övertygad om att man fick high end grejer med kvalitet för ett lägre pris förr och att nya priser närmast är påhittade för att täcka firmans kostnader och ge maximal vinst. En ny pryl med 10ggr priset behöver inte vara vara definitivt mycket bättre än något med grundpriset från några år tillbaka. Undantag finns alltid men jag tycker inte dagens nästan astronomiska priser är rättfärdiga utan snarare är man ute efter att lura en kund med för mycket pengar.
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2019/02/19 :  21:11:00  Show Profile Send MartinN a Private Message  Reply
Min åsikt är att inte allt nytt är automatiskt bättre än något måttligt äldre. I fråga om vissa komponenter tycker jag man kan tjäna mycket på att köpa begagnat. Visst finns det sånt som inte lönar sig ljudmässig att köpa begagnat och nytt ger naturligtvis en tid med garanti om något skulle strula.
Jag har svårt att övertala mig att en uppgradering till nytt automatiskt skulle göra att man kommer närmare Nirvana. Det som är viktigast för mig är min subjektiva uppfattning av ljudkvalitet, byggkvalitet och tillförlitlighet.

Jag har två REL subbar, en köpt begagnad och en som ny. Den gamla leverar fortfarande men den nyköpta måste transporteras till soptippen efter att slutsteget brann och i samma veva brände talspolen. Tyvärr var garantitiden ute.
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2019/02/19 :  23:24:34  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Men... Vad är då kriterierna för HiFi? Vad faller inom ramarna för det som är verkligt bra grejer att ta till när man lyssnar på musik? Hur beskrivs prestandakraven? Att beskriva "High End" som en "hobby inom hobbyn" blir ju lite besvärligt, när man inte enkelt kan se vad som avses.

Ett system som kan återge en inspelning på det sätt det en gång lät när det spelades in?
Ett system som skapar ett ljudbild av denna inspelning, som du själv gillar?
Ett system som kostar massor med pengar och kanske kan göra det som beskrevs ovan?

Om jag anställer en elektronikingenjör ett år och vederbörande får i uppdrag att lämna ifrån sig minst ett byggbart schema på en fantastisk förstärkare som kan serietillverkas, så måste försäljningen (så småningom) hämta in ingenjörens årslön och kostnaden för bygget för X antal enheter. Om man antar att X är 100 st och ingenjören kostar 3.000.000 för ett år och hårdvaran + ihopsättning 10.000 per enhet, så ska 100 enheter inhämta minst 4.000.000. Det ger 40.000 per enhet. Med all overhead som blir aktuell, skatter, vinst, etc etc kanske man måste sälja enheterna för 100.000 kr st.

Detta förutsätter att ingenjören arbetar heltid ett år med konstruktionen (känns det vettigt, ni som bygger själva?) och att man lägger 10.000 i hårdvara och lödning etc och att man har en marginal per enhet på 60.000.

Och att man säljer 100 st...

Det kanske är en affärsidé...
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2019/02/20 :  07:20:46  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
quote:
Tyska hifitidningar presenterar "Bestenliste" där dyrare produkter får mera punkter, och man kan undra om det används en korrelation mellan pris och prestandapunkter så att de som testar produkter inte behöver särskilt stora kunskaper utan att man med en hemlig formel sätter in priser och formeln spottar ut hur många prestandapunkter apparaten skall få. Visst är detta påstående grovt nedvärderande av recencenter och jag kan medge att det inte stämmer i praktiken, men det är närmast en tankelek med en iögonfallande korrelation.

Det där var ett ganska elakt påhopp på en hel branch MartinN. Har du något som backar en sådan teori?

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Vox
fd. Eric V-ås

3656 Posts

Posted - 2019/02/20 :  07:22:20  Show Profile Send Vox a Private Message  Reply
Elektronikingenjören får i alla fall en skaplig månadslön på ca 125.000 SEK i ditt företag.

"Om Gud ville att vi skulle lyssna på fler kanaler än 2 skulle han gett oss fler öron"
Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2019/02/20 :  09:51:08  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det går ju lite i arbetsgivaravgifter och sånt samt att man kan nog räkna med att vederbörande bränner upp några prototyper under jobbet... :)
Go to Top of Page

Vox
fd. Eric V-ås

3656 Posts

Posted - 2019/02/20 :  10:35:40  Show Profile Send Vox a Private Message  Reply
Jag räknade bort 50% för arbetsgivaravgifter m.m.
Så den stackars ingenjören får betala de uppbrända prototyperna med sin lön?

"Om Gud ville att vi skulle lyssna på fler kanaler än 2 skulle han gett oss fler öron"

Edited by - Vox on 2019/02/20 10:36:11
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

21988 Posts

Posted - 2019/02/20 :  18:40:04  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Nja, jag betalar inte prototyper men, när kan jag börja?

