HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 47

pix
200.000-klubben

3734 Posts

Posted - 2021/11/16 :  10:13:17  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@Bubbel
Jag har sagt det förut, Det har aldrig varit bättre tider för DIY än nu
Det finns nästan alltid riktigt bra alternativ till dyrlösningar, bara att man väntar in dessa och klurar lite.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2021/11/16 12:50:26
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6769 Posts

Posted - 2021/11/16 :  14:07:54  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Visst är det så pix lite knapptryckningar så får man reda på så mycket, jag minns när jag började så smått då fanns det inga att fråga böckerna var ofta så gamla och otidsenliga redan som nya att man inte hade nytta av dem. Det som fascinerar mig är lösningar som diy-världen hittar på som inte ens finns bland kommersiella produkter, det är spännande.

Ta min Le Monstre som jag fick, pcb-korten var slut så jag gjorde nya efter en förlaga som var bättre layoutmässig det fanns få förbättringar i nätdelen m.m. som jag givetvis använder visst jag skulle kunna prova mig fram och uppfinna hjulet igen men det finns så många där ute som är bättre på utveckling av elektronik än vad jag är.

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

6643 Posts

Posted - 2021/11/17 :  00:16:55  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Tack för ett uttömmande svar om 4560:orna!
Det där med att få in saker i småbilar är nåt som töjer på fysikens lagar ibland. Min förra bild var en Renault Clio och i den rymdes en kontrabas, en basförstärkare med dubbla 15" kabinett, diverse lösöre plus mig själv med mina 150+ kilon utsmetade på drygt två meter. Nu när jag bytt "upp" mig till en Fiat Stilo får jag med polarns Fender DeVille i framsätet också

Jag har lagt ut några krokar hos några lokala gubbar med tunna hästsvansar och suddiga tatueringar (ljudtekniker, med andra ord) kring de där lokala 4560:orna, räknar inte med något napp men det vore kul om så sker.
Något som ligger närmare till hands är att designa ett par egna lådor enligt samma princip, den här gången kanske med några visdomar i bagaget från mina experiment 2014.

Du nämner att du har element med lätta koner och starka magnetsystem, det är lite intressant. När jag byggde mina prototyper använde jag lite "tröttare" element från Eminenence, först Delta 10 och sen Beta 12 om jag minns rätt. Satt och rotade i gamla skärmdumpar igår och hittade mätningar där Delta 10 gjorde hyfsat ifrån sig i en "hornflex" men bara ner till ca. 70Hz, lite mer bottendrag än så vill jag nog ha.

Sen sist har jag skaffat ett par 18Sound 12MB600, med ett Fs på 44Hz och Qts = 0,18 känns de ganska intressanta i sammanhanget.
Enligt några snabba "torrsimmar" i Hornresp ser de ut att kunna göra riktigt skapligt ifrån sig med horn framför och basreflex bakom, och det går säkert att förfina mina simuleringar en hel del.

Varför har jag ens nåt intresse av att prova samma princip igen när jag redan misslyckats flera gånger med att få den att låta bra? Tre anledningar:

* Mitt hifirum används numera mest som replokal och liverum för min hemmastudio, mina meterlånga midbashorn är i vägen och det är dåligt med utrymme för all elektronik som behövs för att driva anläggningen.

* En tvåvägslösning med passiv delning har nåt väldigt estetiskt över sig, även om det innebär en del intressanta kompromisser.
Bashornen som i nuläget sköter allt under 80Hz låter bra men de drivs av varsin kortslagig åttatummare och har alltså sina givna begränsningar, om basen i stället får skötas av ett par stöddiga tolvor så finns möjligheten att använda högtalarna som PA när det spelas livemusik i rummet

* Horn/basreflexhybrider är fräna, helt enkelt.

Summa summarum så håller jag på och skissar lite löst på ett par lådor liknande Altec 816 men anpassade för 12" element och måttsatta/formgivna för att passa exakt i mina hörn med LeCleach-midhornen ovanpå.
Det är nog ambitiöst att tro att jag kan få dem att låta lika bra som den nuvarande kombinationen av stora midbashorn och frontladdade bashorn men går det att komma i närheten så kan det ändå vara värt det ändå av ovan nämnda anledningar.

Pandemin verkar ha tagit hårt på träindustrin, det verkar hopplöst att få tag i skivmaterial nuförtiden så jag får nog torrsimma med Hornresp en stund till innan det blir några byggen.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

3734 Posts

Posted - 2021/11/17 :  09:24:16  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag har vid ett flertal tillfällen hamnat i dispyt med människor som inte förstår mitt mål. Det märkliga är att ibland så förstår jag den inte ens själv..

