HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hifi som statuspryl?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

byZan
200.000-klubben

4435 Posts

Posted - 2015/07/31 :  09:48:00  Show Profile Send byZan a Private Message
quote:
Avundsjuka ligger inte för mig, tycker bara det är kul att se vad andra har för grejor, billiga eller dyra, diy eller köpta. Själv skaffar jag det jag vill ha(och har råd med) o skiter fullständigt i vad andra tycker, allt är för min egen njutnings skull

+1

/byZan
Go to Top of Page

MatsE
Member

622 Posts

Posted - 2015/07/31 :  10:49:10  Show Profile Send MatsE a Private Message

För att svara på den inledande frågan: Inte mkt till statuspryl! Frågan har dock fått mig att fundera mycket över hobbyn och alla svaren i tråden. Har blivit sittande ibland rätt länge och tänkt. Påminner mig ibland om en viss Herr Strömbergs filosoferande främst på ett annat forum. Det enda som för mig är status i denna hobby är den kunskap och ödmjukhet vissa herrar har här. Att vi har olika infallsvinkel till vår hobby är helt klart. Några vill ha rör, stora koner, vinylspelare och andra går över ån efter watten,nätverksspelare. Spelar roll vilket. Roligt för det mesta att läsa om andras erfarenheter och hur de försöker nå sina mål. Klart är att hur mkt ansträngningar/pengar man lägger ner så är många inte nöjda ändå. Hos mig har det inte hänt ngt det senaste året. Jag är ganska nöjd just nu. Jag har även ett MC intresse som kostar en del pengar, ny hoj eller ny personlig utrustning. Även där är det ett evinnerligt "tjafsande" Harley mot riskokare, custom mot sporthoj. "Alla som inte kör Harley har inte råd och är bara avundsjuka". Sedan att andra kanske vill köra hoj och inte mest stå på sidan och titta på ;)
Det viktiga är att vi odlar ett intresse sedan spelar det ingen roll vad vi spelar/lyssnar på, åker på. Om någon tycker det är junk - so what?

"-Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand waving free..." Robert Zimmerman
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2015/07/31 :  12:02:26  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Slog mig precis att mycket handlar om hur personen med monsteranläggningen i fråga är som person. Bara för att ta en som har svarat i tråden, byZan.
En genomtrevlig person med fötterna välförankrade i jorden o som inte gör något väsen av sina anläggningar. Är man så som person då handlar det inte om status eller pengar utan ett väl bottnat intresse. Givetvis kan en statuskåt person också ha ett väl bottnat intresse men det lyser igenom ganska väl att det även handlar om att "min anläggning kostar Satan o jag har hur mycket pengar som helst"

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

time
Harry-vinnare 2004

2637 Posts

Posted - 2015/07/31 :  13:05:32  Show Profile Send time a Private Message
Visst är det kul att äga en bra anläggning, min kostar fyra gånger mer än mina bilar men jag använder den också fyra gånger mer !
Jag kör med Shindo och det är inte många som vet vad det är...

Lämnat forumet
Go to Top of Page

MatsE
Member

622 Posts

Posted - 2015/07/31 :  13:28:23  Show Profile Send MatsE a Private Message

Jag kör Mean Streak, Kawasaki Ms

"-Yes, to dance beneath the diamond sky with one hand waving free..." Robert Zimmerman
Go to Top of Page

marcus_ec
Member

2396 Posts

Posted - 2015/08/01 :  18:05:06  Show Profile Send marcus_ec a Private Message
Jag har all min utrustning i källaren, så när vänner, bekanta, släktingar etc är på besök så är det inte många som vet vad som finns där nere. Men när vi har en liten husvandring för nya vänner blir det en smärre chock när de ser min källaravdelning. Oftast blir de tysta och säger typ OJ och 10sec säger mannen/killen. Fy fan!

Det finns nästan noll teknik på ovanvåningen. Typ det vanliga laptop och tv. Så det är inte mycket med status jag visar för allmänheten, dessutom bra för barnen.

