Av: Michael J "rannagarden"

Datum: Maj 2007

Plats: Skaraslätten 

 

 

Efter att ha lyssnat på vad Rotel's RB1090 presterar börjar man fundera...

 

Kan brottare steppa?

 


Hur i hela friden tänkte dom nu, eller rättare sagt - ?
RB-1090 är ju inte purfärsk utan har funnits med ett tag på marknaden. Det hade tveklöst varit intressant att få sitta med när Rotel kläckte idén om detta slutsteg, för hur kunde det ha låtit? Hur lades egentligen projektet fram? Eller lät det mer eller mindre: "Men vänta... Jag fick just en rolig idé; Vad sägs om att bygga ett slutsteg som kan hamra ens högtalare till mos?" Varpå en självklar förståelse infann sig runt styrelsebordet till ett rungande: "Ja!!!"
Nej, skämt åsido. Det gick nog inte till så, men man börjar ju spekulera.


 

Uppackning

Hej och hå! Här var det låda med stort L, eller mer korrekt lådor. Förpackat i extra stadiga dubbla kartonger tryggt skyddat från den tuffa omvärlden. Väl forcerat uppenbarar sig innehållet. Detta snyggt nedvikt och insvept i svart tyg, vilket ökar på den härliga feelingen av: Här har vi nå´t annat. Intresset stiger!

Så snart lösöret i lådan är avklarat, såsom instruktionsbok, nätsladd och någon pamflett, står själva steget på tur. Mitt råd: Ha en vän med dig, eller var välbeskaffad gällande ryggmuskulatur. Det blir nämligen en nyförlöst kille på 40kg, redo att sparka stjärt!
Och apropå stjärt är bakändan av slutsteget tacksamt utsmyckad med fyra höga fötter att vila tyngden på medan man använder en "paus-lyft"-teknik genom vardagsrummet. Bra tänkt av Rotel att kunna ställa ned ekipaget på bakändan för tacksam vila. Mera bra tänkt av dem är att fronten i höger- och vänsterkant agerar snygga och genomtänkta integrerade bärhandtag.

Väl vid stereoracket kan det vara dags för den där kompisen att komma till undsättning igen. För när slutsteget tids nog skall upp på den tilltänkta hyllplatsen är det som sagt 40kg det är frågan om, fördelat på måtten 44x24x40cm (BxHxD), och det blir liksom lite 'klossigt' att hantera. Förvisso är Roteln försett med hjul(!) istället för som vanligast fötter i bakkant för att underlätta, men det är knivigt så det räcker ändå. Till min tacksamma förvåning går dock själva finjusteringen, när den väl är på hyllan, som en dans med hjulens hjälp. Tanken med hjul kanske inte är helt dum i alla fall.
Tack, Rotel!

Design kan man säga mycket om, men det är ändå svårt att värja sig från det rätt mäktiga intryck den gör med sin kylflänslook. Jag erkänner utan omsvep att jag gillar det. Men trots att fronten ger ett gediget intryck, och själva vikten på steget passar i tungviktsklassen, så 'plonkar' det lite i plåten när man knackar på steget. Vid hand-påläggning känns det lite mer som stadigare mid-fi, än robust high-end - om uttrycken ursäktas. Här är ett av de ställen där man sparat konsumenten några slantar i slutänden.

RB1090 finns sedan några år i en sober silverfinish som kompletterar den tidigare helsvarta looken, en modernisering som mestadels rörde det kosmetiska planet.

 

Inkoppling
Inte mycket att krångla med här inte: nätbrunn, XLR och RCA, samt en väljare för pendling mellan de senare. Lätt och överskådligt! För den noggranne audiofilen så återfinns fasen på Rotel till vänster i nätbrunnen bakifrån sett.

Högtalarkontakter finns på stegets baksida i dubbla uppsättningar. Manualen menar även att man kan koppla två par högtalare till steget på så sätt. Inget jag provat, men det bör nämnas. Högtalarterminalerna har till utseendet reviderats vid något senare tillfälle från sin tidigare funktionella genomsnittskvalité och liknar numera något som WBT skulle kunna prestera. Lite snyggare och lite mer gediget. Kontakterna, oavsett version, tar bananer och gafflar, men för den som känner suget efter råskalad kabel - så tar de det med. Full service! Tack och bock!

Enda snedsteget jag kan se är att man lätt kan missta konstruktionen för en balanserad sådan tackvare de till synes balanserade ingångarna samt den brytare som finns för att växla mellan RCA och XLR, särskilt som de omnämns just: "Obalanserat - Balanserat". Nu är inte RB1090 en balanserad konstruktion. Istället är den utrustad med en balanserad ingång som, innan signalen förstärks, konverteras till en helt vanlig obalanserad signal som är samma som den på RCA-ingången. Den som söker viss trygghet i att kunna köra balanserat hela vägen får se sig snuvad på den chansen.

 


En maffig front!



Notera fötterna på bakstycket!
 


Balanserat eller inte - INTE i detta fall.


 

 

 

 

 

 

 

Sida 1 Sida 2 Sida 3 Sida 4


 

 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved