HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Beyma 12p80nd
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2021/11/30 :  10:30:06  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
@passerati Skarpsynt. Det är samma mått på alla lådorna. Men mycket ritkigt så ser det ut när lådan står lutad bakåt och med linsen på mobiltelefonen som förvränger perspektiven lite.


@FForsman Tack, jag har väldigt bråttom när jag bygger och jag skulle lämnat in lådorna för lackning istället. Jag är så nyfiken och ivrig att få igång det nya. Men det är ju inte utan att lackning kan ske nu också. Systemet har spelat sen den 3:e och basarna kom in nu den 16:e. Filtren är inte klara än utan ligger bakom i krokodilklämmor. Som DIY:are så är man väl aldrig klar med filtren :-)
Det är 2:a ordningens filter och bryter vid ca 1800hz. Men det var inte helt självklart här utan exprementerade med en kondign hit o en dit. Detta var också med ganska oinspelade element. Så det tål att lyssnas på igen. Kan ju vara så att det där värdet på kondingen som jag fick lägga lite tidigare 1400hz och undertryckte mellanregistrets lite vassa uppsprickning vid 2300hz är borta nu efter inspelning?
Sen blir man ju lite döv av att lyssna in diskantdelning. Det är lätt att ryckas med i att ha lite upplyft diskant. Speciellt när det inte är påträngande utan luftigt som med AMT diskanterna.




Nu när jag för tillfället har 15" basarna fram så kan man exprementera med att stänga portarna på frontarna och dela vid 180hz och lyssna in vad man tycker. Det tål även att testas vad man tycker om första ordningens filter mellan mellan o diskant. För effekten har dom så jag är inte orolig att skada elementen.

Nu efter de frösta 50 timmarna så märker jag att diskanten har lugnat sig en hel del och mellanregistret blivit av med en del pappighet. Detta är inget som syns på mätningar före och efter inspelning. Ja den första timmen med ordentlig max-motion gjorde att FS sänktes några få hz på mellanregistret. Sen är det ju så att iomed att allt styrs med DSP, fördröjningar osv så är det svårt att utvärdera. Höjer man basen lite och dess brytfrekvens så fösvinner också en del PA sound. Men jag tycker att hela systemet är väldigt befriat från allt sånt.
Det är ju så att jag har byggt ett underhållningssystem. Dvs men DSP och alla justeringar av förstärkaren så kan det liknas lite som ett filter i mobiltelefonen. Det förstärker intrycket.
Jag vill bli underhållen, det ska vara tydliga röster, tryck i effekterna och låta gött o tydligt.

Det jag slås av mest är att det finns ingen som helst begränsning i systemet, när jag höjer så bara ökar det.
Men också att jag sitter och tittar på ganska låg volym. Jag hör allt tydligt utan att vrida upp volymen.



Edited by - Stormen on 2021/11/30 10:34:16
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2021/11/30 :  13:43:54  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Utformningen av basarna är mest utvärderade hur de ser ut stående. Lite stoltare.

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2021/11/30 :  23:17:26  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Kul att läsa din beskrivning av systemet. Visst är det läckert att bara kunna vrida upp och musiken bara blir mer fysisk utan att det låter illa

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/11/30 23:17:47
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2021/12/01 :  08:41:33  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Kör ju själv med 15" midbas och 1,4" driver på 60x40 horn och det som slår mig mest är (svårt att beskriva sånt här) dynamisk realism, dvs. att när det ska smälla så smäller det verkligen, oavsett vilken nivå man spelar på, och det handlar inte om att spela högt då man får den känslan väldigt tidigt, en form av mäktighet.

Detta är alltså något som kommer utöver de andra mer traditionella hifiparametrarna som 3D, upplösning, tonalitet och låg distortion, inte på bekostnad av desamma, just distortion är ett annat område somjag tror påverkas positivt av detta tillvägagångssätt då elementen jobbar mindre.


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

adhoc
Member

362 Posts

Posted - 2021/12/01 :  16:47:09  Show Profile Send adhoc a Private Message  Reply
Skrev ett inlägg samtidigt som någon klåpare grävde av fiberkabeln på andra sidan gatan.

Nytt försök från jobbet då:
Märker du av någon påtaglig skillnad för ljudet vid lyssningplats för TPL 150H om lådorna står platt mot golvet eller är uppvinklade litet, som på bilderna? Spridningen vertikalt är ju ganska smal, kring 30 grader.
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2021/12/02 :  20:18:51  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply

@adhoc

Ja det hörs stor skillnad iomed att dom annars spelar under soffbordet. 30 grader låter bra på pappret det innebär rent matematiskt 15 grader på 350cm avstånd 93cm upp och då med 15 grader sprid ing neråt 93 cm neråt mitten. Då lägsta till högta på 186cm.
Det ser ju bra ut, men såååå bra äre ju inte. Man hör skillnad men då behöver jag ställa mig upp i rummet. Det är ingen som helst skillnad om jag sitter upp i soffan, halvstår eller sjunker ner. Så i praktiken en träffbild på en meter men inte mindre o inte begränsande på något vis.
Så det här med att tpl150h behöver sitta med en 6.5" ovan o under för att öka spridningen är ngt jag inte riktigt förstår. Smal spridning är att föredra. Minskar reflexer o i hififotöljen sitter man still.
Ibland stöter jag på argument som att ja det hörs om du går omkring. O vem sjutton går runt när dom ser på film eller njuter av sin sex-siffriga anläggning?

Jag har inte stött på några som helst problem av spridningen. Det fungerar jättebra. Sen är det som alla högtalare. Sweetspot är sweetspot med precis rätt vinkel osv så liksom blir det väldigt bra. O det är ju med dome diskanter då :-)

Edited by - Stormen on 2021/12/02 20:20:16
Go to Top of Page

adhoc
Member

362 Posts

Posted - 2021/12/02 :  21:55:14  Show Profile Send adhoc a Private Message  Reply
Jag har resonerat liknande, att ljudet vid golvet (där katten och inte jag ligger) inte är intressant. Det är heller inte särskilt intressant hur ljudet är för någon som står rakt upp och ned bakom soffan. Varsågod att stå där, själv sitter jag hellre ned i soffan.

Från bilderna ser det ut som vi har ganska lika bakåttilt på lådorna. (Endast centern under TV:en för mig, R+L är 100 cm höga och har inte lutande baffel)
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2021/12/03 :  15:21:16  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
@FForsman

Ja det är riktigt häftigt när ngt bara ökar, förr var det en vanlig bil slutade accelerera lite över 100 och fortsatte sen att öka. muskelbilar med automat som liksom bara fortsatte accelerera kraftigt även mellan 100-200km/h. Idag är det bra drag i de flesta motorer och inte att föringa elmotorerna i en xc90 på 450hp. Elmotorer är häftiga, de också bara ökar.

@Martinsson Ja det är något med riktigt bra o hårda element. På pappret så ser denna 15" ut att vara alldeles för lik 12" mellanregistret, egentligen samma motor, chassi, upphängning, kant, vikt p åmembran osv. Men det går att sätta den i en applikation so minte 12" går att göra med. Riktigt läckert. Det är en helt annan bas och attack i mellanbasen än man någonsin kan få med långslagiga sladderelement.
Det förtar inte att det är trevligt såklart med responsen 20-40hz med ett långslagigt dito eller ja en 21" bas kanske. Men vinsten i att göra såhär med en styv 15" är väldigt väldigt bra. O då snackar vi ändå att det är lite fult att använda dessa element i en basreflex och inte i ett elegant horn.

Men jag märker också att dynamiken ökar, dvs man spelar ganska lågt o så är det så man riktigt hoppar till i vissa situationer o tänker, jäklar vad det högt?

@adhoc. Ja jag ser bara vinster i att ha hyffsat litet spridningsområde utifrån reflexer i tak o golv mm. Jag var tvungen att räkan lite på det med spridningen i sidled, jag tror du kommenterade det på minhembioforum. hur mycket är 80-90 grader? Jag hade liksom inte tänkt på det innan du nämnde det. Men det blir 4-6m bred soffa om man sitter 3-4meter ifrån. Så det är ju lugnt även ur "publik" syfte.

Det låte rlikte olika när jag kör brustest och ska ställa in. Jag tog ur diskanten och mätte den och den visar inget problem. Ska kolla om det är kanske någon otäthet mellan lådan och gjutjärnet då jag inte var så noga med det på diskantlådan. Det är ju ätt fixat med gummiduk eller svart fönstertätning.

Edited by - Stormen on 2021/12/03 15:29:45
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2021/12/04 :  10:30:35  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Sådär nu har jag mätt på rummet.
Här är högtalarna satta på golvet o har baffelstöd från basarna. Jag har mätt på centern. Alla subbasar mm avstängda. Ingen dsp eller eq påslagen.Så i verkligheten är det inga problem alls att få stöd till 80-90hz. O med lite automatisk dsp i stärkaren förmodligen lägre. Men vi ska inte gå lägre än portens avstämningsfrekvens kring 80hz. Helt en halv till en hel oktav upp om man vill ta hänsyn till faserna. Dvs 120 eller 160hz. Vid 160hz så kan lådan lika gärna vara sluten såklart



Tog bilden på projektorn så man får inte dtå ivägen därav den sneda vinkeln.

Edited by - Stormen on 2021/12/04 11:44:11
Go to Top of Page

Stormen
Member

1542 Posts

Posted - 2021/12/04 :  10:37:31  Show Profile Send Stormen a Private Message  Reply
Tittar man på hur det blev med filtret q800hz mellan mellan o diskant då sett från lyssningsposition så höll det även bra här tycker jag. Jag har bara mätt nära innan så det var mest kul o se hur det höll vid lyssningsposition.
12" har en liten dipp vid 1700 flr att sen hoppa till vid 2300. Iallfall som hyffsat ny. Den där toppen vid 2300hz låter påträngande och är trevligare när den kommer från diskanten. Samtidigt som det ger lite karaktär åt elementet.
Det är mycket tycke o smak när man justerar filtren o man böjer o tänjer en massa gränser. Men vet man riktvärdena o hur man "ska" göra så kan man försiktigt börja exprementera.

Lärde mig ett sätt att dra isär, dra isär o så när det är som max fasvända så det blir rakt.

Jag märker också mer o mer genom åren o byggena i mina tester att ju rakare o snyggare det mäter ju tristare låter det. Det är som att man kuvar elementet från dess spelglädje. Så man ska beakta försiktighet o gå mkt på hörsel o ta hänsyn till elementens karaktär.




Nu har jag inte lagt upp några bilder på basåtergivningen. Men ngt som var intressant är att jag tyckt haft världens bastryck o djupt som sjutton. Det skakar i soffan på de lägsta frekvenserna tack vare 12" basarna under soffan o det skapar djupt tryckförändring i hela rummet (känslan) det liksom suger tag.

När jag mäter så dyker anläggning vid 33hz o ganska brant ner så det är -10dB vid 20Hz. Ganska intressant att den fysiska kopplingen i kroppen ger upplevelse av det allra djupaste.

Edited by - Stormen on 2021/12/04 11:50:41
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000