Men just det här med enkelhet är något mycket tilltalande.
Kan man uppnå något med två delar, i stället för tre, så ger det en form av ro i själen. Kan man uppnå det med endast en del, så blir närmar man sig eufori.

Jag vet att ett multi-amp system med DSP, stream och PWM kan leverera. Men jag får helt enkelt inte ro i själen.
Få prylar men väl genomtänkta. Det är kvalitet för mig.
CCS eller drossel, Trissa eller rör, 5-vägs eller bredband.. Målet är väldigt olika för olika personer. Men för mig blir enkelhet en allt viktigare beståndsdel.

Just nu är jag tillbaka till passiv delning och ett enkelt SE-steg. En Watt räcker gott för att kontrollera samtliga register, även om subbasen uteblir. Det finns något vackert i enkelhet.

Min anläggning är långt ifrån fulländad. Men jag tror man måste förstå att den inte enbart fyller ett syfte att vara välljudande. Den uppfyller även ett stort behov av skaparglädje och nyfikenhet.

När jag en kväll öppnar en kall öl. Dämpar belysningen och blundar. Jag hör ett svagt sus via de stora hornen, och känner den där speciella doften av vinyl och gamla vinylkonvolut.
När den första rappa tonen slår emot mig så är jag där..
Jag vill i denna stund inte lockas in i tvivel. Står alla DSP-inställningar rätt? Är frekvensgången rak till 20Hz, eller behöver den justeras. Jag vill känna den ro och det lugn som en enkel anläggning ger.

Håret på mina armar kan resa sig, och därmed lusten att plocka bort något. Något som står mellan mig och källan.
Känslomässigt så tycker jag mig komma närmare, ju mer jag lyckas plocka bort. Ju enklare kopplingar och ju mindre prylar. Ända till den gräns när något märkbart saknas.

Jag vill inte bli en asket som spelar enpetare (ett rör) och bredbandare. För mig är detta att ta steget för långt. Men var sak i min anäggning skall finnas där av en anledning. Annars skall den plockas bort.

För många år sedan så såg jag upp till det som kallas High-end. Jag försökte uppnå maximal finish och presision. Numera försöker jag skala ner på dessa ambitioner. Det är inte hyperpresison i slutresultatet som ger den högsta tillfredsställelsen. Det är snarare sökandet och skapandet.


"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2021/11/17 09:38:06
Go to Top of Page

nikwin
Administrator

530 Posts

Posted - 2021/11/17 :  18:13:15  Show Profile Send nikwin a Private Message  Reply
quote:
Det är snarare sökandet och skapandet.

Håller med till 100%.

//Niklas
Go to Top of Page

Ryssen
Member

7475 Posts

Posted - 2021/11/17 :  18:39:12  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
Håller oxå med,även om jag inte är på samma nivå......... :)

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2425 Posts

Posted - 2021/11/17 :  23:04:31  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
quote:
Jag har vid ett flertal tillfällen hamnat i dispyt med människor som inte förstår mitt mål. Det märkliga är att ibland så förstår jag den inte ens själv..
Om det vi gör är hobby vill jag argumentera för att det i de flesta fall handlar det om att skapa någon form av erfarenhet driven av lust. Sådan luste tar sig uttryck på lika många sätt som det finns utövare. Minst! Utgår man från den premissen blir dispyten meningslös. Det är bara jag som har något att säga om hur hobbyn ser ut för mig. Det samma gäller dig och din hobby. Jag misstänker att flera dispyter handlar om att objektivt försöka skilja bra från dåligt mot ett otvetydigt konkret allmänt accepterat ideal. Problemet är att själva orden "objektivt" och "otvetydigt konkret allmänt accepterat ideal" inte har någon giltighet i ett sammanhang som handlar om lust, psykologi och personliga preferenser.

Själv gör jag tvärt om jämfört med dig. Mängder av slutsteg, massor av effekt och digitala delningfilter, streamning och EQ - för det tycker jag är skoj

Ordet amatör har sina rötter i ordet amore - en amatör älskar det hon gör.


