Av: Per "Pac" Adelsson

Datum: September -05

Plats: Göteborg

 

 

Audio Research PH5 - Dubbelt så roligt med Vinyl och rör???

Vinyl är ju väldigt roligt och ger ett bra ljud. Rör är också väldigt roligt och ger också ett bra ljud. Borde det inte bli något alldeles fantastiskt roligt och helt sagolikt bra ljud om man kombinerade dessa två?
På Arken04 demonstrerades det i ett rum med ett rörbaserat RIAA från Audio Research kallat PH5. Vi var många som blev imponerade av att man fick till ljudet på det viset i en mässmiljö så för att kolla hur bra PH5 är frågade jag Audionord som är importörer av Audio Research i Sverige om det gick för sig att jag fick låna en PH5'a? Det gick det så här kommer mina känslor och erfarenheter efter att ha kopplat upp Audio Research PH5 hemma hos mig.


Audio Research PH5 är en av två fristående RIAA-förstärkare som anrika Audio Research har på programmet idag. Att det är rörbaserat är väl knappast en överraskning för den som har stött på Audio Research förut. Det är lätt att misstolka Audio Research som ett ”bättre förr!”-företag som enbart håller sig till gamla konstruktioner. Men innan man gör den tankevurpan så lyssna till detta; Audio Research har sedan lång tid jobbat med både rör  och kiselbaserad elektronik och nu sedan något år tillbaks har de släppt en egen variant på pulsviddsmodulerade, så kallade "digitala", slutsteg. Inte mycket bakåtsträvande och "bättre förr!" i det... De använder helt enkelt den teknologin de anser passar bäst till uppgiften och de blandar friskt. Som ytterligare exempel kan nämnas att BIAS-justeringen på deras gamla "rör"slutsteg i Classic-serien är en mycket sofistikerad sak med operationsförstärkare som komparatorer och på ingången till slutstegen användes J-FET transistorer. Monoblocken i samma serie är rena hybridförstärkare med kiselelektronik i linjesteget och i drivkretsarna till slutstegsrören. De visar som sagt en väldigt öppen och nyfiken inställning till teknikval snarare än att ha kört fast i några gamla hjulspår.

PH5 har en låda som på klassiskt Audio Research manér ser ut som om den skulle vara ämnad för någon militär applikation. Låt oss lämna designen därhän för det är som vanligt med design, det är ytterst personligt och vissa, så som jag, gillar den andra tycker att den är så

 

Audio Research PH5 (Klickbar bild)

 

PH5 bakifrån (Klickbar bild)

tråkig att klockorna stannar. Som sagt en fråga om tycke och smak. Lådan är helt i aluminium och frontplattan är också den i aluminium, Jajamän kylskåpsmagneten var framme för en verifierande "mätning". Jag har ett gammalt SP9 försteg från tidigt 90-tal som är byggt i en snarlik låda. Tidens tand och Audiofilers kärlek har inte tagit ut särskilt mycket rätt på det gamla försteget så det är onekligen robusta saker Audio Research bygger, de väljer material som står pall för tidens prövningar. Att grejorna håller är ju ganska viktigt om man går i funderingar på att köpa ett RIAA i 25.000:- kronorsklassen. Den har RCA pluggar för pickup-ingången och en rejäl jordskruv. Just Jordskruvarna kan det vara lite så där med på RIAA'or, men PH5'an är ett föredöme. Jordskruven är rejäl och man får ordentligt grepp på den. Utgångarna är även de RCA, balanserade utgångar saknas.


Tack och lov så måste man öppna lådan för att sätta i rören. På det viset fick jag en skymt av hur Audio Research tänkt när de hade PH5 på ritbordet. Det är ordentlig ordning "under huven" på PH5. Själva RIAA-förstärkningskretsarna sitter längs ena kanten och längs den andra ligger kraftaggregatet. Mitt mellan dem och med ordentliga skärmplan finns fjärrstyrningen och logiken.

Vänta lite nu! Fjärrstyrning på ett RIAA?  Jovisst, Audio Research har tänkt till ordentligt denna gången. Pickuplastningen sköts med fjärrmanövrerade reläer i PH5. Det är en väldigt vettig/fiffig funktion för man kan sitta i lyssningsposition och byta pickuplast utan att behöva flytta på sig. Riktigt smart tänkt av Audio Research!

Fjärrkontrollen är en plastig sak som ligger bra i handen. Att den är lite plastig är väl inte riktigt vad man förväntar sig men att den överhuvudtaget finns är så många extra plus att allt annat runt fjärren är petitesser.


Det är ett ganska kompakt bygge för att vara gjort med hålmonterade komponenter. Det syns tydligt att de strävat efter korta ledningsbanor, signalvägen genom kretskortet kan nog mätas i centimetrar... Kretskortet är ett FR4-laminat och det verkar vara ett två-lagers kort som använts. Det har hålmonterade komponenter på bägge sidorna vilket gör att jag misstänker att det är handlött. Vare sig komponenterna på ovan sidan eller undersidan skulle nämligen må bra i ett lodbad. Lodet som använts är mycket "silvrigt" och har inte alls den där lite gråmatta ytan som en lödning med ett "normalt" lödtenn får så det är troligtvis ett silverbaserat lödtenn som använts. De silverbaserade lödtennen har mindre bly i sig och det är ju bra för miljön och sedan sägs det att de skall låta bättre. Så det är bra både för ljudet och för miljön, extra guldstjärna i kanten från min sida för miljötänkandet.
Alla kretsbanorna är förtennade/silvrade på sedvanligt Audio Research manér. Det är gott om kolmassa-motstånd, framför allt i själva förstärknings och RIAA-korrigeringskretsarna. Men ett och annat metallfilmsmotstånd finns det också, bland annat pickup lastningsmotstånden är av metallfilmstyp. Personligen hade jag nog föredragit kolmassa-motstånd där också, men det är lättfixat eftersom det finns en ledig plats där man kan löda in det optimala motståndet för den pickupen man själv har. Den kapacitiva lastningen av pickup'en i förstärkaren sköts av polypropylenkondensatorer.

 

Fjärrkontroll!!!!(Klickbar bild)

Inuti Audio Research PH5 (Klickbar bild)

 

RIAAförstärkningsdelen (Klickbar bild)

Kraftaggregatet är byggt runt två transformatorer varav den för audiodelen är en R-core. R-core transformatorer har låga läckflöden vilket ger fördelar när man arbetar med oskärmad elektronik som rör-elektronik. För att ytterligare stabilisera upp matningen till analogdelarna så ligger det väl tilltagna avkopplingskondensatorer riktigt nära de aktiva delarna av kretsen, där de behövs. Så kraftförsörjningen i PH5 är välbyggd och precis som resten av apparaten väl genomtänkt.

Rören är fyra stycken 6922'or från Electro Harmonix men detta är inte en ren rörkonstruktion utan snarare en hybrid för det finns kisel i signalvägen. Det sitter JFET'ar på ingången och här märker man verkligen att man har med en seriös elektroniktillverkare att göra. Inte nog med att alla komponenter i detta RIAA't är matchade, ingångstransistorerna är hoplimmade så att de som sitter i ett balanserat par garanterat får samma temperatur även under temperatur-transienta förhållanden! Audio Research har med andra ord säkerställt att det matchade och balanserade paret ingångstransistorer är matchat även när temperaturen förändrar sig och man får en högre termiskmassa vilket gör att det blir mer temperaturstabilt. Detta är en mycket väl genomtänkt lösning som kräver en hel del "out of the box"-tänkande, klart seriöst...


 

 

Så det är ett rejält och seriöst bygge som jag placerade i racken för en provlyssning…

Sida 1 Sida 2 Sida 3
 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved