HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Nya utmaningar
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2015/10/06 :  18:55:02  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
DEL AV BYGGBESKRIVNING



Som du kan se finns här en kolumn " Plattornas mått i mm ", det är den man ska använda för att kapa till bitarna. När bitarna är tillsågade limspikar man ihop lådorna så att lådan får yttermåtten 270*270*300 mm, respektive 270*270*500 för underlådan. När lådsidorna är hopsatta förses lådan med bott respektive toppskiva. De här skivorna kan med fördel göras något för stora, så att de sticker ut en bit över varje sida, överflödet sågas sedan bort när limmet torkat. För att sedan ta ut vinklarna för snedsågningen tar man ut markeringar enl följande: överlådan #8211; mät ut från lådans övre ena bakre hörn 100 mm fram mot lådans framsida, där gör du en markering. Sedan går du till motsvarade framsidas övre hörn, och mäter därifrån 40 mm in på frontplattan. Nu vänder vi på lådan och tar ut markeringarna på bottplattan. Nu gör vi på samma sätt, i det hörnet på överplattan som du mätte ut 100 mm, ska du nu fast på undersidan mäta ut 160 mm, och på motsvarande sätt för den andra sidan mäta ut 120 mm in på frontplatta. När markeringarna nu är på plats, förbindes dessa med var sin ritts.

En bild säger mer än tusen ord, heter det ju. Så här nedan kommer ett försök till en illustration. De smala sträcken bildar lådkuben så som den ser ut innan den snedsågats. Den tjockare markeringen ska alltså illustrera utsågningen. Det här är nog något som är omöjligt att såga på fri hand, så här måste vi ta till ett hjälpmedel för att få snittytorna raka och fina. Med ritsarna som utgångspunkt fixerar man ribbor som styrning för fogsvansen. På detta sätt får man relativt fina snittytor. Efter sågningen måste man i de flesta fall ändå slipa ytorna för att få det helt slätt och tätt. Då använder man förslagsvis en större tallriksslip, som kan ta hela ytan. Nedan följer en bild på hur det kan se ut

Underlådan görs på samma sätt, här blir markeringarna enligt följande: från ena sidan mäter man 140 mm, samt från baksidan 175 mm. Även här illustreras med en skiss hur du ska göra. Det kan vara en fördel om man först gör överdelen klar och sedan lägger på den på underdelen, för att se att allting kommer att stämma. Obs här att hänsyn har tagits till eventuell tygskiva på överlådan. Därför kommer det att vara en differens på 10 mm mellan överlådan och underlådans snitt, för att i slutänden när lådorna sitter ihop, få en jämn övergång från underlådan till överlådan. Tänk också på att lådorna för ett helt par ska vara varandras spegelbilder. När du gör de den andra uppsättningen för att få ett par, måste du alltså spegelvända alla mätningar.

Sen vill jag också säga att alla de här mätningarna är grovt uppmätta på befintliga lådor, därför kommer de säkert inte att stämma exakt. Ser du att det kommer att bli fel, använd då överlådan efter att du tagit ut snedskärningen på den, och utgå från den får att få snedsågningen att stämma för underådan.



Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2015/10/06 :  19:21:52  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
ELEMENTEN

Elementen är i denna version en blandning av bas: Usher, och diskant: Scan-speak. Baselementet har ett relativt högt Q-värde, därför blir lådorna rätt stora, ca 38 liter. Mest för att undvika en hårt pressad poppbas, som annars är så vanlig idag. Den undre lådans avskärning påverkar nästan inte alls volymen på lådan, den har tillkommit endast av estetiska skäl.

Den övre lådan blir 13 liter efter snedsågning. Den undre ca 25 liter. Hela kombinationen kommer alltså upp till 38 liter.
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2015/11/12 :  16:07:12  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Tyvärr, om det nu finns någon som kanske förväntar sig en snabbare fortsättning på det här, så får nog den tyvärr vänta lite till är jag rädd. Jag jobbar på så gott jag kan, men mycket annat av privat karaktär kommer hela tiden i vägen. Det handlar alltså inte om att jag get upp, utan det är så att tiden helt enkelt fattas.