Sen genom åren har jag lärt mig att hålla med på så kallat "high end" är billigare i längden än de billigare segmenten. Man skaffar kontakter och jag har de senaste åren gått plus på antal x affärer. Man lär sig trixen precis som att sälja och byta bilar...
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2015/08/03 :  14:26:28  Show Profile Send Adagio a Private Message
Jag måste säga att jag bara träffat genomtrevlige hifinördar genom åren oavsett om det varit fråga om folk med otroliga anläggningar och tillgång till massor av pengar eller högst moderata anläggningar hos en vanlig dödlig som jag själv.
Varför vill en del "svartmåla" folk? Oförstående eller avund?
Jag tycker nog man ska akta sig för att kategorisera människor utifrån sina fördomar, det är lätt att dela in i vi och "dom" i alla sammanhang men bara för att det är lätt är det inte rätt.
Jag pekar inte med pekpinnar mot någon men vill helst slippa se inlägg som menar att den o den bara vill visa upp sin dyra rigg och skryta och därför inte har samma genuina intresse av ljud och musik som någon annan med en mer anspråkslös rigg.
Menar inte att det förekommit i tråden men det smyger sig på sådana uttalanden eller attityder ibland.
Bara en liten tankeställare i all välmening.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Edited by - Adagio on 2015/08/03 14:29:26
Go to Top of Page

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2015/08/03 :  17:08:04  Show Profile Send Snutten a Private Message
Det som ofta ogillas är väl när någon köpt prylar för mycket pengar och gång på gång ska framhäva detta. De som köpt av riktigt intresse blir sällan ifrågasatta, bara lite missförstådda då och då. Har haft besök som efter att ha lyssnat själva blivit mer förstående, det är alltid roligt att uppleva.
Go to Top of Page

Leif B
Member

1491 Posts

Posted - 2015/08/03 :  18:34:18  Show Profile Send Leif B a Private Message
Spelar väl ingen roll om man lägger mycket eller lite pengar på sin anläggning. Livet är fyllt av prioriteringar och om man har ett starkt intresse och mycket pengar så finns det naturligtvis möjligheter för stora investeringar.
Hifi är trots allt lika roligt om man har lite pengar som att man har mycket pengar.
Visst kan mycket pengar ge ett bättre resultat men jag känner att många billigare anläggningar kan prestera mycket bra med rätt matchning.
Matchning med rätt komponenter kan vara viktigare än allt igenom dyra apparater.
Go to Top of Page

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2015/08/04 :  00:50:36  Show Profile Send Snutten a Private Message
Visst är det så, det roligaste är väl när man hittat rätt och kommit billigt undan, vet en gammal smålänning som jag .
Go to Top of Page

Tomas.PEO
100.000-klubben

277 Posts

Posted - 2015/08/04 :  18:14:34  Show Profile  Visit Tomas.PEO's Homepage Send Tomas.PEO a Private Message
Jag brukar försöka att hålla mig utanför den här typen av diskussioner, men ibland kan jag inte låta bli.

Till att börja med skulle jag vilja veta hur definitionen av en statuspryl lyder.

Det verkar på många att det enbart har med prislappen att göra, och ffa då prylar med en prislapp som är högre än vad de själva har spenderat på sina?
Att klassa något som statuspryl bara för att man själv inte har råd att köpa den luktar bara ren avundsjuka, enligt mig.

Jag köper mina prylar (inte bara hifi) för att tillfredsställa mig själv och mina behov/önskemål utan en tanke på vad andra ska tycka.
Andras val av prylar kan däremot inspirera mig, men det är alltid mina egna bedömningar och värderingar som ligger till grund för mina val, inte vad andra anser är rätt.