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2019/02/20 :  21:34:58  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Jag väntar på det beröringsfria mentala kontrollsystemet, en organisk dator som just nu odlas i en kaffemugg. Troligen är det en avsevärd väntetid innan slutlig utveckling och produktion kan komma igång. Återkommer...
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7346 Posts

Posted - 2019/02/20 :  22:25:17  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
+1 på Bubbels inlägg eller gilla som det heter på fejjan.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.

Edited by - FBK on 2019/02/20 22:25:55
Go to Top of Page

Leif B
Member

1491 Posts

Posted - 2019/03/01 :  08:24:21  Show Profile Send Leif B a Private Message  Reply
Är High End värt pengarna?

NEJ !

https://www.youtube.com/watch?v=BxAv2r8FLZk

Edited by - Leif B on 2019/03/01 08:38:59
Go to Top of Page

Håkan64
Semester på egen begäran

4574 Posts

Posted - 2019/03/01 :  10:36:10  Show Profile Send Håkan64 a Private Message  Reply
Det intressanta i kråksången är att det nästan alltid mynnar ut i avundsjuka. Folk sitter och snackar skit och retar sig på grannens fina bil eller hifi-anläggning. Om man anser sig ha råd så varför inte?
Go to Top of Page

Leif B
Member

1491 Posts

Posted - 2019/03/01 :  10:46:08  Show Profile Send Leif B a Private Message  Reply
Om man råkar ha obegränsat med pengar.

Är High End värt pengarna?

Nej !!
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2019/03/01 :  16:15:12  Show Profile Send Figge a Private Message  Reply
Ja, idag känns den prisvärd efter en veckas förkylning och tung vecka som avslutades med en utbildning av 12 personer.

Nu med en vinylskiva på spelaren och lite enbärsdricka i glaset.

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

Leif B
Member

1491 Posts

Posted - 2019/03/01 :  16:52:32  Show Profile Send Leif B a Private Message  Reply
Har ni fortfarande inte förstått att det inte kan låta
som i verkligheten.

Är High End värt pengarna?

Nej !!!

PS. Är alla i tråden försäljare av hifi?!

Edited by - Leif B on 2019/03/01 16:55:54
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7346 Posts

Posted - 2019/03/01 :  17:18:05  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
quote:
Det intressanta i kråksången är att det nästan alltid mynnar ut i avundsjuka. Folk sitter och snackar skit och retar sig på grannens fina bil eller hifi-anläggning. Om man anser sig ha råd så varför inte?

Är verkligen folk så avundsjuka, javisst det finns gott om dem men de flesta tror jag inte är det. Jag blir inte det minsta avundsjuk när folk köper tokdyra grejer utan det är mest komisk att se hur en del lägger massor av stålar på grejerna och sedan har de urusel akustik. Men en sak är lustig och det är att för många hävdar alltid att de senaste prylen de köpt är alltid bättre än den de hade innan. Dvs man läser aldrig att fan de gamla slutsteget låter ju mycket bättre än det nya.....
Och till Leif B, du har uppenbart inte läst mina inlägg.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Figge
200.000-klubben

2174 Posts

Posted - 2019/03/01 :  17:56:58  Show Profile Send Figge a Private Message  Reply
Leif B satt på repeat?

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, Kemp power strip 8 med Hi power cable.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

lampuradio
Member

885 Posts

Posted - 2019/03/01 :  19:06:14  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Jag vet inte om avundsjuka är en så stark faktor här som vissa antyder. Men jag kan ju bara tala för mig själv... Det jag brukar reagera på är ju att jag helt enkelt tvivlar på två grundbultar som (för mig) är bärande för idén om superdyra grejer:

1. Dyrast är alltid bäst.
2. Köparen är så välbevandrad rent tekniskt, att vederbörande kan avgöra att/om det dyraste är bättre än det näst dyraste.

Om man i stället backade till ett blindtest, och köparen traskar hem med en vintage Dynacord och ett par Carlsson-högtalare för att det faktiskt lät bäst för honom/henne, så kan man kanske säga att det inte hade varit värt att gå efter High-End-konceptet - för den personen.
Go to Top of Page

Leif B
Member

1491 Posts

Posted - 2019/03/02 :  08:48:24  Show Profile Send Leif B a Private Message  Reply
Tillverkarna av nya prylar får er nyfikna.
Allt nytt lockar kunder.
Tyvärr blir det inte bättre.
Gå inte på försäljarsnacket. Köp inte med ögonen.
Allt så kallade High End är inte det.
Många blir lurade. Sista idioten är inte född.

Edited by - Leif B on 2019/03/02 09:07:41
Go to Top of Page

nisseW
Member

531 Posts

Posted - 2019/03/02 :  09:21:21  Show Profile Send nisseW a Private Message  Reply



Jag skulle vilja illustrera frågeställningen "är High End värt pengarna"
med dessa två bilder. Jag tror högtalaren ligger på drygt 2 mille och bilen ( BMW)
någonstans där under. Är högtalaren verkligen lika avancerad så den motiverar ett
högre pris?
Svaret blir naturligtvis DIY

Blufföretag är ingen bluff, de finns i verkligheten!
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.3 sekunder. Snitz Forums 2000