HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Mer bas än nöden kräver
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2018/01/16 :  11:04:12  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply


Nu på morgonen har jag försökt få till en video när jag mäter konamplituden vid 8,3 volt och 50 Hz. Men det är både svårt att nå och svårt att se då man får krångla sig halft in i frontresonatorn, och konens baksida är väldigt skrovlig och ojämn där den lurkar inne i skuggornas rike bakom korgen.

Jag försöker på olika sätt uppskatta/mäta mig till verklig konamplitud och jag hamnar gång efter annan på ca 1,5 till 2 mm total peak till peak rörelse. Allså lite mindre än hälften av vad Hornresp säger. Jag känner mig högst skeptisk till min egen uppskattning/mätning då både antalet och svårighetsgraden av de eventuella felkällorna är allt för stora för att jag med självförtroende skall kunna hävda nått mer konkret.

OM konamplituden skulle vara plus minus 1 mm för en total av 2 mm p-p så stämmer det ruskigt bra med vad jag lyckades mäta/uppskatta upp med lite penna, hack, kon-smatter, tumstock och god vilja på elementet i min ROAR12.

Väldans vetenskapligt allt detta, men jag hoppas att det ändå är mer intressant än att jag bara ger upp för min sjukdom, trötthet, och av sjukdom väldigt ansträngda ekonomi. Man blir inte rik på sjukpenning som medelålders vit svensk idag.

Go to Top of Page

highfive
Member

656 Posts

Posted - 2018/01/16 :  18:52:51  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
måla ett par punkter med tippex eller vit nagellack på konen, så kanske det blir lättare att se konrörelserna/konamplituden. Sätt fast något lätt , litet , långt och styvt (strumpsticka ? ) i högtalarelemntets korg, så att du får en referenspunkt att mäta ifrån. Filma i highspeedläge på mobilen, och ta ner hastigheten vid uppspelning

Edited by - highfive on 2018/01/16 21:03:12
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2018/01/17 :  07:14:43  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Tack för ett bra tips. Idag kommer jag inte kunna göra nått med basen. Grabben är rädd för att hans förstärkare skall ta skada av att driva monstret så hårt. Det är en 2 ohms last som dessutom är synnerligen reaktiv pga den höga rörliga massan och ca 28 i Bl. Det är ingen trevlig last. Min lilla Ebay-förstärkare gav ca 15% THD när jag mätte basen vid 0,2 watt output. Jag trodde det var baselementet, men 14,5% av disten försvann när jag mätte med Tamp E800 istället. 0,5% är bättre än 15% THD vid 0,2 watt.
Jag skulle behöva driva den med 45 volt för ca 1000 watt i en 2 ohm nominell last. Det är först vid lite effekt som jag förväntar mig en påtaglig skillnad mellan vad Hornresp förutsäger och vad som verkligen händer i resonatorerna.

Vi kan inte driva monstret med 1000 watt här hemma. Vi behöver en gammal robust och ensligt liggande industrilokal och en Powersoft K10 förstärkare. Jag tror jag får lägga till ett par bra hörselskydd till den önskelistan.

Mvh Johannes
Go to Top of Page

adhoc
Member

362 Posts

Posted - 2018/01/17 :  08:47:25  Show Profile Send adhoc a Private Message  Reply
Du kan pröva med en bit lödtenn, lödtenn brukar ju inte ha någon återfjädring att tala om. Vik till den så änden precis ligger an mot konen och tejpa fast den på lådan. Efter spelandet kan du kolla med bladmått hur långt änden vikt sig utåt.

Edited by - adhoc on 2018/01/17 08:48:20
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000