HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vintage HiFi
 Budget-hifi drömmar mellan 88-92
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2020/01/08 :  20:43:14  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Jag väljer att fokusera på denna period då den för min del är förknippad med några av mitt livs starkaste hifi minnen, en tid av bläddrande i broschyrer, lyssnande i butik och väldigt få köp.

I Kalmar fanns bara en hifi butik vid den här tiden och namnet på densamma var helt enkelt "hifi-butiken", den drevs av Dzintars Roske och en kille till vars namn jag tyvärr inte minns.

Hifibutiken i Kalmar var det stället man nästan alltid besökte om man var i stan, och inte sällan exklusivt, det är underligt hur minnen sätter sig, stentrapporna upp till den relativt smala dörren, mattan, hyllorna, fynhörnan direkt till vänster, högtalarväggen på den högra kortsidan och givetvis alla fantastiska och mestadels svarta apparater som prydde de andra väggarna.

Här fick man uppleva rätt mkt, inte sällan till tonerna av Tracy Chapman's "fast car" och de fabrikat som satt sig mest i minnet från denna tid är Infinity, Mission, JPW, Harman Kardon och Teac, och det är just dessa fabrikat som jag ska återkomma till.

De prylar som jag suktade efter mest var underligt nog rätt rimliga, dvs. inget ouppnårligt utam mer i budget segmentet kan man säga, om ni minns denna tid och läste hifi och musik under densamma är nog min lista relativt bekant och kanske tom. snudd på oambitiös.

Förstärkare:
Harman Kardon HK6100.

CD spelare:
Teac CD-P3000.

Högtalare:
JPW Sonata
Infinity reference 20
Mission 760i

Någon här som känner igen några av dessa? Kanske tom ägt någon av dem?
Möjligen finns det någon mer här på forumet som rentav även minns butiken?

Jag köpte dock aldrig någon av dem men oj vad man drömde, varför det blev så är inte helt klart för mig men mest troligt var nog att det handlade om pengar, jag hade ju redan börjat bygga högtalare vid den här tiden och minns att det gick en del slantar till element och lådmaterial (och mountainbikes förståss).

Men helt tomhänt lämnade jag inte hifi butiken, det blev istället ett par stativ från standesign och en liten begagnad HK förstärkare från fyndhörnan som gissningsvis härstammade från 70-talet, och givetvis en hel drös broschyrer som jag nu önskar jag hade kvar.

Stativen användes till mina MB-Quart 260 (eller var det 220?) inköpta på ljudkällarn i Göteborg, dessa parades ihop med en Kenwood ka-550d förstärkare och som källa blev det en DP-1020 cd-spelare även den från Kenwood och båda inköpta på sibahuset vid backaplan i Göteborg.

Nu, såhär ~30år senare stöter man ibland på dessa missade drömmar på nätet och man ställer sig frågan om man skulle försöka spåra upp dem och slå till, nu har man ju råd menar jag :)

Är det någon här som går eller har gått med samma minnen och fundringar?
martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Pac
200.000-klubben

21998 Posts

Posted - 2020/01/08 :  20:58:37  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
Hehehe, jodå, en viss igenkännings-faktor finns det allt. Kanske inte så mycket apparaterna som tillvägagångssättet. Jag spenderade en stor del av 1985 med att springa ner dörrarna på en nyöppnad hifi-butik i Trollhättan där jag lyssnade på och drömde om Quad.

Och jovisst, nog händer det att jag surfar på Quad 44 & 306 som var helt ouppnåeligt "back then"...


// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2020/01/09 :  05:35:26  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Visst fanns där även drömmar om det där man inte hade råd med, men Kalmar var rätt litet och det man kände till var ju det man kunde läsa om i tidningarna man köpte och det lokala utbudet, vilket även om det var bra prylar även var ganska begränsat.

Jag misstänker att andra födda i mitten av 70-talet i andra delar av landet har liknande minnen men då av andra fabrikat som tex. de hos hifiklubben, hifikit etc.

Man hade ju även expert som sålde bla. Jamo, Technics, Philips och tom. Bang Olufsen i en liten avsides avdelning av butiken, det var ju otroligt häftiga prylar men samtidigt så udda att man inte riktigt tog det till sig på allvar.

Visst slogs man av formgivningen, hur kunde beolab 4500 spela bas, de hade ingen låda att tala om, och beosystem 4500 som hängde där på väggen liknade ju inget annat.

