HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 31

pix
100.000-klubben

3438 Posts

Posted - 2019/07/08 :  22:13:46  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Dags för den årliga översynen av denna Continuo med Cantus-arm


Först den vanliga rengöring/smörjning/injustering mm


Ett bra knep som besparat mig många repade skivor är en liten gummi-dutt i änden på glasröret.


Plockade ur mortorn


Bakre lagret är lätt att smörja


Det främre lagret är dock svärare, efterssom drivrullen sitter limmad på axeln. Jag använder då en spruta med en dispenserspets ett ett smalt teflonrör


Teflonröret gör att man kan suga upp en lagom (mycket liten) mängd olja. Hela processen blir mer kontrollerad utan risk för att överskott av olja rinner in i motorn


Nästa sak att ge sig i kast med är detta

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2019/07/08 22:41:29
Go to Top of Page

Amatören
Member

1238 Posts

Posted - 2019/07/08 :  23:43:52  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
Du är så vansinnigt produktiv så en myra på steroider blir avundsjuk!

Men nu vill jag veta hur det går med projekt tonarm i trä!
Har du provspelat än?

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, BSS, Xilica, Emotiva och Yamaha!"
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

3438 Posts

Posted - 2019/07/09 :  17:27:38  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
"Men nu vill jag veta hur det går med projekt tonarm i trä!
Har du provspelat än?"
Nope. Andra projekt i pipen

Continuon drivs av en sk. synkron-motor med fast varvtal baserat på nätfrekvensen (50Hz). Motorn har två poler vilka fasmässigt förskjuts med en kondensator. Värdet på denna kondensator (C) avgör hur stor förskjutning man får mellan respektive fas. Bosses konstruktioner är genialt enkla, men kommersiell försäljning gör att den sista lilla touchen ofta uteblivit. Jag bestämde mig för att försöka förfina detta fö. otroligt fina skivspelarverk.


Original nät-bulan ser mediokert klen ut. Men det är primärt i starten som motorn kräver vridmoment/effekt. När tallriken väl är i rotation så bygger dess moment på tallrikens massa, och då finns det en fördel i att sänka spänningen. Detta ger betydligt mindre motor-vibrationer. Vad som ofta missas är att trafon också har dock en funktion som filter av de ofrånkomliga spänningsspikar som slår tillbaka från motorn in i vägguttaget. Spikar som t.ex stör ett känsligt grammofonsteg inkopplat i samma vägguttag. Detta fenomen förklarar varför olika drivenheter, som t.ex. Naim Armagedon och Linn Lingo, fått ryckte om sig att ge välljud. Det är primärt inte verket som går tystare, utan i minst lika stor grad att omkringliggande utrustning sluppit störningar och spänningsspikar från skivspelarmotorn.


Det första jag gjorde var att dra ut de tre ledarna från motorn och montera en XLR-kontakt.


Laddade sedan ner en sk. "seismic/vibrations-app" i mobilen för att mäta vibrationer. Med mobilen liggandes på motorenhetens tre kul-muttrar testades lägsta möjliga vibrationsnivå fram genom att trimma fram en optimal kondensator (C). Tyvärr glömde jag spara en skärmdump på mätningen från före/efter, men skillnaden är påtaglig. Denna mätning är gjord efter intrimningen, och vibrationerna från motorn är då knappt kännbara. även om man lägger fingret direkt på motorenheten.


Därefter sänktes spänningen till ett minimum, vilket ytterligare sänkte vibrationsnivån. När spänningen blir för svag tenderar motorn att "hoppa över" (cogga) vilket i stället ger starka ryck vilket måste undvikas.


Efter lite klurande kom jag fram till följande koppling


En ringkärnetrafo på 120VA (2x15V).
Mellan sekundärlindningarna en lampa, med sitt dynamiska motstånd som ger en låg resistans kall, men öka med värme (en omvänd mjukstart). Syftet är alltså att ge motorn en hög startström, som sedan sjunker när tallriken väl börjat snurra.
Switcken har två däck och tre lägen. Det ena däcket är kopplat som ON/OFF/ON. Det andra däcket parallellkopplar en 220 Ohms resistor över lampan. Funktionen blir mao. att brytaren står i OFF i mitt-läget, och att spänningen över motorn optimeras för 45 resp. 33 rpm i de övriga två lägena.
Ett EMI-filter monterades även för att undertrycka spikar från motorn (Ett EMI-filter fungerar åt båda hållen)

Bygget börjar..

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2019/07/10 10:03:16
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

3438 Posts

Posted - 2019/07/09 :  17:35:25  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
En träask av Al, med lock av teak och laxstjärtar av lönn monteras"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

3438 Posts

Posted - 2019/07/10 :  09:38:19  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Montering av de sista bitarna. Lådan oljas med 50% linolja/terpentin, the old fashioned way.