Det står en 15 år gammal bil på min parkering, jag bor i en billig lägenhet, jag äger inte ens en klocka, jag bryr mig inte alls om vad det är för märke på mina kläder/skor, mobiltelefonen är så antik att det är svårt att hitta ett nytt batteri till den, jag åker inte på några lyxiga utlandssemestrar till andra sidan jordklotet och jag har ingen båt eller sommarstuga, och om jag nu lägger mina surt förvärvade pengar på hifi istället, är jag då bara "statuskåt" eller kanske t.o.m. i avsaknad av "riktigt intresse"?

quote:
Jag måste säga att jag bara träffat genomtrevlige hifinördar genom åren oavsett om det varit fråga om folk med otroliga anläggningar och tillgång till massor av pengar eller högst moderata anläggningar hos en vanlig dödlig som jag själv.
Varför vill en del "svartmåla" folk? Oförstående eller avund?

Jag håller med dig såtillvida att de hifinördar som man träffar "in real life" oftast är genuint genomtrevliga, men i anonymitetens mörker (t.ex. på ett forum) gömmer sig ett flertal väldigt osympatiska figurer.

Det finns förvånandsvärt mycket avund där ute och den tar sig närmast absurda proportioner ibland.
Som exempel hänvisar jag till ett mindre trevligt mail som jag fick för ett år sedan i samband med tråden Tråkigt ljud från datorn, jag behöver tips.

Ni hittar det ungefär 75% ner på sidan.
Ganska tråkig attityd i mina ögon. Han hade säkert aldrig sagt något mellan fyra ögon.

Jag har också fått det hedervärda omdömet "betydligt mer pengar än hjärna" här på detta forum (det uttalandet raderades dock ganska snabbt från inlägget).
Antagligen var det också är utlöst av avundsjuka, men troligtvis också med en liten portion inskränkthet (ämnet var strömkablar och strömrenare).

Vi har alla olika förutsättningar och vi gör olika prioriteringar, men varför missunna de som vill, kan och gör.

quote:
Jag pekar inte med pekpinnar mot någon men vill helst slippa se inlägg som menar att den o den bara vill visa upp sin dyra rigg och skryta och därför inte har samma genuina intresse av ljud och musik som någon annan med en mer anspråkslös rigg.

Jag håller verkligen med dig.

Tolkas trådarna i forumet Medlemmarnas system som renodlad "show off" och ett sätt att skryta om sin anläggning så kommer säkert många att lägga locket på och ganska snart kommer då det här forumet att förtvina helt som HIFI-forum. Det är ju den typen av trådar som håller skutan flytande.
Att få följa de olika medlemmarnas resa mot "det perfekta ljudet" är både stimulerande och lärorikt. Åtminstone för mig.

Hifi-porr är väl trevlig läsning, även om den är ouppnåelig?
Det är iaf därför jag är medlem på ett hififorum.

quote:
Bara en liten tankeställare i all välmening.

Bra, det kan verkligen behövas en tankeställare emellanåt.

quote:
Spelar väl ingen roll om man lägger mycket eller lite pengar på sin anläggning. Livet är fyllt av prioriteringar och om man har ett starkt intresse och mycket pengar så finns det naturligtvis möjligheter för stora investeringar.
Hifi är trots allt lika roligt om man har lite pengar som att man har mycket pengar.
Visst kan mycket pengar ge ett bättre resultat men jag känner att många billigare anläggningar kan prestera mycket bra med rätt matchning.
Matchning med rätt komponenter kan vara viktigare än allt igenom dyra apparater.

+1

/Tomas

Vinyl, one of the four building blocks of the universe.

min anläggning ser du här

Edited by - Tomas.PEO on 2015/08/04 20:37:10
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2015/08/04 :  20:54:15  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Jag är avunds-sjuk på den som äger tid.

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Vox
fd. Eric V-ås

3656 Posts

Posted - 2015/08/05 :  08:03:58  Show Profile Send Vox a Private Message
Vi har alla lika mycket tid - 24 timmar per dygn
Det är bara en fråga om prioriteringar. Tänk på att det finns inga "måsten" utan allt är val vi gör.
I stället för att lyssna på musik så väljer vissa att göra andra saker.

"Om Gud ville att vi skulle lyssna på fler kanaler än 2 skulle han gett oss fler öron"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.69 sekunder. Snitz Forums 2000