Jamo har man däremot ägt en del, hade ett sw300 sub/sat system under en period, gillade lösningen och ilusionen det skapade av att de var de små sateliterna som spelade bas, det lät ju inte så tokigt heller, och jösses vad den lilla sw300 basen kunde spela på.

Högtalarna man byggde själv under denna period var ju så klart inspirerade av allt detta, jag byggde flera mindre bandpass subbar och tom. ett par högtalare med gamla bang olufsen element som hade formen och av beloab2500 men större.

Likaså byggdes vägghängande skapelser inspirerade av beolab 4500, några av B&O's högtalare som jag än idag tycker är rätt fräcka.

Det blev givetvis även mer traditionella byggen också, nästan alltid baserade på element man rivit ur andra gamla slitna/trasiga riktiga högtalate men fått eller köpt biligt någonstans.

När jag tänker efter så var det nog diy som kom lite ivägen för köpe hifi'n jag nämnde i min första post.

Mina föräldrar har sagt att jag höll på med det redan från ca 10 års ålder men då givetvis i otroligt primitiv form, enstaka element i bästa fall i någon form av trälåda och med min freestyle från aiwa som signalkälla och endast det, stackars freestyle, hur höll den...

Det intresset bet sig fast kan man säga :)


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2020/01/09 05:38:48
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1755 Posts

Posted - 2020/01/09 :  14:32:35  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
quote:
Är det någon här som går eller har gått med samma minnen och fundringar?

Hehe, jodå, nog känner man igen sig! Men mina minnen är från 70-75. Min största dröm var att få äga en Revox A-77 och en Lenco L75! Vilka grejor! En Skantic/Luxor transistorförstärkare på hela 2x7 watt (kommer inte ihåg modellbeteckningen) och JBL högtalare skulle göra anläggningen komplett...
Men istället så fick jag nöja mig med föräldrarnas Radiola radiogrammofon inbyggd i en stor möbel med jalusidörr framför skivväxlaren. Denna var försedd med en gjuten tonarm med kristallpickup med vändbar nål beroende på om man "avnjöt" bakelit (78-varvare sk. stenkakor) eller vinyl på 33 eller 45 varv/min. Med hjälp av en annan gammal rörradio, hittad på soptippen, och en tonarm med stereopickup från Clas Olssons så fick man STEREO! Dä ni!!!

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, NCore, Marantz och Yamaha!"
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2020/01/09 :  15:28:45  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
quote:
den drevs av Dzintars Roske och en kille till vars namn jag tyvärr inte minns


Stephan hettan han med PH som i sophink, som vi lite elakt sa. Fast den affären har jag besökt många gånger och jag gillade den och killarna som drev den.

Görans HiFi i Växjö var också en sådan där butik som borde få fem JBL-horn av fem möjliga i sin recension.
Dit kom jag efter att ha bokat tid för provlyssning av LP vs CD och man tog sig rejält med tid att låta en snubbe från Nybro få några timmar utan att köpa något.

Å andra sidan fick mina våta drömmar mer erotiska objekt att sukta efter - Linx Nebula förstärkare (Jag köpte en sådan från England pris när svenska kronan störtdök på tidiga 90-talet, men posten låg en dag efter i sin valutaväxling så jag köpte en postväxel och skickade till affären i England) och Acoustic Energy AE-1, Små högtalare kan spela lågt!

Som sagt Nebulan blev min men jag sålde den (dum som jag var) och några AE-1 blev jag aldrig ägare till ... de kostar ju lika mycket idag som igår.

Jag minns att i Kalmarbutiken hade man högtalare från Mission och förstärkare från ...vad hette de där som hade en lite udda form och som kunde fås med ett extra nätaggregat i samma design?? Jag var ju faktiskt lite sugen, men det blev andra grejer. Högtalare har jag ju alltid byggt och sedan jag blev bekant med elektronrören, behöver jag ju inte köpa förstärkare längre.

Jag är ibland inne på BRL i Överby/Trollhättan och deras HiFi-avdelning ger mig lite sådana där HiFi-affärvibbar som i gamla tider.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2020/01/09 :  18:49:19  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Tack soundbrigade, Stephan var det, kollade förresten upp Roske och denna vänliga, kunniga och mkt tålmodiga farbror (redan då) är numera 88år gammal, och så mkt tid som han har lagt på att beavara mina konstiga frågor är det nära tillhands att skriva honom ett tackbrev.