Men jag har sedan senast kunnat lyssna rätt mycket på det här konceptet, och jag tror att det kommer att funka rätt väl.

Det nya filtret ser ut att gynna de farhågor jag hade för det gamla provfiltret. Det är inga större skillnader egentligen, men den stora spolen är alltså utbytt mot en mindre, detta resulterar i att impedansen kommer att sjunka för alla lägre frekvenser.

Men i och med detta finns det ingen möjlighet att sänka ett för högt mellanregister, om det skulle behövas. I det här fallet verkar det gå bra ändå. Men är det så att man får en puckel i ljudkurvan i mellanregistret, då kan man effektivt sänka den med en större spole. En större spole ger direkt en högre impedans, men den impedansökningen kan man också effektivt ta ner, om man kopplar en resistor av passande värde parallellt med spolen. Detta föranleder dock att spänningskurvan kommer att någonsans efter delningen oftast att återgå till en nivå ca -10 db under normalnivån. Men denna nivå är så pass låg att den knappast kommer att störa högre frekvenser.
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2844 Posts

Posted - 2015/11/12 :  19:14:46  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
De får ta den tid de tar

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2016/01/13 :  14:33:35  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Jag har nu efter relativt lång tid kommit igång igen med mitt bygge. Filtret är en aning ändrat, mer om detta kan ses inom en snar framtid.Så fort rätt arbetsförhållanden infinner sig, kommer jag att redovisa slutresultatet för denna högtalare. När man är i egenskap att göra en ny högtalare, är en grundförutsättning att man själv tror på den. Den här högtalaren måste jag säga, faktiskt verkar ha rätt förutsättningar för att kunna fungera bra med de flesta olika musiksorter. Vad jag menar med detta är att basreflexkonstruktioner i hifi termer nästan bara skulle passa mer seriös musik, men den här verkar funka bra på popp och mera sådant, också.

Om jag inte orkar göra den färdig på egen hand, då får jag i så fall låta min snickarkompis göra det.Tyvärr har jag inte riktigt tid eller ork att på egen hand längre göra allt jobbet helt själv.

Men jag tror faktiskt att slutresultatet kommer att bli kanon.

Eriksson
Go to Top of Page

Eriksson
Member

812 Posts

Posted - 2017/07/20 :  16:22:52  Show Profile Send Eriksson a Private Message  Reply
Min extra snickare har tyvärr gått i pension, detta innebär att jag numera måste klara allt på egen hand, om jag klarar det får bli en senare fråga. Men jag får försöka, Jag har ju tidigare sagt att jag inte längre har de rätta förutsättningarna att kunna fortsätta här på forumet längre för mina alster. Så kanske det är. Men nu börjar hösttankarna komma igång och med de vet man inte riktigt var det slutar.

Kort sagt, vi får se hur det går. Men här är jag nu: Jag har faktiskt tagit tag i den här konstruktionen igen åtminstånde snickarmässigt, för att få den slutförd någon gång. Däremot kan jag inte längre vara lika säker filtermässigt, eftersom det var ett bra tag sen jag var aktiv sist.
Go to Top of Page

wennerhulken
Member

113 Posts

Posted - 2017/07/20 :  22:54:46  Show Profile Send wennerhulken a Private Message  Reply
Har ett vagt minne av att jag hört Mirschs original. Om minnet stämmer var de bra, roliga att lyssna på, hög stampa-takten-faktor. Med det vill jag uppmuntra dig att fortsätta. Se om du kan korta "viloperioderna" lite så går det fortare. Skönt åsido, tror de kan vara värda mödan.

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.24 sekunder. Snitz Forums 2000