HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Tutingen
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2016/07/25 :  18:31:51  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
En separat baslåda är nu faktiskt under konstruktion för denna konstruktion. I och för sig är grundsystemet redan nästan ett fullregistersystem. Men vill man ha mer effekt i basen utan en massa distorsionsprodukter från grundsystemet, då måste man gå in för ett trevägssystem. Att befria basen från grundsystemet kan många gånger påverka hela systemets kvalitet.

Så vi provar med en basvolym på ca 25 liter för den extra basen, från samma billiga elementserie som mellanregistret. Elementet heter: W17RC38-08

Den här basvolymen är på ca 25 liter nettovolym avstämd till ca 40 hz. Man får då en fallande baskurva från ca 100-200 hz.

Att baskurvan blir fallande för basen ska man inte alls vara rädd för, detta är i de flesta fall bara en fördel, pga. rummets förstärkande påverkan på basen. Alla begränsningsytor i rummet såsom golv, väggar och tak, kan i teorin öka basnivån med i storleksordningen nästan 10 db.

Och då kan man lätt förstå att man tjänar på att sänka baskurvan redan i konstruktionsarbetet för en ny högtalare. Hur mycket kan ju dock vara en smaksak. Men i praktiken kan det vara lämpligt i alla fall med 2-4 db under normalnivån sett i jämförelse till sidosystemet.

Om man nu inte vill ha ett rent Discosystem, för här gäller inga Hifi-normer. Här gäller främst att få bra punsch i basen, och dessutom brukar diskanten vara förstärkt i sådana högtalare.

Sådana högtalare har inget med Hifi begreppet att göra, de lever således i en alldeles egen pop och discovärld.

Men en bra Hifi-mässig bas är ändå mycket svår att få till. Ja, basen, är oftast en högtalares Akilles häl. Och att den är så svår att tygla har mycket att göra med rummets påverkan. Det här problemet måste man påverka så mycket det går redan i konstruktionsarbetet för den nya högtalaren, då kanske främst genom att sänka basnivån från
den rätta punkten, så att den smälter väl ihop med det övre systemet.

Ett bra utgångsvärde kan vara att inte använda element med allt för
höga Q-värden. Om man begränsar sig till ett 6,5 tums element, för ett basreflexsystem, kan ett Q-värde på ca 0,30 vara en bra förutsättning för en bra Hifi-mässig bas för en normalstor (avvikande volym) på ca 25-30 liter.

Men den här begränsningen räcker ändå ibland inte till för att få till den där riktiga Hifi känslan. Även om man eftersträvar (avvikande volymer). Så kan det kännas att det måste till något mera. Och då finns det bara ett grepp till att ta till.

Och i och med detta är vi nu inne på filtret, för nu gäller det att göra de ytterligare erforderliga dämpningarna, rent elektriskt, de som inte går att göra enbart med lådkonstruktionen.

Det här kommer jag att återkomma till vad det gäller basfiltret.

Filtret är egentligen färdigt, men inte riktigt för presentationen ännu.

Men först av allt vill jag återkomma till min egen Akilleshäl, det jag påstår här på forumet. Även om jag låter som om jag skulle kunna allt. Så är det absolut inte så. Det jag kan, och kan gå i god för är sådant som jag lärt mig under väldigt lång tid och provat genom eget experimenterande under lång tid.

Så jag vill inte på något vis betraktas som någon beserviser. Jag är och förblir en ren amatör, även om det inte alla gånger låter så.







Edited by - Eriksson on 2016/07/25 18:48:49
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2016/07/29 :  17:06:17  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Jag kan väl redan nu avslöja att hela den här konstruktionen kommer att baseras på högtalargaller, som beröringsskydd. Utan någon som helst tanke på de hifi-mässiga negativa egenskaperna som dessa kan skapa.

Men nu råkar det vara grabben som står för hur den här konstruktionen skall vara utformad rent estetiskt, och då har man inte mycket att komma med som förälder, och som ni övriga föräldrar redan vet, så kan ni säkert allt om detta fenomen redan, att allt de säger är det absolut rätta, något annat finns liksom inte.

Så, bäst att göra, som de säger. Hela den här konstruktionen bygger alltså på galler, även om det nu inte är det rätta inom hifi, pga av kantrexfktion, men det här få vi strunta i just nu. Huvudsaken är att det blir som grabben vill ha det.

Edited by - Eriksson on 2016/07/29 17:58:54
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2016/08/17 :  16:27:33  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Lillgrabben tar över. Kanske lika bra det, så det blir något gjort.




Edited by - Eriksson on 2016/08/17 17:29:32
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2016/08/17 :  16:32:55  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2016/08/17 :  20:32:42  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Jag tycker inte lillgrabben ser så liten ut ;-)

/mvhff

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

Tomas J
fd _T_

1540 Posts

Posted - 2016/08/17 :  22:40:14  Show Profile Send Tomas J a Private Message  Reply
Kul att se utvecklingen ifrån grunden!
Kör hårt så tror jag att detta kommer att bli kanonbra!

Ett forum dör utan tillströmning av medlemmar, Agera!
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2016/10/28 :  18:36:45  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Tyvärr finns inte tiden. Det är det här fenomenet som hela tiden stoppar mig för att kunna göra klart mina alster inom rimliga tidsmarginaler. Jag är rädd för att vi får vänta till våren innan den här och även andra väntande objekt kommer igång igen.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000