Onkyo hade de också i hifibutiken minns jag, även de fanns ju med i ens drömmar, interga modellerna då alltså, jag vet att jag gillade deras cd-spelare som var lite fylligare hade lite met fläsk (i brist på bättre ord) i soundet.

Vet inte om du skojjade med mig soundbrigade men utifall inte så tror jag att du menar mission elektronik, de har ju (hade?) en underlig form av halvbreddsformat, mkt uppskatrade i tester och jag kan nog bara hålla med för vad jag minns lät de kalas.

Två högtalare jag minns lite extra mycket från den butiken, som man tjuvlyssnade lite på när de demades för någon annan, var Infinity kappa 6 (större golvare), mkt mäktigt, vill minnas att de spelade på hk's fetaste integrerade, och sedan givetvis min dröm, JPW Sonata, du milde var en sådan liten högtalare kunde lira, man trodde det var någon av de andra och betydligt större modellerna som var igång.

Oroblemet med att nu köpa de där prylarna man ville ha 1989 är inte pengar, det är att hitta något till salu, och ännu svårare att hitta något som inte är alltför slitet, att leta är dock en rätt billig underhållning, så här långt har jag inte hittat något i sverige.

Jag hittade förresten en länk till hifi&musiks tidningsarkiv, de har alla tryckta utgåvor som sålta tillgängliga för nedladdning som .pdf för en rimlig slant, jösses vilken nostalgitripp :)

https://hifi-musik.se/alla-tidningar/


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2020/01/09 :  18:55:27  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Mission, så hette den. Inget skämt där.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2020/03/29 :  18:39:50  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Sådärja, en hk6100 införskaffad, och den är i nyskick till det yttre, alla reglage som nya och rent kosmteiskt är den kanonfin, och ren och damfri innuti, 550kr, och killen jag köpte den av har även skickat mig orginal manualen :)

Nu återstår högtalare och cd, högtalarna tänker jag helst ett par jpw sonata men de verkar vara ovanliga, mission 760 eller någon av de efterföljande varianterna 760i eller 760i SE skulle funka fint också, eller varför inte ett par infinity reference 20, letar som bäst efter någon av dem.

Cd då, jo visst hade en teac cd-p 4000 suttit fint, men jag är öppen för något annat också, kanske något tda1541 baserat?

Det är riktigt roligt det här, och det behöver inte kosta skjortan heller.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2020/03/30 :  19:06:53  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Härligt martinsson! Nu vill vi se lite bilder och sånt på minnesresan!
Jag kan inte påstå att jag känner igen just de produkter du nämnt, men känslan sitter som en smäck! (Jag har ju provsmakat en del gamla drömpryttlar f.f.a Luxman förstärkare i min medlemstråd)

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7369 Posts

Posted - 2020/04/18 :  14:24:48  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Harman Kardon HK6100 Var väl den bästa i sin prisklass på den tiden.
Technics SL-P470 En av de bästa i sin prisklass.
JBL LX55 Mycket bas och lite för mycket diskant också.

Så såg min första stereo ut.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2020/04/19 :  09:23:23  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Jag vet inte om den var bäst i prisklassen, men h/k var mkt väl ansedda (då?) och de klarade sig bra i tester i sverige, recensionerna brukar beskriva en viss hårdhet i ljudet och en lite grovkornig diskant, men det spelar ingen roll i mitt fall då detta inte för min del handlar om vad som var bäst utan vad man då drömde om.

Det låter som att du hade vad jag hade velat ha på den tiden, och säkerligen inte alls fy skam än idag, det är ett annat skäl om än inte det primära, nämligen att ta reda på hur mkt bättre det blivit på ca 30 år.

Tack för tipset på cd spelare, tar gärna emot fler, technics har jag alltid haft ett gott intryck av och modellen du nämnder känner man ju helt klart igen.