Edited by - FForsman on 2021/11/17 23:05:59
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

3734 Posts

Posted - 2021/11/18 :  09:16:45  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
@FForsman
Bra skrivet!
Jag ger mig inte längre in i diskussioner där jag förväntas försvara mina ideal. Jag vet vad som tilltalar mig, och jag ser inte längre poängen i att försöka övertala någon annan.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

6643 Posts

Posted - 2021/11/18 :  18:21:25  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Inlägget om enkelhet var tillräckligt inspirerande för att jag skulle ägna nån timme av dagen åt att stå och kapa skivor på bygghandeln Återkommer med bilder och utlåtanden i min egen tråd när det finns nåt att visa.

Visst kan det klia lite i fingrarna att leka med DSP och liknande här också, som tur är har jag två stora högtalarriggar hemma där den ena är sorgfälligt driven av kompakt köpeelektronik, en artefakt från en tid då WAF var en faktor. Kanske dags att styra upp den saken också, efter nio års trogen tjänst börjar det bli dags för mina stora corner horns att få riktig drivning.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

3734 Posts

Posted - 2021/11/19 :  09:53:41  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Vi har som sagt alla olika saker som inspirerar oss.
För min del var Joe Roberts tidning "Sound Practices" en ögonöppnare.
Skulle jag rangordna alla prylar jag genom åren ägt, så skulle jag nog värdesätta den CD-skiva som Joe skickade, med samtliga nummer av SP inscannade, som min allra värdefullaste.
Det var en helt ny genre som jag inte visste fanns.

I går blev det Beethovens 7e violinkonsert på Örebro Konserthus. Känslan jag bär med mig är hur viktig dynamik är för upplevelsen, och då kanske framför allt den "textur" när en svag ton kan särskiljas samtidigt som en stark. När man tydligt hör stråkens svaga friktion på violinens sträng, och inte bara strängens egen starka ton. Detta fenomen är inte den exakta definitionen av dynamik, utan snanare en kombination av olika parametrar. För mig är dock denna parameter viktig, och jag tycker mig se att denna textur ofta går fölorad när allt blir för komplext.
Jag har en frekvensgång som liknar Grönans nya berg-o-dalbana. Bgränsad bandbredd som rullar av både uppåt och nedåt. Det finns många saker som har försakats för att behålla denna textur. Det finns inget som är utan kompromisser, så vad man prioriterar är högst subjektivt. Alla har olika mål och prioriteringar.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2021/11/19 13:20:54
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6769 Posts

Posted - 2021/11/19 :  12:28:27  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Jag skulle skriva något fyndigt om människor som inte förstår vad vi håller på med men det glömde jag bort innan jag började skriva.

Jag tror att de flesta har hamnat i någon förutfattad inställning hur allt skall gå till t.ex att man köper saker efter % eller vad som står i hifimagasin. Det är många som inte förstår varför jag tar sådan tid på mig när jag bygger "det är väl bara att sätta ihop det" är den vanliga kommentaren för mig är det resan och på resan kan det vara många avstickare. För mig är det också till stor del en läroprocess för att se om det kan förbättras innan man blir klar.

Så det var mitt svammel.

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Ryssen
Member

7475 Posts

Posted - 2021/11/19 :  19:03:10  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
quote:
Det är många som inte förstår varför jag tar sådan tid på mig när jag bygger "

Det är min mellodi,Lite i taget och njuta av det man gör...

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

3734 Posts

Posted - 2021/11/28 :  10:28:52  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Ett paket har varit på villovägar, men har äntligen hittat hem.


"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6769 Posts

Posted - 2021/11/28 :  11:02:14  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Verktyg är roligt, man kan sitta och titta i timmar innan man provar.

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

highfive
Member

569 Posts

Posted - 2021/11/28 :  11:05:15  Show Profile Send highfive a Private Message  Reply
quote:
Ett paket har varit på villovägar, men har äntligen hittat hem.


Jag ser en massa trevliga dimensioner på dessa hålpunchar!
Nya rörförstärkarprojekt på G i framtiden?

Med vänlig hälsning, highfive

Edited by - highfive on 2021/11/28 11:05:38
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

3734 Posts

Posted - 2021/11/28 :  21:19:31  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Japp, jag har tidigare borrat aluminium med kon-borr. Jag tycker dock att det är svårt att få det snyggt. Det finns just nu billiga punchar ute på Tradera.
Jag köpte 4st för 200 kr, vilket får ses som överkomligt.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se

Edited by - pix on 2021/11/28 21:20:47
Go to Top of Page

MatsT
Member

2435 Posts

Posted - 2021/11/29 :  08:36:25  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Hålpunchar är verkligen trevliga att använda och ger fina hål. Jag ska nog ta mig en titt på Tradera. Tack för tipset!
Go to Top of Page
Page: of 47 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000