HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Klart min kompis skall ha bas!!!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2017/11/02 :  19:03:56  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Intressanta mätningar. Inte konstigt att den slår hårt och tungt med den grupplöpstiden. Kan du få ner den till typ 25 ms?

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2017/11/02 :  21:05:04  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Inte konstigt att den slår hårt och tungt med den grupplöpstiden. Kan du få ner den till typ 25 ms?


Jag ser ingen anledning att minska grupplöptiden alls. Detta är primärt (såsom 95% av tiden) en hemmabiosubba. Dess syfte är att skapa en tung och väldigt fysisk representation av bottenoktaverna i filmspår - vilket den är mycket bra på. Grupplöptiden är en del av en medveten avstämning. Se det långa L34 så ser du att jag jobbat på att öka grupplöptiden runt avstämningen. Man kan utifrån dessa mätningar tro att den låter resonant och bummligt, men så är absolut inte fallet. Den låter fysisk på så sätt att den trycksätter rummet. Står man inom 2 meter från subben och drar på med filmljudspår och några hundra watt så slår det nästan lock för öronen. Det blir en överväldigande fysisk upplevelse.

Stormen, tältduksfladdret och ventialationsmullret i början av filmen The Martian får en mycket övertygande och närvarande karaktär på ett sätt som jag aldrig hört basreflex-baserade subbar klarar - och det oavsätt om det är en långslagig 10-tummare eller flera kraftfulla 18-tummare. Det handlar inte så mycket om djupbas. Den är avstämd till 35 Hz, så det handlar mer om fysisk förmåga att trycksätta. Luftpelaren kan röra sig ca 5 cm i mynningen. Det motsvarar lite grovt en 10-tummare med 5 cm linjär slaglängd minus dist från olinjära upphängningar, varierande Bl i gapet mm.

Den kan oxå återge transienta förlopp med ett hårt klipp och bra punch.

Mvh Johannes

Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2017/11/04 :  20:01:25  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply




Simulering enligt bästa förmåga. Jag har inte alla data på elementet så jag fick gå efter dom jag hade och gissa resten baserat på erfarenhet - för att sedan justera värdena tills de påminner så mycket som möjligt efter faktisk mätt spl-kurva från basen.

Man ser att Q-värdena i simmen blir felaktiga då Hornresp inte räknar med friktion i pipan, dämpmatta och flödesmotstånd över stag och kanter.

I allt annat så stämmer simmen väldigt bra. Det visar oxå på varför man inte skall simma en rak kurva.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2017/11/04 :  20:07:45  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Det som är sorgligt är att folk inte verkar förstå skillnaden mellan sim och verklighet. Postar man ett förslag som ser ut som min sim ovan så tror folk att man har skjutit illegala varor från Afghanistan allt för mycket och för ofta.

Det samma gäller även för ROAR-serien. Den ser peakig och spretig ut i sim, men är ganska snygg i verkligheten. En mjuk peak i midbasen är sällan en nackdel i proffsbruk.

Mvh Johannes
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2017/11/05 :  05:18:34  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Eftersom pipan är vikt en gång kommer du få en resonans mitt i bandpasset som jämnar ut kurvan upp till tre dB. Fluff i hornet/pipan kan du simulera numera. Har du kryssat i Lossy Le?

Den stora risken med att ha så lång grupplöpstid som du visat är att all bas får en tydlig karaktär. Vill man det, så visst är det okej, men vill man återspegla det inspelade materialet så gör man sig en tjänst att hålla gd nere under 1/f i ms. 0.8/f säger en del.

Hur som helst, riktigt kul att äntligen få se dina skapelser bli mätta! Tack.

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2017/11/05 :  12:35:03  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Eftersom pipan är vikt en gång kommer du få en resonans mitt i bandpasset som jämnar ut kurvan upp till tre dB. Fluff i hornet/pipan kan du simulera numera. Har du kryssat i Lossy Le?



Japp, Lossy Le är ikryssat.
Den är vikt en gång fast lite offset från mitten - vilket borde minska Q hos den resonansen som fyller ut mitten av passbandet. Annars har du helt rätt. Min mätning visar på ca 4 dB dipp mellan peakrna i nån form av snitt. Den extra höga peaken vid ca 110 hz hjälper till så att den inte bara låter tungt och släpigt. Den låter konstigt nog ganska poppigt, å det är säkert delvis pga den lite högre avstämningen, den svagt stigande tonkurvan upp mot peaken vid 110 Hz.

Det är ingen fluff i pipan men jag har limmat heltäckningsmatta på några ställen i pipan för att minska mellanregister-burk.
Det ger ett litet extra flödesmotstånd, men ingen egentlig dämpning som att stoppa pipan med fluff.

quote:
Den stora risken med att ha så lång grupplöpstid som du visat är att all bas får en tydlig karaktär.


Jomenvisst finns det sanning i vad du säger, men man måste ha i åtanke att ett källar-rum med betongväggar har hundratals ms GD i de rumaresonanserna som uppstår mellan de stenhårda och helt parallella golv, tak och väggarna. Subbens GD drunknar lätt i de problemen. Eftersom jag vet att han aldrig kommer börja med seriös akustikbehandling så känns 80 ms GD vid 34 Hz ganska ofarlig i sammanhanget. I detta fallet vill jag hävda att det bidrar mer med en fysisk trycksättning och en underbar taktil realism som man ytterst sällan hör från vanliga köpe-subbar i hemmabiosammanhang.

Det motsägelsefulla i allt detta är att hade jag designat en djupare avstämd tappad pipa så hade jag inte velat boosta GD på detta sättet. Med en 20 Hz avstämning så tror jag det skulle bli allt för extremt. Man skulle mest bara må illa av att balanssystemet blir allt för omtumlat och en intensiv "slå lock för öronen"-upplevelse är inget skoj för hemmabio - även om explosioner oftast orsakar sånt i verkligheten.

Mvh Johannes
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000