Andra intressanta är:

Onkyo dx706
Yamaha cdx1030
Teac cd-p4000 (tidigare nämnd)
Nakamichi cdp-2e (1541 bestyckad)
Philips cd620 eller 630 (1541 i båda)

Tar gärna emot fler tips.martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2020/04/19 :  10:51:21  Show Profile Send gcs a Private Message  Reply
För något år sedan åkte jag till återvinningen med min nästan 50 år gamla BMW. En anställd undrade om jag inte ville lämna bilden där så kunde de ta hand om den. Men nej det ville jag inte så klart. Men inne i deras stora hus där de lagrade batterier och farliga kemikalier, där högt uppe på en hylla spelades musik från ett par stora dröm högtalare med förstärkeri från 1979 års Technics katalog. Någon hade alltså lämnat in dessa för återvinning. Någons lilla fru tyckte väl att dessa 15":s lådor inte passade in i deras hem. Jag höll på att nästan bryta ihop. Jag tänker också på hur personalen på återvinningen svartsjukt bevakar allt som folk lämnar där.
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2020/04/19 :  10:51:22  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
[quote="FBK"]JBL LX55 Mycket bas och lite för mycket diskant också.[/quote]
Jag spanade upp högtalaren och minns att jag tittade (långt innan jag hade ekonomin för det) en JBL-burk med ungefär samma bestyckning men med en sådant där skumplastfront med "rutmönster". Men detta var nog tidigt 70-tal.
Vad kan jag ha tittat på?

(Det blev sedermera ett Wharfedale-kit: 12" + 5" + DT)
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7369 Posts

Posted - 2020/04/19 :  15:05:33  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Vet inte. Mitt stereo intresse började 1989 och efter det så har jag ganska bra koll på det mesta. Var ganska flitig besökare i Hifi butiker och läste allt jag kom över.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/01/29 :  15:15:42  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Uppdatering :)

Jag har tagigt mig vidare i mitt sökande, och införskaffat en Teac CD-Z5000, och inte nog med det, på Måndag anländer ett par Mission 760i :)

Snart där, alla prylar enligt uppgift ursprungligen införskaffade 1991, och både HK6100 och Teac cd'n är i det närmaste nyskick, en snabb kommentar om Teac CD-Z5000, den låterr oförskämt bra för att vara 30 år gammal, riktigt imponerande!

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7369 Posts

Posted - 2021/01/29 :  16:17:07  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Teac:en var riktigt bra på sin tid, så den duger nog idag också.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/01/29 :  20:52:12  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Ja sannerligen, svårt att sätta fingret på vad det är jag gillar med ljudet från CD-Z5000, den har inte fått några lysande recensioner eller rubriker på samma sätt som Yammaha CDX-1050/1060, Onkyo DX-706, HK HD7500 eller Rotel RCD-855, den liksom gled förbi lite verkar det som enligt vad jag kan se men den låter verkligen kalas på AKG K601, dessa lurar är inte direkt bastunga men jösses vilket pondus och driv det är ljudet neråt :)

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7369 Posts

Posted - 2021/01/29 :  22:11:15  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Tyckte på den tiden att Teac var det bästa Japanska märket och jag var nära att köpa men det blev H/K och Rotel spelare istället tills jag slog till på deras stora Transport T1 och en Dac.

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/06/22 :  08:55:52  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Här är lite dokumenterat beträffande mitt nya retrosystem (Mission 760i, Teac CD-Z5000 och HK6100) och vad som gjorts på den resan, ta gärna en titt:

https://www.martinsson.cc/blog/


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7704 Posts

Posted - 2021/06/22 :  09:40:36  Show Profile Send Micke Y a Private Message  Reply
Snygg blogg, mycket nyttig information

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Perfector
Member

501 Posts

Posted - 2021/06/22 :  10:02:13  Show Profile Send Perfector a Private Message  Reply
Jag köpte en HK PM660 lite tidigare och trimmade om den enligt Rennermark som då var generalagent.
Körde den till 97 då jag fick en 5-kanalig från Monacor, som jag fortfarande har kvar med god behållning.
Få stärkare kunde mäta sig med den. (HK'n) men jag saknar inget i ljudupplevelse med den jag har nu.

"Clarity by Choise"

Edited by - Perfector on 2021/06/22 10:03:21
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/06/22 :  18:59:26  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Kul att det uppskattas, där finns allt från diy förslag med ritningar och simuleringar till byggbilder, galna idéer, mätningar och nu även nostalgi-fi :)

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/06/22 :  19:10:51  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Biten som jag är av detta retro projekt så letar jag nu efter ett par JPW Sonata, i första hand, men även infinity reference 20, det är dock sorgligt sällan man ser några av dessa två modeller till salu i Sverige.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000