Baksidan med en IEC- och en XLR-kontakt


I fronten sitter en transparent glaslins. Bakom denna lampan, vars syfte var att ge en rejäl kickstart av tallriken, för att sedan öka i värme/resistans (ooh därmed sänka spänningen över motorn). Jag vet inte huruvida denna uppstartsprocess är långsam nog att fungera fullt ut. Men tanken är kul iaf
Nu visade det sig att att en sekundär funktion med lampan vara minst lika värdefull, nämligen att indikera om motorn coggar (hoppar över fas rotationen).
Iom att jag trimmat ner spänningen över motorn till ett minimum, finns alltid risken att motorn rotera, men sporadiskt cogga. Detta synns då väldigt tydligt eftersom spänningsspikarna detta ger får lampan att blinka. Dessutom har jag ju olika spänningar över motorn vid 45 resp 33 rpm vilket också blir uppenbart via lampan. 33 rpm kräver lägre moment (lägre spänning över motorn) utan att cogga. Fall-spänningen över lampan är i detta läge högre, och därmed ett starkt ljussken (ungefär som ett rör). Medan i 45 rpm-läge så parallellkopplas lampan med 220 Ohm (2W). Fall-spänningen över lampan blir då lägre (och över motorn högre) vilket ger ett svagt glödande lampa. Linsen som täcker lampan har en optisk brytning så detta fenomen blir väldigt tydligt, även från lyssningsposition.

Switchen i fronten har tre fasta lägen:
  • I mitten OFF - Allt är brutet

  • I det övre läget 33 rpm

  • I det nedre läget 45 rpm


Obs detta inte att förväxla med att ändra varvtalet på tallriken. Detta måste alltjämt ske genom att flytta remmen på drivrullen. Men switchens läge ger en optimal spänning i resp. läge där motorn vibrerar minimalt.


Resultatet då..
Bosses gamla konstruktion är alltjämt ett av de vassaste verken man kan hitta. När väl Cantus-armen och allt lirar så finns få verk som matchar denna. Den sista touchen, finliret, var dock sådant som ibland inte nådde upp till de genialiskt enkla. Som de flesta vet har Mirre på Veteran Hifi tagit upp Continuon. Mirre är känd för att att ha finliret. Utan att ha sett/hört hans variant av Continuo/Cantus så är jag övertygad att denna spelare är riktigt bra.


[Edit] Jag fick frågan om inte varvtalet är viktigt att kontrollera i en motorstyrning, och jag hävdar bestämt att fokus bör läggas på att eliminera vibrationer.
Nätfrekvensen är styrd av turbinernas varvtal i de norrländska forsarna, och brukar ligga väldigt exakt kring 50Hz Visst kan en hög precision av denna kännas angenäm, Men det är ändå massan i tallriken som kommer ta upp de snabba variationerna. Långsamma avvikelser i nätfrekvens bör ställas i relation till andra avvikelser, som t.ex. vinylskivans excentricitet.
När en vinylskiva pressas, så avslutas tillverkningen med att centrumhålet stansas ut. Detta är aldrig 100% centrerat, vilket ofrånkomligt leder till att avståndet från centrum tappen och pickupen varierar. Och detta betyder att avläsningshastigheten varierar med 33 resp 45 rpm. Räknar man på detta så ser man att denna hastighetsvariation är långt mycket större än den variation som skulle kunna förekomma på elnätet.
Dessutom ser jag risker med ett allt för "ivrigt" reglersystem, där överföringen sker med en töjbar gummirem. Risken är att systemet hamnar i gummisnodd-mode och börjar självsvänga.
Nä, Keep it simple!

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2019/07/10 10:25:40
Go to Top of Page

MatsT
Member

2370 Posts

Posted - 2019/07/11 :  07:26:33  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Vettiga reflektioner när det gäller drivning av skivspelare. Jag tänker ungefär likadant och vet att det du skriver är rätt kontroversiellt men jag tror att det är rätt.

Sänkt spänning med synkronmotor har jag provat med gott resultat men intrimning av kondensator har jag kvar att prova.

Behovet av styrd nätfrekvens börjar tyvärr pocka på uppmärksamhet eftersom frekvensen tydligen varierar betydligt mer nu än förr i tiden. Än så länge kan inte heller jag säga att jag upplever det som ett problem men en egen matning av växelfrekvens är onekligen också ett ganska kul projekt att ge sig på. Även där kan man variera vinklar och strömmar men det blir förstås mycket krångligare än de åtgärderna du beskriver. Tills vidare håller jag mig lugn också och kör den passiva varianten.

Filter och/eller isolationstransformator är nog en vettig början för många, jag tror som du att störningarna från motorn är ett större problem än själva drivningen.

Väldigt trevlig tråd det här och jag är en trogen följare. Du bidrar med en hel del inspiration.
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

3438 Posts

Posted - 2019/07/11 :  18:54:14  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
quote:
Behovet av styrd nätfrekvens börjar tyvärr pocka på uppmärksamhet eftersom frekvensen tydligen varierar betydligt mer nu än förr i tiden. Än så länge kan inte heller jag säga att jag upplever det som ett problem men en egen matning av växelfrekvens är onekligen också ett ganska kul projekt att ge sig på. Även där kan man variera vinklar och strömmar men det blir förstås mycket krångligare än de åtgärderna du beskriver. Tills vidare håller jag mig lugn också och kör den passiva varianten.


Jag tänker så här. Om man delar upp frekvensvariationerna i snabba- (<1s), medel- (1-2s) samt långa- (>2s) frekvensvariationer, så kan ingen reglerloop kontrollera de snabba. I vart fall inte med en tung tallrik och en gummisnodd som drivrem. De långsamma variationerna kommer med största sannolikhet inte kunna detektera med vår hörsel, då dessa enbart är detekterbara när musikmaterialet ligger absolut konstant i ton och nivå. Något som ytterst sällan förekommer under så lång tid. Kvar är då de medel-långa variationerna.
En excentricitet av centrumhålet av t.ex. 0,3mm torde ge skivhastighetsskillnad på ett par procent (om jag räknar rätt ). Detta med 1,8s intervall med en 33 rpm skiva. Denna variation lever vi med hela tiden och denna kan inget reglersystem kompensera för, eftersom reglersystemen styrs av tallrik- eller motorhastighet.

Jag har också klurat på en AC-generator men kommit fram till att jag ändå kommer ha stora hastighetsvariationer vid avläsningen. Därför gled tankarna över på hur jag först skulle kunna eliminera excentriciteten. Jag har en tanke runt detta, men den spar jag till senare inlägg

quote:
Väldigt trevlig tråd det här och jag är en trogen följare. Du bidrar med en hel del inspiration

Tack Mats


"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2019/07/11 19:02:52
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

3438 Posts

Posted - 2019/07/18 :  11:29:21  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Spekulation från hängmattan..
Tanken på att bygga ett stort frontladdat horn (FLH) har länge funnits där, så jag började skissa. Då jag aldrig riktigt satt mig in i Hornresp. så räknade jag rent matematiskt (Excel) på hur de geometriska formerna skulle kunna se ut.

Jag räknade först ut hur ett 45Hz kvadratiskt Tractrix-horn skulle kunna se ut för ett Lowther-element, och konstaterade snart att kunde man använda rummet (väggar och golv) som ett akustiskt stöd (baffelstöd), så skulle horn-dimensionerna krympa radikalt.

Initialt räknade jag ut dimensionerna för ett kvadratiskt 45Hz tractrix-horn med golv- och väggstöd (orange kurva). Här är alltså den horisontella resp. vertikala utvidgningen identisk. Men även om jag kunde ansluta hornet via en baffel mot vägg och golv, så blir anslutningen mot vägg mer en baffel än en fortsättning på hornet. Kurvaturen där denna baffel möter väggarna skulle i princip ske i en ganska skap vinkel, och hornet skulle i princip fungera som ett 45Hz-horn med baffelstöd. Jag räknade då om till ett nytt horn där den horisontella utvidgningen verkligen var som hörnet i rummet, dvs 90 grader (grå kurva). Med denna horisontella utvidgning får jag en vertikal utvidgning enligt blå kurva.

Hornet bör komma upp i lyssningsposition så därför förlängs den nedre kurvan i en baffel ända ner till golvet. Här sker mao ingen sömlös anslutning till golet, utan som en förlängd baffel.

Principen med en 90-gradig horisontell horn-utvidgning fungerar ju inte riktigt i praktiken, eftersom bredbands-elementet också måste få plats bakom detta hörn-horn. Så en ytterligare horisontell vidgning till ca. 100 grader torde krävas (detta ger något smalare vertikal utvidgning).

Detta horn har en hals på 16 x 16 cm (rymmer den effektiva kon-arean på ett Lowther-element) samt en horn-mun på 1200 x 400 cm. Djupet på hornet är ca 55cm från horn-hals till horn-mun.


Inneboende i denna lösning är ju att hornen spelar 45 grader in i rummet (toe-in). I de nedre registren, där ljudet sprider sig cirkulärt är detta inget problem, men i de högre registren skull man kunna montera sridningslinser (a.la. multicell-horn) som styr detta mot lyssningsposition.

Bo Hanssons Ceverex-system har ett rektangulärt tractrix-horn, akustiskt anslutet mot sidovägg. detta är dock i en ganska skarp vinlel och därmed mer av en baffel. Jag försöker här mer skapa en sömlös övergång för att minimera sk. horn-mun-difraktion. Bo hade också baksidan av lowther-elementet inlindad i får-ull vilket har en god dämpande effekt på den bakåtstrålande vågen. Något som blir än mer aktuellt i detta fall när elementet står nära hörnet. Elementet andas dock inte bakåt, utan utåt sidorna, där detta horn ha en fri luftpassage uppåt.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2019/07/18 11:53:04
Go to Top of Page

abbot
Member

302 Posts

Posted - 2019/07/18 :  12:44:37  Show Profile Send abbot a Private Message  Reply
Hjärnan på högvarv i hängmattan. Du använder väl säkerhetsbälte och hjälm?
Go to Top of Page
Page: of 31  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000